Tabiatta mükemmel bir düzenin olduğunu söyleyebilir miyiz?

Konu sahibi son olarak 3167 gün önce görüldü
Gökleri ve yeri bir örnek edinmeksizin Yaratandır... (Enam Suresi, 101)

İşte Rabbiniz olan Allah budur. O'ndan başka İlah yoktur. Her şeyin Yaratıcısı'dır, öyleyse O'na kulluk edin. O, her şeyin üstünde bir vekildir. (Enam Suresi, 102)

Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri yalnızca: "Ol" demesidir; o da hemen oluverir. (Yasin Suresi, 82)

Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca "Ol" der, o da hemen oluverir. (Bakara Suresi, 117)

O, biri diğeriyle 'tam bir uyum (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir 'çelişki ve uygunsuzluk (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiş bir halde bitkin olarak sana dönecektir. (Mülk Suresi, 3-4)

Görmedin mi, Allah, gökten su indirdi, böylece yeryüzü yemyeşil donatıldı. Şüphesiz Allah, lütfedicidir, her şeyden haberdardır. (Hac Suresi, 63)

Yeryüzünde birbirine yakın komşu kıtalar vardır; üzüm bağları, ekinler, çatallı ve çatalsız hurmalıklar da vardır ki, bunlar aynı su ile sulanır; ama ürünlerinde (ki verimde ve lezzette) bazısını bazısına üstün kılıyoruz. Şüphesiz, bunlarda aklını kullanan bir topluluk için gerçekten ayetler vardır. (Rad Suresi, 4)

Ve aşılayıcılar olarak rüzgarları gönderdik... (Hicr Suresi, 22)

Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah'ın her şeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah'ın ilmiyle her şeyi kuşattığını bilmeniz, öğrenmeniz için. (Talak Suresi, 12)

Göklerde ve yerde her ne varsa O'nundur. Şüphesiz Allah, hiçbir şeye ihtiyacı olmayan (Gani)dır, övülmeye layık olandır. (Hac Suresi, 64)

Gaybın anahtarları O'nun Katındadır, O'ndan başka hiç kimse gaybı bilmez. Karada ve denizde olanların tümünü O bilir, O, bilmeksizin bir yaprak dahi düşmez; yerin karanlıklarındaki bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere hepsi (ve her şey) apaçık bir kitaptadır. (Enam Suresi, 59)

... O'nun Katında herşey bir ölçü iledir. (Ra'd Suresi, 8)

Yere (gelince,) onu döşeyip-yaydık, onda sarsılmaz-dağlar bıraktık ve onda her şeyden ölçüsü belirlenmiş ürünler bitirdik. (Hicr Suresi, 19)

Göklerde ve yerde bulunanlar O'nundur; hepsi O'na 'gönülden boyun eğmiş' bulunuyorlar. (Rum Suresi, 26)

Üzerlerindeki göğe bakmıyorlar mı? Biz, onu nasıl bina ettik ve onu nasıl süsledik? Onun hiçbir çatlağı yok. Yeri de (nasıl) döşeyip-yaydık? Onda sarsılmaz dağlar bıraktık ve onda 'göz alıcı ve iç açıcı' her çiftten (nice bitkiler) bitirdik. (Bunlar,) 'İçten Allah'a yönelen' her kul için 'hikmetle bakan bir iç göz' ve bir zikirdir. (Kaf Suresi, 6-8)

Yaratmak bakımından siz mi daha güçsünüz yoksa gök mü? (Allah) Onu bina etti. Boyunu yükseltti, ona belli bir düzen verdi.Gecesini kararttı, kuşluğunu açığa-çıkardı. Bundan sonra yeryüzünü serip döşedi. (Naziat Suresi, 27-30)
Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır. (Nahl Suresi, 12)

(Allah) Geceyi gündüze bağlayıp-katar, gündüzü de geceye bağlayıp-katar; güneşi ve ayı emre amade kılmıştır, her biri adı konulmuş bir süreye kadar akıp gitmektedir. İşte bunları (yaratıp düzene koyan) Allah sizin Rabbiniz'dir; mülk O'nundur. O'ndan başka taptıklarınız ise, 'bir çekirdeğin incecik zarına' bile malik olamazlar. (Fatır Suresi, 13)

O (Allah) gökleri ve yeri bir örnek edinmeksizin yaratandır.. . (Enam Suresi, 101)

O inkar edenler görmüyorlar mı ki (başlangıçta) göklerle yer birbiriyle bitişikken, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Yine de onlar inanmayacaklar mı? (Enbiya Suresi, 30)

Biz göğü 'büyük bir kudretle' bina ettik ve şüphesiz Biz, (onu) genişleticiyiz. (Zariyat Suresi, 47)

Eğer hak, onların heva (istek ve tutku)larına uyacak olsaydı hiç tartışmasız, gökler, yer ve bunların içinde olan herkes (ve her şey) bozulmaya uğrardı... (Müminun Suresi, 71)

Ne Güneş'in Ay'a erişip-yetişmesi gerekir, ne de gecenin gündüzün önüne geçmesi. Her biri bir yörüngede yüzüp gitmektedirler.
(Yasin Suresi, 40)

"Biz gökyüzünü, yeryüzünü ve ikisi arasında bulunan şeyleri batıl olarak yaratmadık. Bu, inkâr edenlerin zannıdır..." (Sad Suresi, 27)

Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün ardarda gelişinde temiz akıl sahipleri için gerçekten deliller vardır. Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı anarlar ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki:) "Rabbimiz, Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek yücesin, bizi ateşin azabından koru." (Al-i İmran Suresi, 190-191)

Arpes sorunun cevabına bu ayetler üzerinden düşünerek ulaşabilirsin .. Tıkandığın noktada yardım ederim ..

Arpes sorunun cevabına bu ayetler üzerinden düşünerek ulaşabilirsin .. Tıkandığın noktada yardım ederim ..

Açıkçası ayetlerden alıntılar yerine sizin görüşlerinizi okumak isterdim. Çünkü burada evrenin düzenini ayetlerden öğrenmeye niyetim yok. Benim Kuran'ı yaklaşık 7 kez okumuşluğum var, bir delil görse idim sizi bu zahmete sokmazdım.

Sonrasında okuduğum ayetlerin hemen hemen hepsinde "yeryüzünde düzeni kıldık" deniyor da bunun nasıl olduğundan delillerinden bahsedilmiyor zaten bizim tartıştığımız konu da bu.

Bir de eğer böyle ayet/hadis şeklinde devam edecekseniz konuşmamızın bir manası yok bence. Sonuçta burada fikir alışverişi yapıyoruz zannımca ve ben fikir duymak bilgi edinmek görüş öğrenmek istiyorum. Bildiğim şeyleri tekrar etmek sıkıcı ve monoton oluyor takdir edersiniz ki.

Bugün yoruldum kardeş .. Zoraki yazıyorum inan ..
Ayetler de ALLAH'ın neden yarattığına dair işaretler var ki bir yerde kırmızı ile boyadım hatta ..

Üzerlerindeki göğe bakmıyorlar mı? Biz, onu nasıl bina ettik ve onu nasıl süsledik?

Rabbimiz " süsledim " buyuruyor .. Kainatda ki milyonlarca ( senin deyiminle ) işe yaramaz yıldızı evreni süslemek için yaratmışsa BUNA KİM NE DİYEBİLİR ? İsraf mı diyeceğiz üstelik İsraf kuralını belirleyen Yaradıcıya !!

Daha da devam ederim ama inan bugün yorgunum .. Sadece süsleme kısmıyla bırakıyorum ..

Bugün yoruldum kardeş .. Zoraki yazıyorum inan ..
Ayetler de ALLAH'ın neden yarattığına dair işaretler var ki bir yerde kırmızı ile boyadım hatta ..

Üzerlerindeki göğe bakmıyorlar mı? Biz, onu nasıl bina ettik ve onu nasıl süsledik?

Rabbimiz " süsledim " buyuruyor .. Kainatda ki milyonlarca ( senin deyiminle ) işe yaramaz yıldızı evreni süslemek için yaratmışsa BUNA KİM NE DİYEBİLİR ? İsraf mı diyeceğiz üstelik İsraf kuralını belirleyen Yaradıcıya !!

Daha da devam ederim ama inan bugün yorgunum .. Sadece süsleme kısmıyla bırakıyorum ..

Yorgunsanız, istediğiniz vakit cevap verirsiniz. Sıkıntı yok, istirahatinizi bölmenizi istemem.

Lakin size mantıklı geliyor mu? Milyonlarca yıldızdan bahsediyoruz, hem de milyarlarcasını da biz göremiyoruz. Bunların hepsi süs öyle mi? Yahu buna kim ne diyebilir mevzusu değil ki bu. Düpedüz mantıksız bu.

Ayrıca ben işe yaramaz demedim, ben eğer sizin teziniz doğru ise bunlar işe yaramaz oluyor dedim. Çünkü eğer akıllı tasarım varsa ve kutsal kitaplar bize sadece dünyadan bahsediyorlarsa başka gezegenlerde yaşam yok demektir Kuran'a göre. Çünkü olsa idi Yaratıcı bize bundan haber verirdi değil mi?

Yoksa benim düşünceme göre belki bizim keşfettiğimiz gezegenlerde yaşam yoktur lakin başka gezegenlerde olabilir ve o yıldızlar o gezegeni ısıtıyor ve şartlarını yaşama elverişli kılıyor olabilir. Bizim çevremizdeki gezegenler de işe yaramaz değil ayrıca bana göre, onlar sadece uygun şartları sağlayamamış gezegenler. Ki gelişen süreçlere göre bu gezegenlerin yapıları da değişiyor bilmiyorum biliyor musunuz. Görüşlere göre Mars'ta çok çok uzun zaman önce yaşam olabilirmiş yani bulgular Mars'ın eskiden yaşamaya daha elverişli bir gezegen olduğu yönünde.

Kendi cevabını vermişsin işte .. Misal çok uzun zamandan beri faydası bilinemeyen petrol çağımızın bir numaralı hammaddesi olmuştur .. Bunun gibi evrende ki milyonlarca yıldızın durumunu neden orada olduklarını ve aslında ne işe yaradıklarını bir gün belki öğreniriz belki öğrenemeyiz ama bir patlama kaos değilde düzen meydana getiriyorsa ben orada Yaratıcıyı ararım ..

Kendi cevabını vermişsin işte .. Misal çok uzun zamandan beri faydası bilinemeyen petrol çağımızın bir numaralı hammaddesi olmuştur .. Bunun gibi evrende ki milyonlarca yıldızın durumunu neden orada olduklarını ve aslında ne işe yaradıklarını bir gün belki öğreniriz belki öğrenemeyiz ama bir patlama kaos değilde düzen meydana getiriyorsa ben orada Yaratıcıyı ararım ..

Kimyasal açıdan her tepkime belli bir sürede dengeye ulaşır. Çünkü moleküller düzensizliği bozup düzen oluşturup enerjilerini soğururlar. Patlama da bir tepkimedir neticede.

Hangi patlama düzen meydana getirir .. Canlılık meydana getirir ..?

Hangi patlama düzen meydana getirir .. Canlılık meydana getirir ..?

Her patlama düzen getirir. Siz düzeni veya düzensizliği işte bomba patladı bina yıkıldı bak düzensizlik diyorsanız size kimyasal düzen ve düzensizliği açıklayamam. Şimdi şöyle en basitinden sodyum ve suyun tepkimesi bir patlamadır. Sodyum ve su tepkimesi başladığında bir patlama oluşur sonucunda da bir katı ve bir gaz oluşur. Bir düzen bozulmuş başka bir düzen oluşmuş oluyor.

Ayrıca çat diye patlama olup sonrasında çat diye bir düzen çat diye bir canlılık oluşmuyor. Bunlar uzun süreçler. Şimdi bunları tartışacak isek ben de sizden süre isteyip daha detaylı araştırmalar yapmam gerekir.

Lakin şöyle de bir şey var, benim açıklama yapmam için bir sürü şey öğrenmem ve bunları ispatlayabilmem gerekirken sizin "bunu Allah yarattı, Allah böyle istedi" demeniz yeterli oluyor tezinizi savunabilmek için. Yani bu sorduğunuz soruların cevabını sizin de vermeniz gerekiyor teziniz doğrultusunda. Yani ben akıllı tasarımın olmadığını düşündüğümden bunu açıklamaya çalışıyorum bilgilerim doğrultusunda. Siz de bana akıllı tasarımın olduğunu ispat etmeye çalışmanız gerekiyor en azından, pek tabii en azından bilimsel bir yolla yapabilirsiniz bunu.

Kardeş baştan belirteyim ben " akıllı tasarım " ı savunmuyorum hatta o cümleyi kullanmasını bile sevmiyorum .. Ben yaradılışı savunuyorum .. Sol kulağımı sağ elimle gösterme derdine düşemem .. Akıllı tasarımcılar dini ifadeleri bilimsel tezlerle bir yerlere oturmanın derdindeler .. Çünkü devir bilim devri .. Tıpkı Hz.Musa zamanında ki devrin sihir devri olmasından mütevellit Hz.Musa'ya verilen mucizeler gibi ..
Benim savunumumun temeli inanca dayalı olduğu için bilimsel olarak inancımla ilgili değerleri çüretemediğiniz müddetçe çelişkiye düşmem mümkün değildir .. Öte yandan Kuran'da ALLAH'ın bana/bize söyledikleri yeterlidir .. Kendimi geliştirmem adına yeterli de olsa ayrıntılara ve daha derinlere inip kalben de mutmain olmak arzusunu da beslemem lazım ama o da beni şu an için aşan bir durumdur .. Herkes bir Hz.İbrahim olamıyor maalesef ..
Bilirsin belki Hz.İbrahim ALLAH'ın ölüleri nasıl dirilttiğini merak etmiş ve bunu ALLAH'tan görmeyi dilemiştir .. Cenab-ı ALLAH " yoksa Bana inanmıyor musun ey İbrahim " diye sorduğunda " elbette inanıyorum ama kalbim mutmain olsun istiyorum Rabbim " demiştir ..
Sonunda ALLAH ondan bazı kuşları beslemesini büyütmesini sonra her birini kesip doğramasını istemiş ve Hz.İbrahim'de bunları aynen yapmıştır ..O parça parça olan kuşlar gözü önünde tekrar dirilip eski hallerine dönmüşlerdir ..
Bu kıssa da benim için mucize vardır ama okuyup araştıran müslüman bir bilimadamı için, fizyolojiden tutun da tıbba kadar bir çok konu vardır ..
Sonuç olarak her zaman dediğim şey noktasına geliyoruz ..
İmani meselelerde tartışmak gereksiz kalıyor .. BİR TARAF İNANIR BİR TARAF İNANMAZ ..

Kardeş baştan belirteyim ben " akıllı tasarım " ı savunmuyorum hatta o cümleyi kullanmasını bile sevmiyorum .. Ben yaradılışı savunuyorum .. Sol kulağımı sağ elimle gösterme derdine düşemem .. Akıllı tasarımcılar dini ifadeleri bilimsel tezlerle bir yerlere oturmanın derdindeler .. Çünkü devir bilim devri .. Tıpkı Hz.Musa zamanında ki devrin sihir devri olmasından mütevellit Hz.Musa'ya verilen mucizeler gibi ..
Benim savunumumun temeli inanca dayalı olduğu için bilimsel olarak inancımla ilgili değerleri çüretemediğiniz müddetçe çelişkiye düşmem mümkün değildir .. Öte yandan Kuran'da ALLAH'ın bana/bize söyledikleri yeterlidir .. Kendimi geliştirmem adına yeterli de olsa ayrıntılara ve daha derinlere inip kalben de mutmain olmak arzusunu da beslemem lazım ama o da beni şu an için aşan bir durumdur .. Herkes bir Hz.İbrahim olamıyor maalesef ..
Bilirsin belki Hz.İbrahim ALLAH'ın ölüleri nasıl dirilttiğini merak etmiş ve bunu ALLAH'tan görmeyi dilemiştir .. Cenab-ı ALLAH " yoksa Bana inanmıyor musun ey İbrahim " diye sorduğunda " elbette inanıyorum ama kalbim mutmain olsun istiyorum Rabbim " demiştir ..
Sonunda ALLAH ondan bazı kuşları beslemesini büyütmesini sonra her birini kesip doğramasını istemiş ve Hz.İbrahim'de bunları aynen yapmıştır ..O parça parça olan kuşlar gözü önünde tekrar dirilip eski hallerine dönmüşlerdir ..
Bu kıssa da benim için mucize vardır ama okuyup araştıran müslüman bir bilimadamı için, fizyolojiden tutun da tıbba kadar bir çok konu vardır ..
Sonuç olarak her zaman dediğim şey noktasına geliyoruz ..
İmani meselelerde tartışmak gereksiz kalıyor .. BİR TARAF İNANIR BİR TARAF İNANMAZ ..

Yahu biz burada inanç misyonerliği yapmıyoruz ki inançları tartışalım, buradaki temel prensip fikir alışverişi. Ama biri bilimsel konuşup biri dini konuşursa olmaz. Yani sen benden kanıt isteyince ben bulmak zorunda kalıyorum ama senin açıklamaların manevi yönde oluyor. Yani bu konudan bahsediyorum, yoksa başka bir şey değil.

Teşekkürler yine de iştirak ettiğin için, sağlıcakla.

Söylemeye hacet bile yok. Yaşıyoruz, görüyoruz...

dünya bi anda 'pıt' diye toz zerreciklerine dönüşebilir.. hiç bu yönden düşünmemiştim.. daha da önemlisi gerek mısır piramitleri gerek bon covi gerekse ben hiç olmamiş gibi olabiliriz.. her ayın 15'sinde ödediğim ziraat bankasi kredisi de.. bu, kim bilir kac zilyon kere oldu. hayat ne boş.
yeniden ateşi bul..yazıyı icat et..tanrılar yarat, bankmatik ve atasözleri..
öff vallahi.

Geri