Susuzluk ve Kuraklık

• Kullanıcı Sanem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Konu sahibi son olarak 1205 gün önce görüldü
Birleşmiş Milletler ve UNESCO basta olmak üzere ilgili kuruluşların raporlarina göre, dünya ve Türkiye’de artan nüfus, küresel ısınma, kuraklık gibi nedenlerle her gecen yıl suya olan talep artarken, tatli su kaynaklari azaliyor. Dünya nüfusunun yüzde 40'ini barindiran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor.

Araştırma ve tahminlere göre Türkiye, sanıldığının aksine su zengini bir ülke durumunda bulunmuyor. Türkiye, üç tarafı suyla çevrili bir ülke olsa da tatlı su varlığı açısından zengin bir ülke sayılmıyor.

Türkiye önemli bir su krizi ile karşı karşıya. Her geçen gün kuraklik ve susuzlukla ilgili yeni haberler gündeme geliyor. Uzmanlar suyu kurtarmamiz gerektigini söylüyor

Türkiye olarak neleri yanlış yaptik?
Yağışlar neden azaldi?
Susuzluk bizi nasil etkiler?
Kuraklikla carpik yapılaşmanın yeri ne?
Kuraklik disinda insanligi neler bekliyor?

64D4E992-DF81-4FA0-AD40-2EA832759699.jpeg
Bunu wp grubumda paylaşmış arkadaş. Durum vahime doğru gidiyor. Ciddi kuraklık tehlikesi ve bununla birlikle susuzlukla karşı karşıya olabiliriz. En azından kendi kullanımlarınızı daha dikkatli hale getirebilirsiniz.
Bu görseli görünce huzursuz oldum. Dikkat edelim.

Bir yerden baslamaliyiz degil mi? Herkes dunyayi ben mi kurtaricam banane diyip bos verirse tabi bir yere varamayiz, bir kisi bir kisidir benim icin
42186c23734edfe2b1594d680c1eeb5f.gif

Bi sn suyumu içip geliyorum o zaman.

boşuna zombi istilası artık başlasın demiyorum, çok insan var çok.
ama su sıkıntısı çekileceğini hiç sanmıyorum deniz suyu arıtılabiliyor.
şimdiden planlama yapılsa evham yapmaya gerek kalmaz.

kendi adıma musluktan akıttığım sudan tasarruf etmeye çalışıyorum. özellikle pandemi döneminde çok zor ama ne bileyim. banyolarımı kısa tutmaya çalışıyorum. makineleri idareli çalıştırmaya çalışıyorum. başka ne yapılır bilmiyorum. ankara bu dönemde karlı ya da yağışlı olması gerekirken doğru düzgün bir yağmur bile görmedik. her şey anormal ya. korkutuyor bazen.

Aslında Türkiye olarak değil insan olarak pek çok şeyi hor kullandık ki global bir değişim yaşıyor dünya.. Bugün 04.01.2021 yani Ocak ayındayız ve ben Samsun`da yaşıyorum. Samsun`un bugünki hava sıcaklığı 18 derece . Ocak ayı için ne kadar olması gereken bir mevsim normali sizce ? Ülkede yağmur yağmıyor ki su olsun. Her başlangıcın bir sonu vardır. Dünyada elbet bir gün ya sonlanacak ya da üzerinde yaşayan canlılar mutasyona uğrayıp yeni dünyaya adapte olarak yaşayacak.

Çarpık kentleşme ve nüfus - Önüne gelen nerede boş arazi bulduysa evini yaptı. Nüfus dağılımı olarak çok dengesiz bi ülkeyiz.
Doğa katliamları - Şu 3. köprü için örnek vermek istedim, yapılan köprü ve yolların uzunluğu, genişliği bellidir, atıyorum 20 metre genişliğinde yol için en fazla 30-40 metre arası çevredeki ağaçları kesersin, normalde yabancı ülkelerde nasıl yolların tepelerin altından, ağaçların üstünden köprü yapılarak doğaya az zarar verilerek yapıldığı malum Türkiye'dekiler ultra beceriksiz olduğu için önüne gelen herşeyi kazıdı.

Maden faaliyetleri, HES - İç ve Doğu Anadolu da madenler, hes çalışmaları hem tatlı su kaynaklarını zehirledi hemde doğal dengeyi bozdu.

--------------------

Kimdi hatırlamıyorum aklıma geldi, doğa katliamları ile ilgili konu vardı işte kesilen ağaçlar bilmem ne.
Birisi de şöyle yazmıştı, Beni neden ilgilendirsin ki ben sonuçta ormana dağa çıkıp yürüyüş yapmıyorum.

İşte böyle kafada olanlar, sadece bugünü düşünüp yaşayanlar kaybetmeye zarar etmeye mahkumdur.
Kendinizi düşünmüyorsanız, lendi çocuklarınızın geleceği, yaşam kalitesi için bişeyler yapın.

Son bi dipnot; DOĞAYLA SAVAŞ HALİNDEYİZ, KAZANIRSAK KAYBEDİCEZ.!

Ben hala maşrapa ile duş alıyorum üstüme düşeni yapıyorum

Lise yıllarında ileri görüşlü tarih hocaları anlatırdı, ilerde su savaşları çıkacak diye. O günlere doğru yaklaştık galiba :)

Çok büyük bir sorunla karşı karşıyayız.
Bugün 9 ocak oldu ve hala Elazığ da ne kar ne yağmur var. Eskiden diz boyu kar olurdu.
Dün teyzemin kızı Mersin den foto attı Denize girmişler. Sıkıntı büyük maalesef

Vahşi sulama nedir @ala'turka abi bilmedigim icin soruyorum yanlis anlama
Neden yanlış anlayayım?
Bitkilerin salma suyla sulanması,
Büyük ölçüde bundan vazgeçildi, yağmurlama sistemine geçildi,
Yağmurlama sistemi de bi yerde vahşi sulama dayılır
Artık damlama metodu kullanmak gerekiyor, tarım sektöründe

Acilen iklim değişiklerini baz alan yeni bir kuraklık planı oluşturulmalı çünkü yıllar öncesinden hazırlanan planlar anladığım kadarı ile bugünkü koşullar ile uyumlu değil ve her ne yapılacaksa hızlı hareket etmek gerekiyor.
Ocak ayının ortasında, 20 derece sıcaklık ile yaşıyor ve akşamları bile ısıtma sistemlerine ihtiyaç duymuyoruz ki bu hiç normal bir durum değil.

Çarpık kentleşme ve nüfus - Önüne gelen nerede boş arazi bulduysa evini yaptı. Nüfus dağılımı olarak çok dengesiz bi ülkeyiz.
Doğa katliamları - Şu 3. köprü için örnek vermek istedim, yapılan köprü ve yolların uzunluğu, genişliği bellidir, atıyorum 20 metre genişliğinde yol için en fazla 30-40 metre arası çevredeki ağaçları kesersin, normalde yabancı ülkelerde nasıl yolların tepelerin altından, ağaçların üstünden köprü yapılarak doğaya az zarar verilerek yapıldığı malum Türkiye'dekiler ultra beceriksiz olduğu için önüne gelen herşeyi kazıdı.

Maden faaliyetleri, HES - İç ve Doğu Anadolu da madenler, hes çalışmaları hem tatlı su kaynaklarını zehirledi hemde doğal dengeyi bozdu.

--------------------

Kimdi hatırlamıyorum aklıma geldi, doğa katliamları ile ilgili konu vardı işte kesilen ağaçlar bilmem ne.
Birisi de şöyle yazmıştı, Beni neden ilgilendirsin ki ben sonuçta ormana dağa çıkıp yürüyüş yapmıyorum.

İşte böyle kafada olanlar, sadece bugünü düşünüp yaşayanlar kaybetmeye zarar etmeye mahkumdur.
Kendinizi düşünmüyorsanız, lendi çocuklarınızın geleceği, yaşam kalitesi için bişeyler yapın.

Son bi dipnot; DOĞAYLA SAVAŞ HALİNDEYİZ, KAZANIRSAK KAYBEDİCEZ.!
Yani bir şey demiyorum Anlaşılan sizde en ufak bir şeyden suçlayacak birilerini bulma gibi bir yetenek var bundan 95 yıl önce henüz memlekette at ve eşek ile ulaşım sürerken Atatürk'ün Ankara'da yol için ayırdığı arazi şeridi hakkında en ufak yorum yapılmaz değil mi? Bunlar ileri görüşlü insanlar yaptıklarında mutlaka bir sebebi vardır henüz kendi başına bir evini dört dörtlük idare edemez iken kalkıp devlet işlerinde yorum yapmak bize mi düşer?

Korkmayın yağmur duasına çıkarız ve sorunu çözeriz. Gavurlar ve ateistler düşünsün, bize hava hoş.

Geri