Teknolojinin Çok Hızlı Bir Şekilde Gelişiyor Olması

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişiyor olması günümüz insanını mutlu etmeye yetiyor mu?

Geçmiş insanı mutlu eder miydi?

O zaman geçmişten ele alalım bu mevzuyu...

Benim bildiğim geçmiş yaşım gereği 90'lardı.

Sıradan insanların elindeki tek teknoloji Tv'ydi. Birde telefonlar ev telefonları.

90'larda yaşamış her genç ve çocuk çok şanslıdır. Dünyayı keşfedip görme zamanı, Tv her şeyi ayağımıza getirıyor ve bize öğretiyordu. Allahtan şimdi ki gibi gereksiz ve seviyesiz programlar yoktu. Biraz yokluk vardı. Çok değil, biraz yokluk vardı. Her şeyin tadına bakabiliyorduk. Ama şimdiki gibi bolluk yoktu.
Şimdi bolluk var ama sağlıklı değil. (bunun teknolojinin bize getirdiği mutsuzluklar konusunda ayrı yeri var. )
Tv'den mi devam edelim,
Mesela şimdi ki gibi zengin olma ve zenginlerin yaşadığı hayatı özendirme dizileri yoktu. Son model araçlar yada cep telefonu, akıllı evler yoktu. Zengin bile normal bir hayat sürebiliyordu. Ya da bize böyle gösteriyorlardı.

90'larda mutluyduk biz...

Ama şöyle bir durum var, 90'lar da ben çocukdum yada gençtim aklım ne kadarını kestire bilirdi ki. Hiç bir sorumluluğum yoktu ki...

Acaba şimdi ki dönem sorumlulukları çok mu ağır?

Biraz düşünüp devam ederim sanırım...

Teknoloji insanı aslında mutlu etmediği kaçınılmaz bir gerçek. Tam tersi teknoloji insanı günden güne mutsuz ediyor.

Ben cocukken bilgisayar yoktu yani vardi da bizim evde yoktu M.O degil yani... bi tane elektronik daktilo vardi evde (hala benimledir) bu daktilo tek satiri hafizasinda tutar. yazip yazip tusa basiyorsunuz tikir tikir kagida dokuyor... surekli o sekilde yazardim... ben o zamanlar bu tek satiri hafizada tutma olayini yuksek teknoloji sanirdim nasil hosuma giderdi.. bi de 0.5 uclu kalemlerin teknoloji harikasi oldugunu dusunurdum... kalem ici o kadar kirilgan ve inceydi ki, kalem komurunun nasil kaliba dokuldugune anlam veremezdim... e bi de ilkokul talebesine fizik, kimya, dokum,pik, kabotaj,sabotaj,pikotaj dersleri verilmediginden teknik donanimda eksiklik yasiyorduk... zaman gecti evlere telefon almak icin yillarca hat sirasinda bekleme olayini unuttuk...cep telefonu yasi 8-10'a dustu... mp3,dvd,hava yastigi,abs, abd yuzlerce tv kanali ve matbaanin ikinci kez icadi diye dusundugum "internet".... toplumsal ahlak anlayisi ve topluca yasama kulturunde birbimize olan saygida fire ustune fire veredururken gun gecmiyor ki trt2 de yeni bir sanat musikisi korosu hicaz aryalar seslendirmesin... Teknoloji insan yasantisina kolaylik getiriyor eyvallah... ama ote yandan insan beyninin esas arzusu olan "saadet" kanallarini daraltiyor... bu kanallar daraldikca da ucan arabaya da binsek,mars'a da gitsek, depresif kapitalizm insanoglunu kopek enigi gibi ensesinden isirarak tasidikca, o dogal narkoz etkisiyle boynumuza bagli ipi direge sararak dolanmaya devam edecegiz ve dizinin diger bolumunde direkle yanak yanaga geliverecegiz...
yani "dunyanin tum ipadcileri... birlesin...

Jezebel

Allah rızası için biraz daha düzenli yazın. Okumaya değer ama okuması zor.

Teknolojik gelişmeler insan yaşamını kolaylaştırdığı, insana fayda sağladığı sürece mutluluk verecektir. Tipik bir örneği var aslında konunun. Atom. Bir buluş milyonlarca insana fayda sağlayabiliyor ama aynı zamanda milyonlarca insanı öldürebiliyor.

Teknoloji konusundaki en büyük eksik, teknolojinin kullanım amaçları, yöntemleri ve şekli. Yani elinizdeki cihazla ne yapıyorsunuz? Akıllı telefonlar oyun oynamak için mi kullanılıyor, faydalı programlar için mi? Fayda instagram değil elbet.

Teknolojinin kısmen ya da büyük ölçüde suni mutluluk verdiğini düşünüyorum. Daha doğrusu son birkaç yıldaki teknolojik gelişim tamamen insani duyguları plastikleştirdi.
Beğenilme dürtüsüyle hassaslaştık, duyarlılık gösterdik, kitap okuduk.
Göstermelik olduk, bilinçsiz bir şekilde bilinçlendik, bilinçleniyoruz.
Özgüvenimiz birkaç beğeni butonuna zincirlendi, özgürlüğümüz sadece ayaklarımızı çekip sosyal medyaya attığımız fotoğrafa binaen yarattığımız imajda kaldı.

Çoğu kadın büyük memeli, dolgun kalçalı, erkekler ise six packs ve adonisli olmak zorunda hissediyor farkında mısınız? Tek tipleşiyoruz ve bunu tip top gibi görüyoruz. Fabrikamız kim? Teknoloji.

Kendim de dahil en komik bulduğum şey de, teknolojiyi yine teknoloji sayesinde eleştirmek tam bir çöküş, iç çekiş. Gülünç.

Bütün olarak ele alırsam da her üretilen, her zaman, bir yandan zarar verdi tabiata sonra bize. Ben içtence annemin anlattığı gaz lambalı, tuğla evde yaşamayı reddetmezdim. Beni mutlu etmiyor teknoloji.

Oncelikle Phoibos icin yazmak isterim... cunku kendisinin altini cizdigi nokta benim icin eksta bir onem tasiyor.. (Duzenli) yi benim icin acabilir misiniz? cunku turkcem zayif,

a) gunluk dil kullanimim Turkce olmadigi icin pratik dil kullaniminda yetersizim...
b) eger kastiniz dil bilgisi ise o daha kotu cunku kisa bir egitim surecim oldu Turkce olarak...
c) eger uslup ise yine kotu... cunku ya mesleki deformasyon, ya sosyo-kulturel farklilardan oturu, ya kisisel secimlerden oturu "ironik" bir uslup gelisti, daha duz ve net, temiz, sade, duru bir sekilde kendimi ifade edemiyorum...nedeni belki de kafamin ve ruh halimin karmasasi... belki egitim zayiati sayilip curuge cikarilmamis olmam, bilemiyorum(:
d) cumle kaliplarini kafamda farkli dilde oturtup ama Turkce yazdigim icin (anlam kaymasi, anlatim bozuklugu, anlam butunlugu sorunu) kaldi ki cumlelerin sonunu getirememe sorunu da bundan kaynakli olabilir ve hatta benzeri sorunlar da yasiyor olabilirim..
e) Hepsi diyorsaniz bu mesajdan sonra ben kendi kendimi imha edeyim (:

Ayrica belirtmek isterim, okunmaya deger buldugunuz ve elestiriniz icin cok ama cok tesekkur ediyorum...

Bunun disinda "tek tip toplum prototipi" kapitalizm'in ucuncu dunya ulkeleri uzerindeki "tuketimci toplum prototipi" nin bi uzantisidir...Mesela dunyanin en pahali,en $ik, en kaliteli ayakkabilarini "arap kadinlari" giyer... cunku arap kadinlari kapalidir ve gorunen tek yerleri ayaklaridir... Teknolojiyi elestirmek degil bana kalirsa buradaki nokta "nasil" kullanildigi? Einstein atom cekirdegi uzerindeki calismlarini yaparken atom bombalarinin yapiminda kullanilabilcegini hesaplamamistir... mesela Hitlerin yahudiler uzerinde yaptigi genetik calismalar, ari irk konusunda ki gen arastirmalari icin uyguladigi vahsetler genetik biliminin gelismesine vesile olmustur... Burada teknolojinin kendisi sorun degil (nasil) kullanildigi sorun galiba...

Jezebel

Hiçbiri. Bir başka zamana imha için programlanabilirsiniz.

Bu örnekte olduğu gibi, çok, yoğun, dolu (aksini henüz görmedim) yazacağınız zaman birkaç cümleden sonra, ara ara boşluk bırakıp ferahlatın. Aslında küçük bir ricayı abartılı ifade edip meseleyi çetrefilli hale getiren benim galiba.

Anlatmaya çalıştığım bu. Gözlerim yoruluyor. Yukarıda efrasiyab'ın hayata geçirdiği örnek var.

Yorumlarınızı daha sık görmek isterim.

Phoibos Cetrefilli hale getiren siz degil benim (:
Yazili bir ortamda iletisim kuruyorsak, elimizdeki araclari en iyi sekilde kullanmak zorunda degil miyiz? (bence oyleyiz) Cunku bireyde somutlanan iletisim blokajlari, sadece iletisim blokajlari degil, toplumsal yasama katilma blokaji olarak karsimiza cikabiliyor...

Ornegin ben cok hizli konusurum ve buraya paragraf eksikligi olarak yansimis (sihirli kelime paragraf galiba) elestiriniz kiymetliydi cunku uzun zaman once bir makale okumustum "davranis biliminin siniflama yaparken kullandigi iki parametre ile ilgili...

extraversion / intraversion (yani disa donuk/ice donuk)

Bu makaleye gore, disa donuk insanlar icin, kendini ifade etmek cok onemli bir gereksinimmis. Bu insanlar,kendi dusunce ve argumanlarini duzene koymak icin "ifade etme eylemine muhtaclarmis", hatta disa donuklerin uc noktasindaki kisilerin kendilerini ifade etmedikleri bir noktada, durduk yerde arguman kurabilmeleri mumkun degilmis, yani bir anlamda bu insanlarin duzenli bir sekilde dusunebilmek icin, once konusmalari (ya da yazmalari) gerekiyormus.

ice donukler ise tam tersiymis, kendi kendilerine dusunup tasinirlarmis, bi fikri ya da argumani kurarlarmis, test ederlermis, tekrar dusunurlermis ancak emin olunca ifade ederlermis.

Disa donukler genellikle sabirsiz insanlarmis, genis acili ama yuzeysel dusunurlermis. Herhangi bir konuda derine inmek konusunda isteksiz ve yeteneksizlermis.

Ice donukler ise, sabirlilarmis, dar acili ama derin dusunurlermis.

Disa donukler ice donukleri "yavas" ice donukler disa donukleri "yorucu" bulurlarmis.

Kendimin hangi gruba girdigini anlamaya calisiyordum, bilahare sizi de gozlemlemeyi dusunuyorum (:
hem belki de teknolojinin fonksiyonlarından biri, disa donuk insanların arguman kurma ihtiyaclarini karsilamaktir.... kimbilir ...

Basardim mi? azaltarak birakiyorum... once paragraf sonra kisa cumleler (:

Jezebel

Artırın veya azaltın önem arz etmiyor benim için. Boşluklarla örgütlenmiş molalar olsun yeter.

Vygotsky (tam olarak böyle yazılmıyor olabilir) içsel konuşmayı gelişmişlik ölçütü görür. Zihinsel gelişmişliğin ve algılamanın içsel konuşmayla arttığına inanır. Okuduğunuz yazıdaki dışa dönüklüğü övücü, içe dönüklüğü eleştirici tavır ilgimi çekti. Yazıyı hatırlayıp paylaşırsanız sevinirim.

Kesinlikle katiliyorum... tipki ona "bireyde somut hale gelen iletisim bloklarinin, sadece iletisimde degil, sosyal yasama katilimda da olusturdugu bir blok olarak karsimiza cikacagini... soylediginde katildigim gibi...

Buradaki ice donuklugun bireyin ic dunyasi ile alakali oldugunu dusunmuyorum, sanki daha cok karakteristik olarak ele alinmis... Cunku benim monolog,sizin icsel konusma olarak adlandirdiginiz seyin, kisinin ic dunyasini zenginlestirebilcegine ben de inaniyorum...

Benim asil anlamadigim "extravertler ve intravertler" olarak baktigimizda... sizin ice donuk insanlar icin olumsuz nitelikler soylendigini dusunmeniz... cunku yukarida yazilanlar Lev Vygotsky ile ortusuyor bi noktada...

Disa donukler: sabirsiz.. genis capli dusunseler bile (burada genislik daginikligi ifade ediyor gibi) yuzeyseller... herhangi bir konuda derine inmek istemediklerine gore de tembeller... ayrica dikkatleri daginik oldugu icin de isteksiz olabiliyolar .. bi de bunlarin dusunmek icin once ifade eylemine ihtiyaclari var (yani once konusup sonra dusunuyolar) yetmiyor yeteneksizler...

Ice donukler: Dusunup tasinip (ki dusunmek icin herhangi bi argumana ihtiyac duymamadiklarindan kendi kendine basarabiliyolar) test edip emin oldukdan sonra ifade ediyolar... (ki burada zihinsel gelismislikleri devreye giriyor)

Sabirli ve derinler. onlar icin "gorece" olumsuz sayilabilcek tek sey yavas olmalari... gorece diyorum cunku tezcanli insanlari sevmem, yavas olmalari benim adima olumsuzluk onermiyor...

bense tam tersi disa donukler hakkinda olumsuz ve elestirici bir tavir hissetmistim... Acaba siz kendinizi "ice donuk" ben kendimi "disa donuk" buldugum icin mi olumsuz cikariminda bulunduk... yani belki ortada ovme ya da elestirme gibi bir nokta yok... bu arada genis capli bir aktarim denerim...

Jezebel

Kendimi içe dönük görmüyorum. Her iki durumu da barındırdığım düşüncesindeyim. Biraz gelişmiş, fazla noksan kalmış belki.

Vygotsky içsel konuşma ile içe dönüklüğü aynı gördüğünü belirtir ayrı bir tarif yapmaz. Sizden açıklamanızı veya paylaşmanızı değil kaynağı ifade etmenizi rica ediyorum. Kimin, nerede geçen yazısı?

Konu günceller arasında olmazsa yazdıklarınızı göremeyebilirim. Kaynağı paylaştığınızda etiketlerseniz bir başka sevinirim.

1995 yılında babam Amerika'dan geldiğinde beraberin de bize Tetris getirmişti o zaman nerde böyle teknolojik aletler biz tabbi cocuğuz babam da yeni gelmiş tüm halalarım kuzenler biz de bir Tetris ile oynamak için sıraya girerdik : ) o zaman ama mutluyduk ..
şimdi ki nesil için doğru bir yorum yapmak sağlıklı olmaz ben mutlu olan kesimi de görüyorum mutlu olamayan da..
eskilerin dediği gibi her şey eskiden güzeldi..

Teknolojinin gelişmesi güzel de
İnsanoğlu topraktan koparıldı, bu çok kötü
İnsanlar bu şekilde, çok katlı evlerde oturmaya elverişli değil.
Stres ve depresyonun başlıca nedeni budur.

Teknoloji bu kadar ilerleyip evin isiklarini bile akilli cihazlar ile acarsak, cok sene gecmeden akilli teknolojiler bizlere hukmedebilir. Terminator filminin canlanmasi belki de cok uzun surmeyecek.

Teknoloji, kisa vadede insanligi ileri goturuyor gibi gorunse de uzun vadede bir sondur.
yuval noah harari, robotlar her kosulda efendilerine itaat edip hic baskaldirmayacaklari icin onlardan korkmaliyiz diyordu bir kitabinda.
bugun gelisim adi altinda bize sunulan hicbir sey birey ve onun konfor alanina yonelik degil,
kapitalist sistemin hizmetcisi.
teknoloji masum degil.

Mutlu olmak bizim elimizde. Bizi başkası mutlu etmez.

Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi vs bayılıyorum gelecek olan yeni teknolojiyi dört gözle bekliyorum.

Geri