‘Sputnik V, 2 hafta içinde uygulamaya girmiş olacak’

Konu sahibi son olarak 1197 gün önce görüldü

‘Sputnik V, 2 hafta içinde uygulamaya girmiş olacak’​

Türkiye'de corona virüse karşı sürdürülen aşılama çalışmalarında, Sinovac ve Biontech aşılarından sonra Rusya'nın Sputnik V aşısının da devreye gireceği belirtildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sputnik V aşısının 2 hafta içinde uygulamaya girmiş olacağını belirterek, "Rus aşısının da koruyuculuk oranı çok yüksek, yüzde 97" dedi.​

‘Sputnik V, 2 hafta içinde uygulamaya girmiş olacak’

Pandemi ile mücadelede aşılama çalışmaları hız kazanırken, Çin’in Sinovac ve Almanya’nın Biontech aşılarından sonra Rusya’nın Sputnik V aşısı da devreye girecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz Spuntik V aşısının Türkiye’ye teslim edileceğini duyurmuştu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, Sputnik V aşısının ilk partisinin Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Pazartesi günü ülkemize giriş yapan aşı Sputnik V aşısıydı. Hem aşı çeşitliliği hem de aşı miktarı anlamında hiçbir sıkıntımız yok şu anda. Rus aşısının da koruyuculuk oranı çok yüksek, yüzde 97 oranında. ‘Adenovirüs’ dediğimiz ayrı bir mekanizma ile bağışıklık oluşturuyor. İncelemeler 10-15 sürüyor. Aşı bu hafta geldiği için 2 hafta içinde Sputnik aşısı uygulamaya girmiş olacak” dedi.

‘ANTİKOR OLUŞTURMA ORANI YÜZDE 97’
Doç. Dr. Savaşçı, Sputnik V aşısının 65 ülkede uygulandığını belirterek, şunları söyledi:
* Bütün veriler de antikor oluşturma oranının yüzde 97 olduğunu ortaya koydu. Bu aşının mekanizmasında ‘postacı’ olarak bizim bildiğimiz bir virüs, adenovirüs kullanılıyor.

* Burada farklı mekanizmalar ile vücutta antikor oluşturmayı tetikleyici oluşumlar kullanılıyor. Bu teknoloji de önceden uygulanmış ayrı bir teknoloji. İçinde virüs olması sakın halkımızı korkutmasın, sadece bunu taşıyıcı olarak kullanıyor.
* Bu mekanizmanın kişiyi hastalandırması mümkün değil. Etkinliğinin yüksek olması sevindirici. İki dozda da farklı adenovirüs tiplerinin kullanılması ekstradan antikor yoğunluğunun yüksek oranda oluşmasına neden oluyor.
* Ben de Biontech aşısı gönüllüsü olarak 3’üncü aşımı Sputnik aşısı yönünde kullanmayı talep edeceğim uygun görülürse

AŞIDAN SONRA AĞRI KESİCİ UYARISI
Doç. Dr. Savaşçı, penisilin alerjisi bulunanların aşı olup olmayacağına ilişkin şöyle konuştu:
* Bu alerjisi olanlar gönül rahatlığı ile aşı yaptırabilir. Gebeler gebeliğin ilk 3 ayından sonra emziren anneler gönül rahatlığı ile yine bu aşılarımızı yaptırabilirler.
* Halkımız güvenerek aşısını yaptırsın. Aşı yaptırdıktan sonra banyo yapmalarında bir sakınca yok. Ağrı kesici çok miktarda almadıkları sürece olumsuz bir etkisi olmaz; ama çok abartmamak lazım çünkü antikor oluşumunu olumsuz etkileyebilir.
* İlk 3 günde ağrı kesici alınmaması önemli. Çok şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı varsa tabi ki eziyet çekmesinler; alabilirler, miktarı abartılı şekilde almasınlar.
* Aşılar; mide bulantısı, kol, kas ağrısı yapabilir, hafif grip belirtileri yapabilir. Burada da dikkat edilecek husus; aşı yaptırdıktan sonra herkes kendi doktoru gibi tedbirli davransın. (DHA)

bu çeşitlilik halkı kararsızlığa sürükler, bir şekilde vatandaşa güven verilmeli bir nebze ikna edilmeli.

bu çeşitlilik halkı kararsızlığa sürükler, bir şekilde vatandaşa güven verilmeli bir nebze ikna edilmeli.
Çeşitlilik olması daha iyi değil mi? Böylece herkes istediği aşıyı seçebilir.

Bizim yerli aşı piyasaya çıktığında gereksiz kalacak bu gidişle.

Ne zaman çıkacak bizim yerli aşı varmı bir gelişme bu durumla alakalı yoksa buda yerli uçak gibimi olacak
3. faz aşamasında diye duydum. Çıksa da artık üçüncü Dünya ülkelerine satarız bundan sonra.

Çeşitlilik olması daha iyi değil mi? Böylece herkes istediği aşıyı seçebilir.

sen bu söylevde bulunduğun esnada ablamla aşı kuyruğundaydım; ben gündüzden olduğum için hareket kabiliyetine sahiptim ve etrafta dolanıyordum.
aşı olanların büyük oranı sağını solunu seçemiyordu yahut güvenlik düz ileri dediğinde hangi ileri diye soruyorlardı.

çeşitlilik muhakkak iyidir evladır fakat alıntıladığın demecimde belirttiğim üzere; halkın aydınlatılması ve çeşitli aşı cinslerinin kabiliyetlerine dikkat çekilmesi gerekiyor.
merkel ananın tehdidi hain emellerimi gerçekleştirmeme mani olabileceği için biontech seçiminde bulundum. valla halk neye göre seçecek hiç bilmiyorum.

Kendini batıya yakın his edenler Biontec seçer. Eski sosyalizm dönemine özlem duyanlar Sputnik'e koşar. Batıya gıcık olanlar Sinovac olur. Milliyetçi kesim de yerlisi çıksın diye bekler.

sen bu söylevde bulunduğun esnada ablamla aşı kuyruğundaydım; ben gündüzden olduğum için hareket kabiliyetine sahiptim ve etrafta dolanıyordum.
aşı olanların büyük oranı sağını solunu seçemiyordu yahut güvenlik düz ileri dediğinde hangi ileri diye soruyorlardı.

çeşitlilik muhakkak iyidir evladır fakat alıntıladığın demecimde belirttiğim üzere; halkın aydınlatılması ve çeşitli aşı cinslerinin kabiliyetlerine dikkat çekilmesi gerekiyor.
merkel ananın tehdidi hain emellerimi gerçekleştirmeme mani olabileceği için biontech seçiminde bulundum. valla halk neye göre seçecek hiç bilmiyorum.
Aşı olup da sağını solunu seçemeyini ilk kez senden duydum.:) Geçmiş olsun.

Aslında uzun zamandır hem televizyon hem de internet üzerinden insanlara gerekli bilgiler aktarılıyor ve tüm aşıların özellikleri çok defa anlatıldı.

SPUTNİK V AŞISI NEDİR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Rus aşısı FDA tarafından Faz 3 çalışmalarını tamamlamasıyla birlikte onaylanmıştır. Bu aşı aslında Johnson and Johnson ve Oxford-Astra Zeneca aşısı ile aynı grupta aşıdır. Bu aşıların üçü de viral vektör aşıdır.

COVID-19 aşısı Sputnik V (Gam-COVID-Vac),SARS-CoV-2 koronavirüs geninin entegre edildiği adenovirüs DNA’ya dayalı vektör aşısıdır. 21 gün aralıklarla kas içinden ayrı ayrı uygulanır. Sonuçlar, aşının sağlıklı katılımcılarda iyi tolere edildiğini ve oldukça immünojenik olduğunu gösterilmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanım için izin verilen COVID-19 aşıları arasındadır. Virüs vektör olarak Adenovirüs kullanılır ve bu virüs içine koronovirüs spike proteini sentez etmesi için DNA paçası yerleştirilip vücuda enjekte edilir. Bu DNA parçası vücudumuzda koronovirüsün bağışıklık sağlayan proteinini sentez ederek bağışıklık gelişir. Bu aşı kişinin DNA’sına entegre olmaz. Hastalık oluşturmaz. Bu nedenle de güvenlidir.

Yan etkilerin %94’ü hafif yan etkilerken %0,3 oranında ciddi yan etkiler bildirilmiştir. Aşı yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık görülebilir. Bunun dışında baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı, titreme, ateş ve mide bulantısı görülebilir. Bu reaksiyonlar grip benzeri reaksiyonlardır. Bu yan etkiler genellikle aşı yapıldıktan sonraki bir veya iki gün içinde başlar. Yan etkiler, günlük aktivitelerinizi yapma becerinizi etkileyebilir, ancak birkaç gün içinde geçmeleri gerekir.

Ciddi yan etkilere oldukça nadirdir . Her aşı yapılmasında olduğu gibi bu aşıdan sonra da hastane ortamında 30 dakika beklenmesi uygundur.

Sputnik V yan etkileri neler?

Geçmiş olsun.

Aslında uzun zamandır hem televizyon hem de internet üzerinden insanlara gerekli bilgiler aktarılıyor ve tüm aşıların özellikleri çok defa anlatıldı.

- teşekkür ediyoruz.

- meşrulukları biraz zayıfladı, halk teveccüh göstermiyor. aşı seçiminin ana etkeni hangisini olursam iyi korunurum olmalıyken iş "hangisini olursam ölmem"e döndü.
neyse geleceği varsa göreceği de vardır.

- teşekkür ediyoruz.

- meşrulukları biraz zayıfladı, halk teveccüh göstermiyor. aşı seçiminin ana etkeni hangisini olursam iyi korunurum olmalıyken iş "hangisini olursam ölmem"e döndü.
neyse geleceği varsa göreceği de vardır.
Aşılar, bizim bilmediğimiz yoğun bir çalışma-deneme sürecinden geçtiler ve salgın, dünya çapında yaşandığı için çok sayıda bilim insanı aynı anda çalıştılar. Bize çok hızlı görünen süreci de bu sayede kısaltmış oldular. Bazı ülkelerde bilim insanlarının çocukları bile aşı oldu ve ortada bir sorun olsa hiç kimse çocuğunu böyle bir riske atmazdı.

İş yerlerinin merkezleri "aşı randevunuzu alın" diye mail atmaya başlamışlar çünkü tek bir aşısız personel, diğer tüm çalışanları riske ediyor. Otellere yakında aşısız müşteri kabul etmeyecekler. İsteseniz de istemeseniz de aşı yaptırmak zorunlu hale gelecek ve bu sebeple bir an önce yaptırıp salgının bitmesine destek olmak gerekiyor.

Aşı konusunda şuan kararsızım tanıdığım 2 kişi biontech aşısı sonrası hastanelik oldu yan etkilerinden dolayı

Aşı konusunda şuan kararsızım tanıdığım 2 kişi biontech aşısı sonrası hastanelik oldu yan etkilerinden dolayı
aynen her geçen gün hep olanlar ağır geçiriyor ben bilmesem bunları daha iyi ama gözüme gözüme sokuyorlar:D

Bana ve eşime kol ağrısından başka herhangi bir yan etkisi olmadı biontechin. Hatta annem babam da biontech oldular onlarda da olmadı bişi. Annem stentli babam by-pass geçirmişti..

Virüsün her bünyeyi ayrı etkilemesi gibi aşı da bünyeye göre etkiliyor ellaam

Kronik rahatsızlıkları olanları daha çok etkiliyor diye okumuştum

Ateş halsizlik vs gibi

Geri