Toplanın derdim var

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Güzin Abla
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Okudum ve anladım ki konu dinmiş. Bir çok arkadaş din denince sadece islamiyeti anlamış. Neyse, Sümerlerin şehir devletleri dönemindeki her şehrin bir tanrısı ve dolayısıyla o tanrı odaklı benzer dinlerinden başlayabilirsin araştırmaya. Daha sonra diğer şehirlere egemen olan şehrin tanrısının da diğer şehirlerin tanrısına egemen geldiğini ve sümer, asur, akad, babil mitolojileriyle yunan mitolojilerindeki tanrılar ile mistik inançların benzerliklerini araştırabilirsin. Mesela, Kybele'nin yunan mitolojisindeki karşılığı Rhea'dır. Araya Mısır'ı serpiştirmeyi unutma. Bu kısımdan giriş yaptıktan sonra, gılgamış destanındaki tufan ile ilk olarak kutsal dinlerde bahsi geçen nuh tufanı arasında bağlantı kurabilirsin. Çok tanrılı dinler ile tek tanrılı dinler arasındaki bağlantı sadece bu tufan ile sınırlı değildir. Bu da benden sana tüyo. Örneğin;yaradılış, yoktan var etmek, kurban kesmek, iyilik, kötülü, tanrı iyidir, şeytan( her dinde adı farklı olabilir, tanrıların da adı değişir zaten) kötüdür, v.s.
Ayrıca insanların dine inanma ihtiyacı nereden gelir? Bak mesela bence, güçlerinin yetemeyeceği ve anlam veremedikleri ve bilmedikleri olguların insan üstü ve ruhani ve tanrısal olgulardan süregeldiğini düşünmeleri, Tanrılara olan borçları ödemek maksatlı dini olgusunu yaratmış olabilirler. Ya da insan fıtratında inanma ihtiyacı olabilir. Tıpkı, yeme, içme, sex, v.s. ihtiyacı gibi. Genelde bütün dinlerde tanrı ve ruhani bir varlık olduğu için tanrı odaklı araştırma yapmak zorunda değildin. Mesela, din toplumsal kurallar koyar ve iletişimi düzenler. Yaşam biçimini derinden etkiler. Din iyi olabileceği gibi karşıt dinden olanların, benim din daha iyi senin daha kötü tartışmaları ile çıkan çatışmalara sebebiyet verip oldukça kötü sonuçlara sebep olabilir. Kültürleri tarihe not düşen, genelde dinler olur. Biraz da sosyo ekonomik açıdan dini araştırıp tezini tamamlayabilirsin. Dediğin gibi, tezi yazacak olan sensin ve ben de bakış açımdan sana ipuçları verdim. İstersen de devam ederim :p Kal salıcakla...Mavi

Ağır ol kandıralı. Konu İslami mezheplerden biriyle ilintili.

İyiki konunun adını yazmadık ha :D

ben senden yol yordam öğrenmiyorum ki pan :tembel:

Neden çağırdın o zaman mavi? Dalga geçmek için mi? poibostur nedir, ona malzeme vermek için mi? Eğlence için mi? Ayrıca daha ilk defa seninle pmleştim ne yol yordam öğrenesin ki? Bir yardım edelim dedik. Hepsi bu! Boş verin ya. Poybostur nedir git öğretsin hadi.

Neden çağırdın o zaman mavi? Dalga geçmek için mi? poibostur nedir, ona malzeme vermek için mi? Eğlence için mi? Ayrıca daha ilk defa seninle pmleştim ne yol yordam öğrenesin ki? Bir yardım edelim dedik. Hepsi bu! Boş verin ya. Poybostur nedir git öğretsin hadi.

Ben burada yazılan son mesajların art niyet taşıdığını düşünmüyorum.
Bence sen fazla alınganlık yapıyorsun. Kimsenin kimseyle dalga geçtiği yok.

Sorun şu ki ateist insan zaten Din'le ilgili gerçek bilgilere sahip olsaydı şuan Müslüman olurdu. Demek ki gerçek Müslümanlardan, Din'in ehli olan gerçek insanlara başvurmamışsınn ki yardım etmekten kaçınmışlar, yardım ederken yanlış birşey yapmaktan kaçınmışlar.
Ateistlerden gelen yardım ne kadar işine yarar bilemem ama kolay gelsin :şirine:
Fevkalade kötü bir bakış açınız var.

Din ele alınırken elde edilen veri ve sonuç dine uygunluğu açısından değil, bilimsel oluşu bakımından değerlendirilmelidir. İnsana lazım olan budur.
Ve fakat İslam'da ve Musevilik dininde Tanrıbilim yoktur, olmaz. Çünkü Tanrı'ya iman vardır, bu nedenle de "Tanrının varlığı" tarışmanın dahi yapılması mümkün olamayacağından sadece İslam İlahiyatı dalı mevcuttur. Mevzu Hristiyanlık olsaydı teolojiden de bahsedebilirdim evet. Hristiyan değilim hayır.

Size göre din bilimcinin ya da ilahiyatçının dindar bir insan olması gerektiği doğruyu değiştirmez. Asıl olması gereken ateist deist veya agnostik de olabilirliği.

Benim yardım etmeme sebebim ise yardım ederken yanlış yapmaktan kaçmak falan değil. Olamaz. Çoğu zaman telefondan girdiğim için bildiklerimi ve yaptığım araştırmaları gönderemeyecek konumda olmam etkiliyor. Tabi bir de şuan en son istediğim şey uzaktan da olsa bir din ile ilgili olmak.
Mavi beni anlar. Mavi bana içerlemez.

Hacı ve Phoibos gerekli yardımı, gerektiği şekilde, başka hiç kimseye gerek kalmadan yapacaktır. İçler rahat.

Not: Çekin ellerinizi Hacı'mın üzerinden.

Geri