Türk-Moğol Hakanı Cengizhan hakkındaki görüşleriniz

Konu sahibi son olarak 4378 gün önce görüldü
Dünyanın en büyük kara imparatorluğunu kuran Cengizhan bizim tarihçilerimizin büyük kısmı tarafından katliamcı,İslam Dünyasının en büyük düşmanlarından biri olarak gösteriliyorr.Dünyayı titreden küçük bir otağdan koca bir imparatorluk kuran,bilime önem veren,aynı zamanda dünyanın ilk Küresel Soğutmacısı olan,adeta tek başına dünyaya hükmeden Cengizhan hakkındaki görüşleriniz neler.

Sizin elinizde bu kadar toprak olsaydı siz nasıl yönetirdiniz ülkeyi?

Katliam yapmadan yönetirdim. Bkz : Abbasiler.

Katliamlarıyla meşhur, dünyanın gelmiş geçmiş en gaddar hükümdarlarının çekeceği halayda mendili taşıyabilecek kıvamda bir zattır şahsi kanaatimce.

Bir kaleyi almak için savaşırken (hangi kale olduğu unuttum) sulh için elçiler bir araya gelir Cengiz Han bizzat kaleyi teslim ederseniz kan dökmeyeceğim diye söz verir karşı taraf kaleyi teslim eder ve herkesi boğdurur, astırır sonuçta kan dökmez.
Ben tanrının cezasıyım. Eğer bir günah işlememiş olsaydınız, tanrı sizi cezalandırmam için beni yollamazdı gibi bir sözde ona sahiptir.

Bilime önem veriyormuş. Dünya'nın ilk büyük kütüphanesi olan Bağdat Kütüphanesi'ni yaktıran insanın bilime ne yönden önem verdiğini biri bana açıklayabilir mi? Savaş teknolojisine bile önem vermeyen, yağmacı politika izleyen geçtiği topraklara acı, katliam, tecavüzden başka hiçbir şey götürmemiş sapkın zihniyete sahip biri idi bana göre.

Bilime önem veriyormuş. Dünya'nın ilk büyük kütüphanesi olan Bağdat Kütüphanesi'ni yaktıran insanın bilime ne yönden önem verdiğini biri bana açıklayabilir mi? Savaş teknolojisine bile önem vermeyen, yağmacı politika izleyen geçtiği topraklara acı, katliam, tecavüzden başka hiçbir şey götürmemiş sapkın zihniyete sahip biri idi bana göre.
BAĞDAT KÜTÜPHANESİ (MS. 600’ler): Halife Ömer, günlerce yakmayla bitmeyen yüzbinlerce kitabı yaktırma emri vermeden önce tarihe geçen şu talihsiz sözleri sarfetmişti: “Bu kitaplarda yazılanlar Kuran’da varsa, onlara gerek yoktur; Kuran’da yoksalar, o zaman da onlara gerek yoktur !..“

Ykarıdaki örneği gösterdim ,çünkü Bağdat ve İskenderiye kütüphaneleri başta olmak üzere bir çok kütüphane yakılmıştır öncesinde.600 yıl önce yok edilen,yakılan bir kütüphaneden bahsediyoruz,büyük kısmı yüzlerce yıl önce yakılmış olan bu kütüphaneyi Cengizhan neden ve nasıl tekrar yaksın?Zaten çok öncesinde bir çok eser yakılmıştır.

Bazı Kaynaklarda Kütüphane'yi Moğolistan'a taşıttığı söyleniyor.Ben Cengizhan'ın bilime önem verdiğine inanıyorum.Çünkü dünyayı titreden,dünyanın en büyük kara imparatorluğunu kuran bir Hakan'ın bilimi gözardı etmesi beklenemez bana göre.

BAĞDAT KÜTÜPHANESİ (MS. 600’ler): Halife Ömer, günlerce yakmayla bitmeyen yüzbinlerce kitabı yaktırma emri vermeden önce tarihe geçen şu talihsiz sözleri sarfetmişti: “Bu kitaplarda yazılanlar Kuran’da varsa, onlara gerek yoktur; Kuran’da yoksalar, o zaman da onlara gerek yoktur !..“

Ykarıdaki örneği gösterdim ,çünkü Bağdat ve İskenderiye kütüphaneleri başta olmak üzere bir çok kütüphane yakılmıştır öncesinde.600 yıl önce yok edilen,yakılan bir kütüphaneden bahsediyoruz,büyük kısmı yüzlerce yıl önce yakılmış olan bu kütüphaneyi Cengizhan neden ve nasıl tekrar yaksın?Zaten çok öncesinde bir çok eser yakılmıştır.

Bazı Kaynaklarda Kütüphane'yi Moğolistan'a taşıttığı söyleniyor.Ben Cengizhan'ın bilime önem verdiğine inanıyorum.Çünkü dünyayı titreden,dünyanın en büyük kara imparatorluğunu kuran bir Hakan'ın bilimi gözardı etmesi beklenemez bana göre.

Üstteki cümle çok sağlıklıymış gibi örnek göstermeniz bir yana, yakılan Bağdat kütüphanesi kısa sürede tekrar toparlanmıştı lakin Moğol saldırısından sonra eser kalmadı. Dicle'nin günlerce mürekkep ve kan taşıdığından bahsedilir bu olaylar anlatılırken. Siz inanmaya devam edin, tüm Dünya tarihçileri "boş bir kütüphanenin" yakılmasını bilimde Doğu medeniyetlerinin geri düşmesinin sebebi olarak görüyor.

Harunabi +1 Arpes +1 Captain güldüm :D güzel tespit ve sanada +1

İnançlı , Çağdaş , Laik ve ilerigörüşlü ya bazıııı ları katliamcı , islam düşmanı der ona normaldir...

Üstteki cümle çok sağlıklıymış gibi örnek göstermeniz bir yana, yakılan Bağdat kütüphanesi kısa sürede tekrar toparlanmıştı lakin Moğol saldırısından sonra eser kalmadı. Dicle'nin günlerce mürekkep ve kan taşıdığından bahsedilir bu olaylar anlatılırken. Siz inanmaya devam edin, tüm Dünya tarihçileri "boş bir kütüphanenin" yakılmasını bilimde Doğu medeniyetlerinin geri düşmesinin sebebi olarak görüyor.

Üstteki cümleyi göstermemin bir diğer sebebini görememişsiniz sanırım?Sanki kütüphaneleri sadece Cengizhan yakmış gibi suçlanır iken diğerlerinden nedense bahsedilmez!Tüm dünya tarihçilerinin bunu söylediğini belirtiyorsunuz,bunu söyleyebilmek içinde tüm tarihçileri okumuş olmanız gerekir!Kaldı ki Doğu Medeniyetinin geri düşmesinin tek sebebi de Cengizhan demek ki sizin son cümlenize bakacak olur isek ama Avrupa Cengizhan'ın ölümü üzerine büyük bir sevinç yaşamıştır!Ayrıca yakılan o kadar eserin ardından tekrardan eski haline getirilmesi bana pek inandırıcı gelmiyor.

Son olarak tekrar belirteyim,bana göre dünyaya hükmeden birisinin bilime gözünü kapaması beklenemez.

Selametle.

Türk değildir ilk önce bunu söylemek gerek.Ne kadar Türk varsa hepsini kesmiştir .Sarı uygurlardı sanırım onlar hariç .Onlarıda yazıyı biliyorlar diye öldürmemiş çünkü diplomasi işlerini onlara yaptırırmış .

Kestiği ağaçlarla dünyanın oksijen miktarını düşüren , camide kuran yırtıp üstünde kadın oynatan , şehri sizi öldürmücem deyip alan ve ardından kendi mezarlarını kazdırıp çoluk çocuk demeden diri diri gömen , hendekleri cesetler doldurarak geçen iğrenç bi kişilik .

Moğollar, yaşadıkları bölgenin sert iklimi nedeniyle, hayatlarını oldukça zor şartlarda sürdürüyorlarmış. Kuzey’de Sibirya’nın etkisiyle kışları oldukça sert ve soğuk geçerken, güneydeki Gobi Çölü oldukça kavurucu ve kurak yazlara mahkum ediyormuş onları. Bu nedenle göçebe olan ve kabileler halinde yaşayan Moğollar’ın evleri kıl çadırlar, yaşam alanları da mevsimsel şartlara göre değişen Asya bozkırlarıymış. Hareketlerini kısıtladığı için yanlarında oldukça az miktarda yiyecek stoğu taşıyabilen Moğol kabilelerinin, yiyecekleri tükendiğinde kan dökülmemesi şartıyla diğer kabilelere saldırdıkları oluyormuş. Bu güç şartlarda yaşam mücadelesi veren ve birlik halinde hareket etme yeteneğinden yoksun Moğolları tek bir çatı altında toplamayı başaran Cengiz Han, Moğollar’ın gözünde kabile savaşlarına son veren, onları ortak bir amaç etrafında toplayarak sosyal, ekonomik ve politik bir birliğin kurulmasına ön ayak olan bir kahraman kurtarıcıdır.

Kendi Halkının Gözünde Kahraman Olan Hükümdarın Yaptıklarını Şimdiki Zamanda Yapabilen Çıkar mı ?

Üstteki cümleyi göstermemin bir diğer sebebini görememişsiniz sanırım?Sanki kütüphaneleri sadece Cengizhan yakmış gibi suçlanır iken diğerlerinden nedense bahsedilmez!Tüm dünya tarihçilerinin bunu söylediğini belirtiyorsunuz,bunu söyleyebilmek içinde tüm tarihçileri okumuş olmanız gerekir!Kaldı ki Doğu Medeniyetinin geri düşmesinin tek sebebi de Cengizhan demek ki sizin son cümlenize bakacak olur isek ama Avrupa Cengizhan'ın ölümü üzerine büyük bir sevinç yaşamıştır!Ayrıca yakılan o kadar eserin ardından tekrardan eski haline getirilmesi bana pek inandırıcı gelmiyor.

Son olarak tekrar belirteyim,bana göre dünyaya hükmeden birisinin bilime gözünü kapaması beklenemez.

Selametle.

Tamam sizinki komşunun çocuğu kötü bir şey yapmışsa ben de yapabilirim kimse beni beni suçlayamaz kafası, şimdi anladım. Daha önce Bağdat yakılmışsa, Cengiz Han yaktığında sorun olmaz. Daha önce katliam olmuşsa, Cengiz Han yaptığında sorun olmaz. Kime hikaye anlatıyorsunuz siz? Daha önce kütüphanenin yanmasından kimse bahsetmiyormuş, konu Cengiz Han. Konu sahibi olarak biliyor olmanız lazım, konu kütüphane yakmak yada bilgi katliamı iken kimse Cengiz Han'ı örnek göstermedi. Sadece Cengiz Han'ın bazı icraatlerinden bahsediyoruz ki bunlar tarihle sabit kesinliği olan bilgiler, Cengiz Han'ın kahve arkadaşı olduğumuz için bilmiyoruz yani. Ayrıca adamın kendisi yaşarken bu katliamlarla ve kanla övünürken siz niye savunuyorsunuz anlamış değilim? Avrupa Cengiz Han'ın ölmesine sevindi çünkü kusura bakmayın ama koskoca şehirleri katliamdan ve tecavüzden mahrum bırakmayan birinin ölümüne üzülmelerini bekliyorsanız sıkıntı sizde. Ben burada bir katliam lideri bir tecavüz lideri hakkında daha fazla konuşmak istemiyorum kusura bakmayın. Birilerinin böyle insan müsveddelerini savunmalarını midem kaldırmıyor açıkçası. Bundan birkaç sene önce ırklara ait genetik özellikler aranırken dünyada en çok Moğol genine rastlanılmış, bilin bakalım niye? Alın bununla da övünün.

Tamam sizinki komşunun çocuğu kötü bir şey yapmışsa ben de yapabilirim kimse beni beni suçlayamaz kafası, şimdi anladım. Daha önce Bağdat yakılmışsa, Cengiz Han yaktığında sorun olmaz. Daha önce katliam olmuşsa, Cengiz Han yaptığında sorun olmaz. Kime hikaye anlatıyorsunuz siz? Daha önce kütüphanenin yanmasından kimse bahsetmiyormuş, konu Cengiz Han. Konu sahibi olarak biliyor olmanız lazım, konu kütüphane yakmak yada bilgi katliamı iken kimse Cengiz Han'ı örnek göstermedi. Sadece Cengiz Han'ın bazı icraatlerinden bahsediyoruz ki bunlar tarihle sabit kesinliği olan bilgiler, Cengiz Han'ın kahve arkadaşı olduğumuz için bilmiyoruz yani. Ayrıca adamın kendisi yaşarken bu katliamlarla ve kanla övünürken siz niye savunuyorsunuz anlamış değilim? Avrupa Cengiz Han'ın ölmesine sevindi çünkü kusura bakmayın ama koskoca şehirleri katliamdan ve tecavüzden mahrum bırakmayan birinin ölümüne üzülmelerini bekliyorsanız sıkıntı sizde. Ben burada bir katliam lideri bir tecavüz lideri hakkında daha fazla konuşmak istemiyorum kusura bakmayın. Birilerinin böyle insan müsveddelerini savunmalarını midem kaldırmıyor açıkçası. Bundan birkaç sene önce ırklara ait genetik özellikler aranırken dünyada en çok Moğol genine rastlanılmış, bilin bakalım niye? Alın bununla da övünün.

Kusura bakma da hoca kimle gurur duyup ,kimi savunacağımı,kimden nefret edeceğime bırak ta ben karar vereyim.Sizin gibi düşünmek gibi bir zorumluluğum yok!Tarihte sabit bilgiler diyorsunuz da tarih yeni bilgiler ile değişime açık bir bilim olduğunu unutmuşsunuz!Keza tarihi siz kendi görüşünüze göre ben kendi görüşüme göre yorumlarım ki aramızdaki fark siz ezberci sistemle ben ise çıkarımlar yaparak değerlendiririm.Küçük bir otağdan ,elinde hiç bir şeyi yokken kısa sürede dünyayı fet eden birisinin aptal olduğuna inanmam sizin gibi!Çok şükür ben de sıkıntı falan da yok,iki yüzlü Avrupa'lılar gibi değilim neyse ki.Keza bir çok kişiyi de görüyoruz insanlık maskesi takıp insan müsveddelerini nasıl savunduğunu.O maskeden bende olmadığı için olduğum gibi görünüyorum çok şükür.Sizinle de bu konuda tartışma gereği duymuyorum artık!

Hadi selmetle

Cengiz Han babasının zehirlenişi gözleriyle izledi,halkının ihanetine uğradı,annesi yakıldı,karısı elinden alındı,köle oldu ve bir yemin etti düşüncesi savaşıcak kimseyi bırakmazsan savaş biterdi kendi yasalarından birinde şöyledir mesela

yalan söyleyen,hırsızlık yapan,zina edenlere idam yaşlılara saygı göstermelerini emreder vs bunlara bakabilirsin ve o dönemde suç oranı Ülkede 0 bir kadın zinetleriyle bir uçtan uca tek başına gider birşey olmazmış çünkü cezalar çok katıymış ve savaş stratejisi tamamen korkuya dayalı yani bir şehri katlerdermiş bölgesel olarak herkes teslim olurmuş ve kendi sözlerinde şunu der

''Cengiz Han gibi gözünüzün önünde anne babanızın öldürülmesine tanık olmuşsanız hayatınız boyunca masum kalma ihtimaliniz yoktur. Kaybettiğiniz masumiyet ise kaybolmaması gereken masumiyetleri kurtarmak için yalnızca iyi bir sebeptir artık.''

Geri