Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Türk Halkı Olarak Cinayet Programlarına Neden Meraklıyız?
Ortak korkularımızı sonlandırmak için birilerinin eyleme geçtiğini görmek, psikolojik açıdan bizi rahatlatıyor ve güvende hissetmemizi sağlıyor. Cinayet programları ise bu tehlike ortamında korkularımızı bastırmamıza yardım eden bir can simidi görevi görüyor
Yapılan araştırmalar da aynı korkuları paylaşan insanların bu konuyla ilgili konuştukça rahatladığını ve depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların üstesinden daha kolay gelebildiğini gösteriyor. Bütün bunlar bir yana, televizyon ekranlarındaki dişli ve sağlam duran bir ekran yüzü, sanki her an bizi koruyacakmış gibi hissetmemize neden oluyor.
Ancak bu merakın altındaki pozitif noktalar bir yana, işin korkutucu bir tarafı da var. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, cinayet haberleri izlemenin, içimizdeki karanlık yanı beslediğini gösteriyor.
Vahşete ve bilinmeze duyduğumuz merak, başkalarının yaptıklarına tanık olduktan sonra kendimizle yüzleşmemize ve yaşananlardan ürküp o karanlığı bastırmamıza neden oluyor. Bu, herkesin cinai eğilimler göstereceği anlamına gelmiyor. Kimimiz bu karanlık kimliği özümsüyor ve onu kontrol altına almayı başarıyor, kimimiz ise içimizde yatan vahşetin benliğimizi ele geçirmesine müsaade ediyoruz.
Bir diğer nokta ise bilinmeyeni çözme ve haklı olduğumuzu görme isteği…
Cinayeti kimin işlediğine dair ipuçları ortaya çıktığında hepimiz birer Sherlock’a dönüşüyoruz. İlla ki hepimizin konuyla ilgili bir teorisi oluyor ve olayın sonunda haklı çıktığımızı görme fikri bize inanılmaz cazip geliyor.
Kabul etmek istemesek de acı ama gerçek olan bir nokta daha var.
Ne yazık ki, bu programlarda yaşanan kötü olayları izledikçe bizim ya da sevdiklerimizin başına gelmediği için mutlu oluyoruz. Hayatımızın başkalarından çok daha iyi durumda olduğunu görmek, rahatsızlık duymanın yanı sıra bizi tatmin de ediyor. Çünkü insan, yapısı gereği kendini diğerlerinden üstün görmeye meraklı. Ekran karşısında yaşanılanları kınamak ve bir yandan da kendisinin iyi durumda olduğunu bilmek onu mutlu ediyor.
Tüm bunlar birleşince ortaya çıkan sonuç ise aynı formattaki onlarca televizyon programı oluyor tabii ki…
İnsan, içindeki vahşi yaratığı bastırmadıkça Müge Anlı, Balçiçek İlter, Serap Paköz ve niceleri hep var olmaya devam edecek. Ne zaman ki vahşetin bize kazandırdığı hiçbir şey olmadığını fark ederiz, işte o zaman televizyonda göreceklerimiz yalnızca mutlu haberler olur.
Bu tür diziler programlar insanları şiddete yöneltiyor zaten ekonomik sorunlar sosyal sorunlar diz boyu böyle şeylere bakınca her köşeden bir kabadayı sapık mafya bozuntusu çıkıyor bu sene iZine gittim her yerde çukur dizisine ait semboller sözler var benim kardeşim tartışmış biriyle arkadaşı ayırmış o esnada çocuğu bıçaklamışlar üç dört kol damarı koptu işin tuhafı saldırıya uğrayan çocuk olaydan bir kaç gün sonra yaralarla hava atıyor böyle bir şımarıklık kabadayılık gelmiş memleket böyle ruh hastalarıyla dolmuş
Program izlemem fekat cinayetin bol işlendiği dizileri izlerim.
Misal çukur dizisini izliyorum.
Sonra youtube den tekrar izliyorum.
Sey gibi bu da izledigin macin bir de ozetini izlemek gibi.
Oyle fanatigiyim.
Amerika da böyle şeyler yaygındı eskiden. Sonra Avrupaya sıçradı. Oradan da bize. Buna benzer bir şifreli kanal (Türkçe olarak) bein de var. Amerika da işlenen ve çözülen cinayetler tanık ifadeleri eklenerek canlandırılıyor. Bir süre izledikten sonra gerçekten bunaldım. İnsanın kimseye güveni kalmıyor. Ama CSİ Miami yi (seneler önce) severek izlemiştim. Çünkü kurguydu ve hep mutlu sonlanıyordu.
Arkadaşlar kusura bakmayın kendi abim dahil sürekli bu tarz prog. (abim şu yabancı suş kanalını izler hep, mal ya gece bi' giriyorum 23:14 olmuş saat , corc aslında çok uysal bi' çocuktu, ama kızlarla arası pek iyi değildi diye dış ses konuşuyor, lan yürü git :kac izleyenler bildiğin S A P I K .
Çünkü sizi yönetebilicekleri en iyi silah odanızın köşesinde duran o kutu. Cinayet programına meraklı değiliz aslında.
İçi doldurulmuş boş şeyler ile vakit harcamayı seviyoruz. Tv izlemek bir yerden sonra aktivite değil boş zaman öldürme aracı oluyor. Adamlar survivor oynandıktan sonra bir de survivor için panorama kuruyor. İnsanlar o karşılaşmaları izledikleri heyecan ile tekrar orada gereksiz şeyleri önemliymiş gibi anlatan insanları izliyor...
Forumda bile bu böyledir. Aramızda tez hazırlamak ya da dönem ödevi için ders konularına bakmaya giren var mı ?
Ama öteyandan kocası eve gelmeden yemeğini yetiştirmeye çalışan necla teyzede haklı , yemek yaparken history hd mi izleyecek ? Misafirlikte oturup kadınlar ile kısır yerken trt belgesel de serengetiyi mi tartışıcak ?