Sümela Manastırı'na da Zarar Verilmesi

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Uzun bir restorasyon sürecinden sonra kısa süre önce açılmıştı sanırım Sümela Manastırı.
Dün de fresklerdeki yüzler zarar görmüş şekilde haberlerde yer aldı.
Herhangi bir yalanlamaya veya bu işin sorumlusunun kim olduğuna dair habere denk gelmedim.
Restorasyon ayağına yapıtlara zarar vermekle ün kazanmaya mı devam ettik yoksa birileri ideolojik olarak mı yaptı bilemiyorum ama tarihe, kültüre saygı denilen kavramdan gitgide uzaklaştığımızı biliyorum.

Son düzenleme:
Tarsus Kleopatra Kapısı'nın restorasyonu da çok kötü maalesef.

tarsusdeniz-kapisi1.jpg

7I7GF3JqsJQiM4tT7j7DmcLfrIXsZtbb5uCaocvK2vZ7xbdU7fA_RHQS-fVBxeLkHbGsu7vgoG9BYQO1yuEYCKgG2MSkulsDFGH571AZRW4j-eAitqvXW0TUGR2riOia-cVaCLQ3sLk3

Uzun bir restorasyon sürecinden sonra kısa süre önce açılmıştı sanırım Sümela Manastırı.
Dün de fresklerdeki yüzler zarar görmüş şekilde haberlerde yer aldı.
Herhangi bir yalanlamaya veya bu işin sorumlusunun kim olduğuna dair habere denk gelmedim.
Restorasyon ayağına yapıtlara zarar vermekle ün kazanmaya mı devam ettik yoksa birileri ideolojik olarak mı yaptı bilemiyorum ama tarihe, kültüre saygı denilen kavramdan gitgide uzaklaştığımızı biliyorum.
Güzel olan herşeye zarar veriyoruz

Bu restorasyon isleri ilk basladiginda butun samimiyetimle soyluyorum kesinlikle suan ki gibi rezil bir durumda degildi. Istanbul’da hatta tarihi mekanlarda cok dikkat edilirdi ve uzun surerdi.

Son 10 senede herseyi her yaptiklarini yiktiklari hibi bu iside rezili rusva ettiler maalesef.

Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla insan suretleri parçalanmış. Yaşar Kemal'in Bu Diyar Baştanbaşa dörtlemesinde Kapadokya ile ilgili kısımda da benzer bir şeyden bahseder. Kapadokya'daki mağara kiliselerde bulunan insan suretlerinin hemen hepsini parçalanmış halde bulur. Sümela Manastırı'nda olan da aynen bu. Kendilerince dine yorum katıp insan suretlerini parçalayarak put kırdığını sanıyor bazı aklıevveller. Bu zihniyet çok tehlikeli bir zihniyet. Devletin bu kişilere en ağır cezayı verip bu tehlikeli zihniyetin önünü kesmesi gerek. İşid, Taliban ve El Kaide gibi yobaz örgütler çevremizdeki hemen her kültürel mirası paramparça etti ve etmeye de devam ediyorlar. Bunun Türkiye ayağına kesinlikle ama kesinlikle müsade edilmemeli. Yarın bir gün Ayasofya'daki ikonlara da aynılarını yapmaya kalksalar kim engel olabilir ki? Ben adım kadar eminim Ayasofya duvarlarında daha şimdiden Abdürrezzak kalp Hiranur 2020 falan yazılmıştır. Bizim milletimiz tarihi esere saygı konusunda -kimse kusura bakmasın- gerizekalı bir tavır sergiliyor. Edirne'den Kars'a yurdun her bir yanınındaki tarihi eserlerde isim, tarih, kulüp adı yazılmış vaziyette. Bunu yapan insanları rehabilite etmeden topluma salmamak gerek.

Şunu ekleyeyim, Sünger Bob kalesini gördükten sonra Türkiye'deki restorasyonları kimin yaptığı konusunda ciddi şüphelerim var. Muhakkak yetkin elemanlar vardır ancak bu işler onlara verilmiyordur.

Bilgi amaçlı: Kapadokya daki yüz tahribatları 7. yüzyılda Hristiyan bir akım tarafından gerçekleştirilmiş. Günümüz le ilgisi yok. Sümela'ya da hiç gidemedim ama önceleri orada bekçi dahi olmadığından, köylüler içmeye gidip havaya silah atarlarmış (Karadeniz'in örf ve adeti)

Geri