TCP İP Katmanları,
TCP/IP Protokolü içerisinde bir çok protokol mevcuttur. Her bir protokol belirli
yeteneklerle donatılmıştır. Bu bölümde, TCP/IP protokol ailesi içinde yer alan temel
protokollerin neler olduğu, her birinin özellikleri ve birbirleriyle hangi düzen içinde
çalıştıkları irdelenecektir.
İnternet ağ mimarisi katmanlı yapıdadır. Bilgisayarlar arası iletişim için gerekli bütün
iş, bu katmanlar tarafından yürütülür. Her katmanda yapılacak görevler protokoller
tarafından paylaşılmıştır. TCP ve IP farklı katmanlarda bulunan farklı protokollerdir. Fakat
ikisi birlikte TCP/IP olarak kullanıldığında bütün katmanları ve bu katmanlarda bulunan
protokollerin tamamını ifade eder. Bu sebeple TCP/IP bir protokol kümesi olarak bilinir.
TCP/IP katmanında kullanıcının kullandığı programlar ve işletim sisteminin arka
planda yürüttüğü programlar uygulama programı katmanlarıdır. Uygulama programının
altında bulunan katmanlar iletişim işini yapan katmanlardan oluşur. Bu katmanlarda bir
hizmetin yapılabilmesi için bir alt katmandan hizmet beklenir.
Uygulama programlarının bulunduğu katman sayılmaz ise dört katman vardır. Bunlar;
uygulama, ulaşım, yönlendirme ve fiziksel katmanlardır (Şekil 1.1).
Uygulama katmanında SMTP (Simple Mail Transfer Protocol-Basit Posta Aktarım
Protokolü), TELNET (Telecommunication Network-İletişim Ağı), FTP (File Transfer
Protocol-Dosya Aktarım Protokolü), SNMP (The Simple Network Management-Basit Ağ
Yönetim Protokolü), (Remote Login-Uzaktan Erişim) gibi protokolleri vardır.
Ulaşım katmanında TCP (Transmission Control Protocol-İletişim Kontrol Protokolü)
ve UDP (User Datagram Protocol-Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Protokolü) protokolleri,
yönlendirme katmanında IP (Internet Protocol-İnternet Protokolü), ICMP (Internet Control
Management Protocol- İnternet Kontrol Yönetim Protokolü) protokolleri vardır.
Fiziksel katmanda ise gelen bilgileri iletim ortamına aktarmakla görevli protokoller
olan Ethernet, switch, X25 gibi protokoller vardır.
TCP/IP Protokolü içerisinde bir çok protokol mevcuttur. Her bir protokol belirli
yeteneklerle donatılmıştır. Bu bölümde, TCP/IP protokol ailesi içinde yer alan temel
protokollerin neler olduğu, her birinin özellikleri ve birbirleriyle hangi düzen içinde
çalıştıkları irdelenecektir.
İnternet ağ mimarisi katmanlı yapıdadır. Bilgisayarlar arası iletişim için gerekli bütün
iş, bu katmanlar tarafından yürütülür. Her katmanda yapılacak görevler protokoller
tarafından paylaşılmıştır. TCP ve IP farklı katmanlarda bulunan farklı protokollerdir. Fakat
ikisi birlikte TCP/IP olarak kullanıldığında bütün katmanları ve bu katmanlarda bulunan
protokollerin tamamını ifade eder. Bu sebeple TCP/IP bir protokol kümesi olarak bilinir.
TCP/IP katmanında kullanıcının kullandığı programlar ve işletim sisteminin arka
planda yürüttüğü programlar uygulama programı katmanlarıdır. Uygulama programının
altında bulunan katmanlar iletişim işini yapan katmanlardan oluşur. Bu katmanlarda bir
hizmetin yapılabilmesi için bir alt katmandan hizmet beklenir.
Uygulama programlarının bulunduğu katman sayılmaz ise dört katman vardır. Bunlar;
uygulama, ulaşım, yönlendirme ve fiziksel katmanlardır (Şekil 1.1).
Uygulama katmanında SMTP (Simple Mail Transfer Protocol-Basit Posta Aktarım
Protokolü), TELNET (Telecommunication Network-İletişim Ağı), FTP (File Transfer
Protocol-Dosya Aktarım Protokolü), SNMP (The Simple Network Management-Basit Ağ
Yönetim Protokolü), (Remote Login-Uzaktan Erişim) gibi protokolleri vardır.
Ulaşım katmanında TCP (Transmission Control Protocol-İletişim Kontrol Protokolü)
ve UDP (User Datagram Protocol-Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Protokolü) protokolleri,
yönlendirme katmanında IP (Internet Protocol-İnternet Protokolü), ICMP (Internet Control
Management Protocol- İnternet Kontrol Yönetim Protokolü) protokolleri vardır.
Fiziksel katmanda ise gelen bilgileri iletim ortamına aktarmakla görevli protokoller
olan Ethernet, switch, X25 gibi protokoller vardır.