Status Quo

🕒 Konu sahibi 9 saat önce aktifti
Sıtatuko diye okuyan haber muhabirlerine ayri bir sempati besliyorum canlarim.
Sudoko gibi.
Anlami;Şu anki durum,elan demektir.
Siyasi,sosyolojik ve toplumu bağlayan kolektif sorun ve ya gelişmiş olaylarin son hali için kullanilan terim.

Forumun sıtatukosu,özellikle bir üyenin yüzünden,şu an kahkaha ile şaşkinlik arasinda sıkışıp kalmasıdır.

Forumun IQ seviyesini yükseltiyorsunuz bu beni üzer....

Benim aykûm yetmedi bildiğim en yakın şey SLİP KÜLOT

. . .​

İş ilanlarında aranılan özellik;
“Challenge the status quo”

aslinda abc inkılâbından sonra binlerce kelime alıp rezil bir halde kullanmaya başlamışız. school'dan okul, univercity'den ünüversite, original'dan orjinal, done'dan done gibi binlerce doğan görünümlü şahin kelimeler koymuşuz dilimize. sanki dilimizde bu kelimeler yokmuş gibi eskileri atıp yenileri almışız. bu bize bir asırdır başka toplumların bizi aşağı seviyede görmesi başta olmak üzere bir çok zararlar vermiştir.

şimdi süreyya'nın dediği gibi, eğer bu kelimeyi dilimize aynen alsak ve kullansak, kelimenin menşei dil ve toplum bize veya kullanan herhangi başka bir dile ses çıkarmaz. yani alay konusu olmaz. çünkü orjinalini bozmamış, saygı duymuşsun. neticede kelime ithal etmişsin, elbette bir eksiklik söz konusudur. fakat mercedesin üstüne yerli otomobil yazmak daha berbat bir durumdur, rezilliktir.

bunu mesela ingilizler de yapmış. ingilizcede status quo olarak yazılsa da aslen racon latin alfabesine aittir en orjinali statu qua dır. çünkü statu, statusun ablatif hali. qua ile öpüştürülecekse status, statu quoya döner. statu quolar da dönüşürler. aman efendim dönüşmezler mi hiç.

ülkemizdeki bazı yazarlar da bu kelimeyi originalinde kullanmayı tercih ediyorlar. rastlamıştım ama şuanda kanıt bulamam. lütfen üstümde baskı oluşturmayın. neticede aramızda bir kelimenin lafı olmaz öyle değil mi? hadi ama bir kelime için benden vazgeçemezsiniz. bunun yerine size daha geçerli doneler verebilirim. statu quo gereği size elimdeki sarı kolalardan ikram edebilirim.

Geri