Travma modası mı başladı? Herkesin geçmişi travmatik olmak zorunda mı?

Konu sahibi son olarak 56 gün önce görüldü
Travma, artık sadece klinik bir terim olmaktan çıkıp neredeyse sosyal medyada bir kimliğe dönüştü..
"Çocukken bana bağırıldı, o yüzden travmam var" demek sıradanlaştı. Acaba gerçekten bir travma artışı mı var?
Yoksa duygusal deneyimleri dramatize etme eğilimimiz mi arttı? çok merak ediyorum sizler neler düşünüyorsunuz?

herkes bir takım salaklıklarını travmatize göstermeye çalışıyor.

ağır travma örnekleri görmüş biri olarak, bence şuan travma denilen şeyler travmanın Tsi bile değil.

Kimsenin acısını hafife alamam, bana salakça gelen şeyler kişinin hayatını mahfediyor olabilir.

Bence burada iki uç arasında gidip geliyoruz. Bir yanda gerçekten geçmişte bastırılmış, önemsenmemiş duygusal yaraların artık daha açık konuşulması var bu durum bence değerli bir gelişme şaşırtıcı...
Ama öte yandan her olumsuz deneyimi “travma” olarak etiketlemek de kavramın klinik ağırlığını sulandırıyor olabilir. Belki de esas mesele, duygusal acıyı konuşmaya başlamamız, ama bu konuşma dilinin hala oturmamış olması.
Herkes yara alıyor ama her yara travma mıdır, işte orası tartışılır... Bazen samimiyetten uzak gösterişe dönen tavırlar bu durumlara yol açıyor olabilir...

Hep mallıktan bunnar. İnsanoğlu kendisini çok önemsiyo

Sosyal medya dili özentiliği. Travma terminolojisine biraz vakıf olsalar kullanmazlar ama işte… Seviyor bizim millet üfürükten teyyare teşhisler koymayı.

Panik atak'in 2000'lerde zengin hastaligi gibi gozukmesi ile yarisir.

Kisa kisa yazacam..

Travma: bilincaltina yerlesmis, gecmiste yasanan ruhsal bir depremin yarasidir

-bilinclatinda olan yüzeye cikamazsa,kader sanilir (Jung)

-"temel güven hissi" (Erikson)
*birey cocuklukta ebeveynlerden gelisim icin, gerekli kendine güven duygusu alinamamistir

Travmanin belirtileri;
-Asiri özgüven,özsaygi ve özsevgi eksikligi
-Bagimlilik yaratan iliskiler (aile/ is / ikili iliskiler)
- ya da asiri megalomen tavirlar (maske)
-bunlardan bi haber olmak

Travmatik bir bireyin bundan kurtulabilmesi icin bir yansimaya ihtiyac duyar.Kendi kendine isin icinden cikamaz, cünki göremiyor.
Genelde de, zehirli kisiler uyandirir onu.

Uzman yardimi olmazsa olmaz.

Tabii insan kendini önemseyecek.

Clickbait travmalar tembelligin ve rahatligin vurgusudur.

Bu arada, hepinizin travmalarini görebiliyorum <3

ilkokul öğretmenimden haftada bir dayağım sabitti, yine ilkokulda çirkin ve saç traşım çok kötü olduğu için akran zorbalıkları yaşadım, ergenliğimde babamdan da bi kaç tokat yemişliğim var, annem ve babaannemin güdümlü terliklerini hiç saymıyorum bile.
tüm bunlara rağmen büyüdüm, işimi elime aldım, kendimce hobilerim, yaşam amacım ve yaşam biçimim var. keşkelerim de var elbet ama pişmanlıklarım az.
büyüdük işte abi, yemişim travmasını

-Küfürlü-

Gerçekten travması olanları dışarıda bırakarak; Travmalardan bahsedenlerin %95i vasatlığına meşruiyet kazandırmak için kaçış olarak kullanıyor bu durumu.

Tam olarak videodaki gibi bakıyorum bu meseleye. Kısa ve net.

EMDR mükemmel bir antidottur travmalar, sülük gibi yapışan anılar için.
Günümüzde hala bunu keşfetmemiş biçare travmatikler var.
Gidin ama uzmanınızın EMDR deneyimini mutlaka araştırın; doğru uygulanması çok önemli.
Vereceğiniz paraya değecek.

EMDR mükemmel bir antidottur travmalar, sülük gibi yapışan anılar için.
Günümüzde hala bunu keşfetmemiş biçare travmatikler var.
Gidin ama uzmanınızın EMDR deneyimini mutlaka araştırın; doğru uygulanması çok önemli.
Vereceğiniz paraya değecek.
travmaya sebep olan şeyi bulduk çıkardık diyelim, sonra ne olacak, sağda solda "böyle olmamın sebebi geçmişte yaşadığım şu olaymış" diye kendini savunmaktan başka ne işe yarayacak?

travmaya sebep olan şeyi bulduk çıkardık diyelim, sonra ne olacak, sağda solda "böyle olmamın sebebi geçmişte yaşadığım şu olaymış" diye kendini savunmaktan başka ne işe yarayacak?

EMDR travmaya karşı beynini duyarsızlaştıran kanıtlanmış bir yöntem.
Biraz detaylı bir yöntem ama özet geçecek olursam
Uzman, EMDR cihazını iki eline tutuşturup gözlerini kapattırıyor. Cihazın ellerine verdiği titreşim beynin anıyı, bilgiyi işlemesindeki kulllandığı etkileşim ile aynı. ( Sağ sol el- beynin sağ sol lobu) Cihaz çalışırken,uzman travmanı duyarsızlaştıracak şekilde işliyor ve sana buna yönelik çeşitli düşünce kalıpları ve komutlar veriyor yani bi an travmanı tekrar yaşıyormuş gibi bir his oluşabiliyor fakat beynine onu duyarsızlaştırarak işlemeni sağlıyor. 10 yıl önce yanlış yapılmış bir oyuncağı olduğu yerden çıkarıp,doğru bir şekilde tekrar tasarlayıp yerine geri koymak gibi düşünebilirsin. İlk seanslarda travmalarını çok daha güçlü hatırlayacağından ağlama krizleri, yüksek düzey kaygı, seanstan kaçma isteği vb. yaşanabilir. İlk bir kaç seansta baş ağrısı vb. de olabilir bir süre.

-Küfürlü-

Gerçekten travması olanları dışarıda bırakarak; Travmalardan bahsedenlerin %95i vasatlığına meşruiyet kazandırmak için kaçış olarak kullanıyor bu durumu.

Tam olarak videodaki gibi bakıyorum bu meseleye. Kısa ve net.

Be , bende bu sekilde post at...atabilir miyim?
4xgqu.jpg

Geri