Sosyal Medyada Tacize Uğrayan Fenomene Savcılıktan Garip Yanıt: Hesabını Gizleyebilir

Konu sahibi son olarak 149 gün önce görüldü
TikTok’ta paylaştığı dans videolarıyla 2,4 milyon takipçi sayısına ulaşan sosyal medya fenomeni Eda Yön, uğradığı taciz üzerine açtığı davanın geçersiz kılınması üzerine hakkının peşine düştü. Yön ve avukatı, sosyal medya hesabının açık olması nedeniyle aldığı taciz içerikli mesajın olası olduğu yönünde verilen mahkeme kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kararı aldı.

TikTok’ta paylaştığı dans videolarıyla tanınan sosyal medya fenomeni Eda Yön’ün aylar önce yaşadığı bir taciz üzerine açtığı dava, davanın sonucuna verilen tepkiyle ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden kendisini taciz eden kişiye açtığı dava tacizcinin lehine sonuçlanınca Yön ve avukatı, davayı daha ileri taşıma kararı aldı.
Mahkeme, tacizcinin cinsel organının fotoğrafını da içeren mesajlarla ilgili açılan davayı “Eda Yön’ün hesabının gizli olmaması” gerekçesiyle geçersiz kıldı. Duruma sosyal medya üzerinden tepki veren Eda Yön ve avukatı, kararın Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağını aktardı.

"Hesabımın açık olması kimseye taciz hakkı vermez"

eda

İzmir’de yaşayan TikTok fenomeni Eda Yön, Instagram üzerinden aldığı bir mesajla tacize uğradı. Mesajın yanı sıra cinsel organının fotoğrafını da Yön’e yollayan tacizciye haklı olarak dava açıldı. 10 Haziran tarihinde gerçekleşen olay üzerine açılan dava, 28 Haziran’da yanıt aldı. Savcılığın kararı ise, Yön’ün hesabının gizli olmaması ve bu tip mesajlara da açık olması yönündeydi. Duruma itiraz eden fenomen, İzmir Sulh Ceza Hakimliği'nden de aynı gerekçeyi duyunca avukatıyla birlikte kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kararı aldı.
Eda Yön, “sokakta tacizci varsa dışarı çıkma” benzeri karara karşı yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “Bu düşünce beni oldukça üzen yersiz bir kalıp. Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz vakalarında suçlunun suçundan çok ‘Kadının o saatte orada ne işi var?’, ‘Neden etek giymiş?’ gibi özgürlüğümüzü kısıtlayıcı düşüncelerden bir farkı yok. Ben bir TikTok fenomeni ve aynı zamanda sosyal medya influencer’ıyım. Tabii ki bu koşullarda sosyal medya hesaplarım herkesin erişimine açık olacaktır. Fakat bu durum, sosyal medyadaki kullanıcıların bana veya sosyal medyada tanınan diğer kişilere hakaret etmesi veya cinsel taciz içerikli mesajlar atmaları hakkını onlara tanımaz.”

Alınan kararın hukuk adına üzüntü ve kaygı verici olduğunu ifade eden avukat Alperen Çetinkaya ise, yaptığı açıklamalarda hayal kırıklığını şu sözlerle dile getirdi: “Müvekkilim bir sosyal medya fenomenidir. Sadece bu nedenle dahi hesabını veya mesaj isteklerini gizlemesi mümkün değildir. Kaldı ki sırf tacizcinin birisi kendisini taciz etmesin diye kişisel özgürlük alanının kısıtlanması tavsiyesi ile savcılık makamının hem de Sulh Ceza Hakimliği’nin aynı görüşü paylaşarak soruşturmayı kapatması kaygı ve üzüntü verici bir durumdur”

alıntı

Tacizcinin dayısı vardır :d ondan kapanmıştır konu. D

E bacım sen de tarhana tarif videosu çekmiyorsun ama. Hem götünle memenle para kazanacaksin hem de ara sıra laf atmalara kızacaksin. Olmaz öyle şey. Ne var yani taciz etti dediği sanki duvara dayamislar. Sana yaprak fotosu atarak sevgisini göstermek istemiş. Söyle abide gibi bi yaprağım olsa ben de herkes görsün bilsin isterim. Oyna devam et. Nizami.

Dönem ödevi cekmek icin tiktok gibi mazın bir yere girip tacize ugramak ne buyuk sanssizliktir.

Son düzenleme:

Dansçı ve sosyal medya fenomeni Eda Yön, sosyal medya hesabına cinsel organının fotoğrafını yollayıp, mesaj yazan O.C.'den şikayetçi oldu. Savcılık, Yön'ün profilinin herkese açık olması nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi​

İzmir’de yaşayan bir sosyal medya platformunda 2,4 milyon takipçisi olan dansçı Eda Yön’e, 10 Haziran tarihinde iddiaya göre O.C., internet üzerinden cinsel organının fotoğrafını gönderip, altına da mesaj yazdı.

Mesajı gören Yön, avukatı Alperen Çetinkaya aracılığıyla savcılığa gidip, şikayette bulundu. 28 Haziran 2021 tarihinde savcılık, ‘Şikayetçinin, Instagram hesabını gizliye alması durumunda bu kişilerden bu tarz mesajların gelmeyeceği gözetilerek’ kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

İzmir Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itirazın da aynı gerekçeyle reddedilmesi üzerine Avukat Çetinkaya, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

‘TABİİ Kİ HESAPLARIM AÇIK OLACAK’

Fenomen olduğu için sosyal medya hesabını açık olarak kullanmak durumunda olduğunu belirten Eda Yön, “Bu düşünce beni oldukça üzen yersiz bir kalıp. Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz vakalarında suçlunun suçundan çok ‘Kadının o saatte orada ne işi var?’, ‘Neden etek giymiş?’ gibi özgürlüğümüzü kısıtlayıcı düşüncelerden bir farkı yok. Ben bir TikTok fenomeni ve aynı zamanda sosyal medya influenceriyim. Tabii ki bu koşullarda sosyal medya hesaplarım herkesin erişimine açık olacaktır. Fakat bu durum, sosyal medyadaki kullanıcıların bana veya sosyal medyada tanınan diğer kişilere hakaret etmesi veya cinsel taciz içerikli mesajlar atmaları hakkını onlara tanımaz” ifadelerini kullandı.

“KARAR KAYGI VERİCİ”

Kararı değerlendiren Yön’ün avukatı Alperen Çetinkaya, durumun kaygı ve üzüntü verici olduğunu söyledi. Çetinkaya, “Müvekkilim bir sosyal medya fenomenidir. Sadece bu nedenle dahi hesabını veya mesaj isteklerini gizlemesi mümkün değildir. Kaldı ki sırf tacizcinin birisi kendisini taciz etmesin diye kişisel özgürlük alanının kısıtlanması tavsiyesi ile savcılık makamının hem de Sulh Ceza Hakimliği’nin aynı görüşü paylaşarak soruşturmayı kapatması kaygı ve üzüntü verici bir durumdur” dedi.

“AÇIK HESAPLAR TACİZCİLERİN HEDEFİ HALİNE GELECEKTİR”

Kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarının altını çizen Avukat Çetinkaya, “Bu bakış açısı, ‘Kadın mini etek giymezse, taciz de olmaz’ diyenlerle aynı bakış açısının paylaşılmasıdır. Tacizci taciz etmesin diye, müvekkilimin kendi özgürlük alanının kısıtlanmasının istenmesi hiçbir hukuk normuna uymamakla birlikte, hukuku bir kenara bırakırsak hiçbir insanlık normuna da uymamaktadır. Tacizci yerine mağduru cezalandıran, sosyal medya dahil her yerin özellikle kadınların tacize uğraması noktasında suç mahalli haline getirecek, gerçek adalet yerine erkek adaletini baz alan zihniyetle yazılmış, çağı yakalayamayan, hukuki nitelendirmeden uzak, kişinin hak ve özgürlüğünü kısıtlayan bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız. Aksi halde başta kadınlar olmak üzere hesabı gizli olmayan tüm hesap sahipleri tacizcilerin ve zorbaların hedefi haline gelecektir” ifadelerini kullandı

Ya ım yeahlı video çekilen bir platform da çiçek resmi beklemen çok saçma. Ülkede sapıgı var herşeyi var lütfen ya.

TABİİ Kİ HESAPLARIM AÇIK OLACAK

O zaman tabiki böyle şeylere maruz kalacaksın

Mahkemenin kararı doğru,
hakimlerin işi yok boş işlerle mi uğraşacak.
engellesin gitsin, çok mu zor
hiç görmediği bişi sanki
yemeyip içmeyip mahkemeye koşmuş
Tayyip kılıklıya bak sen

E bacım sen de tarhana tarif videosu çekmiyorsun ama. Hem götünle memenle para kazanacaksin hem de ara sıra laf atmalara kızacaksin. Olmaz öyle şey. Ne var yani taciz etti dediği sanki duvara dayamislar. Sana yaprak fotosu atarak sevgisini göstermek istemiş. Söyle abide gibi bi yaprağım olsa ben de herkes görsün bilsin isterim. Oyna devam et. Nizami.
Taciz eyleminin yanlışlığını bir tarafa bırakıp, bir kadının davranış ya da yaşam tarzı sebebi ile tacizi hak ettiğini mi düşünüyorsun?

"Jodie Foster / Sanık" filmi geldi aklıma yine...
Gerçek bir hikayeye dayanan bu filmde, barda alkol alıp erotik dans yapan bir kadının tecavüze uğraması ve sonrasında verdiği hukuk mücadelesi konu ediliyordu. Kadının o günkü hali ve geçmiş yaşamı gerekçe gösterilerek, tecavüzcüler hafif cezalar almışlardı ve bu yanlışa karşı verilen hak mücadelesi anlatılıyordu.

Hiçbir kadın hiçbir gerekçe ile tecavüz ya da tacizi hak etmez. Hesabı gizli olsun ya da olmasın, sonuçta bu bir erkeğe kadını taciz etme hakkı tanımaz.

Çorba tarifi vermesine gerek yok @climax çünkü sonuçta sokaklarda, iş yaşamında ya da sanal ortamda kadınlar sürekli çeşitli bahaneler ile taciz ediliyor ve hatta küçücük kız çocukları bile ve böyle bir yanlışa bahane yaratma çabası çok anlamsız.

Dünya üzerinde hiçbir kadın ne yaşam tarzı ne de davranışları nedeni ile tacizi hak etmez, böyle bir bakış açısı asla kabul edilemez.

Dilerim yine birilerini kızdırmak için öylesine yazmışsındır çünkü gerçekten böyle düşünüyorsan çok üzücü...

Neden haklı? Kim veriyor bir erkeğe kadını taciz etme hakkını?
Climax ın dediği gibi sosyal medyada orasını burasını açıp fotolar atarak para kazanan biri.
Taciz edilmesi gayet normal yani.
Ben yapılsın demiyorum ama bugün su damacanasıyla , arabanın egzozuyla ilişkiye giren bir toplulukta bu şahsın taciz edilmesine şaşırılacak bir şey yok :)

O taciz edenler takip edenler olmasa bu hanım kız aç kalır :)

Climax ın dediği gibi sosyal medyada orasını burasını açıp fotolar atarak para kazanan biri.
Taciz edilmesi gayet normal yani.
Ben yapılsın demiyorum ama bugün su damacanasıyla , arabanın egzozuyla ilişkiye giren bir toplulukta bu şahsın taciz edilmesine şaşırılacak bir şey yok :)

O taciz edenler takip edenler olmasa bu hanım kız aç kalır :)
Ne paylaştığının önemi yok çünkü ne paylaşırsa paylaşsın, taciz etmeye kılıf olamaz.
Bu bakış açısı ile gidersek, yolda mini etek giyen kadını da çok açık bulup taciz etmeye kalkanlar çıkar. Çıplaklar plajındaki kadınları bile taciz etmeyen erkekler varken, bazı erkeklerin yanlışına bence hiç bahane aramayalım.

siz kafayı yemişsiniz. kadın dansçıymış arkadaşlar; orasını burasını açarak değil işini yaparak para kazanıyor. yanlışlıkla hiçbir kadın sizin önünüzde düşmez umuyorum. siz, düşene de bir tekme atarsınız. tacizi bu kadar meşrulaştırmak olmaz.

Ne paylaştığının önemi yok çünkü ne paylaşırsa paylaşsın, taciz etmeye kılıf olamaz.
Bu bakış açısı ile gidersek, yolda mini etek giyen kadını da çok açık bulup taciz etmeye kalkanlar çıkar. Çıplaklar plajındaki kadınları bile taciz etmeyen erkekler varken, bazı erkeklerin yanlışına bence hiç bahane aramayalım.
Ne paylaştığının çok önemi var!
Hele de bu işten para kazanıyorsa.

Bak ne demişim yukarı da .. Millet yolda mini etekle gezeni bırak su damacanasıyla ilişkiye giriyor kaldı ki şortlu etekli.

Bu kız ve bunun gibilerin durumuyla yolda etekli şortlu gezenleri aynı kefeye koyamazsın!

Bu kız para kazanıyor diyorum :)
Kendisini taciz edip penis fotosu atanlar sayesinde lüks araçlarla geziyor, en iyi restoranlarda şarabını yudumlayıp hikayeler atıyor.

Plajda bikini giyen yolda etek şortla gezenlerden farklı yani. Bilmem anlatabildim mi? :)

Her taciz içerikli mesaj atandan para almak için yapmadıysa bende bir şey bilmiyorum. Günde milyonlarca böyle mesaj atan insan vardır. Hakimlerin işi gücü yok bunlarla mı uğraşacak. Engelle geç ya da mesajlarına bakma git 5 kuruş para ver danışman tut.

Ne paylaştığının çok önemi var!
Hele de bu işten para kazanıyorsa.

Bak ne demişim yukarı da .. Millet yolda mini etekle gezeni bırak su damacanasıyla ilişkiye giriyor kaldı ki şortlu etekli.

Bu kız ve bunun gibilerin durumuyla yolda etekli şortlu gezenleri aynı kefeye koyamazsın!

Bu kız para kazanıyor diyorum :)
Kendisini taciz edip penis fotosu atanlar sayesinde lüks araçlarla geziyor, en iyi restoranlarda şarabını yudumlayıp hikayeler atıyor.

Plajda bikini giyen yolda etek şortla gezenlerden farklı yani. Bilmem anlatabildim mi? :)
Kız dans ediyormuş sadece fakat daha fazlasını yapıyor bile olsa sonuç değişmez. Kimse ona tacizde bulunamaz.
Rus revü kızları da soyunup para kazanıyor ama ne sahnede ne de sahneden indikten sonrasında hiçbir erkek onlara tek bir kelime edip tacizde bulunamaz.
Para kazanıyor bile olsa sınırlarını kendi belirler ve hiçbir erkek de o sınırı aşamaz.

Ya siz manyak mısınız? Taciz dediği pandik atmamış. Cükünün fotoğrafını atmış. Ne var bunda bu kadar?
Hiç kimsenin çıplak fotoğrafını görmek zorunda değil kadınlar...
Sokakta pantolonunu indiren erkeği niye tacizci kabul ediyoruz o zaman?

Geri