Takılar Hakkında

Konu sahibi son olarak 2616 gün önce görüldü

TAKILAR HAKKINDA

Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (Iran Kisrasina gondermek icin) bir mektub yazmisti.

Kendisine: "Onlar muhurlu olmayan mektubu okumazlar" denildi. Bunun uzerine gumus bir muhur yaptirdi. Uzerine Muhammed Resulullah cumlesini kazdirdi. Cemaate de:

"Ben bir muhur yaptirdim. Uzerine Muhammed Resulullah kazdirdim kimse bunu yuzugune kazdirmasin" buyurdu."

Bir rivayette soyle gelmistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) sag (eli) ne gumus bir yuzuk takti. Kasi Habesi idi. Karsi avucunun icine geliyordu."

Buhari Libas 46 50 51 54 55; Muslim Mesacid 222 (640); Libas 55-63 (2092-2095); Ebu Davud Hatim 1-2 (4214-4217 4221); Tirmizi Isti'zan 25 (2719) Libas 14-17 (1739-1748); Nesai ZInet 48-82 (8173-195); Ibnu Mace Libas 39 (3639) 41 (3645).

Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kendisine altindan bir yuzuk yaptirdi.

Bunun uzerine halk da altin yuzukler yaptirdi.

Bilahare aleyhissalatu vesselam minbere cikip oturdu yuzugu cikardi ve:

"Vallahi bunu ebediyen takmiyacagim!" dedi. Halk da yuzuklerini cikarip attilar."

Buhari Libas 45 46 50 53 Eyman 6 I'tisam 4; Muslim Libas 53 55 (2091); Muvatta Sifatu'n-Nebi 37 (2 936); Ebu Davud Hatem 1-2 (4218 4219 4220); Tirmizi Libas 16 (1741); Nesai Zinet 43 53 (8165178); Ibnu Mace Libas 40 (3642-3644).

Bir rivayette su ziyadeyi yapti: "Yuzugu sag eline takmisti. "Bir digerinde de su ziyade vardir:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) gumusten bir muhur edindi eline takmisti.

Sonra Hz. Ebu Bekir'in eline intikal etti sonra Hz. Omer'e sonra da Hz. Osmana (radiyallahu anhum)'a intikal etti.

Eris kuyusuna dusunceye kadar onun elinde kaldi.

Uzerindeki yazi Muhammed Resulullah idi."

Bureyde (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in yanina parmaginda demir yuzuk bulunan bir adam ugramisti.

(Yuzugu gorunce): "Niye bazilarinizin uzerinde ates ehlinin susunu goruyorum!" buyurdu.

Adam derhal onu cikarip atti. Sonra parmaginda sari renkli (pirinc) yuzuk tasiyor oldugu halde geldi. Bu sefer.

"Niye sende putlarin kokusunu hissediyorum?" dedi Bilahare adam altin yuzuk takmis olarak geldi`? Bu sefer de:

"Sende niye cennet ehlinin susunu goruyorum?" dedi. Bunun uzerine adam:

"Oyleyse yuzugum neden olsun?" diye sordu.

"Gumusten dedi ancak agirligi bir miskale ulasmasin."

Tirmizi Libas 43 (1786); Ebu Davud Hatem 4 (4223); Nesai Zänet 47 (8172).

Ibnu Abbas (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir adamin elinde altindan bir yuzuk gordu. Onu cikarip atti ve:

"Biriniz tutup atesten bir parcayi alip eline koyuyor!" buyurdu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) gidince adama: "Yuzugunu al (baska surette) ondan faydalan" dediler. O:

"Hayir! Vallahi ebediyen almayacagim onu Resulullah (aleyhissalatu vesselam) atti" dedi."

Muslim Libas 52 (2090).

Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a Habes krali Necasi'den hediyeler geldi. Icerisinde Habesi kasli bir de altin yuzuk vardi.

Resulullah onu bir cople veya tiksinerek bir parmagiyla aldi. Kizi Zeyneb'in kizi Umame Bintu Ebi'l-As'i cagirip: "Yavrucugum al sunu takin!" dedi."

Ebu Davud Hatem 8 (4235).

Said Ibnu'l-Museyyeb anlatiyor: "Hz. Omer Suheyb (radiyallahu anhuma)'e: "Niye parmaginda altin yuzuk goruyorum?" dedi. Beriki: "Onu senden daha hayirli olan da gordu ama ayiplamadi" deyince Hz. Omer:

"O da kimmis?" dedi. Suheyb: "Resulullah!" cevabini verdi."

Nesai Zinet 42 (8164165).

Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) yuzugumu su parmaga koymami yasakladi -ve eliyle orta ve ondan sonra gelen (sehadet) parmagina isaret etti- buyurdu."

Muslim Libas 64 (2078); Tirmizi Libas 44 (1787); Nesai Zinet 53 (8 177); Ebu Davud Hatem 4 (4225).

Yine Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah yuzugunu sag eline takardi."

Ebu Davud Hatim 5 (4226); Nesai Zinet 49 (8175).

Cafer Ibnu Muhammed babasindan naklen anlatiyor: "Hz. Hasan ve Hz. Huseyin (radiyallahu anhuma) yuzuklerini sol ellerine takarlardi."

Tirmizi Libas 16 (1743).

Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) yuzugu sol eline takardi ve kasini avucunun icine getirirdi. Ibnu Omer de boyle yapardi.

Ebu Davud Hatem 5 (4227 4228).

Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) helaya girdigi zaman yuzugunu cikarirdi."

Tirmizi Libas 16 (1746); Nesai Zinet 54 (8 178).

Rezin su ilavede bulunmustur: "Yuzuk Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in sol elinde idi.")

Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Bir kadin Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a gelerek sordu:

"Iki altin bilezik hakkinda ne dersiniz (takayim mi?)"

"Atesten iki bileziktir (takmayin!)" deyip cevap verdi.

Kadin devamla:

"Pekala altin gerdanliga (ne dersiniz?)" diye sordu.

Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'dan yine:

"Atesten bir gerdanlik!" cevabini aldi. O yine sordu:

"Bir cift altin kupeye ne dersiniz?"

"Atesten bir cift kupe!"

Kadinda bir cift altin bilezik vardi. Onlari cikarip atti ve:

"(Ey Allah'in Resulu) kadin kocasi icin suslenmezse onun yaninda kiymeti duser" dedi. Resulullah (aleyhissalatu vesselam):

"Sizden birine gumus kupeler takinmasindan bunlari za'feran veya abir ile sarartmasindan kimse engel olmaz!" cevabini verdi."

Nesai Zinet 39 (8159).

Sevban (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in yanina Fatima Bintu Hubeyre elinde altindan iri yuzukler (Feth) oldugu halde gelmisti. Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) kadinin ellerine vurmaya basladi.

Fatima da hemen (oradan sivisip) Resulullah'in kerimeleri Fatimatu'z-Zehra (radiyallahu anha)'nin yanina girdi.

Ona Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in kendisine olan davranisini anlatti. Bunun uzerine Hz. Fatima (radiyallahu anha) boynundaki altin zinciri cikarip:

"Bunu bana Hasan'in babasi Hz. Ali (radiyallahu anhuma) hediye etti" dedi. Zincir daha elinde iken Resulullah (aleyhissalatu vesselam) yanlarina girdi ve sunu soyledi:

"Ey Fatima! Halkin: "Resulullah'in kizinin elinde atesten bir zincir var!" demesi seni memnun eder mi?" dedi ve boyle diyerek oturmadan geri donup gitti. Bunun uzerine Fatima (radiyallahu anha) zinciri carsiya gonderip sattirdi parasiyla bir kole satin aldi ve onu azad etti.

Bu olanlar Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a anlatilinca: "Fatimayi atesten kurtaran Allah'a hamdolsun!" buyurdular."

Nesai Zinet 39 (8158).

Huzeyfe'nin kiz kardesi (radiyallahu anha) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:

"Ey kadinlar cemaati! Sus esyaniz gumusten olmalidir. Sizden hangi kadin altinla suslenir ve onu izhar eder (yabanciya gosterirse) mutlaka onunla azaba maruz kalir."

Ebu Davud. Hatem 8. (4237); Nesai. ZInet 39 (8.156.157).

Ukbe Ibnu Amir (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ehline taki ve ipegi yasakladi ve: "Eger sizler cennet takilarini ve cennetin ipegini seviyorsaniz bunlari dunyada takinip giymeyin" buyurdu."

Nesai Zinet 39 (8156).

Nesai'nin Ibnu Omer'den yaptigi bir diger rivayette: "Resulullah altin takinmayi mukatta yani az bir parca olmak kaydiyla tecviz etti" denilmistir.

Mukatta: Az bir sey demektir kulagin ust kismina takilan kucuk halka kadin yuzugu gibi. Israf kibir ve zekat vermekten kacinmak gibi durumlari mekruh addetmistir.

Bunane Mevlatu Abdirrahman Ibnu Hayyan el-Ensari anlatiyor: "Hz. Aise'nin yanina uzerinde ziller bulunan bir kiz getirildi.

Kizin zilleri cingir cingir ses cikariyordu. Hz. Aise (radiyallahu anha): "Sakin ha! zillerini koparmadan onu yanima getirmeyin!" dedi ve ilave etti: "Ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in: "Zil bulunan eve melaike girmez" buyurdugunu isittim."

Ebu Davud Hatem 6 (4231).

Arfece Ibnu Es'ad (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Cahiliye devrinde cereyan eden Kulab savasinda burnum isabet almis bu sebeple gumusten bir burun taktirmistim.

Bilahare kokmaya basladi. (Durumu kendisine acinca) Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bana altindan bir burun yaptirmami soyledi."

Ebu Davud Hatem 7 (4232 4233 4234); Tirmizi Libas 31 (1770); Nesai Zinet 41 (8 163 164).

Hz. Enes (radiyallahu anh) bildiriyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselàm)'in kilincinin kabzasinin ust kismi (kabIa) gumustendi.

Nesai nin Enes'ten bir rivayetinde "Resulullah'in kilincinin pabuc kismi gumustu kabzasinin bas kismi (kabia) da gumustu. Bunlar arasinda gumus halkalar vardi" denmistir.

Ebu Davud Cihad 71 (2583 2584 2585); Tirmizi Cihad 16 (1691); Nesai Zinet 121 (8 219).

Geri