1,7 TL olması gerekenden yüksek bir rakam bile diyebiliriz.
Çiğ olarak yani işletmede hayvanın memesinden çıkan süt adamlarda 35, kuruş. Markette litresi 90 kuruş.
Bizde 1,7TL markette ortalama litresi 3TL.
Paranın değerlerinin eşit olduğunu düşündüğünde, bu rakam aşırı yüksek kalıyor.
1,000 TL = 1,000 EU yapıyorum mecburen. Adamların minimum vatandaşının ücreti 1,578 eu. Bizde de farklı değil. 1,578eu ile 90eucentten satın almak ile, 1600TL ile 3TL'den satın almanın arasında dağlar kadar fark oluyor. Rakamın yüksekliğini söylemem, tüketici açısından bakarsan anlam kazanıyor. Yoksa tabii ki kazançtan çok zarar yazıyorlar günden güne.
Senin demek istediğini de anlıyorum. Benim demek istediğim ise işletmelerin iyi kazandığı değil. Satabilecekleri maksimum fiyatın bile üzerinde bir rakama sattıkları halde, işletmelerine harcayacak para kalmıyor ellerinde. Bokun püsürün içinde hayvan dolaştırmaları bunun yüzünden. 60 baş hayvanı olan işletmede parasızlıktan 2 kişi çalıştırabilen insanlar tanıyorum. Full zarardalar. 2 kişinin yiyebileceği bir halt değil bunlar.
Umarım yakında yem fiyatları için bir çözüm bulunur da, karkas etin de, sütün de fiyatı düşer. Bu gidişle, tek tek işletmeler kapıya kilit asarlar. Ki, burnumun dibindeki koskoca Eker Süt fabrikası neredeyse kilit vurdu kapısına. Bu adamlar batıyorsa, köylüyü sen düşün. Adamın umrunda olmuyor haliyle bokta mı yatıyor, çimde mi...