Tartışma Eksen'i ( İman'da Süreklilik )

Konu sahibi son olarak 46 gün önce görüldü
Sizce yeni hidayete gelmiş bir insanın amellerinde sürekliliği sağlayabilmesi için ALLAH korkusu mu yoksa ALLAH rızası mı daha etkili olur ..?

Korkuyla alakalı oldugunu düşünmüyorum en azındna ben korktuğum için yapmıyorum. Sevgidir insana herseyi çıkarsız yaptıran. Sevdiginin, değer verdiğinin gözünde değerli olabilmeyi, layık olabildigini hissetmek bundan daha güzel bi maneviyat yok.

Korkunun sürekliliği zedeleyeceğini düşünüyorum.. Korku gibi negatif bir etkidense inanılan şeyin rızasını düşünerek ilerlemek daha verimlidir bence..

Korku bilmemekten, tanımamaktan kaynaklanır.. Sevdiğinden korkarsan ona nasıl yaklaşırsın? Hele ki bu daha soyut bir şeyse, ona nasıl ibadet edersin?

Mesela soyle bir örnek vereyim ... sevdiğimiz insanı uzmekten kirmaktan korkariz ... Allah'ı severiz ve Allaha karşı gelmekten onun istemediği birşeyi yapmaktan korkariz bu da ona olan sevgimizdendir

Yani en azından bu benim düşüncem korku da Allah sevgisidir

Korku Allah'a olan değil de kendine olan sevginden kaynaklanıyor bence. Cehennemde ne yaparım stayla.

Allaha olan korkuda sevgiden değil midir ?
tam tersine.korkuyorsunuz. o nedenle seviyorsunuz.
otoriteye tapmak bizim gibi oryantalist toplumların temel özelliklerinden
receb bey bu nedenle başarılı.bir padişahı,bir tanrı kralı oynuyor ve işe yarıyor.

insan tabiatına ters.görmediğiniz duymadığınız bişeyi sevemezsiniz. ama ondan korkabilirsiniz.
(hemen saldırmayın benim görüşüm)

Genelde Allah korkusuyla başlar diye düşünüyorum .Kendimden örnek vermek istiyorum .Namaza başlamıştım biliyordum ki öldüğümüzde kaçarımızın oladığı tek soru önce namaz olacak.Ama sonrasında ibadet ettikçe birde devamlılığını yakalayabilirsen işte o zaman Allaha sevgiye ve aşka dönüşüyor. İbadetler korkula değil isteyerek yapılmaya başlanıyor.Allah hepimizin iman ve ibadetlerini sürekli kılsın.

Devamlı kılabiliyor musun Nil diye sorun. Nerde o günler bi devamlılık sağlamayı başaramadım ne yapmam gerekiyor EkSen abi

Cehennem'i düşünüyormuyum ? Elbette düşünüyorum ama korkum cehennem değil Allaha kulluk edememek korkumun en onemli sebebi

Cehennem'i düşünüyormuyum ? Elbette düşünüyorum ama korkum cehennem değil Allaha kulluk edememek korkumun en onemli sebebi
tanrının sırf kendisine inanmadı diye sonsuza kadar yakan bir gaddar psikopat olabileceğini düşünemiyorum.lakin şu altını çizdiğim lafın benim hiç anlayamadığım bişeydir.istekli kölelik..ha bir de ben tanrı olsam (haşa) kimsenin sürekli beni övmesini veya bana kulluk etmesini istemezdim.nasıl bir şişmiş egodur bu? ha tabi eğer tapınmamızı istiyorsa ve beni cehennemde sonsuza kadar yakacaksa dediklerini yapmamak son derece ahmaklık olur.kafamı secdeden kaldırmam valla secdeden..ama o zaman sevgimden değildir bu korkumdan ve aczimdendir.ve bunu severek yapmıyorumdur.kimse kimseyi kandırmasın.paygamber değiliz hiç birimiz.

tanrının sırf kendisine inanmadı diye sonsuza kadar yakan bir gaddar psikopat olabileceğini düşünemiyorum.lakin şu altını çizdiğim lafın benim hiç anlayamadığım bişeydir.istekli kölelik..ha bir de ben tanrı olsam (haşa) kimsenin sürekli beni övmesini veya bana kulluk etmesini istemezdim.nasıl bir şişmiş egodur bu? ha tabi eğer tapınmamızı istiyorsa ve beni cehennemde sonsuza kadar yakacaksa dediklerini yapmamak son derece ahmaklık olur.kafamı secdeden kaldırmam valla secdeden..ama o zaman sevgimden değildir bu korkumdan ve aczimdendir.ve bunu severek yapmıyorumdur.kimse kimseyi kandırmasın.paygamber değiliz hiç birimiz.

Kulluk etmek kölelik değildir ... Bu yaptigimiz tamamen korkudan olusmuyor evet korku var ama sevgiyle yapılan daha çok şey var insan secdeye vardığında içinde bir huzur olur ve daha çok secdeye varmak istersin bu da korkudan değil Allaha olan sevginin artmasından olur... ayrıca kimse kendini peygamber ilan edemez ki zaten :)

Sonsuza kadar cehennemde yanma gibi bir olay yoktur. annenin merhametini dusun .Allah in merhameti ise milyonlarca fazla. Yeryuzune gonderilme amacimiz zaten kulluk. ben buna kolelik deil de sukretmek derdim. Peki cehennemin allah korkusunun olmadigini dusun en iyimizin bile icinden ne pislikler gecerken o pislikleri yapmamamiz icin belli bir neden var. Bir yaraticinin olmadigini ve onu cezalandiracak hic bir seyin olmadigini dusinsene dunya zaten yasanilasi bir yer deil iyice berbat bir hale donusecekti. İcimizdeki durdtuleri engelleyen korku ve allah rizasi .

Kulluk etmek kölelik değildir ... Bu yaptigimiz tamamen korkudan olusmuyor evet korku var ama sevgiyle yapılan daha çok şey var insan secdeye vardığında içinde bir huzur olur ve daha çok secdeye varmak istersin bu da korkudan değil Allaha olan sevginin artmasından olur... ayrıca kimse kendini peygamber ilan edemez ki zaten :)

yav ne demek kulluk kölelik değil.kölelik etmek de yanlış bişey değil.hepimiz birilerinin kulu kölesiyiz.patronun, müdürün, paranın,padişahın, kocanın,babanın vs..bu yolda ''yaranmak'' için yapmadığımız da yok.ibadeti sorgulayacak değilim.lakin bunu aşkla yapabilme kısmını anlamam.anlayamam.stockholm sendromu gibi bişi bu.bana göre sağlıklı değil.

Korkunun getirdiği bir süreklilik birçoğumuzda mevcut.
Fakat böyle olmaması gerekiyor.Allah rızası için yapılan herşeyin kıymeti,sefası daha farklıdır.
Katı kurallarla süreklilik sağlanır ama bir yerden sonra inançsızlığa kadar yolu vardır.

Yeni hidayete gelen birine Allah rızasının önemini anlatabilirsek , o daha ağır basar.Çünkü gerçek mü'min cennet cehennem düşünmeden Allah rızasını gözetmeli.Ama bunu yapabilen mü'min sayısı az ne yazıkkı, çok kişi Allah korkusundan ibadet ediyor, cehennemde yanma korkusundan yapıyor çoğu şeyi.Yeni hidayete eren birine ve kendimize de ilk öğretmemiz gereken şey , Allah rızasını kazanmak için gayret etmemiz gerektiğidir.Zaten samimi kalp ile inanıyor ve ibadet ediyorsanız korkacak birşeyiniz kalmaz

yav ne demek kulluk kölelik değil.kölelik etmek de yanlış bişey değil.hepimiz birilerinin kulu kölesiyiz.patronun, müdürün, paranın,padişahın, kocanın,babanın vs..bu yolda ''yaranmak'' için yapmadığımız da yok.ibadeti sorgulayacak değilim.lakin bunu aşkla yapabilme kısmını anlamam.anlayamam.stockholm sendromu gibi bişi bu.bana göre sağlıklı değil.

En basit bir örnek vereyim birini hiç sevmem ama Allahı sevdiğinden Allah rizasindan zora düştüğünde elimi uzatirim cennete gideyim ya da Allah hesabını sorar diye değil Allah rızası için yaparım biz Allahın kölesi degiliz zira Allah benim kolemsiniz demez

Geri