Tarihteki İlk Kürt Gazetesi

Konu sahibi son olarak 181 gün önce görüldü
ATRLFJPNNU.jpg

Tarihte ilk Kürt gazetesi 2 Nisan 1898'de, Mısır'ın başkenti Kahire'de Bedirhan Bey'in oğullarından Mikdad Midhat Bedirhan tarafından çıkartılmaya başlanan Kurdistan gazetesidir. Türkçe ve Kürtçe ile yayımlanan ilk Kürt gazetesidir.Kürtçesi , Arap alfabesi ile yayınlanmıştır. Arap alfabesi ile Kurdistan ismi ile yayın hayatına başlamıştır.

Dört sayfalık olan bu gazetenin 1898'den 1902'ye kadar toplam 31 sayısı çıkmıştır. 1 - 23 arasındaki sayıları on beş günde bir, 24 -e 31 arasındaki sayıları ise ayda bir yayımlamıştır.

1 ile 5 sayıları Mikdad Mithad Bedirhan'ın sahibi ve yazı müdürlüğüyle Kahire'de basılmıştır. Mikdad Mithad göğüs hastalığından vefat ettikten sonra kardeşi Abdurrahman Bedirhan sorumluluğunu üstlenmiş ve 6 -19 sayıları Cenevre'de, 20 - 23 sayıları Londra'da, 24 - 29 sayıları Folkestone'da, 30 ve 31 sayıları Cenevre'de basılmıştır.

Bu yüzden her yıl 22 Nisan günü “Kürt Basın Günü” olarak kutlanmaktadır.

Gazete Resmi
kurdistan-gazetesi-1898.jpg

Kaynaklar
Zeynel Abidin Kızılyaprak, Hasan Kaya, Şerif Beyaz, Zana Farqini, İstanbul Kürt Enstitüsü, 1900'den 2000'e Kürtler - Kronolojik Albüm, Özgür Bakış Milenyum Armağanı, İstanbul, Ocak 2000, s. 13.

Malmîsanij, Cızira Botanlı Bedirhaniler ve Bedirhani Ailesi Derneği'nin Tutunakları, Avesta, İstanbul, 2000, ISBN 975-7112-71-2, s. 187-197.

Kürdistan hayali kurmasin kimse.
Bu foruma yakisiyor mu böyle konular ?

Bahsi geçen gazetenin ismi o dönem Osmanlı'da bir eyalet ismi olan Kürdistan'a ithafendir. O dönem ne ayrılıkçı bir hareket ne de terör vardı.

Başka yerde sorun ara, olmadı bu. 2014'teki konuyu gündeme getirmekle olmuyor.

Bahsi geçen gazetenin ismi o dönem Osmanlı'da bir eyalet ismi olan Kürdistan'a ithafendir. O dönem ne ayrılıkçı bir hareket ne de terör vardı.

Başka yerde sorun ara, olmadı bu. 2014'teki konuyu gündeme getirmekle olmuyor.

partizanlığını yaptığı yapı Kürdistan bölgesel yönetimi ile petrol - doğal gaz anlaşması yapıyor. Başkanını mitinglerine çağırtıyor. Buna karşılık Kürdistan gazetesi var diye şikayet ediyor.

Fatal error. 404 not found.

partizanlığını yaptığı yapı Kürdistan bölgesel yönetimi ile petrol - doğal gaz anlaşması yapıyor. Başkanını mitinglerine çağırtıyor. Buna karşılık Kürdistan gazetesi var diye şikayet ediyor.

Fatal error. 404 not found.

Şimdi söylese bunu anlarım da, Osmanlı'da Kürdistan eyaletinin olduğu gayet bilinen bir şeyken ve bu gazete Osmanlı topraklarında (o dönemin matbaa yasalarına bakılabilir) Osmanlı devlet denetimi altında basılırken buna bu kadar yaygara koparılması sadece komik.

heh böyle cikin ortaya.
Gösterin gercek yüzünüzü. Yazin yazin...

Biz yazıyoruz ve en azından gösterebilecek bir yüzümüz var.

Sen sadece kışkırtmaya çalışıyorsun, ucuz hedef göstermelerin peşinden koşuyorsun. Yapma lütfen, kendine yazık edersin.

Varsa konu hakkında konuşacak bir şeyiniz, konuşabiliriz. Yoksa konudan sapmanın alemi yok.

anadoluda 2 millet yaşıyor, ikisi de anadoluyla hiçbir ilgisi olmayan arap alfabesini kullanmak zorunda kalıyor. burdaki rahatsız olunacak tek şey bu.

anadoluda 2 millet yaşıyor, ikisi de anadoluyla hiçbir ilgisi olmayan arap alfabesini kullanmak zorunda kalıyor. burdaki rahatsız olunacak tek şey bu.

Arap alfabesini kullanmasa latin alfabesini kullanacaklardı. Bence Arap alfabesi en az Latin alfabesi kadar zengindir. :)

Arap alfabesini kullanmasa latin alfabesini kullanacaklardı. Bence Arap alfabesi en az Latin alfabesi kadar zengindir. :)

işin üzücü tarafı da bu işte. kürt tarihini açıkçası çok bilmiyorum ama türk tarihi çok eskiye dayanıyor ve köklü bi kültürü var. neden bu iki millet kendi alfabelerini kullanmıyolar anadoluda?

işin üzücü tarafı da bu işte. kürt tarihini açıkçası çok bilmiyorum ama türk tarihi çok eskiye dayanıyor ve köklü bi kültürü var. neden bu iki millet kendi alfabelerini kullanmıyolar anadoluda?

Kürtler şu sıralar kendi dillerini bile kullanamıyorlar. Alfabesi bir kenara. Türk tarihinin köklü kültürünün olduğu kesindir ama sence tarihi ne kadar eskiye dayanıyor?
Mu uygarlığı olabilir mi?

Kürtler şu sıralar kendi dillerini bile kullanamıyorlar. Alfabesi bir kenara. Türk tarihinin köklü kültürünün olduğu kesindir ama sence tarihi ne kadar eskiye dayanıyor?
Mu uygarlığı olabilir mi?

benim düşüncem tamamen farklı aslında. ilk türk uygarlık hangisiydi sorusunu sorsaydın birkaç tahminim var ancak ben türklerin uygarlık olarak doğduğunu düşünmüyorum. çin'e komşu orta asya'da dağınık ve kabileler haline yaşayan bütün topluluklara türk deniyordu bence. bütün türklerin de birbiriyle kan bağı olduğuna inanmıyorum. ancak neticede topluluklar bir şekilde toplum haline geldi ve ortak bir 'türk' kültürü oluştu. ta ki arap etkilerine kadar.

Geri