"Süper antibiyotik" için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.​

1748398332861.png

Milyonlarca hayat kurtarma potansiyeline sahip yeni bir antibiyotik, insan testlerinin son aşamasına girdi.

İsviçreli ilaç üreticisi Roche, pnömoni (zatürre) ve sepsis (kanda enfeksiyon) gibi ciddi hastane enfeksiyonlarına neden olan yaygın bir bakteriye karşı bir antibiyotiğin testini, üçüncü ve son aşamasına ilerleteceğini duyurdu.

The Independent'te yer alan habere göre Harvard Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirilen "zosurabalpin" adlı antibiyotik, ilaca dirençli "acinetobacter baumannii" bakterisine karşı test edilecek.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) acinetobacter baumannii'yi “acil bir tehdit” olarak tanımlıyor, ancak 50 yılı aşkın bir süredir bu bakteriye yanıt veren bir antibiyotik üretilemedi.

400 HASTA İLE ÇALIŞILACAK

Roche, faz 3 çalışmasının, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 400 hastanın zosuarbalpin veya standart tedavi almak üzere randomize edildiği tek bir pivotal çalışma olacağını duyurdu.

Roche'un global bulaşıcı hastalıklar başkanı Michael Lobritz şunları söyledi: “Amacımız, halk sağlığı açısından en büyük bulaşıcı hastalık sorunlarından biri olan antimikrobiyal direncin üstesinden gelmek için yeni inovasyonlara katkıda bulunmaktır.”

YENİ ANTİBİYOTİKLERİN KEŞFİNE YOL AÇABİLİR

Roche'un bir birimi olan Genentech'in kıdemli başkan yardımcısı ve küresel immünoloji ve ürün geliştirme başkanı Larry Tsai, ilaca dirençli bakterilerin dünyanın her ülkesinde mevcut olduğunu söyledi.

Bu araştırmada yer alan yenilikçi biyolojinin potansiyel olarak bakteri zarlarının yapısına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkarabileceğini ve muhtemelen gelecekte yeni antibiyotiklerin keşfine yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Deneysel ilacın 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Küresel olarak, sepsisin her yıl yaklaşık 11 milyon ölüme neden olduğu tahmin ediliyor. Bu her 2,8 saniyede bir ölüme denk geliyor.

Dünya çapında toplum kökenli pnömoni, özellikle yaşlı hastalar arasında yüksek morbidite ve mortalite ile her yıl üç ile dört milyon kişiyi öldürüyor.

Kaynak

Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımına neyse ki son yıllarda engel olmayı başardılar yoksa çoğu kişi bilinçsizce antibiyotik kullanıyordu.

Sakin olun.
Meropenem veya İmipenem
de hastane enfeksiyonlarinda etkili. Beş yıl önce bu ilaçlara karşı direnç yoktu. Ama artık seyrek de olsa direnç var. Bu hastalarda (yani çok az ve sınırlı bir grup) zosurabalpin etkili olacak mı bakıyorlar.

Muhtemelen kullanımı yaygınlaşır ise buna da direnç gelişir.

Bakteriler bizim kullandigimiz silahları öğrenir. Bunlara karşı direnç geliştirir ve bunu sonraki nesillere aktarırlar.

Yani senin her burun akmanda antibiyotik kullanman, sadece sana değil, dünyaya zarar verdi. Veriyor

Sakin olun.
Meropenem veya İmipenem
de hastane enfeksiyonlarinda etkili. Beş yıl önce bu ilaçlara karşı direnç yoktu. Ama artık seyrek de olsa direnç var. Bu hastalarda (yani çok az ve sınırlı bir grup) zosurabalpin etkili olacak mı bakıyorlar.

Muhtemelen kullanımı yaygınlaşır ise buna da direnç gelişir.

Bakteriler bizim kullandigimiz silahları öğrenir. Bunlara karşı direnç geliştirir ve bunu sonraki nesillere aktarırlar.

Yani senin her burun akmanda antibiyotik kullanman, sadece sana değil, dünyaya zarar verdi. Veriyor
Eczaneler, doktor reçetesi olmadan tanıdıklarına antibiyotik vermeyi bıraktılar çünkü cezalar arttırılmış ve en azından bilinçsiz kişileri frenleyecektir.

Eczaneler, doktor reçetesi olmadan tanıdıklarına antibiyotik vermeyi bıraktılar çünkü cezalar arttırılmış ve en azından bilinçsiz kişileri frenleyecektir.
Toplumda bilinç de oluştu biraz. Gerek yoksa antibiyotik kullanmak istemiyorum diyen sayısı az değil.

Bugün iş yeri hekimimiz geldi neyse sesim çıkmıyor 1 haftadır zaten, dedi istersen kortizonlu ilaç yazayım çabucak toparlar... dedim gerek yok sesi düzeltelim derken nereyi yok edices?
İlaç kullanmaktan nefret ediyorum bu yaşıma kadar ağrı kesiciyi bile artık dayanmazsam alıyorum.

Toplumda bilinç de oluştu biraz. Gerek yoksa antibiyotik kullanmak istemiyorum diyen sayısı az değil.
Sanal ortamda doktorculuk oynayan şarlatanlardan kurtulmayı başarmanın yolu da yine halkın bilinçli olmasından geçiyor.

Sahte diplomaları birileri bir şeyler karşılığında veriyor. Bana da ehliyet teklif etmişti askerde er'in biri. Yakını Emniyet amiriymiş. Kabul etmedim tabi. Sonra adama sözüm geçmez. Ve bana uymaz.

Bizim milletimiz bunu da reçetesiz almayı başarır ve her gün her yerine sürer.

@Lefty hahha o adamın sahte olduğu yüz metreden anlaşılıyor zaten. Hipnoz ne la. Hala inanan var mı bu safsatalara

@Lefty hahha o adamın sahte olduğu yüz metreden anlaşılıyor zaten. Hipnoz ne la. Hala inanan var mı bu safsatalara
Hipnoz detaylı araştırılabilir çünkü birileri iddia ediyorsa bilimin işi de varsa kanıta ulaşmaktır ve kanıt yoksa zaten iddialar havada kalır. Şarlatanların eline kalacağına uzmanlar araştırıp bu iddiaların neye dayandığını göstersinler ki meydanı boş bulan da atıp tutmaya cesaret edemesin.

Son yıllarda kendini klinik psikolog, psikiyatrist diye tanıtan çok fazla insan var ve çoğu da sanal ortamda çevre edinmeye çalışıyorlar. İki kitap okuyor ve uzman psikiyatrist gibi insanlara hastalık teşhisi koymaya çalışıyor, tedavi öneriyor ki bunlar çok ürkütücü örnekler.

Dediğin gibi devlet bazı sağlam yasalar, kurallar ile bu boşluktan faydalanmaya çalışanları engellemelidir. Tıp fakültesi bitiren doktorlar bile alanında uzmanlaşmadan birçok konuda görüş bildirmezken, özellikle sanal dünyada doktorculuk oynamaya çalışanlar var ve hepsi tespit edilip ceza almalı ki başkaları cesaret edemesin.

Geri