kamil0920
Bronz Üye
-
-
-
-
-
Bilenler belki bilir benim kitap okuma alışkanlığı gibi bir huyum var. Mümkün olduğunca telefonuma indirmeyi başardığım kitapları, bazı programlar sayesinde sesli olarak dinleyebiliyorum. Sesli kitaplar olarak değil yani. Mesela, En son indirdiğim ve okuduğum Ziya Gökalp Türkçülüğün esasları isimli eser. Kitapta yazarın değindiği bir konu dikkatimi çekti ve hak verdim. Burada ezber metodolojisi hakkında vurgulama yaptığı konu. Özellikle kültürümüze büyük tesir yapar İslam'ın anlaşılması ve özümsenmesi konusunda yaptığı tespitler çok gerçekçi ve güzel. Hususi olarak bir konu var ki dikkatimi çekti. Duaların Türkçe okunması konusunda çok güzel bir değerlendirmesi mevcut. Yani, Türk insanının bir konu hakkında gerçek anlamda kavranması ile alakalı. Tabi yazarın yazdığı dönem itibariyle, Kur'an eğitimlerinin çok olduğu bir dönemdi ve büyük ihtimal belki halkın Büyük bir kısmı kur'an-ı Kerim'in anlamını bilerek okuyordu. Günümüze geldiğimizde ise maalesef; Bize öğretilen, ortaokul lise zamanlardan itibaren, sadece ezber metodolojisi yani duayı ezberle müslümansın ve bu dersten geçiyorsun. Bu kadar basit mi olay? Bence değil Bundan dolayı en basitinden Kendinizden başlayabilirsiniz kaçınız duanın surenin anlamını bilerek okuyorsunuz? Sadece ezber, yanlış anlamayın lütfen beni yadırgamayın. Bunun yabancı bir şarkı ezberlemek ile alan farkını bana söyler misiniz.... Şimdi gördünüz mü olayı? şimdi kur'an-ı Kerim'in yani Allah lafzının söylenmesinin bile sevabı Ecri olduğu söyleniyor değil mi? Doğrudur, Amenna.. Ancak bir -Kulfu Allahü ehad.." ayetini okurken.. "De ki; Allah büyük." anlamını ve manasını kaç kişi hissederek içinden hissediyor? Yani sığınılacak bir liman ve çok bağışlayıcı, esirgeyen yani koruyan aksi davranıldığında ise korkunç bir azamet sahip olduğunu kaç kişi hissediyor ürperti ile huzurunda olduğunun farkında? Şimdi haddim değil biliyorum ancak, sizden şunu rica etmek istiyorum; En basitinden namazlarda okuduğumuz duaların anlamını öğrenmeyi denemelisiniz. Türk milleti olarak bize en iyi Tesir eden konular ya da konuşmalar Elbette ki kendi dilimizde Türkçe söylenen sözler değil mi? O halde okuduğumuz duaların anlamlarını öğrenmeye bakalım. Haydi Allah selamet versin yani işlerinizde başarılı olmayı nasip etsin.