T.C. Diyanet işleri tamamen kaldırılmalıdır.

Konu sahibi son olarak 3655 gün önce görüldü

T.C. Diyanet işleri tamamen kaldırılmalıdır.

T.C. Diyanet işleri başkan yardımcısı CEMEVLERİ CÜMBÜŞ EVİDİR dedi.

Erzincan Tezcan Lisesinde ilçe müftüsü ALEVİLER SATANİST VE GAVURDUR dedi.

Türkiye'de son zamanlarda HRİSTİYAN DİN ADAMLARINA yönelik toplu katliam boyutuna varan sistemli örgütlü saldırılar oldu!

Diyanet İşleri Başkanı bizzat 'Tarikat örgütlenmesi hukuken yasak ama fiilen var.' diyerek yasal ve hukuki durumları hiçe saydı.

Diyanet İşleri Başkanlığı için Ankara Bahçelievler’de devletin tahsis ettiği altlı üstlü iki daire bulunduğu hâlde bir süre önce Angora Evleri’nden 500 bin dolar civarında bir bedelle lüks bir villa satın alındı, (inancının farklılığına veya inançsızlığına değer vermediği bu halkın vergilerinden ödenek sağlayarak satın alındı) Sayın Diyanet İşleri Başkanı’nın bu villada oturmaktadır.

AİHM ve DANIŞTAY kararlarına rağmen okullarda hala diğer DİN'den, İNANÇTAN, ve ALEVİ çocuklarına zorla din dersi okutturuyorlar.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN, Karacahmet cem evini yıkamadım içimde ukde kaldı demişti.

Türkiye'de hepimizin vergilerinden kesilen paralarla finanse edilen bir Diyanet İşleri Başkanlığı var.

Türkiye'de müslüman, hristiyan, yahudi, dindar, dinsiz bütün vatandaşların vergilerinin bir bölümü, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın personel maaşlarına, çeşitli harcamalarına, camilerin yapım, bakım, onarım ve çeşitli giderlerine harcanıyor.

Demokratik Sosyal bir Hukuk [!?] devleti olan bir ülkede sadece İslam Dinini, üstelik İslam dininin sadece Sünni yorumunun temsil ve sözcülüğünü, propagandasını ve ihtiyaçlarını üstlenen bir Diyanet İşleri Kurumu varsa, o ülkenin EŞİT ve DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ olduğu ileri sürülebilir mi?

**

Diyanet'in tüm vatandaşlardan toplanan vergilerle ayakta durmasına rağmen sadece Sünni Müslümanlara hizmet vermesi başlıca eleştiri kaynağı durumunda.

Demokratikleşme için din-devlet ilişkisini özgürlükçü konsepte sokmak, devletin yükünü azaltmak, inancı özgürleştirmek gerekiyor. Bunun için de tam tersi bir sürecin işlemesi lazımdır.

Türkiye'de 'tek din' vardır. Devlet eliyle bir dinin akredite edildiği, eğitimin yapıldığı, hizmetlerinin sunulduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Yani laiklik kavramsalının izah edemeyeceği kavramla karşı karşıyayız. Diyanetin bugüne kadarki durumu da zaten budur. Bu muhtemel bir tehlike değil, içinde yaşadığımız tablodur.

Diyanet tamamen kaldırılmalı

Devletin tarafsızlığı ve inançların özgürlüğü açısından devletin kontrolünde bir inanç ve din kurumu olmamalıdır.

Diyanetin savunmacıları Diyanet olmazsa, işin cemaatlere kalacağını ve din kavgaları, tarikat kavgaları olabileceğini iddia etmelerine rağmen bu gün hem diyanet hem de cemaat ve tarikatlar devlet tarafından korunmakta,kollanmakta,beslenmekte ve teşvik edilmektedir.

Bir takım siyasi mevkilerin paylaşımında, ekonomik rant paylaşımlarında bu inanç grupları, dini gruplar zaten bu kavganın içindeler.

Çeşitli inançlara mensup insanların ve ateistlerin hizmet görmediği bir kurum, her anlamda ayrımcılık ve haksızlık ortaya çıkartır.

O nedenle Diyanet gibi bir kurumun tümden kaldırılması ve her inanç alanının başkasının özgürlüğünü tehdit etmediği müddetçe istediği gibi örgütlenmesi, eğitimini, ibadetini yapabilmesi gerekir.

Doğru olan, herkesin kendi inançları çerçevesinde örgütlenmesidir ve devletin hiçbir surette rol sahibi olmamasıdır

Bu ülkenin çoğu müslüman tamamen kaldırılması saçma sadece siyasetten sıyrılması yeterlidir

Hayır, kaldırılmamalıdır. Bunu istemek büyük bir zorbalıktır. Sadece yeniden dizayn edilsin. Kuran'a dayalı gerçek İslam'ı anlatsınlar. Hurafelerden sıkıldım. İnsanların Kuran'ı anlamak yerine, kendi istediklerini Kuran'a söyletmeye çalışmalarından sıkıldım.

Cem Evlerinin önündeki engel Diyanet değildir. Tekke ve Zaviye Kanunudur. Tarikatların yasaklanmasıyla birlikte Cem evleri de yasaklandı. Ben Cem Evine karşı değilim. Elbette orada kültür faaliyetleri, dini eğitimler yapılabilir. Bunlar sorun değil.

Ancak Cem Evi, kesinlikle Camii'nin alternatifi olamaz. Allah bizi Kuran'dan sorumlu tutuyor. Başka bir şeyden sorumlu tutmuyor. Doğru olan budur.
Hz. Ali değerli biridir. Hepimiz severiz. Ancak özel bir sevgi üzerinden öyle bir şey çıkarılamaz. Caferilik de öğretilsin deseniz anlarım. Ancak Alevilik ile Caferilik gerçekten çok farklı.

Bence hep birlikte İslam'ı asıl kaynağından öğrenelim. Keyfi din yorumları yapmayalım.

Özgürlük boyutundan değerlendirirsem ama kesinlikle özgürlüktür.
Cem Evi hak diyemem, ancak özgürlüktür. Serbest olsalar ben karşı çıkmam.

Gerek sunni olsun, gerek alevi, klasik din anlayışı çok sorunlu maalesef..
Hurafeler Kuran'ın önünü geçmiş. . Üzücü bir durum.

Keşke kinle değil de sevgi ile hak aransa, düşmanlıkla değil kardeşlikle sizlere de bunu tavsiye ederim.

Arkadaş yazıyor geçiyor, cevap ta atmıyor ki. :D

Kaldırılmamalıdır. Diyanetin kaldırılması geri dönüşü çok zor noktalara getirip halkı yobazların eline bırakmaktır.

Fakat diyanete, camiilere ne kadar sahip çıkılıyorsa aynı derecede ve şiddetle cem evlerinede sahip çıkılması gereklidir. Eğer bir kutuplaşma daha körüklenirse hepimiz kaybederiz.

provake yapmaktan başka bir şey değil bu ara moda oldu birilerince zaten yazı sitili bile aynı arkadaş

Yoo kaldırılmamalıdır , sadece başına gerçekten DİN ADAMLARI getirilmelidir. Allah neyi emrediyorsa onu söylemelidir ve siyasetle bağlantılı olmamalıdır.

Toplumda ve hatta tüm islam dünyasında, hadis dininden Kur'an dinine dönüş sağlanmalıdır. Diyanet ise bu dönüş sürecinin Türkiye Cumhuriyeti kolu olacaksa elbette olsun. Bunun dışında başka amaçlar güdecek ise bu varlık sorgulanmalıdır.

İslam'ın rehberi Kur'an dır. Bugüne kadar Kur'an kurslarında sadece Arapça okunması öğretildi, manasını anlayıp üzerine derin derin düşünerek okumak yerine (ki Kur'an ın istediği budur) Kur'an ın sadece Arapçasının okunarak telafuz edilmesi sağlandı.Daha da vahim olan, bunu yaparak sevap kazanılacağını zanneden bir toplum oluşturuldu. Bu anlayışı yıkarak Kur'an ı anlamayı ve ona uymayı ilke edinmiş bir kurum kimseyi rahatsız etmez.

Toplumda ve hatta tüm islam dünyasında, hadis dininden Kur'an dinine dönüş sağlanmalıdır. Diyanet ise bu dönüş sürecinin Türkiye Cumhuriyeti kolu olacaksa elbette olsun. Bunun dışında başka amaçlar güdecek ise bu varlık sorgulanmalıdır.

İslam'ın rehberi Kur'an dır. Bugüne kadar Kur'an kurslarında sadece Arapça okunması öğretildi, manasını anlayıp üzerine derin derin düşünerek okumak yerine (ki Kur'an ın istediği budur) Kur'an ın sadece Arapçasının okunarak telafuz edilmesi sağlandı.Daha da vahim olan, bunu yaparak sevap kazanılacağını zanneden bir toplum oluşturuldu. Bu anlayışı yıkarak Kur'an ı anlamayı ve ona uymayı ilke edinmiş bir kurum kimseyi rahatsız etmez.

Medrese tarzı yerlerde bunun üzerine eğitim verilirdi bir çoğu kaldırıldı öyle değil mi?

ikincisi eğer kişiler Türkçesini merak edip bakmıyorsa bunun suçlusu kimdir?

Sen hiç bir hükümetlerin Kuranı gerçek manada insanlara öğretecek derinlerine kadar haşır neşir olacağı bir birim bir öğretim yeri kurslar kaç tane gördün?

yani bir şeyleri eleştiriyorsunuz ama eleştirilerinizi çözümleyecek her şeye karşı çıktığınız da oluyor (size hitaben değil) sonu gelmeyen bir kısır döngüye sokuluyor

tam olarak fikirlerinizi bilmiyorum elbet ama bu sorularda ortadadır eğitim sisteminde dini anlamda hiç bir şey istenmiyor kaldırılması isteniyor ee medrese gibi yerlerde ayakta tutulmuyor tefsirlerine kadar eğitim verilecek eğitim yerleri yok eee eğitim konusu istenmiyorken şuanki toplumumuz olarak nasıl diyebiliriz ki sadece Arapçasından okutmaya çalışılan toplum oluşturuldu diye

daha rahat anlaşılmak için şöyle diyeyim ben mesela Kuranı tam manasıyla eğitim veren yerleri istemiyorum kapansın diye kızacağım sonrada diyeceğim ki sadece Arapçasının öğretildiği Türkçesini öğrenmeyen bir toplum oluşturuldu diyeceğim bu mantıklı değil

Medrese tarzı yerlerde bunun üzerine eğitim verilirdi bir çoğu kaldırıldı öyle değil mi?

ikincisi eğer kişiler Türkçesini merak edip bakmıyorsa bunun suçlusu kimdir?

Sen hiç bir hükümetlerin Kuranı gerçek manada insanlara öğretecek derinlerine kadar haşır neşir olacağı bir birim bir öğretim yeri kurslar kaç tane gördün?

yani bir şeyleri eleştiriyorsunuz ama eleştirilerinizi çözümleyecek her şeye karşı çıktığınız da oluyor (size hitaben değil) sonu gelmeyen bir kısır döngüye sokuluyor

tam olarak fikirlerinizi bilmiyorum elbet ama bu sorularda ortadadır eğitim sisteminde dini anlamda hiç bir şey istenmiyor kaldırılması isteniyor ee medrese gibi yerlerde ayakta tutulmuyor tefsirlerine kadar eğitim verilecek eğitim yerleri yok eee eğitim konusu istenmiyorken şuanki toplumumuz olarak nasıl diyebiliriz ki sadece Arapçasından okutmaya çalışılan toplum oluşturuldu diye

daha rahat anlaşılmak için şöyle diyeyim ben mesela Kuranı tam manasıyla eğitim veren yerleri istemiyorum kapansın diye kızacağım sonrada diyeceğim ki sadece Arapçasının öğretildiği Türkçesini öğrenmeyen bir toplum oluşturuldu diyeceğim bu mantıklı değil

Kardeşim burda ne demek istediğini tam olarak anlamadım ama sanırım ''Sen kalk böyle eğitim veren yerleri kapat, sonra neden bunun derinlemesine eğitimi verilmiyor diye eleştir'' diyorsun. Hayır kardeşim senin düşündüğün gibi değil.

Bugün Kur'an kursu veren hangi yerde, Kur'an ın istediği gibi okunmasının eğitiminin verildiğini görüyorsun ? Kur'an kurslarında sadece Arapçasının okunması öğretilmiyormu ? Neden oralarda Arapçası yerine insanların anadilinde Kur'an sureleri okutulup onların üzerine konuşulup düşünülmesi öğretilmiyor ?? Neden diyanet fetva verirken sürekli hadis kaynaklarını kullanıyor ? Biri yasakladığı içinmi ? Engelmi var yani şu an Kur'an dinine dönmeye ?

eğer kişiler Türkçesini merak edip bakmıyorsa bunun suçlusu kimdir?

Bunun suçlusu ''din adamı'' kılığındaki palyaçolardır. Neden insanlara bugüne kadar ''Abdest almadan dokunulamaz, Arapçasını okumazsan o hatim olmaz, belli gecelerde okunduğu zaman bilmem kaç bin sevap alırsın, tek başına anlaşılacak bir kitap değildir'' diyerek uzak tuttular ? Kur'an ın hangi ayetinde yazar bu söyledikleri ? Ya da Hz.Peygamber'in bir talimatımı vardır bu şekilde ?? Bunları söyleyerek Allah'ın yasaklamadığı şeyleri yasaklayarak Allah'a iftira attılar, ve bir çok uydurma hadisi Hz.Peygamber'den alıntıymış gibi anlatarak insanların yolunu şaşırmasına sebep oldular.Nasıl kalkacaklar bu vebalin altından ?

Kardeşim burda ne demek istediğini tam olarak anlamadım ama sanırım ''Sen kalk böyle eğitim veren yerleri kapat, sonra neden bunun derinlemesine eğitimi verilmiyor diye eleştir'' diyorsun. Hayır kardeşim senin düşündüğün gibi değil.

Bugün Kur'an kursu veren hangi yerde, Kur'an ın istediği gibi okunmasının eğitiminin verildiğini görüyorsun ? Kur'an kurslarında sadece Arapçasının okunması öğretilmiyormu ? Neden oralarda Arapçası yerine insanların anadilinde Kur'an sureleri okutulup onların üzerine konuşulup düşünülmesi öğretilmiyor ?? Neden diyanet fetva verirken sürekli hadis kaynaklarını kullanıyor ? Biri yasakladığı içinmi ? Engelmi var yani şu an Kur'an dinine dönmeye ?

Bunun suçlusu ''din adamı'' kılığındaki palyaçolardır. Neden insanlara bugüne kadar ''Abdest almadan dokunulamaz, Arapçasını okumazsan o hatim olmaz, belli gecelerde okunduğu zaman bilmem kaç bin sevap alırsın, tek başına anlaşılacak bir kitap değildir'' diyerek uzak tuttular ? Kur'an ın hangi ayetinde yazar bu söyledikleri ? Ya da Hz.Peygamber'in bir talimatımı vardır bu şekilde ?? Bunları söyleyerek Allah'ın yasaklamadığı şeyleri yasaklayarak Allah'a iftira attılar, ve bir çok uydurma hadisi Hz.Peygamber'den alıntıymış gibi anlatarak insanların yolunu şaşırmasına sebep oldular.Nasıl kalkacaklar bu vebalin altından ?

Kardeşim bende diyorum ki Kuran kursu dışında bazı medreselere bizzat gittim gördüm tefsirlerine kadar çok ince eğitim yerleri var ama bir çoğunu kapatıldı veya kapatılmak isteniyor bunların kapatılmasını isteyenlerin Kuran anadilde öğretilmiyor ne dediği anlatılmıyor diye eleştirmesi mantıklı gelmiyor diyorum ayrıca anadilde kuran eğitimi diyorsun eğer tam manasıyla bunu yaparsan her önüne gelenin çeviri yapıp bazı şeyleri bozacağının farkında mısın?

Anlamadığın nedir ?

Kuran'ın Arapça öğretilmesi diyorsun ee Arapçası öğretilip okutuldu diye bireysel olarak Kuranın mealini veya tefsirini okuma diye bir fikri yerleştirmiyorlar ki mesela sen kuran ne diyor arkadaş diye merak edip mealler veya tefsirler okumuyorsan o eğitimcilere kızmak biraz bahane olmuyor mu ?

Hadisler konusunda şunu söyleyeyim bak tarihte belli kişiler hadis yazarları vardır her hadis doğru değildir ama çok güçlü kaynaklara sahip bazıları da vardır Tirmizi gibi hepsini yok sayamazsın

benim fikrim şudur her din adamının sözüne bakmam Arapçasından okumak sevapsa onun ne anlatmak istediğini merak edip araştırmak günahtır mı dedi de insanlar araştırmıyor bana öğretmediler diyemezsin bu bahanelerden başka bir şey değildir kişi biraz kendi araştıracak ya hu

O halde özel yerler açılıp Din adamları en ince ayrıntısına kadar bu ilmi öğretecek eskisi gibi medreseler açılıp dini manada her ilimi öğretecekler bu fikre var mısın?

Kaldırmak yerine adam gibi adamlar gelmeli.

Kaldırmak yerine adam gibi adamlar gelmeli.

Diyanet Devletin bir kurumu olmaya devam ettiği sürece hükümet kafasında adamlar gelir bunun bir çözümü yok Devlet başkanı inanç konusunda kendine muhalefet olan birini Diyanet işlerinin başına getirebileceğine inanır mısın? :)

Yani Devlete bağlı kurul bir organ oldukça doğruların doğrularım mantığı işler ayrı olsa böyle olmazdı hutbeleri bile Devlet yazıyor Din adamı vasfı mı kaldı ki ayrıca yani:D

Kardeşim bende diyorum ki Kuran kursu dışında bazı medreselere bizzat gittim gördüm tefsirlerine kadar çok ince eğitim yerleri var ama bir çoğunu kapatıldı veya kapatılmak isteniyor bunların kapatılmasını isteyenlerin Kuran anadilde öğretilmiyor ne dediği anlatılmıyor diye eleştirmesi mantıklı gelmiyor diyorum ayrıca anadilde kuran eğitimi diyorsun eğer tam manasıyla bunu yaparsan her önüne gelenin çeviri yapıp bazı şeyleri bozacağının farkında mısın?

Anlamadığın nedir ?

Kuran'ın Arapça öğretilmesi diyorsun ee Arapçası öğretilip okutuldu diye bireysel olarak Kuranın mealini veya tefsirini okuma diye bir fikri yerleştirmiyorlar ki mesela sen kuran ne diyor arkadaş diye merak edip mealler veya tefsirler okumuyorsan o eğitimcilere kızmak biraz bahane olmuyor mu ?

Hadisler konusunda şunu söyleyeyim bak tarihte belli kişiler hadis yazarları vardır her hadis doğru değildir ama çok güçlü kaynaklara sahip bazıları da vardır Tirmizi gibi hepsini yok sayamazsın

benim fikrim şudur her din adamının sözüne bakmam Arapçasından okumak sevapsa onun ne anlatmak istediğini merak edip araştırmak günahtır mı dedi de insanlar araştırmıyor bana öğretmediler diyemezsin bu bahanelerden başka bir şey değildir kişi biraz kendi araştıracak ya hu

O halde özel yerler açılıp Din adamları en ince ayrıntısına kadar bu ilmi öğretecek eskisi gibi medreseler açılıp dini manada her ilimi öğretecekler bu fikre var mısın?

Her önüne gelen çevirip bazı şeyleri bozamaz kardeşim sadece belli başlı çeviri hataları yapılır ki bunlarda Kur'an ın anlam bütünlüğünü bozmaz.Nitekim bugüne kadar yapılan yanlışların neredeyse hepsi düzeltildi.Anadil konusunda belli ki seninde aklını karıştırmışlar.

Kur'an ın Türkçesi nedir okuyup araştırmak günah demediler fakat bunu teşvik edecek birşeyde yapmadılar ! Kur'an ın ince ayrıntılarına kadar bu ilmi öğretecek kurumlar elbette olmalı fakat bu noktada neden medreselere ihtiyaç duyalım ki ? Hali hazırda zaten diyanet diye bir kurumumuz yokmu ? Neden bu işi diyanet üstlenmiyor ? Ayrıca yazın Kur'an kurslarında neden 15 yaşındaki çocuklara Kur'an ı Arapça okutma eğitimleri veriliyor ? O yaştaki bi çocuk onu öğrense nolur öğrenmese nolur ne dediğini anlamadıktan sonra ?? Hala daha medrese diyorsunuz ona şaşırıyorum, diyanet ne güne duruyor o zaman ??

Ayrıca hadis konusunda da şunu söyliyeyim ; Tirmizi, Buhari, Muslim falan bunları geç.Peygamberin hayatına bakarım ve onu örnek alırım işte o kadar ! Karşıma hadis diye çıkan şeyleride Kur'an dayanağı olmadığı sürece kabul etmem !

Ayrıca hadis konusunda da şunu söyliyeyim ; Tirmizi, Buhari, Muslim falan bunları geç.Peygamberin hayatına bakarım ve onu örnek alırım işte o kadar ! Karşıma hadis diye çıkan şeyleride Kur'an dayanağı olmadığı sürece kabul etmem !

sözlerine aynen katılıyorum kardeşim

Medreselere ihtiyaç duyulduğundan değil bunu yapan yerler zaten parmakla gösterilecek kadar az miktarda da olsa var tekrardan açalım adı medrese olsun fikri değil olay zaten var dediğin gibi onlar ile teşvik edilebilir...

Diyanet son dönemde bu kadar kötü gösterilmişken güven sarsmışken üstlenmesi çok zıtlıklar yaratır çünkü Diyanet tamamen hükümete bağlıdır hükümeti sevmeyen insanların güvenebileceği bir yer olmadığı için bir vasfı da kalmamıştır benim demek istediğim taraf olamayan sadece ilim ile uğraşan insanlar birilerine bağlı olunca o kafada ilerliyor bende bunu sevmiyorum işte

Geri