Tartışmanın kazananı kaybeden midir?

Konu sahibi son olarak 6 gün önce görüldü
Cemil Meriç'in Bu Ülke kitabının ilgili kısmında bahsedilen bir savı sizlere aktararak fikirlerinizi almak istiyorum.

Örneğin Mehmet ile Ali bir tartışmadalar. Bu konu hakkında Mehmet haklı/doğru taraf iken Ali haksız/yanlış taraf.

Bu tartışmanın sonunda ise Mehmet haklılığını ispat ediyor.

Yazara göre ise bu tartışmanın kazananı başından beri zaten "doğru"nun tarafında olan Mehmet değil, yanlışlarından kurtularak doğruya ulaşan Ali'dir.

Buna katılıyor musunuz? Bu görüş komplike tartışmalarda da geçerli denilebilir mi?

• Beğen
Tepkiler: X
Kaybedeceksem niye kazandım ben şimdi. Bu durum beni sinirlendirir.

Eğer Ali yanlış olduğunu kabul ediyorsa tabi ki Ali’dir.

Doğruyu bilen ve savunan zaten doğrudan nasiplenmiştir. Yanlışı savunan ise hatasını anlayıp doğruyu öğrenince hayatına yeni bir doğru katacağı için kazanan kaybedendir. (beyin fırtınasına iyi gider bu konu) :)

Ay beyin fırtınasından beynim döndü. Konuyu kapar mısınız? Teşekkürler.

Tartisma denilen olgu kazanip / kaybetmek uzerine kurgulandigi muddetce isin ozune ulasmak mumkun degil bana gore.

Zaten karsindakini yenme fikir curutme odakli bakiyorsan bastan kokusmus ve kaybetmissindir demektir.

Yazara göre ise bu tartışmanın kazananı başından beri zaten "doğru"nun tarafında olan Mehmet değil, yanlışlarından kurtularak doğruya ulaşan Ali'dir.

Buna katılıyor musunuz? Bu görüş komplike tartışmalarda da geçerli denilebilir mi?

Yazara göre Mehmet zaten kazanmış, Ali de züğürt tesellisi gibi kazanmış.
Sonuç olarak ikisi de kazanabilir, tartışmada olması gereken budur.
Kısmen katılınabilir bir durum bu. Ama bu veriye ulaşmak için Ali'nin başka becerilere de sahip olması gerekiyor, aksi halde Ali kaybettiğiyle kalacak.
Peki, doğru olan nedir? Doğru olmak kazanmak mıdır?

Yazara göre Mehmet zaten kazanmış, Ali de züğürt tesellisi gibi kazanmış.
Sonuç olarak ikisi de kazanabilir, tartışmada olması gereken budur.
Kısmen katılınabilir bir durum bu. Ama bu veriye ulaşmak için Ali'nin başka becerilere de sahip olması gerekiyor, aksi halde Ali kaybettiğiyle kalacak.
Peki, doğru olan nedir? Doğru olmak kazanmak mıdır?

Azizim Ali'nin hatası 2 kere 2'ye 5 demek gibi aptalca ve fahiş bir hata olsun.

Bu tartışmaya girmeseydi Ali, belki de bu yanlış bildiği hesap hatası hayatındaki kırılma anlarında ona zorluklar olarak ve ciddi şans kayıpları olarak dönecekti?

Mehmet, alelade bir tartışmayı "kazanmışken", Ali belki de ömür boyu düşebileceği potansiyel bir hatayı def ederek "hayat boyu kazandı"?

2+2=5 sonucuna matematik oyunuyla ulaşılıyor yalnız. Yine basit bir tartışma olmazdı (:

Geri