Türk Tarihinin Vazgeçilmez Bir Parçası: Bozkurt

Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü
Ön edit: Aslında konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan, bundan da kötüsü her şeyi bildiğini sanan :) ya da çok biliyormuş gibi sallayan kesime ithafen, malum kişiye anlatır gibi anlatılan Bozkurt - Türk / Türkiye ilişkisi.

Buyrun okuyalım, ''bilgilenelim'', ortamlarda bildiğimiz şeyler hakkında ahkam keselim. Bakalım bakalım Bozkurt'un Türkiye ile ilgili ne gibi bağları varmış. Evet ama bozkurt ''simgesi'' azerbaycandan ithal edildi yeaa yoksa türkiye ile alakası yok bilmiyorsanız öğrenin. Biri, birileri ile münakaşaya girecek enerjiye sahip yaşı çoktan geçtik ama bazılarının kafasına vura vura anlatmak gerek. Hoş yine anlamayacaklar onlar. Dertlerinin başka olduğunu hepimiz biliyoruz. ( Maalesef konuya maksimum 10 foto eklenebiliyor. Görsel destekli konunun tamamını okumak isterseniz Ekşi Şeyler'e göz atabilirsiniz )

Kaynak: Ekşi Şeyler.

EURO 2024'teki Avusturya - Türkiye maçından sonra Merih Demilral'ın yaptığı ve gündem olan Bozkurt işareti, dünyadaki bütün Türklerin köken ve kimlikleriyle ilişkilendirdiği önemli bir sembol.

S1bOtUUr0LyHEmOA-638556866394122056.jpg

bozkurt; türk tarihinin, yani sadece türkiye'de yaşayan oğuzların değil, bütün türklerin vazgeçilmez bir parçasıdır. türkler, bozkurtu köken ve kimlikleri ile ilişkilendirirler. binlerce efsane ve hikayede yer alır. yani ne kadar aksini iddia etseniz de sadece bir siyasi partiye yıkabileceğiniz ve insanları üzerinden faşistlikle itham edebileceğiniz bir imge değildir.

yoksa chukotka'da yaşayan sakalar, sibirya'da yaşayan çulım tatarları nereden bilsin mhp'yi, nereden bilsin devlet bahçeli'yi. gagauzundan, nogayına, kazağından, tatarına, tebriz'den, sibirya'ya kadar her türkün hala ve ısrarla kullandığı bir semboldür.

53NpXcUN6iNIuAIa-638556868133172450.jpgpAB2PBrVqN3sTSsT-638556868337778791.jpgQIrMq0aaHX4cDzBk-638556868140672530.jpg

bu halkların heykellerinde, paralarında, enstrümanlarında, müziklerinde, kliplerinde hala yaşamaktadır.

3SvVVA7ERTGIrmyQ-638556868817550474.jpg

hatta bizde hiç olmadığı kadar bozkurt göndermesi vardır orta asya yapımlarında. mongol, shal gibi filmlerde, kokserek veya halk masallarından türetilen çizgi filmlerde sıkça görebilirsiniz. öyle ki çinliler bile türk halklarının kurt miti üzerine kitaplar yazmış filmler üretmiştir.

türkiye'de ise mhp'nin henüz m'si yokken bu ülkenin vatanperverlerinin hepsinin ortak sembolüydü bozkurt. atatürk ile şahlanışa geçti. cumhuriyetin parasından posterlerine, devlet kurumlarının armalarına kadar her yerde bozkurt vardı.

jxC3KCpr87MMajhY-638556875031810052.jpg

u8C2ob8dYiLki54L-638556869789664460.jpg

6t9lwijIr0kA5Y9H-638556869799555263.jpg

yahu hiç bir şey bilmiyorsanız, bizzat atatürk'ün malatya mebusu doktor hilmi bey'e yazdırdığı ve okullarda okutulan bozkurt cumhuriyet marşını duymuşsunuzdur veya diktirdiği bozkurt heykelini bilirsiniz.

atatürk'ün lakabıdır bozkurt. bunu da biz vermedik. anası da bozkurdum derdi kendisine. avrupalılar da gray wolf dediler. yeri geldi boklamak için grey wolf atatürk adında kitap yazdılar, yeri geldiler atatürk'ü ve türk adaletini övmek için bozkurt heykeli gönderdiler. iki yüzlü ibneler bugün bozkurt işareti ırkçı deseler ne olur, demeseler ne olur? aynı adamların hitler öldükten sonra hitler the gray wolf adında bir kitabı olduğunu da hatırlatırım. kodumun yerinde bi tek kendileri white swan kalanı gray wolf zaten.

başımıza en büyük atatürkçü kesilen sanat sepet tayfanın ısrarla anlamak istemedikleri konu ise atatürk'ün bozkurta obsesyon derecesinde olan sevgisidir. bozkurtu nihal atsız veya alparslan türkeş icat etti de halka empoze etti sanıyorlar. halbuki yeni ve modern bir ülke inşaa ederken, halk kimliğini yaratmak için ortak semboller kullanılması gerektiğini atatürk çok iyi biliyordu. bozkurtu seçti, çünkü türk mitolojisinde ve kültüründe derin bir anlama sahip olan, güçlü ve koruyucu bir figürdür bozkurt. türklerin kökeni ve kimliği ile ilgili efsanelerde önemli bir rol oynar ve modern türk kültüründe de milliyetçilik ve bağımsızlık sembolü olarak benimsenmesini istemiştir. yazdırdığı marşlarda yer alması, markalarla özdeşleştirmesi de bu sebepledir.

atatürk'ün bizzat çaba harcadığı bozkurt içeren işlerini hatırladığım kadarıyla sıralıyayım şuraya. varın siz düşünün bu sembolün atatürk için ne denli önemli olduğunu.

chp'nin kuruluş logosunda bozkurt vardı.

AaysJdBdbPBLI0Lk-638556871943748103.jpg

petrol ofisi logosunda bozkurt vardı.

DM5OwDLD5W0Ce4KS-638556872011197908.jpg

ülkenin ilk yolcu gemisinin adı bozkurt'tur ve adını atatürk vermiştir.

memleketin ilk yerli sigaralarından birisine de bozkurt adını koydurmuştu.

türkiyat enstitüsü'nün amblemini de kendi tasarlatmıştı.

birisini meclise diğerini meb binasına astırdığı ergenekon'dan çıkış tablosunu da bizzat kendi sipariş etmiştir.

aklınıza gelebilecek neredeyse bütün kurumların arması kurtbaşıydı. türkiye idman cemiyeti, güreş federasyonu, türk ocağı, türk izci ocağı dahil ne varsa. hatta öyle ki izci ocağında çocuklara yavru kurt yakıştırmasını dahi atatürk yapmıştır. daha bunun pulları, rozetleri, soğuk damgaları, heykelleri, resimleri, masasındaki zilden, ufak bozkurt heykelciğine kadar ucu bucağı yok. gazi paşa, ankara türk ocağı binasını yaptırmakla kalmamış, tiyatro sahnesi üstündeki motiflere kadar ilgilenmiş oraya bir bozkurt protomu koydurmuştur.

öyle bir etki ki yıllardır silemediler. gazi paşanın vefatından sonra bile tcdd, ilk milli lokomotiflerimize bozkurt ve karakurt isimlerini verdi. kendisi de hayattayken başta dönemin adalet bakanı olan mahmut esat olmak üzere bir sürü insana bozkurt soyadını almasını nasihat etmiştir.

Bebeğim neden anlamak istemiyorsun?

Bozkurt bir mit. Ergenekon, Türeyiş destanları da Türk destanları/efsaneleri olduğu için evet tüm Türkler için anlamı olan bir şey Bozkurt.

Ama Bozkurt sembolü değil, bak bozkurt değil “Elle yapılan bozkurt sembolü”. Bozkurtlu el hareketi mhp ile aşırı sağ ile özdeşleşmiş, ithal bir el hareketi.

Benim bozkurt ile de bir sorunum yok, tıpkı senin benim mitlerimde olan “Tavus kuşu” ile bir sorunun olmayacağı gibi.

Ama bozkurt başka, bozkurtlu el hareketi başka.

Bozkurt = Etnik olarak Türk etnisitesine mensup kişilerin mitlerinden gelen bir değer ve sembolü.

Bozkurtlu el hareketi = Aşırı sağcı bir siyasi parti ile özdeşleşmiş ve kriminal eylemlerde kullanılmış siyasi bir sembol.

Bozkurt bir mit. Ergenekon, Türeyiş destanları da Türk destanları/efsaneleri olduğu için evet tüm Türkler için anlamı olan bir şey Bozkurt.

Ama Bozkurt sembolü değil, bak bozkurt değil “Elle yapılan bozkurt sembolü”. Bozkurtlu el hareketi mhp ile aşırı sağ ile özdeşleşmiş, ithal bir el hareketi.

Benim bozkurt ile de bir sorunum yok, tıpkı senin benim mitlerimde olan “Tavus kuşu” ile bir sorunun olmayacağı gibi.

Bozkurt = Etnik olarak Türk etnisitesine mensup kişilerin mitlerinden gelen bir değer ve sembolü.

Bozkurtlu el hareketi = Aşırı sağcı bir siyasi parti ile özdeşleşmiş ve kriminal eylemlerde kullanılmış siyasi bir sembol.
Serhatçım, konuyu okudun mu? Balım orada da diyor zaten, elin taciki Türkmeni nereden bilsin MHP yi de el ile Bozkurt işareti yapsın? O fotodaki çekik ablalar kriminal eylemlere siyasi bir gönderme yapıp “Madımak katillerinin arkasındayız mı?” Diyor. Yahu hepsini geçtim, yine tekrara düşüyoruz ama türkiye’de de zafer işaretinin PKK teröristlerinin tekelinde olduğunu biliyoruz. Onun için de o zaman bölücü bir örgütün kriminal eylemlerde kullandığı bir sembol deyip, yapanları eleştirelim? Neden işinize geldiği çerçeveden bakıyorsunuz olaylara? Bu sembolü yapınca bizler o kriminallerden oluyoruz da, siz zafer işareti yapınca neden olmuyorsunuz?

Serhatçım, konuyu okudun mu? Balım orada da diyor zaten, elin taciki Türkmeni nereden bilsin MHP yi de el ile Bozkurt işareti yapsın? O fotodaki çekik ablalar kriminal eylemlere siyasi bir gönderme yapıp “Madımak katillerinin arkasındayız mı?” Diyor. Yahu hepsini geçtim, yine tekrara düşüyoruz ama türkiye’de de zafer işaretinin PKK teröristlerinin tekelinde olduğunu biliyoruz. Onun için de o zaman bölücü bir örgütün kriminal eylemlerde kullandığı bir sembol deyip, yapanları eleştirelim? Neden işinize geldiği çerçeveden bakıyorsunuz olaylara? Bu sembolü yapınca bizler o kriminallerden oluyoruz da, siz zafer işareti yapınca neden olmuyorsunuz?
Okudum. İşte sen nasıl zafer işaretine “ Türkiyedeki pkk teroristlerinin tekelinde bir isaret” diyorsan ben de diyorum ki “Türkiyede bozkurtlu el sembolu asiri sagci bir parti ile özdeşleşmiş ve onun tekelinde” münferit olaylar hariç.

Sen diyeceksin ki benim Zafer işareti ile bir derdim yok, doğrudur. Senin yok. Ama git diğer konuya bir bak çoğunluğun var. İki sembolüm temsil ettiği anlam tartışmasına hiç girmiyorum.

Burdaki kritik nokta “TÜRKİYEDEKİ” anlamı. Yoksa doğrudur, orta asyada birbirlerini selamlamak için de kullanmışlar bu el hareketini. Orada bu bir sembol. Ama Türkiyede ihtal. Altını çiziyorum bak Türkiyede.

Bu mesele çok uzadığı için çok şey etmicem, sen Arpesle kapışırsın :d

relaksssss

papatya-cayinin-faydalari-neye-iyi-gelir-nasil-yapilir-2.jpg

O değil de Türkiye’de ki türkler orjinal Türklere hiç benzemiyorlar kjkjkjkjkj çekik gözlüler çok tatlı

Merakımdan soruyorum şimdi Bozkurt işareti siyasi olarak görülüyor falan filan değil mi . Bozkurt değil de Merih bunu yapmış olsaydı soruşturma açılırmıydı ?

IMG_9529.jpeg
Bu milyonlarca kez kullanılıyor ;d
Hayır Bozkurt nerelerine battı ondan şetttim :)

Bişi sorcam. Bozkurt yaparken ulumak zorunlu mu. Her yerde uygun olmuyor, komik bulan oluyor.

İnsan gerçekten hayret ediyor.
Kimsenin kurt sembolünün Türklüğün miti olup olmadığına dair itiraz ettiği yokken mesele sanki buymuş gibi tüm argümanlar bunun üzerine inşa ediliyor. Evet, kurt figürü bir semboldür. Cumhuriyetten bu yana da uluslaşmanın inşası adına kullanıldı. Söz konusu olan el işareti ise %5 oyu olan paramiliter bir örgütün işaretidir. Türklükle alakası yoktur. Hoş gerçi, bunun daha beteri sosyal medyada cirit atıyor. Sadece zombi/kanzi kuşağı değil. “Viyana 341 yıl sonra düştü, başta Merzifonlu olmak üzere şehitlerin ruhu şâd olsun” diyen rektör mü dersiniz, shoplamış MKA fotosunu gerçekmiş gibi gösteren “duayen” gazeteciler mi dersiniz… Bambaşka bir seviye bu.

Sırf elinizle/parmaklarınızla kurda benzetiyorsunuz diye o işaret Türklüğün sembolü olmuyor. 90’ların başında siyasi bir işaret olarak ülkeye girdi ve Ülkü ocaklarını sembolize ediyor. O el işaretinin bu ülke topraklarındaki tarihi 30 yıllık altı üstü. Siyasi saiklerle girdi ve o gün bugündür de o saikleler kullanılıyor. Türk olduğunu ifade etmek için o işaret kullanıldığı söylemi ise tamamiyle uydurmadır. Ama ısrarla konu kurt hayvanı-Türklük eksenine çekilerek MHP’yi hiçbir çaba göstermeden toplumun değeri haline getiriliyor. Milli Takım herkesin milli takımı. Adı üstünde. Ülkü Ocakları Spor Kulübü değil adı. Aşırı sağcı, %5 oyu olan paramiliter bir yapının siyasi işaretini kadim bir ulusa yamayamazsınız. Dolayısıyla toplumun ortak değeri olmayan bir şeyi ortakmış gibi lanse edince itirazların yükselmesi de beraberinde geliyor. Ha benim gibi milyonlarca insanı hain ilan edebilirsiniz. Bunu zerre sorun etmiyorum şahsen. Ama yaptığınız yanlış. Konu kurt değil, siyasi el işaretidir. O el işaretinin yeri Maraş’tır, Sivas’tır, Çorum’dur. Sokak ortasında 1 kişiye 10 kişi dalan çetelerdir. Bıyığıyla, tespihiyle kendisini belli eden gürûhtur. Torbacıları-tetikçileri Türklük gibi kadim bir ulus ile yanyana getirerek aslında Türklüğe kendiniz hakaret ediyorsunuz. Türklüğünü ifade etmek malum el hareketine kalmadı. Bu ülkenin de değeri filan değildir o işaret. Değer olan bir şey varsa o da bayraktır. O da zaten formanda var. Bu konuya Kemalist geçinenlerin de teşne olması ayrıca trajik.

O değil de Türkiye’de ki türkler orjinal Türklere hiç benzemiyorlar kjkjkjkjkj çekik gözlüler çok tatlı
iklim şartlarından öyle o :) bozkır soğuk hava hani orta asya herkes çekik, türkler gelmiş ya oradan kaç sene geçmiş nesiller değişmiş ya :) ondan olabilir mi ?

Bozkurt işaretinin tarihini ve nereden geldiğini çok güzel anlatmış Yılmaz hocam. Dinlemek isteyenlere tavsiyemdir.

no pasaran'ın türklük gibi kadim bir ulus demesiyle kendimden geçiyorum. oyşşş. bir daha söyle.
Prensip olarak hiçbir millete yada ulusa düşman olacak kadar kafayı yemedim dostum. Benim bir sorunum olmadı. Daha doğrusu sorun olacak bir şey de değil. Sorun bunun siyasi bir doktrin olması. Karşıtlığım da bu yönde. Yoksa benim de Türk arkadaşlarım var, hiç öyle değiller : ddd

Ama gerçekten bahsi geçen el hareketi siyasi bir ideolojidir. Bunun ideoloji olduğu resmi olarak Avrupa’da 2015’de yürürlüğe giren yasaklar listesinde de belirtilmiştir. Elle yapılan kurt sembolü / hilal içinde kurt aşırı sağcılığın/terörün amblemi olarak tasnif edilmiştir. Cezanın gelmesi de bundan. UEFA’nın benzer hareketlere daha önce sessiz kalması da ikiyüzlülüğündendir. Bu da futbolun temel davranış şekillerinden birisi.

Abicim sizin el işaretini nereye koydugunuz önemli değil. Bak adam siyasal dedi, kesti bileti.

Ne demiş ulu önder, zeki ve çevik olanı demiş. Zeka lazım. Yoksa milli takım bin maç oynadı bu güne kadar. Orada forma terleten diğer oğlanlar da Türktü. Kimsenin niye aklına gelmedi metalci hareketi yapmak? Hain mi yani bu kadar adam. Akılsız mi ya da.

Ohhh.. tamam bu konuyu kilitliyorum bi daha benzer konu açan olursa da banlarım

Ya burada zafer isareti ile foto çekinen bir ben miyim? Şahsen çekiniyorum ve hatta espri konusu oluyor bulundugum bölgede bölücü dusuncede çok insan olduğu için yanlış anlaşılır bak diye... Ama beni bilen kimse bunu ne niyetle yaptığım konusunda şüpheye düşmüyor. Yani zafer isareti ile aklı başında kimsenin bir derdi olmaz, zafer işareti yapanin niyeti ile olabilir ki kişiyi az buçuk biliyor ve taniyorsan niyetini de bilirsin sonrasinda istediği kadar kivirsin. Bu Merih kardeşimin daha önce irkci bir söylemi falan mı oldu da hareket ırkçı olarak algilandi. Ayrıca MHP'li herkes ırkçı gibi düsününüyor sanirim. Evet öyle derseniz o halde DEM'li herkes de terörist olur.

• Alkış
Tepkiler: W
Geri