Tesadüfler !!!

Konu sahibi son olarak 4218 gün önce görüldü
ARKADAŞLAR UZUN ZAMANDIR PERİYODİK OLARAK AKLIMA TAKILAN BİR KONU:D

- ''TESADÜF DİYE BİR ŞEY YOKTUR''

- ''TAMAMEN TESADÜF''

hayatta tesadüflere inanmam tesadüf diye bir şey yoktur diyen bir insan; neden yoktur neye göre yoktur sizce var mıdır_? yok eğer yoksa bu kadar tesadüfün hepsinin mantıklı bir açıklaması vardır demektir,peki olabilir mi bu kadar mantıklı açıklama.....yanlış mıyım_?

EVET ARKADAŞLAR ''TESADÜF'' DİYE BİR ŞEY VAR MIDIR_? YOK MUDUR_?

Aslında tesadüf kelimesi yanlış bir kelime benim inancıma göre.
Tesadüf yoktur tevafuk vardır diyebiliriz.
Hiç birşey kendi kendine olamayacağı için tesadüf diye birşey de olamaz. Tesadüf yerine tevafuk kelimesini kullanmalıyız.
Tesadüf kendi kendine olan demektir, tevafuk ise Allah(cc.) tarafından olan demektir.

Tesadüf: Rast gelme, Bir şey kendiliğinden olma, Tedbirsiz meydana gelme.
Tevafuk: Bir birine uygunluk, muvafık oluş, Nizamlanmış biçimde bir birine uygun olmak.

Günlük hayatta tesadüf kelimesini çok kullanmamıza rağmen, gerçekte tesadüf yoktur, tevafuk vardır. Yaratılışta ve devam eden hadiselerdeki pek çok noktadaki benzerlikler tesadüf değil, tevafuktur.
Cenâb-ı Hak şu muazzam kâinatı yaratırken, hem yaratıcının tek olduğunu göstermek, hem de kâinattan daha iyi istifade edilmesini sağlamak için bir çok tevafuklarla yaratmıştır.

:o

Yani hiçbirşey kendiliğinden olmaz ve herşeyin bir sebebi vardır.
Bir uyum içinde olmuştur herşey.
Tesadüf ise birden ortaya cıkarak uyumu alt üst eden seydir.
Ancak olması gereken tesadüf değildir, herşeyin bir sebebi vardır.:o

Sadece kendi inancıma göre yorumumu yaptım, tartısmaya girmeyeceğim. :cici:

Tesadüf değil de tevafuk var. Tevafuk, iki şeyin birbirine uygun ve denk gelmesi demektir.
Daha ayrıntılı bilenler vardır elbet.

Bi dizi vardı melek miydi neydi doğaüstü güçleri vardı. Yayından kaldırıldı zaten hemen de. Orada ninesi diyordu ki kıza: Hayatta hiç bir şey tesadüf değildir, her şey olacağına varır.
Hep kulağımda çınlar kadının sesi.

:o

Yani hiçbirşey kendiliğinden olmaz ve herşeyin bir sebebi vardır.
Bir uyum içinde olmuştur herşey.
Tesadüf ise birden ortaya cıkarak uyumu alt üst eden seydir.
Ancak olması gereken tesadüf değildir, herşeyin bir sebebi vardır.:o

Sadece kendi inancıma göre yorumumu yaptım, tartısmaya girmeyeceğim. :cici:

Gerçekten çok acıklayıcı olmuş ve çok iyi anladım ben ise yanlış biliyormusum...tesadüfe inanırdım ama; ''Tevafuk'' muş benim inandığım..:) yani ben tevafuk un anlamını tesadüfün anlamı olarak biliodum gerçekten çok teşekkürler...

Bence hep böyle denk gelinmesi zor şeyler denk gelir ama kimimiz "tesadüf" der kimimiz başka birşey. Yani demek istediğim şey, aynı şeyden bahsediyoruz ama farklı kelimelerle. Kimisi kader der vs vs. Budistler "Buddha" der, hristiyanlar "Tanrı", müslümanların "Allah" dediği gibi yani...

evrenin varlığı bence tesadüf değil.. hidrojen gazının kütle çekimiyle birleşip yıldızları oluşturması ve yıldızların patlayarak diğer elementleri ve bizimki gibi gezgenleri oluşturmasıda tesadüf olamaz.. tesadüf yoktur kader vardır.

Tesadüf insanın açıklayamadığı şeylere taktığı isimdir. Açıklanamıyor olması nedensiz olmasını gerektirmiyor.

Çok severim beni mutlu eden tesadüfleri :)

Aklıma Sabahattin Ali'nin şiiri geldi.
“Tesadüf seni önüme çıkarmasaydı, gene aynı şekilde, fakat her şeyden habersiz, yaşayıp gidecektim. Sen bana, dünyada başka türlü bir hayatın da mevcut olduğunu, benim bir de ruhum bulunduğunu öğrettin. Bunu sonuna kadar götüremediysen, kabahat senin değil... Bana hakikaten yaşamak imkânını verdiğin birkaç ay için sana teşekkür ederim. Böyle birkaç ay, birkaç ömür kıymetinde değil midir?..”

Tesadüf kelimesinden ziyade tevafuk kelimesini severim.İki şeyin birbirinden habersiz denk gelme ihtimali bana şüpheli gelmiştir hep.

Bana göre ilahi.
Metafizik boyutu kanaat getirdiğim.
Ya tevafuk ya ders ya imtihandır.
Ama hür irademiz ile verdigimiz kararlar,bazen tesadüf (tavafuk da olabilir)dedigimiz olaylar ile karsilastirmiyor mu bizi?
Var mi bu durumda hür irade?
Kafam cok karisk bu konuda hocam.

Hani Kant da demis ya, algiladigimiz olaylar ile öngörülen şey birbirleri ile örtüsürlerse,hürlük kurtulamaz..bir şablona uyarsa yani..
Determinizm hür irademizi yok sayiyor mu hocam?

Ama hür irademiz ile verdigimiz kararlar,bazen tesadüf (tavafuk da olabilir)dedigimiz olaylar ile karsilastirmiyor mu bizi?
Var mi bu durumda hür irade?
Kafam cok karisk bu konuda hocam.

Hani Kant da demis ya, algiladigimiz olaylar ile öngörülen şey birbirleri ile örtüsürlerse,hürlük kurtulamaz..bir şablona uyarsa yani..
Determinizm hür irademizi yok sayiyor mu hocam?
Sevgili hocam, bireysel yaşam deneyimimde sezgisel olarak duyumsadıklarımı öngördüm bu konuda.
Bir çerçeve var, o çerçeve ilahi. Çerçevenin içindekiler olanak, ikisinden birini seçim irade.
İnsan evrenin onca milyon yılında onca mekandan milyarlarca insandan birine öylesine tesadüf ediyor demek bu yaşamın rastgele var kılındığına boyun eğmesi demek.
Anlamlandırmak için arayış ihtiyacı bireysel yaşantılarla farklı şekiller alıyor.
Yaşadıklarımız, yaşamadıklarımız, keşkelerimiz, isteklerimiz, hüzünlerimiz vb.
Her şey insanın iradesi ile maddi temelde anlamlandırmasından çok boyutlu olmalı.
Ya şahit olduklarımız, bizim dışımızda gelişen ama bilip gördüklerimiz.
İlahi adalet özlemi benimkisi.

Geri