TRT’deki bilim yarışmasında “Organik Hoşaf” projesinin birinci olduğu iddiası

Konu sahibi son olarak 3236 gün önce görüldü
İDDİA: TRT’nin düzenlediği bilim yarışmasında “Organik Hoşaf” isimli proje "Alzheimer Hastaları İçin Çip" projesini geride bırakarak birinci oldu.
YANLIŞ

Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde TRT’nin düzenlediği bilim yarışmasında “organik hoşaf” isimli projenin “Alzheimer Çipi” projesini geride bırakarak birinci olduğu iddia edildi.

organik-hosaf.png

TRT Haber’de yayınlanan “Bir Fikrin Mi Var” isimli yarışma programında yarışan “Organik Hoşaf” isimli proje sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Yarışmada “Organik Hoşaf” projesinin “Alzheimer Çipi” projesini geride bırakarak birinci olduğu iddia edildi.

Ancak, “Bir Fikrin Mi Var” isimli yarışma programını, “Organik Hoşaf” projesinin kazandığı iddiaları doğru değil. Yarışmayı “Hız Ayarlı Yol Kasisi” projesiyle Adnan ve Uğur Kal kardeşlerin kazandığı görülebiliyor. Yani “Organik Hoşaf” projesinin finale kalması yarışmayı kazandığı anlamına gelmiyor.

[YOUTUBE]rjmCwne0Mi0[/YOUTUBE]

Tartışmalara yol açan “Organik Hoşaf” projesiyle Kübra Ağca’nın yarışmada Alzheimer Hastaları İçin Çip Projesi’ni geride bırakarak finale kalması da söz konusu değil. Finale kalan altı proje içerisinde Alzheimer Hastaları İçin Akıllı Çip Projesi de bulunuyor. Finalde yarışan diğer projeler ise Duş Otomatı, Hız Ayarlı Yol Kasisi, Kredili Fitness Uygulaması ve İnsan Sağlığına Zarar Vermeyen Temizlik Ürünleri.

Yarışmayı kazanan ve Adnan ve Uğur Kal kardeşlere ait “Hız Ayarlı Yol Kasisi” projesi araçların hızına bağlı olarak yumuşayan veya sertleşen kasisler yapmayı planlıyor ve bu fikirleriyle hızlı giden araçları yavaşlatmayı hedefliyor. Tartışmalara konu olan ve Kübra Ağca’ya ait olan “Organik Hoşaf” projesi ise hoşafın pastörize etmeden raf ömrünü uzatarak tüketilmesini amaçlayan ve lojistik konusunda da yenilikler kazandırmayı hedeflediğini açıklayan bir proje olarak ifade ediliyor.

İleri Haber, Halk TV, BirGün gibi haber sitelerinde de “Organik Hoşaf” projesinin Alzheimer Hastaları İçin Akıllı Çip projesini eleyerek finale kaldığı da iddia edildi. Bu iddiayla birlikte paylaşılan video ise kazananın açıklandığı bölüm değil, Organik Hoşaf projesinin finale kaldığının açıklandığı 29 Temmuz 2017 tarihinde TRT Haber’de yayınlanan yarı final bölümüne ait.

Alzheimer Hastaları İçin Akıllı Çip projesinin yarı finalde yarıştığı projeler Görme Engelliler İçin Akıllı Baston, Çok Amaçlı Raylı Sandalye Sistemleri. Organik Hoşaf projesinin yarı finalde yarıştığı projeler ise Batmayan Deniz Gözlüğü ve Portatif Fizik Tedavi Cihazı.

[YOUTUBE]iDG63MRA1e8[/YOUTUBE]

Bilim yarışması değil, girişimcilik yarışması

Ayrıca, “Bir Fikrin Mi Var” isimli yarışmanın web sitesine bakıldığında, yarışmanın, bilim yarışması değil girişimcilik yarışması olduğu da görülebiliyor. Girişimcileri destekleyen ve 10 hafta süren yarışmada pek çok proje, iş insanları ve girişimcilerden oluşan bir jüri karşısında yarışıyor. Yarışmada birinci olan projeye 2 Milyon TL ödül veriliyor.

Yapımcı şirketin Twitter’dan yaptığı açıklama ise şöyle:

Tam 10 yıldır ekranlarda olan bilim değil girişimcilik yarışması “Bir fikrin mi var”ın kazananı hız ayarlı yol kasisi projesiyle Adnan ve Uğur Kal kardeşlerdir. Gıda mühendisi olan Kübra Ağca ise Hoşaf üretim projesiyle finale hoşafı bulduğunu iddia ederek değil, pastörize etmeden raf ömrünü uzatma ve lojistik gibi sorulara araştırma geliştirme yaparak aynı ayran gibi hızlı tüketim ürünü olarak satışa çıkma fikriyle yükselmiş – sonra da elenmiştir.

teyit.org

La bu yobazlardan korkulur. Adam sırf olayı aklamak için gitmiş feyk üyelik almış

Ben de dedim olay çarpıtılmış diye, tamam.

Ama hosafla yarışmaya girmek de acayip arkadasim

La bu yobazlardan korkulur. Adam sırf olayı aklamak için gitmiş feyk üyelik almış

Ben de dedim olay çarpıtılmış diye, tamam.

Ama hosafla yarışmaya girmek de acayip arkadasim

neden acayip olsun sonuçta bir girişim araştırmanın sonucu bugün hoşafla giren yarın başka bir şeyle giremez mi astronot bey

Biz yüzünüze dinsiz gavur deyince kızıyorsunuz . Siz niye birilerine yobaz diyorsunuz

Biz yüzünüze dinsiz gavur deyince kızıyorsunuz . Siz niye birilerine yobaz diyorsunuz

Herhangi bir şekilde üzerime alınmamakla birlikte, bu kadar rahat dinsiz, imansız, gavur diye nitelendirdiğin insanlar es kaza öyle değilse, kendi açından ne gibi sonuçları olacağını biliyorsun di mi ?

EkSen
Abi ne diyorsun, benim çok okumuşluğum kaynağım yok bu konuda, mantar tabancayla sıka sıka dinsiz imansız diye dolananların sonu ne oluyor dinimizde ?

Herhangi bir şekilde üzerime alınmamakla birlikte, bu kadar rahat dinsiz, imansız, gavur diye nitelendirdiğin insanlar es kaza öyle değilse, kendi açından ne gibi sonuçları olacağını biliyorsun di mi ?

Sen kimi aklamaya çalışıyosun onu söyle bi ona soralım dinli mi dinsiz mi?
Mesela climax dinsiz. Kendi söyledi. Bir sürü kişi var dinsiz olduğunu söyleyen. İftira değil yani. Mesela benim bildiğim sen de müslüman değildin doğru mu ?
Yanlış hayırlıyorsam kusura bakma.
Yani iftira yok. Cli adama yobaz demiş. hiç tanımadığı birine. Ona sorsana bi neden öyle demiş hakaret etmiş diye.
İşinize gelince insancıllık doğruculuk oynamayın birader.

Sen kimi aklamaya çalışıyosun onu söyle bi ona soralım dinli mi dinsiz mi?
Mesela climax dinsiz. Kendi söyledi. Bir sürü kişi var dinsiz olduğunu söyleyen. İftira değil yani. Mesela benim bildiğim sen de müslüman değildin doğru mu ?
Yanlış hayırlıyorsam kusura bakma.
Yani iftira yok. Cli adama yobaz demiş. hiç tanımadığı birine. Ona sorsana bi neden öyle demiş hakaret etmiş diye.
İşinize gelince insancıllık doğruculuk oynamayın birader.

Birisini aklamaya çalıştığım falan yok, şahsın kendisine direkt olarak yönelttiğim bir soru, ben climaxın direkt olarak böyle bir söylemini görmedim, görsem de, %100 emin de olsam dini inancım gereği ulu orta dinsiz gavur gibi söylemlerde bulunmam, bulunamam, korkarım. ben şahsen bana yöneltilen bu tarz isnatlarda kesinlikle hakkımı helal etmiyorum .) Senin için aynı kefede olabilir ancak birisine yobaz demek ile dinsiz demek arasında sonsuz ızdırap kadar fark var.

Adam açıkça ben islama düşmanım diye bas bas bağırıyor . Yıllardır yazıyor çiziyor . Müslümanlara açıkça yobaz diyor biraz adaletli olun . Birisini sevmeniz adaletten ayırmasın . Adam her yazısında müslümanlara çatıyor .hakaret ediyor . Bunu özellikle yapıyor . Biz ne kadar iyilikle yaklaşsak o kadar hakaretle UZAKLAŞIYOR

Adam açıkça ben islama düşmanım diye bas bas bağırıyor . Yıllardır yazıyor çiziyor . Müslümanlara açıkça yobaz diyor biraz adaletli olun . Birisini sevmeniz adaletten ayırmasın . Adam her yazısında müslümanlara çatıyor .hakaret ediyor . Bunu özellikle yapıyor . Biz ne kadar iyilikle yaklaşsak o kadar hakaretle UZAKLAŞIYOR

müslümanlara açıkça yobaz dediğini de görmedim .) bana demedi mesela, demediği bir ton adam sayabilirim burada, dediklerimin zaten hepsini cevaplayamadın, allah affetsin diyorum seni :)

Benle kafa buluyosun dimi. :)
İlk mesajı görmedim deme. Bu konuda yobaz yakıştırmasını tartışıyoruz ve o kelimeyi söyleyen ilk mesajda cli

Ben hassasiyetimi dile getirdim sadece, dediğim gibi birisine yobaz da dersin, ana avrat söversin de, ama ben dinsiz demem, %100 emin olsam da demem, o riski göze almam. Bu benim dini değerim, sizlerin görüşleri farklı olabilir.

yahu adam zaten bu yobazlardn korkulur demiş, tüm müslüman alemi yobazdır dememiş, hristiyan yobaz da olur, müslüman yobaz da olur, pastafaryan yobaz da olur, ateist yobaz da olur.
climax yoruldum, kendini savunur musun lütfen aksjhaas

Ben hassasiyetimi dile getirdim sadece, dediğim gibi birisine yobaz da dersin, ana avrat söversin de, ama ben dinsiz demem, %100 emin olsam da demem, o riski göze almam. Bu benim dini değerim, sizlerin görüşleri farklı olabilir.

Dininden haberin yoksa deme. Kur'an'ı oku önce.

"Andolsun, "Allah, Meryem oğlu Mesih'tir" diyenler kesinlikle kâfir olmuşlardır..." Maide 72.

Şimdi "gavur demem, şu demem diyemem" gibi bir şey yok. Kafire kafir denir bunu Allah söylüyor.

bir fikrin bile yok
çomarlık yapıyorsun

Dininden haberin yoksa deme. Kur'an'ı oku önce.

"Andolsun, “Allah, Meryem oğlu Mesih’tir” diyenler kesinlikle kâfir olmuşlardır..." Maide 72.

Şimdi "gavur demem, şu demem diyemem" gibi bir şey yok. Kafire kafire denir bunu Allah söylüyor.

Hoşgeldin islam profesörü,
"Allah, Meryem oğlu Mesih'tir" diyen birisi olmadı henüz bu forumda. Okuduğunu bile anlamakta zorlanıyorsun belli ki. "Kafire kafir diyin" demiyor. Allah bunu istemiyor.
Her şeyi geçtim, dediğim gibi; bunun yerilecek veya savunulacak bir durumu yok, özgür irade, sen bu söylemleri tercih ediyor olabilirsin, benim dinimde ve kitabımda böyle bir şey yok.

Hoşgeldin islam profesörü,
"Allah, Meryem oğlu Mesih'tir" diyen birisi olmadı henüz bu forumda. Okuduğunu bile anlamakta zorlanıyorsun belli ki. "Kafire kafir diyin" demiyor. Allah bunu istemiyor.
Her şeyi geçtim, dediğim gibi; bunun yerilecek veya savunulacak bir durumu yok, özgür irade, sen bu söylemleri tercih ediyor olabilirsin, benim dinimde ve kitabımda böyle bir şey yok.

Forumda var mı dedim ? :)

İyi, İslam'da var. Senin dininde yoksa bilemem.

Forumda var mı dedim ? :)

İyi, İslam'da var. Senin dininde yoksa bilemem.

Anlaşabilmemiz için beni anlaman lazım, bak ben seni çok güzel anlıyorum.
Türkçe soruyorum, birisine fasık, kafir vs küfürleri söylememizi uygun gören/emreden hadis, ayet hangisi ? Hangi din ? Hangi kitap ?

Geri