Torununu camiye götüren dedeler

Konu sahibi son olarak 998 gün önce görüldü
evli olmalarına rağmen; diğer köylü kadınlarla fasulye tarlalarında köşe kapmaca oynayıp, misafirliğe gittiği evlerde yer sofrası altından ev sahibi kadının ayaklarına temasta bulunup sinyal çakan bu yurdum insanları, yaş kemale ermek üzereyken bir an da hacı olma sevdasına tutulur. bütçeleri yoksa işi umreyle kapatmakta isterler.
camilerin sarsılmaz müdavimliğine soyunup, kış aylarında soba başında 5k subhan allah, 3k allahu ekber diye tesbih çektikleri de çok olur.

imamın çevresinde pervane olup, ahalinin gözünde ne hayırlı adam diye anılmak isterler. namaz vakitlerini aksatmaz, hatta gelecek vakte kadar cami avlusun da dedikodu yaparlar.

hâl böyle iken, yaz tatillerin de büyük şehirden köyüne gelen torunları, cami de sergilemeye de bayılırlar.

+ oooo x efendi bu yavrucak kim?
- bizim oğlandan torunum, namazlarını hiç kaçırmaz büyüyünce kesin hafız olacak.

- yaz kuran kursuna da gidiyor.

+ maşallah maşallah gel öpeyim seni yavrum.

+ ıslak ıslak vakumlarcasına öpmüştür.

bu sistem aksamadan işler, herkes torun yarıştırıp, torunu köye gelmeyenlere hava basarlar.
o çilekeş torunsuz dedeler dışlanır, bi gölgede iç çeke çeke diğerlerinin anlatısını dinler.

bu dedelerin bir de oğulları vardır ki kendi babalarından görmeleri üzere damatlarını ve oğullarını toparlayıp haydin cuma namazına diyerek daha geniş kitleyle hava basmaya gitmek isterler.

bir kaç dakika önce babası cami yaptıran bir oğulun, kendi oğulunca teklifinin ret edilmesi üzere yıkıldığı görülmüştür. :dd

Yaz tatillerinde memlekete giderdik ee bütün sene boyunca denizin hayalini ve tarlada koşturmanın hayalini kuruyoruz tabi.
Dedemde Allah uzun ömür versin 5 vakit namaz kılan bir adam, ee haliyle bizi de kendi gibi yetiştirmek istiyor. Her vakit bizi tutuyor kolumuzdan camiye götürüyor.
Bir kaç gün böyle gidiyoruz sonra bir kaçıyoruz denize bizi bulana aşk olsun.
Yüzme sevdamız böyle başladı.
Allah affetsin, keşke arada bir de olsa gitseymişiz

eski imam ve müftü olan turan dursunun kulleteyn eserini okumakta fayda var hurafeler kültür haline gelmiş dini söylemler daha nicelerini anlatır

• Beğen
Tepkiler: Sux
Nasil bir uslup bu ? Bir dedenin musluman olup torunuyla camiye gitmesinden daha normal ne olabilir ?
Garip geldi değil mi W
Ama hiçde garip değil,
Maalesef ülkemizin yavan dindarlığı böyle
Camilerimizi kutsallaştırırız
Aslında kutsal olan bilgidir, bilimdir, ilimdir.
Fizik kimya biyoloji tıp matamatik astronomi bunlara da Allahın
ilimleridir, bunları öğrenmekte ibadet
Memlekette ki bütün dedelere, dindarlara bakıyorum
Hepside sembolik kutsallara yöneliyorlar
Gerçek dindarlık
Doğaya hayvanlara insanlara faydalı olmaktır
Allah'ın da bizden istediği farklı bişi değil

Eğer dede gerçekten torununu manevi olarak yetiştirmek istiyorsa
Ona Tevhit inancını, Allahtan başka kutsallara bağlanmayacağını vermeli.

Son düzenleme:
Adana da farklı bir gelenek var. Çocuk 14-15 yaşına girince babası bir arkadışını görevlendirir çocuğu genel eve götürmesi için. Artık erkek olma zamanı geldi çünkü.

• Beğen
Tepkiler: Sux
Özellikle kandil ve bayram sabahı diziliyorlar maşşallah..

4 ve 5. sınıflarımın karnelerini ben almadım, annem aldı. Çünkü karne gününden önce rahmetli Mücellâ teyzem ile rahmetli Rafet dedem yaylaya çıkardı, bende peşlerine takılırdım. Bu arada peşlerine takılırdım derken, lafta değil, ciddi takılırdım, hissederdim gideceklerini, kapılarına gidip, böyle yapardım, nereye bensiz, hı, siz?

452d778c92726fb0c6be19d5c815b3ba.jpg

Beni götürmeden nereye alo?

Yer mi bunları Mastorişko.

Dedem beni o çağlarımda birkaç defa gelir misin diye camiye götürmek istemişti esasen, ben yok mok dedim mi hatırlamıyorum ama oradan Mücellâ teyzemin kartal gibi gelip, "Çocuk istemiyor Rafet, gelirse gelir" dediğini anımsıyorum.

Fakat ben çocukken de kalbi çabuk burkulan biriydim, dedemle camiye gitmediğim için üzülmüştüm. Bir gün bende geleceğim dede dedim, birlikte gittik, beni camiye-cumaya ilk götüren dedemdir. Dedem yaş ve hastalık dolayısıyla, taburede namazını niyaz ederdi... Bu sebepten en arkada olurdu, bende hep arkada, yanında oldum. Daha yaşım küçük, bildiğim bir süpaneke, oğlum Allah de demişti, bir de öndeki amcalarını taklit et.

Harika.

Dedem rahmetli olduktan sonra hiç gitmedim camiye.

Dedem & Ben , bir Gofret eksik.

WhatsApp Image 2026-01-25 at 03.04.19.jpeg

Bu arada, Mücellâ benim annemin bacısı, dolayısıyla teyzem değil,
Rafet, benim öz dedem değil,

bu iki güzide insan benimle ağabeyime deden dede, teyzeden teyze olmuş iki uzak akraba, birine dede demişiz, birine teyze, öyle kaldılar bizde, vefatlarına kadar da hiç ayrılmadık.

Son düzenleme:
Geri