Suça sürüklenen çocuklarla ilgili düzenleme! Ceza indirimi uygulaması kalkıyor

Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü

Adalet Bakanlığı, 16 yaşını doldurmuş çocukların işlediği ağır suçlarda ceza indirimlerini kademeli olarak kaldırmayı planlıyor. Kasten öldürme suçunu işlediği sırada 16 yaşını doldurmuş olan çocuk suçlular düzenlemeyle cezasız kalmayacak.​

1757596978836.png

Son dakika haberi: Türkiye'de çocuk suçluluğu, artık toplumsal güvenliği doğrudan tehdit eden en ciddi meselelerden biri haline geldi. Son yıllarda çocukların karıştığı cinayet, yaralama, gasp ve kurşunlama olaylarında büyük bir artış yaşanıyor.

1757597014604.png

İstanbul Kadıköy'deki Mattia Ahmet Minguzzi cinayeti, İzmir'de geçtiğimiz günlerde iki polisi şehit edilmesi, Ankara'da kardeşi ve annesini korumaya çalışan 22 yaşındaki Hakan Çakır'ın 18 yaşın altındaki şüphelilerce katledilmesi, son dönemde hepimizi derinden yaralayan eylemlerdi.

1757597062753.png

Kamuoyunda, 18 yaşın altındaki çocukların SSÇ (Suça Sürüklenen Çocuk) kapsamında yargılanması ve yargılamaları sırasında 18 yaş üstü kişilerden daha az ceza almasına yönelik yürürlükteki kanun maddelerinin arttırılarak değiştirilmesi tartışıldı.

1757597129941.png

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un çocuklarla ilgili cezaların arttırılacağına ilişkin sinyallerini verdiği Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı taslağa SABAH ulaştı. Suça Sürüklenen Çocuklar'ın (SSÇ) yargılanmasında yapılacak düzenlemeyle ilgili elde edilen bilgilere göre 15 ile 18 yaş grubunda olan çocuklar hakkında TCK'nın 31'inci maddesinde düzenleme yapılması planlanıyor.

1757597165783.png

TCK 31'İNCİ MADDE NE DİYOR

Halihazırda yürürlükte olan bu maddede, fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğunun olmadığı, bu kişiler hakkında ceza kovuşturması yapılamayacağı ancak çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanacağı ibareleri mevcut.

12-15 YAŞ ARALIĞINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET YERİNE 15 YIL VERİLİYOR

31'inci maddenin ikinci fıkrasında, eğer eylemi işlediği sırada 12 yaşını doldurmuş olup da 15 yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması halinde ceza sorumluluğu olmayacağı belirtiliyor.

1757597228076.png

Ancak eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahipse ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının gerektirdiği takdirde 12 yıldan 15 yıla, müebbet hapis yerine ise 9 yıldan 11 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Diğer cezaların yarısı indirilip ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezasının yedi yıldan fazla olmaması uygulaması mevcut.

18 YAŞINI DOLDURMAMIŞSA 24 YIL

TCK 31'inci maddenin 3'üncü fıkrasında da suçu işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 18 yıldan 24 yıla, müebbet hapis cezası yerine de 12 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Diğer cezaların üçte birine indirim ve her fiil için verilecek hapis cezasının 12 yıldan fazla olmayacağı ifade ediliyor.

1757597267372.png

DAHA FAZLA CEZA VERİLECEK

Adalet Bakanlığı'nca TBMM'ye sunulması beklenen yeni düzenlemeyle, 31'inci maddenin üçüncü fıkrasında belirlenen indirim oranlarının düşürülmesi yoluyla çocuk faillere daha fazla ceza verilmesinin önünün açılması bekleniyor.

1757597322209.png

Düzenlemeyle, kasta dayalı kusurun ağırlığı, güdülen amaç ve saik, suçun işleniş şekli ve daha önceden kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum edilmiş olma hususları göz önünde bulundurularak kasten öldürme suçunu işlediği sırasında 16 yaşını doldurmuş olan çocuklar bakımından hakimin takdirine bağlı olarak herhangi bir ceza indirimi uygulanmaması sağlanacak.

AİLELERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN İHLALİ SUÇU CEZA MİKTARI DA ARTACAK

Suça sürüklenen çocukların aileleriyle ilgili ilgili ceza maddesinde düzenlemeye gidilecek. TCK'nın 233'üncü maddesi olan "aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali" suçunda, aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikayet üzerine 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

1757597368117.png

Düzenlemeyle birlikte, aile hukukundan kaynaklanan yükümlüğün ihlali suçunun ceza miktarları arttırılarak, toplumsal duyarlılığı yüksek ve sosyal açıdan daha uyumlu çocukların yetiştirilmesinin sağlanması amaçlanıyor.

Son düzenleme:
Bazı suça sürüklenen çocuk denilenleri kör testereyle kesmek gerek

Ne yazsam bilmiyorum sistem hep böyle bazıları katil bazıları kurban değişmiyor hiç bişey

Suca suruklenen hirtlar. Kendi aileleri yada arkadas ortaminda
"Icraat" adi verdikleri olaylarin buyuklugune gore statu kazaniyorlar.
Adamlar suc isledigi zaman yasadiklarini hissediyorlar. Cunku onlarin yasam tarzi bu. Bize gore suc onlara gore "icraat bremmiin"
Hapse girmekte onlar icin madalya. Boyle saygi goruyorlar.

Son düzenleme:
Gençlerin bu suçlara yönelmesinin sebepleri detaylı bir şekilde incelenip yasalar bu doğrultuda değiştirilmeli. Kök neden analizi önemli.

aileri sorumlu tutacaksın
boşuna dememişler cinsini bilmem cinsine çeker diye

Öldürmeyi bilen ölmeyi de bilmeli ...

Yazık. İktidar harika bir toplum mühendisliği yapıyor, herkes de bunun peşine kapılıp bu mühendislik çerçevesinde koyun gibi güdülüyor.

Tüm demokratik kazanımlar “münferit, akut, medyada popüler olan” bir kaç vaka üzerinden yok ediliyor. Herkes de bu trene atlayıp gidiyor.

Matematik basit, toplum vicdanını yaralayan bir vaka al o vaka üzerinden genel tüm kazanımları yok et.

Mingouzzi üzerinden çocuk hakları alanındaki kazanımlar, manifest üzerinden kadın alanındaki kazanımlar, bir köpek saldırısı üzerinden hayvan hakları alanındaki kazanımlar vs vs uzuyor bir liste.

Sonra aynı trende bu mühendislik üzerinden iktidarın politikalarına çanak tutanlar bir de kendine “muhalif” diyip, “E ama neden belediye başkanları tutuklanıyor, ülkem ne hale geliyor, yazıklar olsun” naraları falan atıyor.

Sizin eseriniz, kusura bakmayın.

Umarım doğru uygulanır diyeceğim ama emin değilim. Bazıları akillanmiyor ve artık öyle bir noktaya geldi ki çocuk diye yapıp yapıp çıkarım diye düşünüyorlar ki öyle de. Hoş 18 yaşından büyükler de ota boka ceza indirimi alıyor. Her şeyin sonu nasıl uygulanacagina çıkıyor biraz.

Bugün otobüse bindim abi ve otobüsde her çeşit insan yaşlılar gençler teyzeler falan oturuyor, ayakta şoföre yakın 2-3 kişi. Ayaktakilerden biri 14 yada 15 yaşında bir erkek çocuğu elinde telefon birisiyle konuşuyor. Birden telefonu hoparlör açıkmış gibi tutup arkadaşına yüksek sesle " TOPUNUZUN A**NA K**YİM" dedi ve kapattı. Otobüste oturan o kadar insan zerre umrunda değil gibiydi, biz yoktuk sanki otobüste. Lan dedim kalkıp şunu tokatlasam mı zor tuttum kendimi. Dedim ufacık velet, ergenle ergen olmayalım şimdi. Abi çok şaşırdım bizim çocukluğumuzda serseri dediğimiz tipler bile bu şekilde otobüste herkes içinde küfür etmezdi ve edecek cesaretde olmazdı. Yani bizim neslin aile terbiyesi almayanı bile böyle insan içinde ağza alınmayacak küfür etmezdi. Şok oldum valla. Şimdiki gençlerin hepsi böyle değildir inş. dedim içimden.

Yazık. İktidar harika bir toplum mühendisliği yapıyor, herkes de bunun peşine kapılıp bu mühendislik çerçevesinde koyun gibi güdülüyor.

Tüm demokratik kazanımlar “münferit, akut, medyada popüler olan” bir kaç vaka üzerinden yok ediliyor. Herkes de bu trene atlayıp gidiyor.

Matematik basit, toplum vicdanını yaralayan bir vaka al o vaka üzerinden genel tüm kazanımları yok et.

Mingouzzi üzerinden çocuk hakları alanındaki kazanımlar, manifest üzerinden kadın alanındaki kazanımlar, bir köpek saldırısı üzerinden hayvan hakları alanındaki kazanımlar vs vs uzuyor bir liste.

Sonra aynı trende bu mühendislik üzerinden iktidarın politikalarına çanak tutanlar bir de kendine “muhalif” diyip, “E ama neden belediye başkanları tutuklanıyor, ülkem ne hale geliyor, yazıklar olsun” naraları falan atıyor.

Sizin eseriniz, kusura bakmayın.
Mingouzzi üzerinden değil, Mingouzzi “cinayeti” üzerinden hangi kazanılan çocuk hakkı kaybedilir? Olaya bakış açının farklı ve biraz da duygusal olduğunu biliyorum. Hep söylüyoruz Serhad, olaylara herkes kendi penceresinden ve ben merkezli bakarsa hiçbir sorun çözüme kavuşamaz. Suça itilen çocukların tek bir açıklaması vardır. Eğitimsizlik. Kötülüğün milliyeti ya da ırkı olmaz. Eğitim ailede başlar, okulda devam eder.

Eğer bir insan bir hayvana zarar verirse cezalandırılır. Bir hayvan bir insana zarar verirse önlem alınır. Ne ceza alan insan “ama”larla savunulur, ne de saldırgan hayvanlara karşı alınan önlemler “ama”larla eleştirilir. Benim penceremde insanın hayvana zarar vermesi sonucu cezalandırılması okey ama insana zarar verdiği için önlem alınması hayır. Neden? E ben hayvan seviyorum. E ben de insan seviyorum.

Toplumumuzun artık genetik özelliğimi yoksa cahiliyetinden kaynaklı mı bilmiyorum ama inanılmaz uçlardayız. Hak savunuculuğu ile karşıdaki insanın ya da varlığın hakkına tecavüz arasında ayrım yapamıyoruz.

Mingouzzi üzerinden değil, Mingouzzi “cinayeti” üzerinden hangi kazanılan çocuk hakkı kaybedilir? Olaya bakış açının farklı ve biraz da duygusal olduğunu biliyorum. Hep söylüyoruz Serhad, olaylara herkes kendi penceresinden ve ben merkezli bakarsa hiçbir sorun çözüme kavuşamaz. Suça itilen çocukların tek bir açıklaması vardır. Eğitimsizlik. Kötülüğün milliyeti ya da ırkı olmaz. Eğitim ailede başlar, okulda devam eder.

Eğer bir insan bir hayvana zarar verirse cezalandırılır. Bir hayvan bir insana zarar verirse önlem alınır. Ne ceza alan insan “ama”larla savunulur, ne de saldırgan hayvanlara karşı alınan önlemler “ama”larla eleştirilir. Benim penceremde insanın hayvana zarar vermesi sonucu cezalandırılması okey ama insana zarar verdiği için önlem alınması hayır. Neden? E ben hayvan seviyorum. E ben de insan seviyorum.

Toplumumuzun artık genetik özelliğimi yoksa cahiliyetinden kaynaklı mı bilmiyorum ama inanılmaz uçlardayız. Hak savunuculuğu ile karşıdaki insanın ya da varlığın hakkına tecavüz arasında ayrım yapamıyoruz.
Dur Türkiye maçı bitsin cevap vericem. Şu an Ercanın, Giannisi perişan edişini izliyorum.

böyle bir haber var. suça sürüklenen çocuk diyorduk.
mekana çökmek, yaralamak, öldürmek. yaptır çocuklara geç.

ülkenin her yanında o kadar sıkıntı var ki neresinden tutsan elinde kalıyor

Geri