Turizmde Yeni Kriz: Oteller Kapanıyor Para İadesi Yapılmıyor!

Konu sahibi son olarak 17 gün önce görüldü
zzzzzzzzzz13m.jpg

Turizmde belge krizi derinleşiyor. Oteller mühürlenirken sezon henüz başlamadan kaybedildi. Sektör temsilcileri acil çözüm çağrısı yapıyor.

Tüm konaklama tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getiren yasal düzenleme, sektörde ciddi sorunlara yol açtı.

Belediyeden ruhsatı olan oteller bile Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı olmadan mühürleniyor. Ancak belge alma süreci, Bakanlık’taki personel yetersizliği nedeniyle büyük ölçüde aksıyor.

Denetim sırasına giremeyen yüzlerce otel, sezonu açamadan beklemeye geçti. Uluslararası Yatırım Uzmanı ve Avukat Abide Gülel Saral, “Her kapalı otel, istihdam ve döviz kaybı demek. Turizmin ekonomik krizi hafifletme umudu tamamen çöktü” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi, 17 Ekim 2024’te verdiği kararla, belge zorunluluğunu iptal etti ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yeni bir düzenleme yapması için 9 aylık süre tanıdı.

SEZON BAŞLAMADAN BİTTİ

Ancak iptal kararına rağmen mühürleme işlemleri durmadı, aksine daha da hızlandı.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Bu kriz, masa başında alınan beceriksiz kararların sonucu. 4 bin otelden sadece 200’ü belge alabilir. Geri kalanlar ya kaçak açılacak ya da kapalı kalacak. Bakanlık ‘çalışıyoruz’ diyor, ama sezon şimdiden kaybedildi” sözleriyle duruma tepki gösterdi.

Geçen yazın kötü geçtiğini anımsatan Karcılıoğlu, bu yılın daha da sıkıntılı olacağını belirterek “derhal ortak çözüm masası kurulmalı” çağrısında bulundu.

İADE ZORUNLULUĞU YOK

Mühürlenen tesisler, misafirlerine ücret iadesi yapmak zorunda değil. Turizm işletme belgesi bulunmayan oteller, acente sistemlerinde yer almıyor. Acenteler aracılığıyla rezervasyon yapanlar, eşdeğer tesislere yönlendirilirken, otelin kendi sitesi ya da çağrı merkezi üzerinden rezervasyon yaptıran konukların, tesisin belge durumunu yazılı şekilde doğrulaması gerekiyor.

KAYNAK

Muhtemelen iç savaş. Birileri bir şeylere güvenerek Devlet ile inatlaşmaya girmiştir yine.

Kesin yalan haberdir, amaçları iktidarı yıpratmak, şahane olan ekonomiyi kötüleştirmek,....... Türkiye düşmanlarının bir oyunudur.

Kartalkaya otel yangını bu konuda milad oldu. Kılı kırk yarıp öyle denetleme yapılıyor. Yangın merdiveni çıkış kapısı açılırken gıcırdasa çözün yeniden geleceğiz deniliyor neredeyse. Hoş doğrusuda bu ama hiçbir şey zamanında yapılmadığı gibi ölümlü olaylar yaşanınca harekete geçiliyor. Yazık.

Yaz ayları burada daha güzel, yeşil çok, su bol, sıcaklık aşırı değil,........
Sonbahar düşünüyorum. Neden sordun? Beni misafir mi edeceksin Rize yaylasında?
Sen hangi ülkeye gidiyorsun tatile?

Kartalkaya otel yangını bu konuda milad oldu. Kılı kırk yarıp öyle denetleme yapılıyor. Yangın merdiveni çıkış kapısı açılırken gıcırdasa çözün yeniden geleceğiz deniliyor neredeyse. Hoş doğrusuda bu ama hiçbir şey zamanında yapılmadığı gibi ölümlü olaylar yaşanınca harekete geçiliyor. Yazık.
Relatiii isyerlerindeki butun guvenlik onlemleri bir felaketten sonra alinmis onlemlerdir.

Tüm oteller sezon açmasınlar bir zahmet zaten. Öyle bir dünya var mı!

Daha tadilat sürerken işletme faaliyete sokuluyor falan filan. Öyle saçmalık olur mu!

Asya'dan dolduruyorlar personelleri stajyer diye aman aman bir iş yaptırabildikleri de yok. Kadronun yarısına iki üç kişinin yaptığı işi yükle, onların canını çıkar, öbür yarısına sezon boyu lay lay lom. Saçmalık.

Bişi dicem her yıl denetim yapılıp mı açılıyor oteller orayı kaçırdım ben

Asya'dan dolduruyorlar personelleri stajyer diye aman aman bir iş yaptırabildikleri de yok. Kadronun yarısına iki üç kişinin yaptığı işi yükle, onların canını çıkar, öbür yarısına sezon boyu lay lay lom. Saçmalık.
Aynen knk

Bu turizmde fahiş fiyat olayını @Lefty hanıma sormak lazım. Bu fahiş fiyatçı işletme sahiplerine bak hep Fenerbahçe, G. Saray divan kurulundadır.

Son rapora göre Türkiye dünya genelinde talep gören 4. ülke konumunda ayrıca otellerin bulunduğu mevki aynı bile olsa verdikleri hizmet farklı olduğu için birbirine denk olmayan fiyatlarla karşılaşılmaktadır.

Yüksek sezon sonunda çıkacak bağımsız araştırma raporlarını da görmek gerekiyor.

Fahiş fiyat uygulayan işletmeler, restoranlar ise mutlaka şikayet edilmelidir.

Türkiye, dünyada en çok ziyaret edilen 4. ülke oldu
OteliniSat.com’un raporuna göre, Türkiye 2024 yılında 62,2 milyon turist ağırlayarak Fransa, İspanya ve ABD’nin ardından dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü ülke konumuna geldi. TÜİK verilerine göre turizm gelirleri yüzde 8,3 artışla 61,1 milyar dolara ulaşırken, 2025 hedefi 70 milyon turist ve 70 milyar dolarlık gelir olarak belirlendi.

2025 yaz sezonunda turizmin yeni gücü Türkiye | Turizm Ajansı | Turizm Haberleri | Turizm Gazetesi

Turizmde ‘pahalı ülke’ algısı rakiplere yarıyor, Türkiye’ye turist kaybettiriyor. | Turizm Proje Dergisi

Son rapora göre Türkiye dünya genelinde talep gören 4. ülke konumunda ayrıca otellerin bulunduğu mevki aynı bile olsa verdikleri hizmet farklı olduğu için birbirine denk olmayan fiyatlarla karşılaşılmaktadır.

Yüksek sezon sonunda çıkacak bağımsız araştırma raporlarını da görmek gerekiyor.

Fahiş fiyat uygulayan işletmeler, restoranlar ise mutlaka şikayet edilmelidir.

Türkiye, dünyada en çok ziyaret edilen 4. ülke oldu
OteliniSat.com’un raporuna göre, Türkiye 2024 yılında 62,2 milyon turist ağırlayarak Fransa, İspanya ve ABD’nin ardından dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü ülke konumuna geldi. TÜİK verilerine göre turizm gelirleri yüzde 8,3 artışla 61,1 milyar dolara ulaşırken, 2025 hedefi 70 milyon turist ve 70 milyar dolarlık gelir olarak belirlendi.

2025 yaz sezonunda turizmin yeni gücü Türkiye | Turizm Ajansı | Turizm Haberleri | Turizm Gazetesi

Turizmde ‘pahalı ülke’ algısı rakiplere yarıyor, Türkiye’ye turist kaybettiriyor. | Turizm Proje Dergisi

Türkiye elbette rağbet görüyor. Bunun için rapora mapora gerek yok.

Neden? Çünkü dört mevsim turizm olanağı var. Arkeolojik ve kültürel cazibesi var. Termal olanakları var. Doğa zenginliği, plajları, vesair var da var.

Fakat Türkiye turizmi be-ce-re-mi-yooor

Türkiye elbette rağbet görüyor. Bunun için rapora mapora gerek yok.

Neden? Çünkü dört mevsim turizm olanağı var. Arkeolojik ve kültürel cazibesi var. Termal olanakları var. Doğa zenginliği, plajları, vesair var da var.

Fakat Türkiye turizmi be-ce-re-mi-yooor
Tek başına turizm geliri bile ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayabilir ancak tabii ki tüm işletmelerin bilinçli turizmcilerin kontrolünde olması ve denetimlerin düzenli olarak yapılması gerekiyor.

TL enflasyonu durdurulamazken doları sabit tutmaya çalışman elbette bunlara sebep olacak.
Kendi ayağımıza sıktık zamanına faiz vermeyerek. Sonra yarayı pansuman etmek yerine tuz bastık sabit kur sistemine geçerek.

Bunlar bir ilkokul öğrencisinin bile yapacağı hatalar değil.

Bunu öngörmemiş olamazlar.

Bu kadar iş bilmezlik ancak ihanetle mümkündür.

Sert bir yorum yapmak istemiyorum ama zerre umrumda değil. Bunların kayda değer kısmı istihdam da yaratmıyor, adamakıllı vergi de vermiyor hizmet de. Batmış olmalarını sevinç dışında herhangi bir duyguyla karşılayamam. Aynı duyguları, krediler oluk oluk akarken makinesine, üretimine, argesine, personeline yatırım yapmak yerine o kredilerle eskortuna pırlanta alıp muta nikahlı kapatmasının altına dev suv çekip bugün "Ama biz batıyoruz :ssssss" diye zır zır zırlayan sanayiciler için de hissediyorum. Artık şu zombi şirketleri yüzdürmeyi bırakmak gerek. Tokat Turhal'daki bilmem ne amca neden hiç tanımadığı bir adamı vergileriyle ayakta tutmak zorunda bırakılıyor? Batacaksa cehennemin dibine kadar yolu var. Ben niye bunlara üzülmek, bunları ayakta tutmak için kıçımı yırtmak zorundayım?

Son düzenleme:
otel tatilini sevmeyen kaç kişiyiz acaba? 5 yıldız olsa da fark etmez: deniz, havuz; havuz, deniz; akşamları animasyon ve bar... aynı yer, aynı kişiler, aynı eğlence. ve tüm bu sıkıcı şeylere fahiş fiyatlar çekiliyor, ödeniyor. üstelik bu kadar para kazanmalarına rağmen, denetimsizlikten kırılıyor çoğu otel. baksanıza, bakanlığın denetim yapacak, yeterlilik belgesi verecek elemanı yokmuş.dfhds yerli yabancı bütün turistleri küstürdünüz, korkuttunuz yahu.

Şekerim, otel hâlihazırda faaliyetteyken denetimler yapılıyor.
Otel açılmadan da yapılır ve ona göre otelin statüsü belirlenir hatta açıldıktan sonra ani denetimler yapılıp uygun olmayanların varsa yıldızı düşürülür. Olması gereken bu ancak denetim yetersiz kalırsa sahada durum farklı işleyebiliyor.

otel tatilini sevmeyen kaç kişiyiz acaba? 5 yıldız olsa da fark etmez: deniz, havuz; havuz, deniz; akşamları animasyon ve bar... aynı yer, aynı kişiler, aynı eğlence. ve tüm bu sıkıcı şeylere fahiş fiyatlar çekiliyor, ödeniyor. üstelik bu kadar para kazanmalarına rağmen, denetimsizlikten kırılıyor çoğu otel. baksanıza, bakanlığın denetim yapacak, yeterlilik belgesi verecek elemanı yokmuş.dfhds yerli yabancı bütün turistleri küstürdünüz, korkuttunuz yahu.
Ben seviyorum ya akşamları çıkıp eğlence yerlerine gitcen ama gündüzleri konforlu en azından tabi fiyatlar uçuk :(

Geri