Sosyal Baskı Nasıl Davranışa Dönüşür?

• Kullanıcı Yek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Ruh Sağlığı
Konu sahibi son olarak 1047 gün önce görüldü
[YOUTUBE]watch?v=02EGySPVpLw[/YOUTUBE]​

Sosyal Öğrenme Kuramı'yla Bandura'yı analım.

İki yüzlü olmayı öğretir. Tercihi bir davranış olmaz çünkü adı üstünde baskıyla oluşturulmuştur durum kurtarmak için mış - muş denilmesin diye saklı ve gizli şeyler yaşanır

Yek video koymadın demi ?? Teldeyim göremiyorum

Yek video koymadın demi ?? Teldeyim göremiyorum

Video var Noah. Kişi "Öyle yapıyorlar, bu yüzden yapıyorum" doğrultusunda hareket ediyor videoda. Güzel bir video, bilgisayara geçince bakarsın ;)

ama bak görmeden bile üstüne doğru basmışım müneccim gibi adamım demi ;)

Noah hislerin kuvvetliyse demek (:

Dediklerin çok doğru tespitler zaten (:

Harikaydı...

Sosyalleşmek için insanları takip etmek. Grup dışında kalmamak için uyum sağlama...
Sosyal öğrenmenin en etkili öğrenme yöntemlerinden olduğunu söylesek yanlış olmaz. Fakat hızlı ve tesirli bir öğrenim olsa da yeterince doğru ve masum mu?
Bu bana Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini de anımsattı. Acaba bu deney, hiyerarşik sıralamada farklı konumlarda bulunan bireylere yapılsa aynı sonuç mu çıkar? Sanmıyorum...

Dip şeysi: A. Bandura'ya Allah ömür versin.

Harikaydı...

Sosyalleşmek için insanları takip etmek. Grup dışında kalmamak için uyum sağlama...
Sosyal öğrenmenin en etkili öğrenme yöntemlerinden olduğunu söylesek yanlış olmaz. Fakat hızlı ve tesirli bir öğrenim olsa da yeterince doğru ve masum mu?
Bu bana Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini de anımsattı. Acaba bu deney, hiyerarşik sıralamada farklı konumlarda bulunan bireylere yapılsa aynı sonuç mu çıkar? Sanmıyorum...

Dip şeysi: A. Bandura'ya Allah ömür versin.

HATRA kesinlikle katılıyorum sana. Zaten Bandura'nın öğrenme kuramını bu kadar çok göz önünde bulundurmamın sebebi de bu. Bireyler sosyal öğrenmeyle o kadar hızlı ve etkili öğreniyorlar ki, bakıldığında yanlış öğrenmelerle karşılaşmak da kaçınılmaz oluyor haliyle.

Maslow'a gelince. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini yanlamasına sürdürmenin de mümkün olduğunu düşünüyorum, ancak deneyimlerimi göz önümde bulundurduğumda, çişim varken sevgilimin yanında olması pek mümkün olmuyor =)

Hiyerarşide, gerçekten bilgi gücünün hakim olduğu, özgüvenin yetkinliğinin yer aldığı bireylerde belki mümkün olmayabilir ama insan olarak kolayı seviyoruz, bence taklit insanların en sevdiği öğrenme şekli.

Efenim ben de size katılmaktan kendimi alamıyorum. :) Kolaya kaçmanın doğurabileceği yanlışları ve zorlukları hiç hesap etmeden sorgusuzca seviyoruz taklidi.

Psikolojik olarak sağlıklı olan insan, böyle bir olay karşısında grup dışında kalma endişesinden evvel, yapılan davranışın amacını merak edecektir. Yani, "Hacı napıyonuz ya, hayırdır?" vaziyeti... Hasıl kelam, günümüzdeki korkunç bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve yanlış düşüncelerin ardından yürümemek için önce "birey" olmak sonra sosyalleşmek gerektiği kanaatindeyim.
Ancak bir de sırf sıra dışı olmak, "sürü"den ayrılmak adına kendini parçalayan, her sosyal ortamda sözüm ona farklılığını kanıtlamaya çalışarak neredeyse her durumu eleştiren ve reddedenler var ki onlara da Allah'tan şifa diliyorum.
Sizlere de saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum. :)

Kisi benliginden uzaklasmak zorunda kalır. Bu da diger olumsuz etkenlerin anasıdır zaten.

Aydınlatıcı ve günlük hayatı irdelemeye dair çok güzel bir bilgi.Teşekkürler sevgili Yek.
Çevresel etmenlere (Taklit,model alma,gözlem) yer vermiş olması manidar.Fakat bireysel farklılıkların hepsini açıklayamıyor Bandura.Genetik yatkınlık ,mizaç ikinci planda kalmış.

Zaten baktığımızda davranışçı, bilişsel ve sosyal öğrenme kuramlarının ayrı ayrı zayıf kaldığı noktalar bulunmakta. Hepsinde bir odak noktası var ve bu odak noktasının altına inilmiş durumda. Bireysel farklılıkları tanımlamada da daha çok öğrenme ve öğretim stilleri devreye giriyor. Bu stiller de bireysel farklılıklar sonucu şekilleniyor(Öğrenme üzerinden değerlendirildiğinde).

Katkı ve paylaşım çok iyi oldu Çavlan =)

Yek Bende de hayattan zevk alamama var nedeni nedir sence ?

Geri