Sorun belkide karşımızdakinde değil,karşımızdakine yüklediğimiz anlamlarda...

J
  • Kullanıcı Jigsaw
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Hepimiz muhakkak severiz birilerini...Ya arkadaş olarak,ya dost,ya sevgili...Severiz işte.
Peki birgün sevdiğimiz daha doğrusu sevdiğimizi sandığımız insanları yargılarken kendi düşüncelerimize,onlara yüklediğimiz anlamlara baktık mı? ya karşımızdaki yüklediğimiz anlamların tek birini bile taşımıyorsa? ya sandığımızdan farklı biriyse? neden bu ihtimali düşünmek yerine ısrarla sevdiğimiz insanın yüklediğimiz manalarla dolu olduğuna inanırız ki?
Yanıtı çokça çeşitlenir aslında...Belki mücedele edemeyecek kadar tembellik,belki kaybetme korkusu,belki mükemmelliyetçilik,belki sabit fikirlilik ve türevleri...
Bazen birine yoğun duygular beslediğimizde dünyadaki her insanın ayrı özel birey olduğunu,herkesin hayat karşısında kişisel plan ve gayelerinin olduğunu unutuyoruz.
Birini seversiniz ve dersiniz ki; nekadar sıcak,nekadar içten,ne kadar dobra biri! Belkide özünde çok soğuk biri ve biz onun yakaladığımız tek bir geyik cümlesini beslediğimiz duygulardan abarttıkça abarttık kimbilir? Sonra karşımızdaki kişi bizi red ettiğinde yada beklediğimiz ilgiliyi vermediğinde suçu ona atıyoruz ;''Ne anlayışsız,ne kaba insan !'' diye.
Halbuki hayır.O kişi sadece sizin düşlediğiniz kişi değildi,yüklediğiniz anlamları taşımıyordu.Siz ona sıcak diyordunuz,ama o yalnızlığı seven soğuk biriydi! mantığınıza söz hakkı tanımadan,kalbinizdeki duyguları pompaladınız ona karşı.Bir bekleyin mantığınız onu tanısın,kavrasın! anlamlarınızda ona göre şekillensin.Yukarıda sevdiğimizi sanmaktan bahsettim.Bir insan birini gerçekten seviyorsa sorgular,iyi günündede kötü günündede yanında olur.Beslediği anlamlara karşılık bulamayınca küsüp kabauğuna çekilmez,kin gütmez değil mi? Velhasıl Problem karşımızda değil,tanımadan yüklediğimiz anlamlarda.
Bir insanı tanımadan,emek vermeden,sevginizi zamana yaymadan ondan yüklediğiniz anlamları beklemeyin.Tadacağınız tekşey hayal kırıklığı olur.Bunun sorumlusuda siz olursunuz.Birine karşı gerek dostani,gerek beşeri gerek aşksal anlamda yoğun duygular besliyorsanız sevinin, çünkü yüklediğiniz anlamlar zevklerinizi,hayat perspektifinizi tanımak için bir fırsat olacak.Ancak sabırlı olun.Duygularınıza teslim olmadan onu tanıyın.Eğer ki doğru bir insansa göreceksiniz ki, aranızda samimiyet bağları oturmaya başlamış.

Pitre

Öyle planli projeli ask, dostluk, iliski olmaz Pitre. Kendince anlam yüklemedigin tek bir insan olamaz hayatinda. Daha ilk bakista yüklersin. Dur ben zamana yayayim, bana uygunsa seveyim diyemezsin. Öte yandan gittigin kadar karsindakinin gelmesini beklersin. Karsiliksiz, kosulsuz, sartsiz sevebilecek tek kisi sadece annelerdir. Bu benim görüsüm. Güzel bir yazi olmus , kalemine saglik.

Öyle planli projeli ask, dostluk, iliski olmaz Pitre. Kendince anlam yüklemedigin tek bir insan olamaz hayatinda. Daha ilk bakista yüklersin. Dur ben zamana yayayim, bana uygunsa seveyim diyemezsin. Öte yandan gittigin kadar karsindakinin gelmesini beklersin. Karsiliksiz, kosulsuz, sartsiz sevebilecek tek kisi sadece annelerdir. Bu benim görüsüm. Güzel bir yazi olmus , kalemine saglik.

Öyle tabii ki ancak benim kast ettiğim tanımadan yüklediğimiz anlamlara karşılık beklemek.Belki karşımızdaki insan bizim yüklediğimiz anlamlardan çok daha farklı biridir.Zamana yaymaktan kastım o kişiyi tanımak.Tanıdığımızı zannedip yanıldığımız çok insan olmadı mı hayatımızda ? Okuyan gözlerine sağlık.

İnsanoğlu anlamak çok zordur değil mi Pitre. Biz sadece kişinin duruşuna, konuşmasına ve tavrına göre hareket ederiz ve ona göre "çok iyi birisi, çok güvenilir birisi" deriz. İnsanlar yanılabilir evet. Ancak bu yanılgı uçurum şekilde oluyorsa ilk önce insan kendisine bakmalı.
-Ne yaptım ki bu şekilde oldu?

Aslında bunun cevabını bir kaç cümle ile açıklıyorsa işte zaten o tanıdığımız kişi imiş sonradan çevresel faktörlerden dolayı değişime uğramış. Doğal olarak yapılacak bir şey kalmadığında "Boşa geçen" zaman gözüyle bakıyorsun artık o insana.
Ve zaman sonra "Bu da onlardan biriydi" diyerek anılarında söz sahibi oluyor sadece.

Beklentiler ve karşılaşılan durumlar zaten belirlenemez. Hiç kimse mükemmel değildir ve hiç kimse aslında çok kötüde değildir.

Sadece sen onda kendini bulamadığını görmüşündür.

Teşekkürler Pitre, yazın güzeldi.

Manidar yorumun için teşekkür ederim,Gözlerine sağlık Eylül abla.

Geri