TAKILAR HAKKINDA
Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (Iran Kisrasina gondermek icin) bir mektub yazmisti.
Kendisine: "Onlar muhurlu olmayan mektubu okumazlar" denildi. Bunun uzerine gumus bir muhur yaptirdi. Uzerine Muhammed Resulullah cumlesini kazdirdi. Cemaate de:
Kendisine: "Onlar muhurlu olmayan mektubu okumazlar" denildi. Bunun uzerine gumus bir muhur yaptirdi. Uzerine Muhammed Resulullah cumlesini kazdirdi. Cemaate de:
"Ben bir muhur yaptirdim. Uzerine Muhammed Resulullah kazdirdim kimse bunu yuzugune kazdirmasin" buyurdu."
Bir rivayette soyle gelmistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) sag (eli) ne gumus bir yuzuk takti. Kasi Habesi idi. Karsi avucunun icine geliyordu."
Buhari Libas 46 50 51 54 55; Muslim Mesacid 222 (640); Libas 55-63 (2092-2095); Ebu Davud Hatim 1-2 (4214-4217 4221); Tirmizi Isti'zan 25 (2719) Libas 14-17 (1739-1748); Nesai ZInet 48-82 (8173-195); Ibnu Mace Libas 39 (3639) 41 (3645).
Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kendisine altindan bir yuzuk yaptirdi.
Bunun uzerine halk da altin yuzukler yaptirdi.
Bilahare aleyhissalatu vesselam minbere cikip oturdu yuzugu cikardi ve:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kendisine altindan bir yuzuk yaptirdi.
Bunun uzerine halk da altin yuzukler yaptirdi.
Bilahare aleyhissalatu vesselam minbere cikip oturdu yuzugu cikardi ve:
"Vallahi bunu ebediyen takmiyacagim!" dedi. Halk da yuzuklerini cikarip attilar."
Buhari Libas 45 46 50 53 Eyman 6 I'tisam 4; Muslim Libas 53 55 (2091); Muvatta Sifatu'n-Nebi 37 (2 936); Ebu Davud Hatem 1-2 (4218 4219 4220); Tirmizi Libas 16 (1741); Nesai Zinet 43 53 (8165178); Ibnu Mace Libas 40 (3642-3644).
Bir rivayette su ziyadeyi yapti: "Yuzugu sag eline takmisti. "Bir digerinde de su ziyade vardir:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) gumusten bir muhur edindi eline takmisti.
Sonra Hz. Ebu Bekir'in eline intikal etti sonra Hz. Omer'e sonra da Hz. Osmana (radiyallahu anhum)'a intikal etti.
Eris kuyusuna dusunceye kadar onun elinde kaldi.
Uzerindeki yazi Muhammed Resulullah idi."
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) gumusten bir muhur edindi eline takmisti.
Sonra Hz. Ebu Bekir'in eline intikal etti sonra Hz. Omer'e sonra da Hz. Osmana (radiyallahu anhum)'a intikal etti.
Eris kuyusuna dusunceye kadar onun elinde kaldi.
Uzerindeki yazi Muhammed Resulullah idi."
Bureyde (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in yanina parmaginda demir yuzuk bulunan bir adam ugramisti.
(Yuzugu gorunce): "Niye bazilarinizin uzerinde ates ehlinin susunu goruyorum!" buyurdu.
Adam derhal onu cikarip atti. Sonra parmaginda sari renkli (pirinc) yuzuk tasiyor oldugu halde geldi. Bu sefer.
(Yuzugu gorunce): "Niye bazilarinizin uzerinde ates ehlinin susunu goruyorum!" buyurdu.
Adam derhal onu cikarip atti. Sonra parmaginda sari renkli (pirinc) yuzuk tasiyor oldugu halde geldi. Bu sefer.
"Niye sende putlarin kokusunu hissediyorum?" dedi Bilahare adam altin yuzuk takmis olarak geldi`? Bu sefer de:
"Sende niye cennet ehlinin susunu goruyorum?" dedi. Bunun uzerine adam:
"Oyleyse yuzugum neden olsun?" diye sordu.
"Gumusten dedi ancak agirligi bir miskale ulasmasin."
Tirmizi Libas 43 (1786); Ebu Davud Hatem 4 (4223); Nesai Zänet 47 (8172).