Soru: Ruhların Yaratılışı Esnasında veya Daha Anne Karnında Cenin Safhasındayken İnsan İçin Saîd vey

• Kullanıcı Od
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - İslami Sohbet ve Makaleler
Konu sahibi son olarak 1245 gün önce görüldü
Soru: Ruhların Yaratılışı Esnasında veya Daha Anne Karnında Cenin Safhasındayken İnsan İçin Saîd veya Şakî, Ya da Cennetlik veya Cehennemlik Yazılması Nasıl Olur?

Cevap: Bu mesele, yerinde yeterince izah edilmiş olmakla beraber, burada da birkaç satırla açıklamaya çalışalım:

Her şeyden önce Allah (celle celâluhu), kulunun ileride iradesiyle nasıl davranacağını, Cennetlik ameller mi yoksa Cehennemlik ameller mi işleyeceğini, sonsuz ilmiyle ezelde bilir ve bildiği için yazar; yoksa kul, Allah (celle celâluhu) öyle yazdığı için Cennetlik veya Cehennemlik, saîd ya da şakî olmaz.

İkinci olarak, Allah (celle celâluhu), kulunun iradesini hangi yönde kullanacağını bildiği gibi, fiillerine tesir eden bütün sebepleri de bilir ve ona göre yazar. O insan üzerinde ailesinin tesir ve terbiyesi nasıl olacak, muhiti kendisini ne yönde etkileyecek, imana ya da küfre götürücü vesileler neler olacak ve o iradesiyle bunları nasıl aşacak, bütün bunları Allah (celle celâluhu) bilir ve ona göre yazar.

Biz, insanın Cennetlik mi Cehennemlik mi olacağını bilemeyiz; çünkü kaderden habersiziz. Hadisin beyanı içinde, sadece zâhirdeki davranışlarına, söz ve fiillerine bakar, bunları din ölçüsüne vurur, küfrünü gerektiren zâhir söz ve davranışları varsa, en fazla 'kâfir' der, fakat Cehennemlik diyemeyiz. Çünkü, zâhire göre davranma mecburiyetindeyiz. İşin hakikatine, o kişinin kalbine ve son nefesini nasıl vereceğine vâkıf bulunmadığımızdan, bu hususları Allah'a havale ederiz. Bugün ateist bildiğiniz birisi, bakarsınız bir zaman sonra imanı bütün bir insan oluvermiştir.

Burada yeri gelmişken, Almanya'da bir hoca arkadaşımızın şahit olduğu hâdiselerden birini nakledeyim:

Mescitler herkese açık, sohbet yapılıyor ve önemli bazı mevzular arz edilmeye çalışılıyor. Dinlemeye gelen gençlerden bir tanesi "Biliyor musunuz?" diyor, "Ben komünisttim." Bu gence hemen 'Cehennemlik' der misiniz? Bu genç, bir kısım temiz arkadaşlarla tanışıyor, kendisine usulüne uygun olarak iman meseleleri takdim ediliyor ve bir cumartesi bu genci, yanında yabancı bir arkadaşıyla yatsı namazında görüyoruz. Ona da bir şeyler anlatılsın diye arkadaşını da getirmiş...

Evet, bu gence "Ben komünisttim." dediğinde hemen 'Cehennemlik' yaftası vurup reddetseydiniz ne kazanacak ve son hâlini gördüğünüzde utanmayacak mıydınız? İnsanlar hakkında hüküm vermek ne vazifemizdir, ne de salâhiyetimiz dahilindedir.

Bir başka gencin, neslimizin hissiyatına tercüman olan şu sözlerine bakalım:

"Ben Köln'de kızıl bayraklar altında yürüyüşlere katılıyordum. Bir gün arkadaşlarımın yanına geldim. Sorular soruluyor, cevaplar veriliyordu. Komünizm sempatizanı olduğum için de bir tedirginlik duyuyor, konuşulanları can kulağı ile dinlemekle beraber, "Acaba totemlerime saldıracaklar mı, aleyhte söz söylenip, sloganlar atılacak mı?" diye teyakkuzda duruyordum. Bunların hiçbiri olmadı; fakat hiç duymadığım imanî mevzular anlatıldı. Aksi hâlde, tatmin olmayacak ve içki, kumar gibi alışkanlıklarımı da bırakmayacaktım."

Yine soralım: Şu anda, hak ve hakikati başka insanlara da anlatmak için arabasıyla sağa sola koşturan bu genci, o hâliyle ve o yaşında nasıl Cehennem'e mahkûm edecektiniz? Efendimiz'in (sallallâhu aleyhi ve sellem) yaptığı şekilde, ismi fıtratına uygun olarak 'Yasir' yapılan bu yiğidi hemen gayyalara mı atacaktınız?

İşte, verdiğimiz misallerde görüldüğü üzere Allah (celle celâluhu), insanın irade düğmesini bütün sebepleriyle hangi istikamette kullanacağını ve hangi istikamet üzerinde son nefesini vereceğini bildiği için, ruhlar âleminde veya anne karnında onun şakî-saîd, Cennetlik veya Cehennemlik olacağını yazar. İnsan da, hadisin ifadesiyle nasıl yaşarsa öyle ölür, nasıl ölürse öyle haşrolur.[1] Bize düşen, Allah'tan (celle celâluhu) ümit kesmeden ve neslimizin geleceğini de karanlık görmeden çalışmak ve imana, hidayete vesile olma yolunda gayret göstermektir.

[1] Bkz.: Müslim, cennet 83; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned 3/331.

-alıntıdır-

Son düzenleme:
Allah insan oğluna iradesini bırakmış.Herkes kendisi seçer nereye gideceğini. Bizim tek üstünlüğümüz (diğer yaratılışlara kıyasla) hak yolunu kendi irademizle buluyor olmamız. Arada bir Şeytana uyanlarda oluyor tabii ki. Her mücadelede zafer de, zaiyat ta olur. Biz insanlık olarak topluca zaferle bu mücadeleden çıkacağız. Ben buna inanıyorum. İnanmayanları da kurtarmaya çalışacağız.

Kendi kaderinizi kendiniz yazıyorsunuz beyler. Allahlik bir durum yok. Mesela ben şu an bir teknede on karıyı sıraya dizemeyip mal gibi şuraya yazı yaziyorsam bunun sorumlusu benim.

Kaderimiz bizi yönlendirir ama nasıl değerlendireceğimiz bizim elimizde. Doğduğumuz gün kaderimiz belli, çünkü ne olarak doğduysak, hep o kişilikte kalırız. O kişiliğin de sınırları belli. Hayat Ray gibi. Hangi yöne yola çıkıldıysa, sonna kadar o yönde ilerler. Yolculuğumuzun nasıl geçeceği bize bırakılmış. İstersek hep uyuruz, istersek okuruz. İstersek boncuk dizeriz.

Kendi kaderinizi kendiniz yazıyorsunuz beyler. Allahlik bir durum yok. Mesela ben şu an bir teknede on karıyı sıraya dizemeyip mal gibi şuraya yazı yaziyorsam bunun sorumlusu benim.

Tabiki öyle; insana "cüz-i irade" diye birşey verilmiş, (yoksa, insanın iradesi olmasa imtihanın bir manası kalmazdı) fakat bu, bütün fiillerini insanın kendisinin meydana getirdiği anlamına gelmez!..

images

Hahahah :) imtihan mı? Çocuk tecavüzüne sessiz kalarak imtihan yapan bir tanrının imtihanindan kaç aldığım umurumda değil.

İmtihan eşit şartlar da başladığın da imtihandır

Hahahah :) imtihan mı? Çocuk tecavüzüne sessiz kalarak imtihan yapan bir tanrının imtihanindan kaç aldığım umurumda değil.

Nerden biliyorsun sessiz kaldığını?! Her olaya anında müdahale etse (mesela senin örneğinde; çocuk tecavüzcüsüne gaipten anında tepesine bi balyoz inse) imtihanın bir anlamı olur mu?! Sırr-ı teklif (imtihan sırrı) bozulmaz mı?! Herkes ister istemez iman etmez mi?!

Nerden biliyorsun sessiz kaldığını?! Her olaya anında müdahale etse (mesela senin örneğinde; çocuk tecavüzcüsüne gaipten anında tepesine bi balyoz inse) imtihanın bir anlamı olur mu?! Sırr-ı teklif (imtihan sırrı) bozulmaz mı?! Herkes ister istemez iman etmez mi?!

herkes iman etmeli mi ? ahlak iman ile alakalı mı ? ölen suçsuz , müslüman değil ise ?
not: tüm bu keşmekeş cennet için mi yani sırf orda ki ırmaklar , kur-an da anlatılan vaad ler hepsi orada sonsuza dek kalınacağı için mi ? yoksa tanrı ile şeytan arasında ki iddaa nın sonucu mu ?

Son düzenleme:

Şöyle kadını aşağılayan cümleleriniz yok mu bitiyorum ! :Ak027r:

herkes iman etmeli mi ? ahlak iman ile alakalı mı ? ölen suçsuz , müslüman değil ise ?
not: tüm bu keşmekeş cennet için mi yani sırf orda ki ırmaklar , kur-an da anlatılan vaad ler hepsi orada sonsuza dek kalınacağı için mi ? yoksa tanrı ile şeytan arasında ki iddaa nın sonucu mu ?

Sence ?

herkes iman etmeli mi ?

Tabiki hayır... Bir sınavda herkes başarılı olacak olsaydı imtihan yapmanın bi anlamı kalmazdı..

ahlak iman ile alakalı mı ?

değil.. ama.. güzel ahlak olmadan da cennete girilebilir..

ölen suçsuz , müslüman değil ise ?

(16/NAHL-97: Erkek olsun kadın olsun, her kim Allah’ın razı olacağı sağlam, yerinde, doğru ve ıslaha dönük işler yaparsa, hiç kuşkusuz ona temiz ve güzel bir hayat yaşatırız. Böyle davrananları yine hiç kuşkusuz, yaptıkları en güzel işleri esas alarak mükâfatlandırırız.)

tüm bu keşmekeş cennet için mi yani sırf orda ki ırmaklar , kur-an da anlatılan vaad ler hepsi orada sonsuza dek kalınacağı için mi ? yoksa tanrı ile şeytan arasında ki iddaa nın sonucu mu ?

-haşa- ona iddia denmez.. İblis'in, Hz Adem a.s ile olan imtihanını kaybetmesi sonucu; Allah'ın şeytana mühlet vermesiyle, ademoğluna müsabaka (imtihan) meydanı açılmıştır.

Kaderin nasıl seni yönlendiriyor bana bir açıklar mısın?

Mesela: Ben bir Karadenizli olarak doğdum. İstesem de, ne kadar çabalasam da, benden İngiltere Tahtının bir mirasçısı olmaz. Demek ki kaderim bu. Yaşadıkça başka türlü de kendin görürsün. Kaderinde yoksa bir şey, senin çabalarınla da olmuyor. Ama sen bir hedefe doğru çabalarken, bir başka yere istem dışı yönlendirilebilirsin. Bizim tesadüf olarak algıladığımız aslında bizim yazgımız. Çevremiz ve çevremizde olan her şey bizi bir şeylere veya yerlere yönlendirir. Bunu anlatmak zor. Yaşayarak anlayabilirsin ancak.

Mesela: Ben bir Karadenizli olarak doğdum. İstesem de, ne kadar çabalasam da, benden İngiltere Tahtının bir mirasçısı olmaz. Demek ki kaderim bu. Yaşadıkça başka türlü de kendin görürsün. Kaderinde yoksa bir şey, senin çabalarınla da olmuyor. Ama sen bir hedefe doğru çabalarken, bir başka yere istem dışı yönlendirilebilirsin. Bizim tesadüf olarak algıladığımız aslında bizim yazgımız. Çevremiz ve çevremizde olan her şey bizi bir şeylere veya yerlere yönlendirir. Bunu anlatmak zor. Yaşayarak anlayabilirsin ancak.

ahsdsahdashdasahsdajskdhasjk güldürdün ismail, bak kardeşim kader dediğin şey senin düşündüğün gibi bir şey değil eğer senin dediğin gibi olsaydı ne insanın özgür iradesinin olmasının bi anlamı kalırdı, ne cennetin ne cehennemin. Eğer Allah'ın bize çizdiği yoldan gidiyorsak tecavüzcüye, tecavüzcü diye hakaret etmemiz mümkün mü? ne diyelim, allah onun kaderini öyle yazmış mı? Kader dediğin şey, senin ilk nefesinden, son nefesine kadar yapacağın şeylerin önceden yazılmış olması ama orada yazılan her şeyin noktası virgülüne senin seçimlerin doğrultusunda yazıyor olmasıdır. Kaderinde yoksa diye bir şeyde yok, yapamıyorsundur olmuyordur her şeyi kadere bağlamayın ya.

Do or do not, there is no fate.

ahsdsahdashdasahsdajskdhasjk güldürdün ismail, bak kardeşim kader dediğin şey senin düşündüğün gibi bir şey değil eğer senin dediğin gibi olsaydı ne insanın özgür iradesinin olmasının bi anlamı kalırdı, ne cennetin ne cehennemin. Eğer Allah'ın bize çizdiği yoldan gidiyorsak tecavüzcüye, tecavüzcü diye hakaret etmemiz mümkün mü? ne diyelim, allah onun kaderini öyle yazmış mı? Kader dediğin şey, senin ilk nefesinden, son nefesine kadar yapacağın şeylerin önceden yazılmış olması ama orada yazılan her şeyin noktası virgülüne senin seçimlerin doğrultusunda yazıyor olmasıdır. Kaderinde yoksa diye bir şeyde yok, yapamıyorsundur olmuyordur her şeyi kadere bağlamayın ya.

Do or do not, there is no fate.

Sen beni yanlış anladın. Veya yanlış anlamaya mehillisin. Ben hayat akışından söz ediyorum. Kişinin hayat akışı içinde kararları ve fiilleri kader değil, kendi iradesi. Ben Karadenizde doğdum ama bütün karadenizliler Balık tutmaz. Hatta çoğu Karadenizde yaşamaz. Ve zaten söz ile anlatılamayacağını da belirttim. Yaşayarak kendin öğreneceksin, hayatının ne kadarının senin iradenede olduğunu ve ne kadarının kaderin tarafından yönetildiğini. Belki de her insanda aynı olmayabilir.

huriler beni gördü mü acaba

Geri