Stefan Zweig`ın İntihar Mektubu

• Kullanıcı Dem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Edebiyat Kulübü
Konu sahibi son olarak 27 gün önce görüldü
1881 yılında Viyana’da dünyaya gelen 1934 yılında Adolf Hitler ve Nazilerin iktidara gelmesi sonrası Avusturya’yı terk ederek önce İngiltere’ye ardından ABD’ye giden Zweig, 1942 yılında Brezilya’ya yerleşir ve burada içine düştüğü bunalım nedeniyle karısı Lotte ile birlikte zehir içerek yaşamını sonlandırır.
İşte Stefan Zweig’in ardında bıraktığı mektubu:
Özgür iradem ve açık bir bilinçle bu yaşamdan ayrılırken, son bir sorumluluk yerine getirilmeyi bekliyor: Bana ve işimi yapmama huzurlu bir ortam sunan harika ülke Brezilya’ya içten teşekkürlerimi sunmak. Her yeni günle bu ülkeyi daha çok sevmeyi öğrendim, ruhsal anavatanım Avrupa kendi kendini yok ettikten ve ana dilimin dünyası yok olduktan sonra, dünyanın hiçbir yerinde hayatımı bu kadar severek yeniden kuramazdım. Ama altmışıncı yaştan sonra tam anlamıyla yeniden başlamak çok özel bir güç gerektiriyor. Ve benim gücüm yıllar süren vatansız yolculuklardan sonra iyice tükendi. Bu nedenle hayatımı doğru zamanda ve doğru bir şekilde sonlandırmamın iyi olacağına inanıyorum. Ki hayatım boyunca tinsel uğraşım en büyük haz kaynağım ve kişisel özgürlüğüm en yüce değerim oldu. Bütün dostlarımı selamlarım! Hepsine uzun geceden sonra gelen tanın kızılllığını görmek nasip olsun! Ben, her zamanki sabırsızlığımla önden gidiyorum.

Zweig, yaşadığı dönemin şartlarının ağırlığına rağmen ayakta kalmaya çalışmış, değerli eserler ortaya çıkartmış fakat en sonunda pes etmiştir. Kendisi gibi Naziler tarafından ölüm fermanı verilen bir diğer isim de yakın arkadaşı Freud'du...
Freud da hem hastalık hem Nazi baskısı nedeni ile çok sıkıntılı zamanlar yaşayıp, yüksek dozda morfinle hayata veda etmiştir.

Döneminin ağırlığından olmasa da intihar eden bir diğer yazar Virginia Woolf diye biliyorum Lefty doğru mudur ? Konu ile ilgili bilgin varsa yardımcı olabilir misin ?

Döneminin ağırlığından olmasa da intihar eden bir diğer yazar Virginia Woolf diye biliyorum Lefty doğru mudur ? Konu ile ilgili bilgin varsa yardımcı olabilir misin ?

Virginia Woolf'un, her ne kadar savaşın içinde olmasa da ciddi anlamda savaş korkusu yaşadığı ve son dönemlerde bu sebeple iyice bunalıma girip intihar ettiği iddia ediliyor ancak onu en çok yıkan, yaşamış olduğu anne-baba-üvey kardeş kaybıdır çünkü bu nedenle girdiği travmayı yıllarca atlamamıştır. Savaş riski de sanırım bu bunalım sürecini daha da arttırdı ve yaşamına veda etmek zorunda kaldı diye düşünüyorum.

Eşine bırakmış olduğu mektup:

en sevdiğim,

yine delirecekmişim; bu korkunç günleri atlatamayacakmışız gibi hissediyorum. ve sanki giden zamanı geri çeviremeyeceğim. sesler duymaya başlıyorum ve konsantre olamıyorum. bu yüzden yapmam gereken şeyi yapıyorum. bana verebileceğin en büyük mutluluğu verdin. kimsenin yapamayacağı şeyleri yaptın. iki insanın birlikte daha mutlu olabileceğini sanmıyorum. ben artık savaşamayacağım. biliyorum, senin hayatını mahvediyorum, bensiz daha mutlu olacaksın. görüyorsun bu mektubu bile doğru düzgün yazamıyorum. okuyamıyorum. hayatımdaki bütün mutluluğu sana borçlu olduğumu söylemek isterim. bana karşı inanılmaz sabırlısın ve iyisin. Şunu söylemek istiyorum -aslında bunu herkes biliyor- eğer biri beni bu durumdan kurtarabilecek olsa bu sen olurdun. her şey beni terk edip gitti ama senin iyiliğin hep benimle kaldı. artık senin hayatını mahvetmeyeceğim. kimse, seninle mutlu olduğumuz kadar mutlu olamazdı.

v.”

• Beğen
Tepkiler: Dem
Geri