Tarım ve köy işleri bakanının görevleri
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kuruluşu ve görevlerini belirleyen 441 sayılı kanun
hükmündeki kararname gereği bu kurum;
Halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak ve tüketim taleplerini karşılamak için
ihtiyaç duyulan çalışmaları yapmak, ihracat imkânlarını geliştirmek üzere
bitkisel üretim ve hayvancılıkta verimliliği arttırıcı tedbirleri almak ve üretimi
çeşitlendirmek;
Bitkisel, hayvansal ve su üretim kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması,
verimliliğinin arttırılması, ürünlerinin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi
ile ilgili uygulama projesi hazırlamak gıda, tarım ve hayvancılık konularında
araştırma yapmak görevlerini yürütmektedir.
Aynı zamanda, tarımsal üretimi geliştirmek amacıyla kullanılan tüm girdiler ile gıda
maddelerinin üretimi, işlenmesi, depolanması, dağıtımı ve değerlendirilmesi aşamalarında
üretici, tüketici ve çevrenin korunması için gerekli düzenlemeleri yapmak ve bu amaçla
kontrol sistemini kurmak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görevleri arasında yer almaktadır.8
Bakanlık; merkezde, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve ülke genelinde, 81İl
Müdürlüğü ile 39 İl Kontrol Laboratuvarı ve bir Gıda Kontrol Araştırma Enstitüsü
Müdürlüğü tarafından gıda kontrol hizmetlerini yürütmektedir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kuruluşu ve görevlerini belirleyen 441 sayılı kanun
hükmündeki kararname gereği bu kurum;
Halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak ve tüketim taleplerini karşılamak için
ihtiyaç duyulan çalışmaları yapmak, ihracat imkânlarını geliştirmek üzere
bitkisel üretim ve hayvancılıkta verimliliği arttırıcı tedbirleri almak ve üretimi
çeşitlendirmek;
Bitkisel, hayvansal ve su üretim kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması,
verimliliğinin arttırılması, ürünlerinin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi
ile ilgili uygulama projesi hazırlamak gıda, tarım ve hayvancılık konularında
araştırma yapmak görevlerini yürütmektedir.
Aynı zamanda, tarımsal üretimi geliştirmek amacıyla kullanılan tüm girdiler ile gıda
maddelerinin üretimi, işlenmesi, depolanması, dağıtımı ve değerlendirilmesi aşamalarında
üretici, tüketici ve çevrenin korunması için gerekli düzenlemeleri yapmak ve bu amaçla
kontrol sistemini kurmak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görevleri arasında yer almaktadır.8
Bakanlık; merkezde, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve ülke genelinde, 81İl
Müdürlüğü ile 39 İl Kontrol Laboratuvarı ve bir Gıda Kontrol Araştırma Enstitüsü
Müdürlüğü tarafından gıda kontrol hizmetlerini yürütmektedir.