Tapuda Bunu Yapana Ceza Geliyor! Milyonlarca Eve Tebligat Gönderilmeye Başlandı. Bakanlık Radarına Aldı

Konu sahibi son olarak 16 gün önce görüldü
zzzzzzzzzz13y.jpg

Hazine ve Maliye Bakanlığı, milyonlarca taşınmaz sahibini yakından ilgilendiren kritik bir denetim sürecini başlattı. Tapu işlemlerinde, satış bedelinin rayiç değer altında gösterilmesi yaygın bir uygulama haline gelirken, Bakanlık bu duruma son vermek için düğmeye bastı.

Satışlarda beyan edilen bedellerin gerçeği yansıtmadığını tespit eden Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni yazılım sistemleriyle şüpheli işlemleri tek tek tespit ediyor.

Gerçek satış fiyatını düşük göstererek vergi ödemesinden kaçınan alıcı ve satıcılar, şimdi ciddi yaptırımlarla karşı karşıya.

SON 5 YILIN SATIŞLARI MERCEK ALTINDA​

Özellikle büyükşehirlerde tapuda belirtilen satış bedelleri ile gerçek piyasa fiyatları arasında dikkat çeken farklar ortaya çıktı.

Bu farkların neden olduğu kamu gelir kaybını önlemek isteyen Bakanlık, geriye dönük beş yıllık tapu işlemlerini incelemeye aldı. Denetimler sonucunda tespit edilen eksik vergiler, faiziyle birlikte tahsil edilecek.

İFADEYE ÇAĞRILAR VE RESMİ TEBLİGATLAR BAŞLADI​

Edinilen bilgilere göre, düşük beyanla işlem yapanlara resmi tebligatlar gönderilmeye başlandı. Satışın tarafları ifadeye çağrılarak, tapuda beyan edilen rakamlarla bölgedeki piyasa ortalamaları kıyaslanıyor. Şüpheli işlemlerde cezai süreçler hızla ilerliyor.

TAPU HARCINDA EŞİTLİK​

Mevzuata göre tapu harcı, satış bedelinin yüzde 4’ü oranında hesaplanıyor ve bu tutarın alıcı ile satıcı tarafından eşit şekilde ödenmesi gerekiyor.

Ancak çoğu işlemde satış bedeli kasıtlı olarak düşük gösterilip vergi yükünden kaçılıyor. Bu tür usulsüzlüklerin hem vergi cezası hem de idari yaptırımlarla karşılanacağı bildirildi.

E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL EDİLEBİLİYOR​

Vatandaşlar, geçmişte gerçekleştirdikleri taşınmaz işlemlerini e-Devlet üzerinden detaylı şekilde görüntüleyebiliyor. Bakanlık, ileride cezai işlemle karşılaşmamak adına, tapu işlemlerinde mutlaka gerçek satış bedelinin beyan edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

DÜRÜST BEYAN ŞART​

Hem alıcı hem de satıcının sorumlu tutulduğu bu süreçte, gayrimenkul alım satımlarında dürüst davranmanın önemi bir kez daha gündeme geldi. Aksi halde vatandaşlar, yüksek para cezaları ve gecikme faizleriyle karşı karşıya kalabilir.

KAYNAK

Yahu harç dediğin binde bir iki olur. Vergi mi bu. Kaldı ki sıfır satışta KDV si var gelir vergisi var.

2000 öncesi böyleydi. Binde ikiydi.
Raiçte gösterilmiyor diye yüzde 4 yapıldı.
Yüzde dört harç mi olur.
Madem beyanda gerçeklik istiyorsun, çekeceksin onu binde dörde.

İstanbulda ortalama konut fiyatı 10.000.000.
400.000 haraç vermez kimse sana.

Vermez abi. O zaman al sana gül gibi matematik.

2.500.000 liralık arabanın yüzde yuzelli vergi diliminde ise çıplak ederi 1.000.000.

Yani adam 1.500.000 devlete vermiş

İkinci elde adam arabaya en fazla 800.000 falan demesi lazım.

Bana ne senin devlete verdiğin vergiden. Kendi vergini niye bana yüklüyorsun.

Gavurda bu şekil işler ticaret.

Yerse bunu da yap. Ortalık şenlensin.

Amerikan redneck çomarları için de bizim için de emlak sektörü finansın temelidir. Herkes altın döviz alır mevduat biriktirir veya borsaya girer. Günün sonunda temel amaç konut almaktır. Beton kutsaldır. Fetiştir.

Kafanıza göre regüle etmeye çalışırsanız o betonun altında kalırsınız.

Kira meselesinde de yaşadığınız gibi.

belediye ne değer biciyorsa o tutar üzerinden yapılıyor işlemler. sanane benim evimi kaç paraya sattigimdan da onun üzerinden göstermek zorundayım. belki oğluma hibe ettim evimi arkadas gotumden satış bedeli mi uyduracagim?

Korkmayın o kadar. 5 yıl önceki satış fiyatı ile gerçek fiyatı bugüne nasıl uyarlayacaklar. Ama bundan sonraki satışlar için korku salıp gerçek beyanları artıracaklar en fazla. Her Ev aynı değil ki. Emlakçıların peşine koşarlar biraz, Sonra unutulur gider.

Geri