Sevgili
Hira, bildiğim kadarı ile sen Amerika'da yaşıyorsun ve bu video hakkında görüşün nedir?
Lefty, bu video ile yapabileceğim o kadar çok yorum var ki... Şu anda biraz duygulandım. Bir kısmına, dilim döndüğünce, cevap vereyim. Sonra istersen daha kapsamlı olarak devam ederiz.
Öncelikle, Mehmet bazı konularda çok haklı. Hiçbir şey göründüğü kadar kolay değil. Bu ülkede hayat kurup, onu devam ettirmekle, ekranlarda görünen ya da tatil için gelindiğinde deneyimlenen arasında çok büyük farklar var.
ABD’de kolay para kazanmak diye bir durum söz konusu değil. Yeni gelmiş bir göçmen olarak statü peşinde koşarsanız, sokakta da kalırsınız, aç da kalırsınız. Kimse de komşum aç deyip ekmeğini paylaşmaz. En iyi ihtimalle “köşedeki restoran temizlikçi alıyor, orada neden çalışmıyorsun?” diye sorarlar ve bence çok haklı bir sorudur. Üniversite mezunuyum ama derseniz, biz Türkler empati kurar üzülürüz. Onlar ise böyle bir tutum içindeysen aç kalmak senin tercihindir diye düşünürler. “Eşek gibi çalışıp, bey gibi yemek” diye bir ifade vardır... eşek gibi çalışırlar, doğru... bey gibi yer gözükürler çünkü bir çok anne ve baba birden fazla işte çalıştığından, evde aileleriyle geçirecek zaman bulamadıkları için dışarda sunulan hizmetleri kullanarak, zamandan kazanırlar ki zaruri diğer ihtiyaçlarını karşılamak için kendilerine zaman kalsın.
Bizim gibi, ailesiyle oturup yemek yiyen, hastalanınca annesi ya da anneannesi evde başında kalan, çocuğuna masal anlatan ailelerde büyüyen insanlar için zor. Fazla robotlaşmış bir durum. Tabi ki tercih meselesi. Bunlar önceliğiniz değilse, tercih edilebilecek bir yaşam tarzı olabilir.
ABD, birinci dünya ülkesi kategorisinde olduğu için, fakirin bile gerçek anlamda fakir olmadığı bir ülkedir. Türkiye’den ya da ABD’den dışarı çıkmamış, ufkunu genişletmemiş, insanlar için bunu kavramak pek kolay olmayabilir. Bu dünyada tek bir diş fırçasını paylaşan ailelerin ya da hala parmakları ile ağız temizliği yapan ailelerin varlığından haberdar olmayan insanlar var. Bakın duş alabileceğim, çamaşırımı yıkayabileceğim yerleri öğrendim diyor... Bizim ülkemizde olsa, yemek istedim bana yemek ısmarladılar ya da üzerime kıyafet aldılar diye cümleler rahatlıkla kurulabilir. Fakir’in gerçekten fakir olduğu ülkelerde böyle cümleler kurmak mümkün mü sizce?
Evet, fakirlik skalasında ABD ve Türkiye aynı yerde değiller fakat iki ülkede de sosyolojik ve iktisadi bazı sistemler mevcut. Ve bu iki ülke için de bulunmaz bir nimet.
Şu siteyi incelemenizi tavsiye ederim. Global bir skala sunuyor ve perspektif vermesi açısından çok önemli diye düşünüyorum.
https://www.gapminder.org/dollar-street/matrix
ABD’ye gelsinler mi? Gelmesinler mi? diye sorduğunu sanmıyorum ama bu çok büyük bir soru... İnsanın değer yargıları ve öncelikleri neler bunlar göz önüne alınmalı o karar verilirken.
Eğer gelinecek ise, mutlaka dil bilerek, etiketlerinizi kaybedeceğinizi bilerek, yaşam pahasının daha düşük olduğu eyaletler tercih edilmeli.