Tartışma yaratan O fıkranın kaynağı..

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Büyük tartışma yaratan o fıkranın kaynağı ünlü jinekolog Mahmut Ata’nın yazdığı kitabında bir anı olarak anlatıyor..!

Bir gün siyah çarşaflı ve peçeli bir kadın, ayağı poturlu köylü kocasıyla muayene odama girdi. Kadın, kapının yanında ellerini çarşafın altına saklamış, ayakta duruyor, arkasında da kocası... Ben de, daha önce çıkan hastadan sonra ellerimi yıkamış, havlu ile kuruluyordum...

Kadına döndüm;

'Donunu çıkar, şu masaya yat!' dedim.

Kadında hareket yok. Kapkara bir heykel gibi duruyor. Aynı lafı bir daha tekrarladım. Kadın yine kımıldamıyor. O zaman kocasına döndüm,

'Eşin muayene olmak istiyorsa dışarı çık ve onu ikna et' dedim.

Köylü mahçup, çekingen karısını kolundan tutup dışarı çıkardı. Yarı açık kapıdan konuşmalar duyuluyor;

(Köylü) – Be kadın, doktorun dediğini niye yapmıyorsun?

(Kadın) – Ağam, bana 'soyun!' diyor.

(Köylü) – Elbette soyunacaksın!

(Kadın) – Bana 'donunu çıkar!' diyor.

(Köylü) – Onlar büyük adam. 'Çıkar!' dediyse çıkaracaksın

(Kadın) – Gayri ben karışmam. Günah benden gitti.

Muayene odasına girip, kapıyı kapattı. Peçesini açtı. Hafifçe kırıtarak karşımda durdu. O utangaç kadın gitmiş, gözlerimin içine bakan bir başka kadın gelmişti. Doğrusu şaşırdım.

– Muayeneye hazır mısınız? dedim.
IMG_6439.jpeg

Peceli carsafli kadin olunca ses getirmemis fikra demek
Yıllarca Kemalist düzenin Anadolu,güneydoğu ve dindar kesimi aşağılayıcı bakış açıları gerek Yeşilçam gerek dizilerinde,gerek ise toplumun belirli kesiminde derin bir ayrımcılığa yol açtığına şahit oluyoruz..Bu ideoloji öyle bir artmış ki herkes birbirine bunları söylemeye hak görebiliyor.!Kıro,çomar,hırt,varoş,sakallı,bedevi-arap,yobaz,köylü,çoban daha nicelerin mimarı..

Yıllarca Kemalist düzenin Anadolu,güneydoğu ve dindar kesimi aşağılayıcı bakış açıları gerek Yeşilçam gerek dizilerinde,gerek ise toplumun belirli kesiminde derin bir ayrımcılığa yol açtığına şahit oluyoruz..Bu ideoloji öyle bir artmış ki herkes birbirine bunları söylemeye hak görebiliyor.!Kıro,çomar,hırt,varoş,sakallı,bedevi-arap,yobaz,köylü,çoban daha nicelerin mimarı..

Kemalist düzenle ne ilgisi var ülkenin geri, kalkınmamış durumda olmasının ki geri kalmış bölgelere devleti götüren bu cumhuriyettir.
Ayrımcı sıfatlar bugün de var, kısmen aynı kısmen değişmiş.
Dindar kesim değil, din adamları kötü gösterildi genellikle. Çünkü kötüler.
Kemalistlikle sorununu yanlış yere dayandırmışsın.

Kemalist düzenle ne ilgisi var ülkenin geri, kalkınmamış durumda olmasının ki geri kalmış bölgelere devleti götüren bu cumhuriyettir.
Ayrımcı sıfatlar bugün de var, kısmen aynı kısmen değişmiş.
Dindar kesim değil, din adamları kötü gösterildi genellikle. Çünkü kötüler.
Kemalistlikle sorununu yanlış yere dayandırmışsın.
Kemalistliğin kötü bir ideoloji olduğunu söylemiyorum aksine ideoloji olarak toplumu medeni seviyelere taşıyacağını benimsiyorum..
Benim sorunum o ideolojinin ardına saklanan şaklabanlar.Hala şuana kadar kendinden olmayan,onlar gibi düşünmeyenleri küçümsüyorlar..Yeşilçam filmlerinde olsun,dizilerde olsun sürekli alt tabakayı dışlamış,alay konusu yapmışlar..

Kemalistliğin kötü bir ideoloji olduğunu söylemiyorum aksine ideoloji olarak toplumu medeni seviyelere taşıyacağını benimsiyorum..
Benim sorunum o ideolojinin ardına saklanan şaklabanlar.Hala şuana kadar kendinden olmayan,onlar gibi düşünmeyenleri küçümsüyorlar..Yeşilçam filmlerinde olsun,dizilerde olsun sürekli alt tabakayı dışlamış,alay konusu yapmışlar..

Düzeltmen şimdi biraz oldu ama yine yanlışsın bence.
Yeşilçam toplumsal sorunlara iyi değindi. Gecekondu güzellemesi yapan filmler, ağalık düzenini eleştiren filmler vs...
Her ideolojinin şaklabanı her dönemde olacak.

Bence bu fıkralar, kişilerin ırkından ve yaşadığı yerden bağımsız olarak, kadın bedenini aşağılamasını, ataerkil zihniyetin kadın bedenine yönelik ayrımcılığı normalleştirmesinin eleştirilmesi lazım.. Mizah kisvesi altında Irk üzerinden ayrımcılık yapıldığında sadece kendi ırkı söz konusu oluyor, kadınları ve cinselliği hedef aldığının farkında bile olunmuyor..

Düzeltmen şimdi biraz oldu ama yine yanlışsın bence.
Yeşilçam toplumsal sorunlara iyi değindi. Gecekondu güzellemesi yapan filmler, ağalık düzenini eleştiren filmler vs...
Her ideolojinin şaklabanı her dönemde olacak.
Onlarca filmlerden,dizilerden bir iki tane zor çıkar tam manasıyla toplumu bilinçlendiren..Aksine belirli kesimleri cahil,görgüsüz,şiveli,yobaz,köylü diye insanların bilinç altına yerleştirmişler..

Geri