sülün osman

• Kullanıcı ne
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Osman Ziya Sülün (15 Ağustos 1923 - 10 Ocak 1984), "Sülün Osman" olarak bilinen ünlü dolandırıcı.

Osman Ziya Sülün, 1923'te İstanbul'da doğdu. Adını duyurduğu ilk "işini" 1948 yılında Fatih'te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı. 1950 ve 60'lı yıllardaki "işleriyle" ün kazanan "Sülün Osman", tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını saf vatandaşlara 'satarak' ya da 'kiraya vererek' efsane hâline geldi.[1] Bu olaylar Kemal Sunal'ın filmlerine de konu olmuştur. Osman Sülün, 20 Nisan 1962'de hapisteyken "Alınteri ile Yaşamak" konulu konferans vermiştir.

1741636153848.jpeg

Hayatı ve dolandırıcılıkları birçok filme konu olan Sülün Osman, kitapta geçen bir sözün manevi duygularını rencide ettiği gerekçesi ile Aziz Nesin'e dava açmıştır.

Galata Köprüsü'nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı. Ölümüyle ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte, polisin tahminlerine göre 1984'te Beyoğlu'nda sürekli kaldığı otelde kalp krizinden öldü ve kimlik taşımadığı için kimsesizler mezarlığına gömüldü.

wikipedi

kendini tanıtırken "hayatım boyunca beni dolandırmaya kalkışmamış kimseyi dolandırmadım. benim dolandırdıklarımın hepsi dolandırıcıydı. çünkü hepsinin bana yaklaşma sebebleri dolandırmaktı " diyerek toplumun iki yüzlülüğüne parmak, yaraya tuz basmıştır.
ünü "galata köprüsü"nü satma girişiminde iken yakalanmasıyla nam salmıştır. ismi ise hayatımıza bir deyim kazandırmıştır. bir çok esere, film ve kitaba konu olmuş ve ömrünün bir kısmınıda maphus damlarında geçirmiştir.

FB_IMG_1741638259580.jpg

hahahahh geçen bu adamın hikayesini aile dostumuz anlatmıştı asdasd aşırı komiğime gitmişti ya :dd
yazmıştım glb burayada

• Kahkaha
Tepkiler: ne
Memlekette o kadar çok avanak var ki bazen dolandıranları tebrik edesin geliyor.

Hakikaten insna kızamıyor bunlara. Eşşeği bol olan memleketin semercisi sarayda otururmuş.

• Beğen
Tepkiler: Min
aslında herkes sülün osman'ı bilir ama bana kalırsa selçuk parsadan ismi daha sansasyonel bir karakter olagelmiştir. zira kendisi dönemin cumhurbaşkanı(s.demirel) ve başbakanı(çiller)'i dolandırmış kişidir.
bu ismi sabancı suikastinde rol oynayan eski dhkp-c'li (sonradan itirafçı olan) ve sabancıların para yedirip karagümrük çetesine cezaevinde öldürttüğü mustafa duyar cinayetinde çıkarılan isyanda duymuştum.
tabi parsadan da bu çıkan isyanda payını almış ve silahla yaralanmışsa da (yıllar sonra vucudundan cikarilamayan mermi omirilik kanserine yol acmıştir) ve ölmüştür.

Geri