Türk beklenendir

Konu sahibi son olarak 2092 gün önce görüldü
Sosyal deneyleri çok sağlıklı bulmuyorum fakat bu video daha bir taraflı geldi bana...

İyi giyimli, eli ayağı düzgün bir erkek masalara gelip "Açım" diyor ve kimse yemeğini paylaşmıyor. Bizler olsak elbette paylaşır hatta yeni yemek de ısmarlardık fakat olaya şu açıdan da bakmak gerekiyor. Masaya gelen bu iyi giyimli yabancı erkek belki de yemek bahanesi ile diyalog kurmanın ya da başka bir şeyin peşinde çünkü hiç de aç kalacak birisine benzemiyor.

Evsiz adam da ne tesadüfse Türk çıkıyor.(!) Vatanını 17.000 Dolar ile terk edip Kaliforniya sokaklarında yaşamayı, sağdan soldan yemek-battaniye istemeyi tercih etmiş ve daha da ilginci kendisine sahip çıkan bir anneden bahsediyor ama nasıl bir sahip çıkan anne ise oğlu sokakta yaşıyor.(!)

Nereden buldun bu videoyu sevgili esekherif bilemiyorum ama bana pek samimi gelmedi.:)

Son düzenleme:
Sevgili Hira, bildiğim kadarı ile sen Amerika'da yaşıyorsun ve bu video hakkında görüşün nedir?

Sosyal deneyleri çok sağlıklı bulmuyorum fakat bu video daha bir taraflı geldi bana...

İyi giyimli, eli ayağı düzgün bir erkek masalara gelip "Açım" diyor ve kimse yemeğini paylaşmıyor. Bizler olsak elbette paylaşır hatta yeni yemek de ısmarlardık fakat olaya şu açıdan da bakmak gerekiyor. Masaya gelen bu iyi giyimli yabancı erkek belki de yemek bahanesi ile diyalog kurmanın ya da başka bir şeyin peşinde çünkü hiç de aç kalacak birisine benzemiyor.

Evsiz adam da ne tesadüfse Türk çıkıyor.(!) Vatanını 17.000 Dolar ile terk edip Kaliforniya sokaklarında yaşamayı, sağdan soldan yemek-battaniye istemeyi tercih etmiş ve daha da ilginci kendisine sahip çıkan bir anneden bahsediyor ama nasıl bir sahip çıkan anne ise oğlu sokakta yaşıyor.(!)

Nereden buldun bu videoyu sevgili esekherif bilemiyorum ama bana pek samimi gelmedi.:)

Ben de sosyal deneyleri çok sağlıklı bulmuyorum. Burada o miskinin söylediğini içtenliğe dikkat çekmek için yukarıdaki başlığı attım. Farkına varılmamış gibi davranmaya güzel cevap niteliği taşıyordu. İnsanı yardımda biz Türkler, Türkler demek ne derece doğru bilemiyorum. İnsani anlamda yardımı seviyoruz seküler batı daha çok çevre ve hayvan konusunda bizlerden daha iyi sanırım. İkisinin arasını kavga etmeden bulabildiğimizde karpuz kabuğunda küçük kedi yavrusu gününü bizlerde kutlarız neden kutlamayalım. Yalnız kendimize bakan evlerin perdeleri bize açık olsun istiyoruz.

Sevgili Hira, bildiğim kadarı ile sen Amerika'da yaşıyorsun ve bu video hakkında görüşün nedir?

Lefty, bu video ile yapabileceğim o kadar çok yorum var ki... Şu anda biraz duygulandım. Bir kısmına, dilim döndüğünce, cevap vereyim. Sonra istersen daha kapsamlı olarak devam ederiz.

Öncelikle, Mehmet bazı konularda çok haklı. Hiçbir şey göründüğü kadar kolay değil. Bu ülkede hayat kurup, onu devam ettirmekle, ekranlarda görünen ya da tatil için gelindiğinde deneyimlenen arasında çok büyük farklar var.
ABD’de kolay para kazanmak diye bir durum söz konusu değil. Yeni gelmiş bir göçmen olarak statü peşinde koşarsanız, sokakta da kalırsınız, aç da kalırsınız. Kimse de komşum aç deyip ekmeğini paylaşmaz. En iyi ihtimalle “köşedeki restoran temizlikçi alıyor, orada neden çalışmıyorsun?” diye sorarlar ve bence çok haklı bir sorudur. Üniversite mezunuyum ama derseniz, biz Türkler empati kurar üzülürüz. Onlar ise böyle bir tutum içindeysen aç kalmak senin tercihindir diye düşünürler. “Eşek gibi çalışıp, bey gibi yemek” diye bir ifade vardır... eşek gibi çalışırlar, doğru... bey gibi yer gözükürler çünkü bir çok anne ve baba birden fazla işte çalıştığından, evde aileleriyle geçirecek zaman bulamadıkları için dışarda sunulan hizmetleri kullanarak, zamandan kazanırlar ki zaruri diğer ihtiyaçlarını karşılamak için kendilerine zaman kalsın.
Bizim gibi, ailesiyle oturup yemek yiyen, hastalanınca annesi ya da anneannesi evde başında kalan, çocuğuna masal anlatan ailelerde büyüyen insanlar için zor. Fazla robotlaşmış bir durum. Tabi ki tercih meselesi. Bunlar önceliğiniz değilse, tercih edilebilecek bir yaşam tarzı olabilir.

ABD, birinci dünya ülkesi kategorisinde olduğu için, fakirin bile gerçek anlamda fakir olmadığı bir ülkedir. Türkiye’den ya da ABD’den dışarı çıkmamış, ufkunu genişletmemiş, insanlar için bunu kavramak pek kolay olmayabilir. Bu dünyada tek bir diş fırçasını paylaşan ailelerin ya da hala parmakları ile ağız temizliği yapan ailelerin varlığından haberdar olmayan insanlar var. Bakın duş alabileceğim, çamaşırımı yıkayabileceğim yerleri öğrendim diyor... Bizim ülkemizde olsa, yemek istedim bana yemek ısmarladılar ya da üzerime kıyafet aldılar diye cümleler rahatlıkla kurulabilir. Fakir’in gerçekten fakir olduğu ülkelerde böyle cümleler kurmak mümkün mü sizce?
Evet, fakirlik skalasında ABD ve Türkiye aynı yerde değiller fakat iki ülkede de sosyolojik ve iktisadi bazı sistemler mevcut. Ve bu iki ülke için de bulunmaz bir nimet.

Şu siteyi incelemenizi tavsiye ederim. Global bir skala sunuyor ve perspektif vermesi açısından çok önemli diye düşünüyorum.
https://www.gapminder.org/dollar-street/matrix

ABD’ye gelsinler mi? Gelmesinler mi? diye sorduğunu sanmıyorum ama bu çok büyük bir soru... İnsanın değer yargıları ve öncelikleri neler bunlar göz önüne alınmalı o karar verilirken.
Eğer gelinecek ise, mutlaka dil bilerek, etiketlerinizi kaybedeceğinizi bilerek, yaşam pahasının daha düşük olduğu eyaletler tercih edilmeli.

Lefty 'in ilk mesajına katılıyorum,

hayrettin'in 1.9 milyon abonesi var. eğer bu video kurgu değilse beni hepsi, tek tek öpsün. hadi milliyetçilik oynayalım demiş içine biraz da sömürü katmış. ideallerinizin peşinden koşun gençler. ya da sistemin kölesi olarak sömürülmeye, karın tokluğuna 5 para etmez zihniyetin güdümünde yaşamaya devam edin zart zurt zırvalamaları. al kardeşim sana şu kadar para, videoda amerika ve avrupa'da hayatın türkiye'den daha iyi olmadığını anlatacaksın siparişi ile hazırlanmışlar sunmuşlar bize. toplamda 10 yıl belçikada yaşadım, pek çok avrupa ülkesini de gezdim en kötüsü bizim durumumuzdan kat ve kat iyidir. böyle yalan dolan video yapmalarını çocukluğuna veriyorum bunların ama bilin bakalım ne çocukluğu.

Son düzenleme:
bir kerede bir olayda yanılmayayım ya, bir kere söylediklerim farklı çıksın. aynı esekherif, fakir gibi geçiniyor, arkada cukkaları götürüyor seni lanet olası akepeli !

homeless.jpg

homeless2.jpg

John-Doruk-Eksioglu-Los-Angeles-Turk-Evsiz-Homeless.jpg

Son düzenleme:
Ocean, kurban bayramı vesilesiyle birisi anlattı. Köyde birisi kurban keserken hayvanı kaçırmış. Elinde bıçak, üstü başı kan revan kahveye girmiş; yok mu bir müslüman lan burada diye bağırmış. Kahve cemaatinden biri korkusundan ben Zaten pek inanmıyordum.

Ben sahsen benzeri bir olaya sahit oldum. ABD’ye gidenler bilir. Pedicap ile turist gezdirmek basli basina bir istir.

Pedicap bkz ;

Velhasil arkadaslarla birlikte yemege ciktik birgun. Donus yolunda sohbet ederek yururken yolun karsisinda birinin “ Help me help me “ seklinde veryansin ettigine sahit olduk. Yolun karsisina gectik, bu arada cok gec bir saatte degildi hava kararmak uzereydi yani tehlikeli bir durum soz konusu degil, bulundugumuz muhit islek sayilir gelen gecenler oluyordu.

Gittik gencin yanina, bu bahsettigim pedicap suren gencten bir oglan.. Ne oldu felan sorduk, ayagina kramp girmis.. Neyse iste dedik birimiz ayagini tutsun digeri esnetsin felan aramizda turkce konusunca cocuk birden yuksek sesle ; Abi turkmusunuz dedi, bir yandan canida yaniyor. Bir sure ugrastik krampi gecti, kaldirip oturttuk.. Dedigi su ; Enaz 10 dakikadir yardim istiyorum gecip gittiler 1 kisi bile donup bakmadi, cok tesekkur ederim abi.

Su mubarek bayram sahittir ki kelimesi kelimesine neredeyse bunu yasadim. O yuzden Ocean bos atip dolu tutmaya gerek yok, “ ölüyorum “ desen 1 kap su vermeyecek insanlarla dolu ABD. Her eyaleti kesinlikle boyledir diyemem ama ozellikle kozmopolit taraflarinda insaniyet namina birsey kalmamistir.

Bu video'ya sosyal deney demek doğru değil. Sosyal deney böyle yapılmaz. Bu tür videolar bana çok yapmacık geliyor ve doğru bulmuyorum. Samimiyetsizlik hat safhada.

yahu bırakın bu şaka gibi örnekledirmeleri, insan bulaşık yıkasa bir türk olarak yine aç kalmaz. homeless’lere çalışmak götlerine zor geldikleri için öyleler. burada bir suriyeli de "help me" diye bağırsa ben de dönüp bakmam banane lan, bana mı sordun buraya gelirken. bazen ırkçı olmak gerekiyor arkadaş, kim ne derse desin, kim ırkçılık iyi değil derse desin, hayatın gerçekleri bunlar. adam 300 milyonluk amerikada birde bir türk'e denk geliyor, ben 80 milyonluk ülkede, taksim'de gezerken türk'e denk gelemiyorum bu lan böyle. ırkçılık yapacağım tabii ki. ırkçılığın kralını bile yaparım.

bir suriyeli der ki türkiye çok güzel ülke ama burda çok türk var!

Geri