Toplam kalite yönetimi,
6.2. Toplam Kalite Yönetimi
TKY, çok çeşitli anlamları olmakla birlikte, bir kurum içinde mal ve hizmet
sunumunda kaliteyi hedef alan, kurumun bütün üyelerinin katılımını sağlayan, gerek kurum
içerisinde görev yapanların, gerekse kendisine hizmet sunulanların beklentisini ön planda
tutan, aynı zamanda ileriye yönelik ihtiyaçlarının karşılanmasını da hedefleyen, ekip
çalışmasını öngören, tüm süreçlerin kısa aralıklarla gözden geçirilmesini ve iyileştirilmesini
sağlayan, kurumun bütün üyelerine ve topluma maksimum yarar sağlayan yönetim
anlayışıdır diye tanımlanabilir.
TKY’nin “T”si toplamı, tüm çalışanların katılımını, yapılan işlerin tüm yönlerini,
müşterilerin ve üretilen ürün ve hizmetlerin tümünü kapsamaktadır. “K”sı kaliteyi,
müşterilerin bugünkü beklenti ve ihtiyaçlarını tam ve zamanında karşılayıp, onlara
gelecekteki beklentilerini aşan ürün ve hizmetler sunmayı ifade etmektedir. “Y”si ise,
yönetimin her konuda çalışanlara önderlik yapması, çalışanlara örnek oluşturması ve örgüt
çapında katılımcı yönetimin sağlanması anlamına gelmektedir.
TKY kavramının mimarlarından olan Edward Demings kalitenin yönetilmesi
gerektiğini ve bunun için 14 ilkenin uygulanmasının şart olduğunu ileri sürmüştür.
Yönetim sürekli gelişmeyi hedeflemeli ve bunu gerçekleştirecek ortamı
yaratmalıdır.
Bu felsefe, en üst kademeden en alt kademeye kadar tüm çalışanlar tarafından
benimsenmelidir.
6.2. Toplam Kalite Yönetimi
TKY, çok çeşitli anlamları olmakla birlikte, bir kurum içinde mal ve hizmet
sunumunda kaliteyi hedef alan, kurumun bütün üyelerinin katılımını sağlayan, gerek kurum
içerisinde görev yapanların, gerekse kendisine hizmet sunulanların beklentisini ön planda
tutan, aynı zamanda ileriye yönelik ihtiyaçlarının karşılanmasını da hedefleyen, ekip
çalışmasını öngören, tüm süreçlerin kısa aralıklarla gözden geçirilmesini ve iyileştirilmesini
sağlayan, kurumun bütün üyelerine ve topluma maksimum yarar sağlayan yönetim
anlayışıdır diye tanımlanabilir.
TKY’nin “T”si toplamı, tüm çalışanların katılımını, yapılan işlerin tüm yönlerini,
müşterilerin ve üretilen ürün ve hizmetlerin tümünü kapsamaktadır. “K”sı kaliteyi,
müşterilerin bugünkü beklenti ve ihtiyaçlarını tam ve zamanında karşılayıp, onlara
gelecekteki beklentilerini aşan ürün ve hizmetler sunmayı ifade etmektedir. “Y”si ise,
yönetimin her konuda çalışanlara önderlik yapması, çalışanlara örnek oluşturması ve örgüt
çapında katılımcı yönetimin sağlanması anlamına gelmektedir.
TKY kavramının mimarlarından olan Edward Demings kalitenin yönetilmesi
gerektiğini ve bunun için 14 ilkenin uygulanmasının şart olduğunu ileri sürmüştür.
Yönetim sürekli gelişmeyi hedeflemeli ve bunu gerçekleştirecek ortamı
yaratmalıdır.
Bu felsefe, en üst kademeden en alt kademeye kadar tüm çalışanlar tarafından
benimsenmelidir.