Türkçe Felsefe Yapılır Mı?

• Kullanıcı erik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Konu sahibi son olarak 68 gün önce görüldü
Ülke gündemini takip edenleriniz hatırlayacaktır. Türkçe felsefe yapılır mı? konusunu biraz irdelemek istiyorum. Felsefe "Erek", "Töz" gibi bir çoklarımızın anlamadığı kelimelerle dolu, felsefe yapmak için bugün ki Türkçenin yetersiz kaldığı yadsınamaz bir gerçektir. Eski Türkçe ile vakti zamanında felsefe yapıldığı görülmektedir. Şimdi bunları bir kenera bırakalım Türkiye'de felsefe yapılır mı? sorusu üzerinde biraz beyin fırtınası yapalım. Türkiye'de Türkçe konuşulğuna göre e doğal olarak Türkiye'de de felsefe yapılmaz. Sen Türk'e Erek, Töz, falan filan dersin. Türk sana o ne demek ki der. Hatta küfür ettiğini falan düşünenler bile karşına çıkabilir. Dayak bile yersin belkide vururlar adamı e Türkiye burası, Türkçe Felsefe yapılmaz. Ayrıca Türk felsefecilerin sayısı Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelere nazaran pek azdır. Sonuç : TÜRKÇE FELSEFE YAPILMAZ

Ülke gündemini takip edenleriniz hatırlayacaktır. Türkçe felsefe yapılır mı? konusunu biraz irdelemek istiyorum. Felsefe "Erek", "Töz" gibi bir çoklarımızın anlamadığı kelimelerle dolu, felsefe yapmak için bugün ki Türkçenin yetersiz kaldığı yadsınamaz bir gerçektir. Eski Türkçe ile vakti zamanında felsefe yapıldığı görülmektedir. Şimdi bunları bir kenera bırakalım Türkiye'de felsefe yapılır mı? sorusu üzerinde biraz beyin fırtınası yapalım. Türkiye'de Türkçe konuşulğuna göre e doğal olarak Türkiye'de de felsefe yapılmaz. Sen Türk'e Erek, Töz, falan filan dersin. Türk sana o ne demek ki der. Hatta küfür ettiğini falan düşünenler bile karşına çıkabilir. Dayak bile yersin belkide vururlar adamı e Türkiye burası, Türkçe Felsefe yapılmaz. Ayrıca Türk felsefecilerin sayısı Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelere nazaran pek azdır. Sonuç : TÜRKÇE FELSEFE YAPILMAZ

Felsefe bir bilim değildir. önce bunu bilelim.
Felsefe yaşamdan beslenir.

Bende size bir soru sorayım erik;
Felsefe yapmak için, dil, din, ırk, renk önemli midir?

Felsefe bir bilim değildir. önce bunu bilelim.
Felsefe yaşamdan beslenir.

Bende size bir soru sorayım erik;
Felsefe yapmak için, dil, din, ırk, renk önemli midir?

Narcissus;

Felsefe bir düşünme eylemidir, dolayısıyla bence felsefe bir bilimdir.
Felsefe insandan, bilgiden beslenir. Size katılmıyorum.
Bence felsefe bilimlerin babasıdır.

Felsefe yapmak için aynı dili konuşmak yeterlidir. Din, ırk, renk önemli değildir.
Bende size bir soru sorayım. Sizce felsefe yapmak için Türkçe yeterli midir?

Narcissus;

Felsefe bir düşünme eylemidir, dolayısıyla bence felsefe bir bilimdir.
Felsefe insandan, bilgiden beslenir. Size katılmıyorum.
Bence felsefe bilimlerin babasıdır.

Felsefe yapmak için aynı dili konuşmak yeterlidir. Din, ırk, renk önemli değildir.
Bende size bir soru sorayım. Sizce felsefe yapmak için Türkçe yeterli midir?

Felsefe bir akımdır sayın erik, bilim falan değildir.
Sadece Türkçe elbette ki yeterli değil, ama Türkçe felsefe yapılır.

Belki tek başına yeterli değildir ama yapılabilir..

Bilim acisindan zor.Ama imkansiz degil.
Bilimden cikmis felsefe ise her dilde yapilir.
Mesela; Ben de bu dünyanin nesine geldim?Melesir kuzular sesine geldim.Bilincsiz sekilde Kirkegaard a dayaniyor bu bireysel varolus sorgulamasi.Zaten ben türklerin bazi cikislarinda Kirkegaard i cok kez buluyorum.d
Kaldi ki Kutadgu Bilgi ve ya MArifetname Islam dan sonra felsefi denemelere yer vemistir.
Tengricilik ise basli basina felsefi bir akimdir.
Dil grubundan yola cikar isek, altay dil grubu analitik felsefeye dayaniksiz olabilir.
Indo germen dilleri bu konuda daha donanimli.
Bir iki cümle ile cevaplanacak bir soru degil.

Elbette yapılabilir hatta bu konuda Prof. Dr. Bedia Akarsu'dan bir alıntı yapacağım:

"Felsefe bir kavram dilidir, bu anlamda felsefe bir üst dil olarak dillerin dilidir. Her dilde, o dil yoluyla felsefenin kavramlarını kurmak olanaklıdır. Bu nedenle, diller felsefe yoluyla, ortak anlam bağlarıyla birbirine içten özsel bağ kurar. Böylece ayrı ayrı kültürlerden yola çıkarak evrensel bir insanlık uygarlığına yükselme olanağı vardır."

Yapmaya çalışıyorsun, belki felsefenin temeli sayılabilecek "şey" den bahsediyorsun, onun çoğulu eşya biliyor musun ehheheheh diyorlar. E öyle felsefeyi de yani

Cok zor.
Turkce kelimeler felsefe icin yetmiyor, ya yenileri uretilneli ya da diğer dillerden alinmali.
Ki zaten oyle de yapiliyor. O yuzden bazi felsefe kitaplarinin cevirileri cok anlasilmaz oluyor turkce'de.
Misal, kant'in "salt aklin elestirisi"nde akil ile usun birbirinden ayri iki sey icin kullanilmaya calisildigi ceviriler okudum. Oysa uslamlama icin akil yurutme diyoruz ilkin.

Türkce binlerce yil bir yazi dili konumunda olmadi zaten. Buna ilaveten bilim, sanat ve felsefeden uzak tutulunca sonuc olarak o alanlarla ilgili bazi kelimeler zamanla ve dogal bicimde olusmadilar. Bir yazar veyahut cevirmen araciligiyla suni olarak yaratildilar.
Fakat okuyan biri yine de kavramin ingilizcedeki, fransizcadaki karsiligini beyninde bu turetilmis olan turkce kelimeyle eslestirmek zorunda.
O yuzden bazi aydin kesimler bunlar yerine direkt kendi dilindeki(ing,fr) halini kullanmayi tercih ettiler.

Maalesef arapca, farsca turkcenin gelismesini engelledi.
Osmanli'da daha somut duzeyde bir dil turkce.
Cumhuriyet ile birlikte yavasca gelisiyor. Hele ki islamda felsefe Gazali ile birlikte cok fena zayifliyor.

Bu konudaki en belirgin bir kelime ornegi vereyim: indirgemek.
inmek
indirmek
indirgemek.
Cok zorlama bir turetme.
Size biri kalkip "insanin anlasilmasinda biyolojik indirgemeci bir yaklasima katilmiyorum" derse
oturup once kavramlari tanimlamali.
Ve bu sadece ikiniz arasindaki bile bir bolunme demek.
Kavramin orijinal dilinde de bu yapiliyor ancak daha az emek ile.

Turkce felsefe, her okuyaninin ayni anlami cikaracagi kelimeler tum zumrelerde olustugunda daha saglikli yapilabilir.

Niye sadece Sokrates'e, Descartes'e özgü birşey mi bu? Var olan herşeyin Türkçesi yapılır. @Alper ile bana bir büyük açın ve izleyin. Felsefeyi baştan yaratırız.

Benim biraz zayıf olduğum bir konu tarihi ne kadar seviyorsam felsefeden o kadar kaçıyorum. Okumadım değil aslında başlayıp başlayıp sonlandırmakta zorlanıyorum. Böyle nasıl anlatsam bir el boğazımı sıkıyor sıkıyor sıkıyor sıkıyor.... sıkıyor.

Bilim ve felsefe gibi konularda, ortak bir dil olusturmak zorundasiniz. O dili olusturmak biraz zaman isteyebilir ama verimini seneler sonra alirsiniz. Turkce felsefe olmaz diye baslarsaniz, tabi ki o konuda ilerleyemezsiniz.

Bir de bu tarz konularda halk seviyesinde daha sadelestirilerek anlatilmasi gerekenler var. Her insan ayrintilariyla felsefe yapmak zorunda degil, bilim yapmak zorunda da degil. Ama bu isin mantigini, soru sorus seklini, metodlari ve yorumlama seklini anlatabilirsiniz. Ki en onemli konu da bence bu. Sorgulamayi ve cevaplara elestirel gozle bakabilmeyi, kisilere analiz etme yetisini vermeniz gerek. Yoksa, hangi felsefecinin hangi kurami olusturdugunu bilmesek de sorun degil.

@Shinigami hanim, anlatinin konusu anlatim bicimini belirlemez mi? Felsefe, bilim yetkinligi ayni olmayan iki kisi arasindaki diyalogtan dolayi dilin sadelestirilmesi gerektigi konusunda hemfikiriz. Ornegin doktor hasta iliskisinde.
Fakat felsefe konusmak, tarihini okumak ile yapmak ayrilar.
Ciddiyet esigi ve muhtevaya bagli olarak dil zoraki evriliyor.

Geri