Tarantula Beslemek Hakkında Herşey

J
  • Kullanıcı Jigsaw
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Hayvanlar Alemi (Arşiv)
Tarantula-Beslemek-300x146.jpg

Öncelikle her Tarantula zehirlidir evet ama tarantula beslemek tehlikeli değildir! Sıkı durun herkesin bilmediği bir bilgi geliyor; tarantulaların zehri bir arının iğnesindeki zehirden çok ta farklı değildir. Evet, ısırırsa eliniz kolunuz şişebilir, kaşınabilir, kabartılar oluşabilir. Alerjiniz varsa arı bile soksa sokulan yer kötü bir duruma gelebilir. Tarantula ısırmasında da durum bundan farksızdır. Yani tarantulaların zehri yiyecekleri canlıyı etkisiz hale getirebilmek içindir. E sizi de yiyemeyeceğine göre… Tarantula beslemek güzel bir şeydir!

Kıllı Kıllı Tarantula Beslemek: Ne yedireceğim?

Bacaklarında, gövdesinde, poposunda bir sürü kılları bulunuyor. Size iç gıcıklayıcı gelse bile gözleri görmeyen bu örümcek familyasının avının yerini hissetmek için başvurduğu yegâne uzvudur bu kıllar. Ne kadar da zavallılar değil mi? Kafasında 8 adet gözü olmasına rağmen göremiyor bu yaratıklar. Birde ters gördüklerini duymuştum ama kesin bilgi olmayabilir. Bu yüzden tarantula beslemek bizi doğru düzgün görmediklerinden kolay olabilir. Şimdi sizlerle sekiz bacaklı bu yaratıkları beslenme aşamalarını boyutları itibariyle irdeleyelim. Yeni doğan bir Tarantula türe göre 500 ila 2000 kardeş ile beraber dünyaya gelir. Çok azı hayatta kalmayı başarır. İlk doğduğunda serçe parmağınızın tırnağı kadar bir alan kaplar. Yeni doğan her canlının yavrusu gibi bu hayvanların yavruları da komik görünüşlüdür. İlk aylarında dişleri yumuşak olduğundan bir şey yiyemezler. İlk doğdukları anda şişkin bir durumda olan karınlarındaki depodan yetinirler. Bu boydaki hallerine “Sling” diyoruz. Günler ilerledikten ve haftalar geçtikten sonra dişleri sertleşir yavaş yavaş başparmağımızdaki tırnak boyutlarına gelirler. Bu hale geldikten sonra artık popolarındaki depo azalmış ve küçülmüş olacaktır. Artık kendi boyutundaki sinek, böcek ne varsa yerler. Yedikleri her yemekten sonra popolarındaki deponun büyüdüğünü göreceksiniz. 6-8 aylık bir sling büyük bir karafatmayı rahatlıkla mideye indirecek durumdadır. Tarantula beslemek ne kadar sık olursa o kadar yer ve depoya atar. Sık beslenen bir Tarantula daha çabuk büyür. Ancak ömürleri de o kadar çabuk kısalır. Dişi bir Tarantula 5 ile 20 seneye kadar yaşayabilir. Erkek tarantulalar 2-4 sene yaşamaktadır. Boyutlarına göre tarantulaların yiyecekleri ve Türkiye’de bulabileceğiniz yemler şunlardır:

3-4 santime kadar, sinek-karafatma
4-7 santime kadar, karafatma-çekirge
7-10 santime kadar, çekirge-cırcır böceği(ağustos böceği)
10 santim ve sonrası için Ağustos böceği ve aşırı büyüyen türler için belki laboratuvar faresi, fındık faresi verilebilir ama benim gönlüm el vermiyor.
Yazın sonuna doğru bolca yemlediğiniz yetişkin bir tarantula kışı başka hiçbir şey yemeden geçirebilir. Tarantulaların 2 sene hiçbir şey yemeden yaşadıklarını daha geçen gün gazetede okudum.

Kavanozda Tarantula Beslemek: Nerede bakacağım?

Sling boyutunda bir tarantula (3-4 santime kadar) orta boy bir kavanozun üst kısmına delikler açarak, kavanozun içine botanikçiden-çiçekçiden alacağınız çiçek torfu ile kavanozun 3’te 2lik kısmına denk gelecek şekilde dolduruyoruz. Çiçek torfu derseniz zaten onlar anlayıp size gösteriyorlar. Zaman zamanda toprağı nemlendiriyoruz. Bakın sırılsıklam yapmıyoruz. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Sadece nemlendiriyoruz. Ve kavanozu sıcak bir ortamda tutuyoruz. Kaloriferin üstüne koymayın hayvan kavrulur gider. Ama soğukta da yaşamıyor bu hayvanlar. Sonuçta ekvator iklimi hayvanı bunlar. Nemli ama sıcak ortamı seviyorlar kendileri. Tarantulalar zaman zaman kabuk değiştirirler. Eğer bu değişim süresince teraryumu nemli tutmazsanız örümceğiniz değişimi sıkıntılı tamamlar. Bu sıkıntılar nelerdir? Bacak kaybetme kabuk değişiminin uzun sürmesi gibi… Kabuk atan tarantula yine dişleri yumuşak olacağı için beslenemez. Dişlerin sertleşmesi 2 haftayı alacaktır bu sürede tarantulanızı beslemek istemezsiniz yoksa tarantulanız avcıyken av olabilir. Bunu istemezsiniz. Her kabuk atışında tarantulamızın boyu 1 cm’ye yakın uzar. 4-7 santim geldiklerinde tercihen daha büyük bir kavanoza alınabilir. Ya da bir teraryum satın alınabilir. Ben kendi teraryumumu kendim yapmıştım. Fotoğraflara aşağıdan ulaşabilirsiniz. Yine aynı şekilde 3 ‘te 2 kadar torf ile doldurduğunuz teraryumda nemli ve sıcak bir ortamda tarantulamıza bakıyoruz. Toprağı nasıl nemlendirebilirsiniz? Bu sorunun cevabı basit boş bir Cam sil şişesinin içini iyice suyla çalkalıyor hiç koku kalmayacak şekilde kurutuyoruz. Ve içerisine su doldurup her gün tarantulamızın toprağını nemlendiriyoruz. Torf zaten suyu hızlıca emeceği için örümceğimizin kazacağı tünelin içine kadar gidecektir. Tarantulaların dışkısı falan yoktur haliyle tarantula beslemek uğraş gerektirmez. Benim tarantulam teraryumun bir köşesine tünelini kazmıştı, tam karşı köşesine de yediği yemlerin artıklarını bırakıyordu. Size de o artıkları o köşeden hafifçe almak kalıyor. Yani kendisi temiz hayvan. Toprağı 6-12 ay da bir değiştirmenizi tavsiye ederiz. Bu kadar nemli bir ortamda daha uzun sürelerde bakteri vs. üreyebilir. Tarantulalar sıcak ortamda tünellerinden daha çok çıkıp daha hareketli olurlar. Ortam soğuksa yavaş hareket edip sıklıkla tünellerinin içinde kalırlar.

Alıntı

Geri