Sovyet Rusya Neden Soğuk Savaşı Kaybetti

Konu sahibi son olarak 4378 gün önce görüldü
Bilindiği üzere özellikle İkinci Dünya Savaşının ardından dünya iki kutba bölündü.Bir yanda Avrupa ve Abd diğer yanda Sovyet Rusya.Bu dönemde bu iki kutup sık sık karşı karşıya geldi ve raketbet halinde oldu ve kazanan Abd ve Avrupa oldu.Bence bunun en büyük sebebi her ne kadar o görüşü benimsemesemde Sosyalizm ve Komünizmi Sovyet Halkına ve egemenliğindeki milletlere anlatamadığı için kaybettiğini düşünüyorum.Peki sizce nedne kaybetti bu savaşı Sovyet Rusya?

Bana sorarsanız ben soğuk savaş döneminde SSCB'nin ABD'den daha güçlü olduğunu düşünüyorum.En azından nükleer güç bakımından ki en güçlü hidrojen bombasınıda Ruslar icat etmişti zaten.(T-sar)Abd Rusya'yı psikolojik savaşla alt etti.Zaten savaş fiili sıcak bir savaşa dönüşseydi,büyük olasılıkla dünya diye bir gezegen evrende şuan var olmuyor olurdu.Abd'de çıkan otomoniller,şöhret vs. Rus halkının ilgisini çekmeye başlamıştı o dönemler. Ruslar'ın kapitalist Amerika'yı özenmeside büyük bir etken.ABD'nin Rus halkına yaptığı gövde gösterisininde etkisi büyük oldu anlayacağınız.Zaten şuan günümüzde ABD'nin önündeki en büyük engel Hala Rusya bence.Silah bakımından ona denk olaiblecek başka bir ülke bilmiyorum.Ekonomik açıdan çok geride sadece.Belki saçma bulacaksınız ama şuan ki hükümet batı yerine Avrasya'ya sırtını dayasa idi,şuan olumlu yönde daha iyi konumda olurduk.İran bunun güzel örneği.Tutturmuşlar bir batı batı batı.Ona bakarsanız Atatürk'te bir ara SSCB ile işbirliği yapmıştı ki sosyalizmi desteklemeyen biriydi.Kısacası bir ülke ile misal İran,Rusya işbirliği yapacak olmamız onların kültürlerinide alma zorunluluğu vermez.Neyse konu saptı biraz ama hazır açılmışken eklemek istedim.

Bunu tek sebeple açıklayamayız. Birçok neden sıralanabilir.
Ancak bence bunun başlangıcı Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin 20. Kongresi'dir.
Bu kongrede Nikita Kruşçev revizyonizmin tohumlarını ekmiş ve Stalinizme örtülü bir savaş açmıştır. İdeolojik savaş geri çekilmiş ve "barış" ve "diyalog" adı altında ideolojik anlamda geri çekilmiştir. Dolayısıyla buradaki alanı da başkaları, yani kapitalist düzen doldurdu.

Ondan sonraki Brejnev veya Gorbaçov'da bunun paralelinde ilerledi. Glasnost, Prestroyka vs gibi uygulamalar bunun somut göstergesidir.

Bunu tek sebeple açıklayamayız. Birçok neden sıralanabilir.
Ancak bence bunun başlangıcı Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin 20. Kongresi'dir.
Bu kongrede Nikita Kruşçev revizyonizmin tohumlarını ekmiş ve Stalinizme örtülü bir savaş açmıştır. İdeolojik savaş geri çekilmiş ve "barış" ve "diyalog" adı altında ideolojik anlamda geri çekilmiştir. Dolayısıyla buradaki alanı da başkaları, yani kapitalist düzen doldurdu.

Ondan sonraki Brejnev veya Gorbaçov'da bunun paralelinde ilerledi. Glasnost, Prestroyka vs gibi uygulamalar bunun somut göstergesidir.
Bir diğer sebeb olarak özellikle Abd ve Avrupa'daki sinemanın etkisini gösterebilirmiyiz?Mesela Sovyet Rusya silahlanmada hızlı iken karşısndakiler dünyaya kendi düzenlerini sinema ile anlattılar ve kabul ettirdiler diyebilirmiyiz hacım?

Çünkü sosyalizmi fiiliyatta uyula(ya)madılar. Zaten sosyalizmi eleştiren herkes de sanki sosyalizm demek sovyet demek, rus demekmiş gibi onlardan örnek verir ya! Halbuki sosyalizmin suçu değildi bu.

Bir diğer sebeb olarak özellikle Abd ve Avrupa'daki sinemanın etkisini gösterebilirmiyiz?Mesela Sovyet Rusya silahlanmada hızlı iken karşısndakiler dünyaya kendi düzenlerini sinema ile anlattılar ve kabul ettirdiler diyebilirmiyiz hacım?

Elbette. Bu işin ideolojik yönünün bir parçası.
Sinemadaki lüks yaşamlar, havuzlu villalar, komünizmin anti-demokratik olduğuna yönelik söylemler, patron ve işçinin "kardeşliğinin" işlendiği temalar, benzer şekilde müzikteki pop kültürü gibi kültür sanat alanında çok fazla etkiler olduğunu söyleyebilirim.

Geri