Tengri Böğü Kağan ve Töreye Uymamanın Bedeli

Konu sahibi son olarak 4375 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TÜRK IRKINA BARBAR DİYEN ZAVALLILAR İÇİN
Tengri Böğü Kağan'ın acımasızlığı! ve ölümü
Sonsuz Bozkirda , Gögün tam ortasinda tahta gecti , Ulu Tengri Kagan .
M.S 775 . Büyük Uygur Devletinin basindaydi Tengri Kagan . Cin ile ittifak halindeydi Türkler , 2 devlet birbirlerinden destek görüyordu . Cinliler Türklere degerli esyalar veriyor , Türkler ise Cin'deki isyanlari bastirmak icin ordular sevk ediyordu .
Herzaman oldugu gibi yine isyan cikmisti Cin'de . Baskent olan Chang'an sehrinden fazla uzakta olmayan Lo-Yang sehrinde cikmisti isyan . 15 bine yakin Tibetli pusatlanmis cinli kuvetlere karsi mücadele ediyordu , sonuc olarak Lo-Yang sehrini teslim etmisti Cinliler . Tibetlilerle basa cikamamis Cin ordulari , Türklerin yardimina ihtiyaclari vardi . Tang Hanedanin'dan olan Cim Imparatoru Ming Huang , Tengri Kagan'dan destek almak icin fazla zaman kaybetmedi .
43 Bin Atli ile Cin'e giris yapti Tengri Kagan . Öglen basliyan savas sabaha bitmisti , isyan bastirilmis Tibetliler yok edilmisti. Yanliz Tibetlilerle beraber Cin'de yasiyan Oguzlar'da öldürülmüstü isyanda . Haberi yoktu Tengri Kagan'in Oguzlarin Tibetlili isyancilara destek verdiginden , Tibetlilerle beraber cok sayida Oguzlar'da öldürülmüstü . Sonradan durumun farkina varan Tengri Kagan , Cinli general Topa Tao karsisinda Türk Tarihi'nde adini ölümsüzlestirecek laflar edinmisti .
" Tengriden kut bulmus , il tutmus , Alp Külüg Tengri Bögü Kagan'im ben ! Tengri ünvanini Yüce olusumdan Ulu olusumdan verildi bana . Benim yüce oldugumu bildiginiz halde bana kendi yüce kanimi akittirdiniz ! Töremizi cignettirdiniz ! Dokuz Oguzlar'dan On-Uygur olan Budunum bunu affetmiyecek ! "
Ilk olarak Cinli general Topa Tao'u öldürdüler ardinda Cin'li kuvetleri yok ettiler , daha sonra Lo-yang sehrini yakip Cin Baskenti Chang'an girdiler . Orada'da durum Lo-Yang sehrinden farksiz degildi , hatta bu sefer okadar ileri gittiki Tengri Kagan , sivil halkin tamamini kilic'tan gecirdi , dini mabetlerini yakti , tapinaklarini yikti baskent Chang'an dan hic bir eser geriye birakmadi .
Türk töresince savaşla kazanılan şehirler yağmalanabilir idi ama bu yağma sırasında direniş tehlikesi göstermeyen sivillerin katledilmesi şehir yapılarının tahrip edilmesi ve hangi dine ait olursa olsun mabetlerin ve tapınakların tahrip edilmesi yasaktı .
Töreye uymadigi gerekcesiyle Tengri Kagan daha sonra kayinpederi Tun Baga Tarkan tarafindan öldürülmüstü .

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri