Tecvit

• Kullanıcı Eru
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Konu sahibi son olarak 47 gün önce görüldü
Kur'an-ı okuma usülüdür. Batıdaki herhangi bir ahaliden biri bırak tecvidi, normal harfleri bile söyleyemiyor. Aslında onun suçu değil, gırtlağı el vermiyor, ne yapsın :T:. Bazıların gırtlağı normal konuşmaya bile el vermeyebilir. Mesela saf tutmuş namazdayız. Sünneti kılarken herkes hızına göre gittiğinden arkada duyduğum ses şöyle; maliçi yevmidin, iyaçe ne budü ve iyaçe nestein... Bi gülme tuttu. Sonrasında hoca okuduğu haliyle olur dedi. Hani okuduğumuz bile olmuyordu? Hani tecvit dedik. Hayır! Olur dedi. Demek ki elinden geldiği kadarıdır. Ben öyle anladım...
Neyse, tevcite örnek vereyim; "ğeyril meğdubi aleyhim ve leddaaaalin." 4 a kadar uzattığım yerde "meddi lazım" var. Aslında 4 elif kadar uzatılır. Kimisi fazla uzatır ama bunu tutturmak çok güç :T:

Bi türlü öğrenmek nasip olmadi
Girtlak lazim buna ya

Tonlamasi, vurgusu, duraklama yerleri, muttasili, munfasili, sukunlari derken hem kulaga hitap ediyor hem okumasini kolaylastiriyor.

Yapılabilirse gayet güzel ama yapılamazsa yarım yamalak yapılması yerine hiç yapılmadan düz okunması makbuldur ..

Çoğu kişinin zorlandığı bir şey. Ama Kuran'a yakışan en iyi okuma üslubu.

Ilk olarak tecvitli ogrenmistim ben zaten. Cok guzel tecvitli okurdum sonra biraktim. Abdest almaya gittim gelecem.

Öğrendim bende ama çıkartmakta zorlandığım sesler var hala:(

Geri