Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Türkiye'de yeni trend haline gelen konuyla ilgili Aspir Eskişehir Tehlikeli Madde GüvenlikDanışmanlığı ve SRC5 Eğitim Merkezi Sorumlusu Hüda Doğan bilgi verdi. Tehlikeli madde üreten, taşıyan, depolayan firmaların bir danışman bulundurması zorunluluğu içeren tebliğ, 30 Haziran'da yürürlüğe girdi. İlgili tebliğe göre; tehlikeli madde paketleyen, dolduran, ambalajlayan firmalardaTehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı (TMGD) bulundurma zorunluluğu olacak, şimdiden birçok firma çalıştıracak TMGD aramaya başladı.

YÜKSEK MAAŞ
Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı adı yeni ama mesleğe girenleri yüksek bir maaş bekliyor. Türkiye'de sadece 500 sertifikalı danışman olduğu belirtiliyor, bu anlamda eleman açığı büyük. Danışmanlar, Firma başına 2- 2 bin 500 lira ücret alabiliyor. Bir firmaya bağlı ya da bağımsız çalışabiliyorlar, en fazla 5 firma ile çalışabiliyorlar. Uygulama akaryakıt istasyonları bölge bayileri için 30 Haziran 2015'den itibaren yürürlüğe girdi. Türkiye'de 15 bin akaryakıt istasyonu olduğu düşünülürse binlerce üniversite mezunu genç danışman olarak binlerce lira kazanabilecek.

70 PUAN ALMAK YETERLİ

Aspir Eskişehir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve SRC5 Eğitim Merkezi Sorumlusu Hüda Doğan, TMGD olabilmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlattı. Doğan, şunları kaydetti:
"Danışman olmak için, 4 yıllık üniversite mezunlarının bölüm ayrımı olmaksızın kursa katılıp Ulaştırma Bakanlığı'nın açtığı sınavdan 70 ve üzeri puan almak gerekiyor. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, sınavı Türkiye'de ilk kitap açık girilen sınavdır."

80 BİN AÇIK VAR

Doğan, yeni yürürlüğe giren tebliğ sonrasında özellikle tehlikeli madde ile çalışan firmaların danışman aradığını kaydederek, şunları söyledi:

"Birçok firma yüksek maaşla TMGD arıyor. Türkiye'de 80 bin kişilik Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı açığı var, firmalar danışman arıyor çünkü danışman bulundurmamanın cezası çok yüksek. Birçok firma bizden danışman konusunda yardım istiyor, biz de kurumumuzu arayıp danışman temin etmek isteyen firmalara başarılı olan kursiyerlerimizi tavsiye edebiliyoruz, böylelikle kursiyerlerimizi istihdama da yönlendiriyoruz."

EĞİTİM SÜRECİ
Aspir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve SRC5 Eğitim Merkezi hakkında da bilgi veren Hüda Doğan, şöyle konuştu:

"Bursa ve Eskişehir merkezliyiz, eğitimlerimiz 49 saatten oluşuyor ve bir hafta sürüyor. Eğitimlerimizde; katılanlara Yangın Eğitim Sertifikası, öğle yemeği, sabah kahvaltısı ve eğitim merkezimize gidiş ve gelişlerde ücretsiz servis imkanımız var."

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
2010 yılında ADR ye taraf olan Türkiye 2014 yılı itibariyle Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına Hakkında Yönetmelik kapsamında ADR hükümlerini uygulamaya başlamıştır.Bu hükümlerden bir tanesi de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı zorunluluğu ile ilgilidir. Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında Tehlikeli Madde Taşımacılığı ile ilgili gönderen, paketleyen, dolduran, taşımacı vs. faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması zorunludur.
Nasıl TMGD Olunur?

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak isteyenlerin lisans mezunu olmaları ve UDHB tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarından 49 saatlik TMGD eğitimini alarak sonrasında Ulaştırma Bakanlığı'nın yapacağı sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. TMGD olmak için 70 puan, TMGD Eğitmeni olmak için 80 puan almak ve Bakanlık tarafından istenen yabancı dil belgelerinden birine sahip olmak gerekir.

TMGD Eğitimine Kimler Katılmalı?
Tehlikeli madde üreten, taşıyan, depolayan, elleçleyen, etiketleyen ve ambalajlayan firmaların tehlikeli maddeler konusunda uzmanlaşmak isteyen yöneticileri
Tehlikeli maddeler konusunda hızlı bir kariyer hedefleyen herkes
Akademisyenler
Firma bünyesinden veya ayrı bir danışmanlık faaliyeti olarak yetkili TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olarak çalışmak isteyenler veya bu konuda kendilerine veya firmalarına ciddi bir bilgi ve uzmanlık yaratmak isteyenler

Bir TMGD, en fazla 5 işletmeye danışmanlık yapabilir.

TMGD Belgesi Nasıl Alınır?

TMGD Sınavından 70 puan ve üzeri alan kursiyerlerimizin TMGD sertifikasını çıkartabilmeleri için aşağıdaki evraklarla birlikte "Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün GMK Bulvarı No:128/A Maltepe-Ankara” adresine müracaat etmeleri gerekmektedir.
Dilekçe,
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
Üniversite mezuniyetini gösterir diploma veya bitirme belgesinin noter onaylı sureti (Diploma yabancı bir ülkeden alınmış ise Yeminli Tercüme Bürolarınca yapılmış Türkçe tercümesinin noter onaylı sureti ),
Adli sicil kayıt belgesi,
Yetkili yangın söndürme eğitim merkezlerinden birinden alınmış uygulamalı yangın söndürme eğitimine katıldığına dair alınan belgenin aslı veya noter onaylı sureti,
Dekont (Halk Bankası e-devlet ödemelerinden TMGD sınav ücretinin yatırıldığı hesaba TMGD Harç Bedeli olarak 571 TL yatırıldığına dair dekont aslı.TC numaranızı verdiğinizde sistemde isminizin görülmesi gerekmektedir)

Belgeniz dilekçenizde belirttiğiniz adrese Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından posta ile gönderilecektir.
TMGD Eğiticisi Belgesi Nasıl Alınır?

13 Aralık 2014 TMGD sınavından 80 ve üzeri puan alan kursiyerlerimizden TMGD Eğiticisi olmak isteyenlerin aşağıdaki evrakları hazırlamaları gerekmektedir.

TMGDE Belgesi almak için;
Dilekçe,
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
Lisans Diplomasının noter onaylı sureti,
Adli Sicil Kaydı Belgesi,
Yetkili yangın söndürme eğitim merkezlerinden uygulamalı yangın söndürme eğitimine katıldığına dair alınan belgenin aslı veya noter onaylı sureti,
TMGDS’nin fotokopisi,
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında; İngilizce, Almanca, Fransızca veya Rusça dillerinden birinden asgari 65 düzeyinde puan aldığını gösteren belge veya dil yeterliği bakımından bu puana denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgenin noter veya idarece onaylı sureti(16.07.2014 tarihliÖSYM’nin yayımladığı Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri Tablosu baz alınacaktır.)
TMGDE Belgesi ücreti, Bakanlığımıza yukarıdaki belgelerle resmi müracaattan sonra Bakanlığımız otomasyon sistemi üzerinden oluşturulacak olup, ücret Halkbankası’na(SRC ödemeleri kısmına) TC. Kimlik Numarası ile yatırılacaktır.

Geri