Taşıyıcı Annelik İşlemi Hangi Ülkelerde Yapılabilir?

Konu sahibi son olarak 578 gün önce görüldü
Taşıyıcı annelik programı çocuk sahibi olmak için mücadele eden çiftler için belkide tek seçenek olabilir, biz her insanın en yüce hakkının çocuk sahibi olma hakkı olduğuna inanıyoruz, ama ne yazık ki Türkiye’de ve çoğu Avrupa ülkelerinde taşıyıcı annelik yasaklanmıştır.

Dünyada sadece sınırlı sayıda ülkede resmi olarak devlet kontrolünde taşıyıcı anne ile kontrat yapılarak bu program yapılabilmektedir. Bu ülkeler Hindistan, Amerika, Tayland ve Gürcistandır. Gürcistan yakınlığı sebebi ile Türk aileler tarafından özellikle son 2 yıldır tercih edilmekte ve bebekler sağlıklı biçimde dünyaya gelip ailelere verilmektedir.

Bu da zor birşey ya 9 ay karnında taşıyıp çocuğu vermek. İnsan köpeğine bile bağlanıyor

@KaraBiber: tasiyici anneligin neden yasak oldugunu biliyor musun?

Araştırıp şu şekilde haber buldum canım :tatlı:

4721 sayılı Medeni Kanun 1 Ocak 2002'de yürürlüğe girdi. Hukukçular olarak, yapay döllenmeden ortaya çıkacak sorunları ve çocuk soybağıyla ilgili bazı raporları Meclis'e sunduk. Ancak Meclis'te bu rapora gerek olmadığını söylediler. Yapay döllenmeye ilişkin sadece bir yönetmelik var: "Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği". Bu yönetmeliğe göre, ancak evli eşler donörlerini vererek yapay döllenme yaptırabilir, tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabilirler. Bu yönetmelikte 8.7.2005 tarihinde değişiklik yapıldı. 17. maddesinde, eşlerden alınan yumurta ve spermler ile bundan elde edilen embriyoların başka adaylarda, aday olmayanlardan alınanların da eşlerde kullanılmasının yasak olduğu belirtildi. Aynı maddeye göre bu tür biyolojik maddelerin satılması da yasak. Hatta bu yasağa ve yönetmelik hükümlerine uymayan merkezlerin faaliyetleri bakanlık tarafından durduruluyor.

Bunun nedeni ise

Medeni Kanun'da hem baba, hem anne için "karine" dediğimiz bazı olgular söz konusu. Babalık karinesine göre, baba, anne ile evli olan kocadır. Medeni Kanun'un 282. maddesine göre anne, doğuran kadındır.

Oysa taşıyıcı annelik yönteminde iki anne ortaya çıkıyor, yumurtanın sahibi genetik anne ve çocuğu taşıyan biyolojik anne. Hukukumuzda taşıyıcı anne hem hukuki, hem de biyolojik anne sayıldığından, genetik anne tanınmıyor. "Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği"nde de evli eşlerin kendilerinden alınacak olan üreme hücrelerin (donörler) , ancak anne adayı eşe nakledilebileceği açıkça düzenlenmiş.

Sadece bu kadar ülke mi?
Bir kaç Avrupa ülkesinin olmamasına şaşırdım : )

Sadece bu kadar ülke mi?

Sadece bu kadar ülke mi?

Geri