Toplanın derdim var

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Güzin Abla
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Yardım edebilir miyim diye girmiştim konuya. Olmadı. Hayır, sebebi inancımın İslam üzere olmaması değil. Vaktim dar, çoğu zaman da telefondan giriyorum. Telefondan girenler bilir ki forumun bu yönü fazlası ile eksik. Yardımcı olmak için konuya hakim olmak yetersiz düşüncesindeyim. Ona da sonra değinirim. Belki. .p

Önerim dinlerden bahsederken bilimden ve bilimden bahsedenlerden uzak durun. Zira İslam dini için bilimsel veriler göstermek kadar anlamsız bir şey yoktur. Şayet siz bilimsel veriler ile kanıt göstermeye çalışıyorsanız bu inanç zayıflığı ve gerçek olmadığını gösterir. İnancınıza uygun bir şeyler arıyorsanız bilimden uzaklaşmalısınız.

Bilim, Tanrı (ulu varlığınız her ne ise) ile ilgili cümle kurmak bir yana tek kelime dahi etmez. Madde dışında bir varlıktan söz etmek bilimin varlığına aykırıdır. Dine bilim katmaya çalışan insan ya meczup ya da kandırmaya çalışıyordur bunu bir köşe de tutun öncelikle.

Dinlerin, inançların olumlu etkileri ve zararları da vardır elbet. Olumlu etkileri mi zararları mı daha fazla tartışılır. Şuan konu o değil fakat altıya tersten bakıp dokuzu da görmek gerektiği için az değdireceğim. Misal oruç denmiş oradan devam edelim.

Oruç döneminde yağ, karbonhidrat, protein ve hormon metabolizmasının değiştiği bir gerçek. Konsentrasyonun azaldığı, sinirlenmenin ve uyuşukluğun arttığı da öyle. Bunla da kalmayıp zihinsel yetiler de düşmekte. Susuzluğun etkisi ile baş ağrıları, enerji kaybı, dengenin bozulmasına da neden oluyor evet.

Bunlar olumsuz etkileri bir de oruç tutmanın kandaki yağ oranını dengelediğini, koroner damarların kireçlenmesini ve dolayısıyla da kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürdüğünü görmek gerekir.

Yani edindiğiniz ön yargılar, savunduğunuz ideoloji, kültürünüz, değerleriniz ve beklentileriniz ile bakış açınızı tek tip tutuyorsanız hiç yardıma kalkışmayın.

Not: Hacı nın her cuma itinayla attığı ''cuman hayırlı olsun'' mesajlarına aldanmayın. Sizi kandıracak. Meczup eder bunun yardımı, aman dikkat. slkdjlskj
Şaka tabi. Mazlum, içselleştirmesini de iyi bilir. Yani galiba öyle.

Benden fikirsel bir yorum istenmesi durumunda kendi fikirlerimi beyan edebilirim.

Ama bilgisel bir yorum istenmesi durumunda(örneğin islamiyet x olayı için ne diyor gibi) bildiklerimi söyleyebilirim.

O sebeple konunun ne olduğu ve ne istendiği önemlidir.

Önerim dinlerden bahsederken bilimden ve bilimden bahsedenlerden uzak durun. Zira İslam dini için bilimsel veriler göstermek kadar anlamsız bir şey yoktur. Şayet siz bilimsel veriler ile kanıt göstermeye çalışıyorsanız bu inanç zayıflığı ve gerçek olmadığını gösterir. İnancınıza uygun bir şeyler arıyorsanız bilimden uzaklaşmalısınız.

Teoloji adı verilen bir bilimin varlığından umarım haberdarsınız. Din ile ilgili yapılan akademik çalışmaları incelerseniz, hepsi birer anabilim dalı altında belli bir uzmanlık kapsamında bilimsel yöntemlerle, bilimsel çalışma prensipleriyle hayata geçirilmiştir.

Dini, tarihi bir belge ya da eşya bulunduğunda bilimsel yöntemlerle hangi döneme ait olduğu bulunmakta, dolayısıyla dini açıdan da bu eşya veya belgenin yanlış, hatalı kullanımı engellenmektedir.

İslam'da hadis ilmi, hadis bilimi adlı bir alan vardır ki yine bilimsel dayanaklarla, tarih ilminden de istifade ederek hadisleri sahih olma-olmama durumuna göre İslam alemine bilgi verir.

Bilimsel bir din araştırmasından anlaşılan materyalizm olmamalıdır ve bilim de materyalizmle özdeşleşebilecek bir kavram değildir. Bilimsel yöntemlerle din araştırması yapmanın anlamı da Allah'ı bilimsel yöntemlerle varlık noktasında sınava tabi tutmak değildir. Bir bilginin ardından birkaç tarih, birkaç din kaynağı sunmak da bilimsel yollarla dini bilgi paylaşmak anlamına gelir. Öğreneceksin, olur.

Oruç döneminde yağ, karbonhidrat, protein ve hormon metabolizmasının değiştiği bir gerçek. Konsentrasyonun azaldığı, sinirlenmenin ve uyuşukluğun arttığı da öyle. Bunla da kalmayıp zihinsel yetiler de düşmekte. Susuzluğun etkisi ile baş ağrıları, enerji kaybı, dengenin bozulmasına da neden oluyor evet.

Bunlar olumsuz etkileri bir de oruç tutmanın kandaki yağ oranını dengelediğini, koroner damarların kireçlenmesini ve dolayısıyla da kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürdüğünü görmek gerekir.

İnsanlar su içerek oruç tutsun o halde? Sağlıklı oruç alternatifleri üretelim. Bahsettiğiniz sağlık faydaları sağlıklı beslenen ve yaşayan bir insan için hiçbir anlam ifade etmez. Bunlar halihazırda sağlık sorunları olan insanlar için fayda gösterecek belirtilerdir. Kandaki yağ oranının dengesizliği bir hastalıktır. Hasta olan insanı da tedavi etmenin tıp alanında çok daha etkili yol ve yöntemleri var.

Hiç meraklanmayın. Ön yargılarım, ideolojilerim, kültürüm, değerlerim, beklentilerim, bakış açım sizi endişelendirmesin.

Şöyle yapalım, geniş vizyon ve misyonunuzla siz yardımcı olun. Ben de kendimi yormamış olurum.

Bunları biliyoruz zaten. Açıklama gereği duymanı ''yani galiba öyle'' sözüme bağlıyorum. Yanılıyorsam düzelt lütfen?
Hacı

Alınganlık yapmadım. Söylediklerini de net olarak anladığımı ve yanıtladığımı düşünüyorum. Benim tavsiyem sizin tekrar gözden geçirmeniz yönünde.

Bu tip durumlarda genelde ben, öncelikle "anlatamadım" ifadesini kullanırım. Sizin tercih ettiğiniz ifade ise "hiç anlamamışsın". Bazı noktalarda "mantık" adını verdiğimiz doğru düşünme sanatını icra ederken algoritmayı dikkatli kurgulamamız lazım.

Bir daha benim adıma karar vererek, benim duygu veye düşüncelerimi ifade ederek yazmazsanız sevinirim. Alınganlık yapıp yapmadığıma kati tespitte bulunabilecek durumda değilsiniz.

Mavi kastettiğin bitirme projesi olmasın? Tez 30 sayfa hiç duymadım, öyle basit bir şey de değil. Konuyu falan da söyleseydin de yardım edebilecekler sana burdan söylerdi. Din ile hiç alakam yok ki -bilimsel düzeyde- En iyi Bahar yardımcı olur sana.
Arpes'in yapış yakasına tut bırakma o anlar bu işlerden. :D
Ben edebiyat okudum ne anlarım dinden. :dyg:
Senin için lazımsa bu sen edebiyat okuyordun, din ne alaka? :dusun:

Araştırmacı kişiliğimlen emrine amedeyim mavim :p

Buradaki kişilerden yardım istemekle iyi etmişsin.Bence ortaya çok güzel bir tez çıkacak.En az 50 sayfa çıkar diyorum,p Mübarek ola =)

bilmek istediklerin konusunda elimde olan kitaplardan yardım alarak yardımcı olabilirim yada kitap önerebilirim bahsettiğim kitap geniş kapsamlı ve aradığın her sorunun cevabını bulabileceğin bir kitap olabilir

Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim , özelden herkese dönüş yaptım.
Ki ben herkes olumlu dönüş yapacak diye açmadım konuyu ya da herkes olumlu dönüş yapsın diye seslenmedim. Elbette özel işleriniz olabilir , yazma konusunda beceriniz olmayabilir.
Bunların hepsini göz önünde bulundurarak yardım istedim.
Evet bende konu hakkında bilgili değildim ama bu araştırmama engel olmadı.
Lethe aslında yorumlarda yazmıştım ama okumadın sanırım .
İlahiyat son sınıftaki bir arkadaşım için yazıyorum. Onun dışında Lethe hatun bende Edebiyatçıyım unuttun sanırım ;d Baharı önermişsin ama şuan bahar Urfa'da oldukça yoğun.
Malumun yeni atandığı için adapte olamadı henüz.

Tekrar herkese çok teşekkür ederim.
Dediğim gibi olumlu veya olumsuz geri dönüş yapmanız konu ile ilgilendiğinizi gösterir
buda benim için oldukça önemli bir davranıştı.

Valla pek yardımım dokunacağını sanmıyorum; ama sana şunu önerebilirim. Facebook üzerinde KPSS hazırlanan kişiler alan sınavı ile alaklı gruplar, sayfalar oluşturmuşlardır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanıyla alakalı grup ya da sayfalardan da yardım iste ilgilenen çıkar.

Valla pek yardımım dokunacağını sanmıyorum; ama sana şunu önerebilirim. Facebook üzerinde KPSS hazırlanan kişiler alan sınavı ile alaklı gruplar, sayfalar oluşturmuşlardır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanıyla alakalı grup ya da sayfalardan da yardım iste ilgilenen çıkar.

oraya el attım canım ya orda herkes kendi kafasını kaşıyordu :kiki:

Umarım yardımı dokunan olur da konuyu sır gibi saklıyorsun. Konu ne belki alakası olmayan biri okur uzmanlık alanıdır falan. :D
Üniversitelerin kütüphanelerinde tez, bitirme projesi örnekleri olur. Onlara da bak. En azından sistematik olarak yardımı dokunur. İnternetten de bak.

Mavi

Araştırma Sonucu buldugum birşey. inşallah işine yarar. bulursam devamı gelir.

Canım benim anlamadığım Din'le ilgili bir konuyu neden Din'i tam olanlardan değil de Ateistlerden istiyorsun ?
Özellikle ateistlerden yardım istemen benim kafamda acaba Dinle alay edecek birşeyler mi varda onlardan yardım istiyorsun gibi bir soru işareti bıraktı ? :dusun:

Canım benim anlamadığım Din'le ilgili bir konuyu neden Din'i tam olanlardan değil de Ateistlerden istiyorsun ?
Özellikle ateistlerden yardım istemen benim kafamda acaba Dinle alay edecek birşeyler mi varda onlardan yardım istiyorsun gibi bir soru işareti bıraktı ? :dusun:

mezun olduğum imamhatip lisesine gittim oradaki meslek dersi öğretmenlerinden 5 kaynak aldım :) ateistlerden bilgi alışverişi yaptım cunku benim birçok görüşe ihtiyacım var :)
bana verecekleri hadis ve ayetleri değiştiremeyecekleri için zaten kaynağından bakarım ayrıca güvendiğim insanlara danıştım :)
ki birkaç kez bu bolumde konu açtığımda gecen yıl bana ateistlerden yardım geldi yine şimdi olduğu gibi.

yardım edip etmemekte özgürsün :) oturup da burada ateistlerden yardım alınmaz diye tartışmaya giremem .

mezun olduğum imamhatip lisesine gittim oradaki meslek dersi öğretmenlerinden 5 kaynak aldım :) ateistlerden bilgi alışverişi yaptım cunku benim birçok görüşe ihtiyacım var :)
bana verecekleri hadis ve ayetleri değiştiremeyecekleri için zaten kaynağından bakarım ayrıca güvendiğim insanlara danıştım :)
ki birkaç kez bu bolumde konu açtığımda gecen yıl bana ateistlerden yardım geldi yine şimdi olduğu gibi.

yardım edip etmemekte özgürsün :) oturup da burada ateistlerden yardım alınmaz diye tartışmaya giremem .
Sorun şu ki ateist insan zaten Din'le ilgili gerçek bilgilere sahip olsaydı şuan Müslüman olurdu. :şirine: Bir İmam Hatip mezunu olarak senin bunu benden iyi bilmen gerekirdi ki neyse ...
Demek ki gerçek Müslümanlardan, Din'in ehli olan gerçek insanlara başvurmamışsınn ki yardım etmekten kaçınmışlar, yardım ederken yanlış birşey yapmaktan kaçınmışlar. :cici:
Ateistlerden gelen yardım ne kadar işine yarar bilemem ama kolay gelsin :şirine:

Sorun şu ki ateist insan zaten Din'le ilgili gerçek bilgilere sahip olsaydı şuan Müslüman olurdu. :şirine: Bir İmam Hatip mezunu olarak senin bunu benden iyi bilmen gerekirdi ki neyse ...
Demek ki gerçek Müslümanlardan, Din'in ehli olan gerçek insanlara başvurmamışsınn ki yardım etmekten kaçınmışlar, yardım ederken yanlış birşey yapmaktan kaçınmışlar. :cici:
Ateistlerden gelen yardım ne kadar işine yarar bilemem ama kolay gelsin :şirine:

Mizah programı yapmayı düşünür müsün? Haftada 2 gün, akşam saatlerinde. Bu bir iş teklifi.

Geri