Tavşan oğlanlar ,Civelek Taburu.

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
janTmk.png
[/IMG]

Osmanlı'da eşcinselliğin en az hamamlar kadar kurumsallaştığı yer ise yeniçeri ocaklarıydı. Zenne filminde konu edildiği gibi askerlik yaşı gelen eşcinsellerden 'durumlarını' ispatlaması istenmiyor, dahası askerlikten uzak tutulmuyorlardı.
Onlar yeniçerilere hizmet edecek 'civelek'ler oluyordu. Hatta savaşlarda ihtiyacı karşılamak üzere civelekler taburu bile oluşturulmuştu. Civelek taburunda yer alan askerlerin her birini bir yeniçeri sahiplenmişti. Adeta aralarında karı-koca ilişkisi vardı.
Ergun Hiçyılmaz, 1810 yılında bir civelek oğlan için Galata'dan sorumlu 25. Orta ile 75. Orta adlı yeniçeri birliklerinin iki gün boyunca çatıştıklarını anlatır. 'Civeleklere sahip olmak başlı başına bir meseledir', der.

Osmanlı Devleti’nin (Devlet-i ¬liyye) yönetim merkezi olan Top Kapısı Sarayı’nda padişaha hizmet eden bir “İç Oğlanları” teşkilatının bulunduğunu her kaynak yazmaktadır. Bu oğlanlar; 10-12 yaşlarında Avrupa hatta Afrika’dan esir edilerek getirilir, ünlü Esirciler Hanı’nda pazarlanırlardı. Bunlardan yakışıklı ve akıllı olanlar alınır; Enderun’da yetiştirilir; bazıları da Padişahlara, “sakayan-ı sim-i hassa” adı altında hizmet ederlerdi.
Örneğin; şair Ahmed Paşa; Fatih Sultan Mehmed’in oğlanına göz koyunca; idama mahkum edilmiş; ancak “medet” redifli şiiri ile affedilmiş, Bursa’da sürgünde ölmüştü. Bu bilgi şuara tezkirelerinde değişik biçimde yer almıştır.
Naima Tarihi’nde; 17. Yüzyıl’daki çok sıkı dindar gözüken Kadızadeliler (Fakılar) bölümü vardır. Bunlar; Peygamber dönemine geri gitmek sevdasındaki tiplerdir. Ve bugünkü Suudilerin mezhebi olan Vehhabiliğin fikir babası sayılırlar. Naima; bu çok dindar gözüken tiplerden birisini anlatırken, onun oğlancılığına da yer verir. Bu herif; kullanmak için soyduğu oğlanın belinde ipek kuşak olduğunu görünce kızıp şöyle bağırmış: “Hemen belindeki ipek kuşağı gider. Vücuduma değerse günaha girerim.”
İşte o dönemdeki bir kesimin din ve günah anlayışı: İpik giymek dine aykırı ama oğlan kullanmak helal...
TAVŞAN OĞLANLAR
Son romanım Esirciler Hanı’nda Osmanlı erkek milletinin nasıl yaşadığına dair çok ilginç olaylar da yer alıyor. Ama bu bilgiler yerli kaynaklara dayanıyor.
Örneğin dönemin şerbethanelerinde (meyhanelerde) “tavşan oğlan” denilen garsonlar hizmet ediyorlardı. Bunlara niçin tavşan oğlan denildiği; bunlar için kavga ettiklerini bir bilseniz.
Hele hele “Peçeli” denilen bir civelek takımı vardı ki... Bu oğlanları kullananlar; onları başkalarının gözünden korumak için başlarına bir püsküllü peçe geçirirlerdi.
Osmanlı yöneticilerinin ve zenginlerin konaklarında mutlaka bulunan bu oğlanlardan kimisi ev işlerini görürler kimileri de efendilerine özel hizmet verirlerdi.
Bunlara gulam (köle) denilirdi. Gulamları kullananlmara da gulamperest adı verilirdi. Ki bunun Türkçe karşılığı; “oğlancı”dır.
Osmanlı erkek toplumu gözünde gulamperestlik pek de kınanan bir iş sayılmazdı.
Üstüne üstlük böyle hayatlarını kazanan oğlanlar; Osmanlı’da bir “esnaf” takımı kabul ediliyorlardı.
EDEBİYATA YANSIDI
Osmanlı yönetici takımının edebiyatı olan Divan Edebiyatı’nı inceleyin; bu oğlan sevgisinin (gulamperestlik) pek bol örneğini göreceksiniz. Daha önce bu köşeden, ünlü şair Nedim’in böyle beytlerini aktarmıştım.
Osmanlı erkek egemen kesiminin bu tutumunu şair Mehmet Akif Ersoy da biliyordu ve Osmanlı edebiyatını “Baştanbaşa dolu oğlanla şarab” diye yerlere batırıyordu.

"Ay sokarım kız devletine de aliyesine de vur patlasın çal oynasın."

-Hür ve Kabul Edilmiş Tavşan Oğlanlar Büyük Locası 1819​

osmanlının ne gadar özkürlükçü olduğunu gösterir.

Valla ya.
Hepsini mikmediler diye üzülüyorum sahsen.

Amma ve lakin,eski Osmanli dilinde basindan evlilik gecmemis genc kadina da oglan denilirdi.
Kizoglan tabiri hala yaygindir.
Ve yine ayni Osmanli,kadini koruma amacli,kadini över iken erkeksi semboller kullanmistir.Tarihciler cok hata icindeler.Halbuki ilk ögrenilen kural tarih ilminde,o döneme ait lugat,töre ve gelenek ve göreneklere göre bir degerlendirme yapmaktir.
Ama bizim millet zaten gecmisini hor görmek icin egitildi bu zaman kadar.Babinger gibi oryantalist sahislar da bunlara tuz biber oldu.
Homoseksuellik vardi elbet.Her dönemde oldugu gibi.
Ama gizliydi.
Öyle the very nice of behaving değil di yani.Romalilarla yada yunanlilarla eşitlik göstermek için yanlış yorumlanan veriler.
Iyice arastirin.

Sira sende yabani.

Osmanlı sultanlarının kahkahalarla okuduğu kitap’ olarak ünlenen Kitab-ı Dâfi‘ü 'l-gumûm ve Râfi‘ü 'l-humûm’un (kısaca ‘Gamları Def Eden Kitap’) birde bunu oku deli biraderin yazdığı kitap daha niceleri var adamların yazdığı ve yaptıklarını inkar ediyorsun içeriğini söylemeyeceğim

Ben seni zeki biri sanordum.
O kitapcik ile bütün bir dönemin cinsel hayatini nasil degerlendirirsin?Kaldi ki mizah iceren ve her bokla alay eden bir kitapcik o.
Senin derdin escinsellik mi ya da sevmedigin bir millete bok atmak mi?
Eger ikinci secenek ise,ben de sana senin sevemiyecegin secenekler sunabilirim,sizin kavminiz hakkinda.

Ben seni zeki biri sanordum.
O kitapcik ile bütün bir dönemin cinsel hayatini nasil degerlendirirsin?Kaldi ki mizah iceren ve her bokla alay eden bir kitapcik o.
Senin derdin escinsellik mi ya da sevmedigin bir millete bok atmak mi?
Eger ikinci secenek ise,ben de sana senin sevemiyecegin secenekler sunabilirim,sizin kavminiz hakkinda.

Sevmediğim bir millet olsa önce Türkçe konuşmaya tenezzül etmez şarkılarını dinlemezdim asıl sana sormalı millet dediğin nedir sadece Türk olmak mı yoksa onun içindeki farklılıkların kültürünü dilini herşeyini sevmek mi 1000 yıl arada yaşadığın toplulukların bir kelimesine bile tahammül edemeyen yok sayan tiplerdensiniz orasını geçtim bu konunun nedeni sürekli Osmanlı’yı aşırı dindar hiç kötülük yapmayan abdestsiz yere basmayan kişilerin dedikleri ve buna inanmamıza zorladıkları için cevaben bir serzeniştir sende kendini Osmanlı torunu sanıyorsun galiba son zamanlarda moda olmuş benim kavmimin zorba bir tarihi Yok utanılacak bir tarihide çünkü ot gibi gelip gitmişler tarih ancak kötülükle yazılır unutma mizah kafalı arkadaş

Çok önyargilisin Yabani.
Senin actigin konularinin icerikleri belli.
Bana kelime oyunu islemez yavrum.
Baska kapiya.

yabani bey avatarınız müthiş. erzurum'dayken ben.

İlber Ortaylı’nın çok güzel bir söyleşisi var. Bir gün diyor Avrupa’da bir panele gittim, insanlar çok ilgili, çok düzgün sorular soruyor ama bir tane diyor ısrarla arsızca el kalkıyor. Anladım diyor bu Türk.

Sorusu da şu: 2. Bayezid uyuşturucu kullandı mı, içiyor mu??

İşte diyor dünyada adamların içtiği ve uçkuruyla ilgili tek meraklı millet biziz diyor.

Adam haklı.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri