Sorgu

Ü
  • Kullanıcı Üyelik Silinmiştir.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Öncelikle bu yazı çoğunuzun tepkisini çekebilir. Benden tiksinebilirsiniz. Nefret edersiniz. Artık ne olur bilmiyorum. Bu yazının amacı hayattaki bir çok şeye sitem etmektir. Fakat hepsine değinmeyeceğim burada. Sadece içimi boşaltmam için birisini kullanacağım. O da tanrı.

Tanrı'yı sorgulamak mı?. Evet haklısınız. Ürkütücü. Ama hayattaki her şeyin bağlı olduğu şey değil mi tanrı. Yağmurun yağmasını sağlayan , bizim nefes almamızı sağlayan ya da hayatımızın sona ermesini sağlayan. Milyarlarca insan var dünyada evet. Sadece bana mı oluyor bütün bunlar demek çok yanlış olur elbette herkesin hayatlarını bilmedikten sonra. Ama hayatında olumlu hiç birşey olmazken , sevdiklerin senden alınırken bunu tanrıdan başkasının isteği doğrultusunda olmadığını söyleyebilir misin? Peki ya bir insanın hayatındaki herkesi yanına alır da yaşaması için bir sebep bırakmamak o kişinin tanrıyı sorgulamasına sebep olmaz mı?

Acaba cennet çok kalabalık da , sevdiklerini alıp hayatına son versin de cehenneme gitsin diye mi yapıyor? Ya da her ne düşünüyorsa. Herkesin bir kaderi olduğunu söylüyorlar. Benim kaderimde şu an bunları yazıyor olacağım asırlar öncesinden yazılmış mesela kaderime değil mi?. Ama gerçekten hiç ama hiç adil değil. Artık her işte bir hayır vardır sözünün bir anlamı kalmıyor hayatınızda. Ya da diğer klişe bütün sözlerin.

Yıllar önce ailemi kaybettiğimde sadece onları kaybetmedim ben. Tanrıya olan inancımı da kaybettim. Ve o günden sonra kayıplarım kesilmedi. Sürekli. Diyebilirsiniz ki inanmadığın için kötü şeyler geliyor başına. Benim kişisel görüşümden dolayı hayatımdaki insanların ölümle cezalandırılıyor olması tanrının yapıcağı bir şey olmamalı bence.

Bunu okuduktan sonra hakkımda kötü düşünebilirsiniz. Hayatımda kimseye tek bir kötülük yapmamama rağmen kötü bir insan olabilirim sizin gözünüzde. Ama belki de bu yazı her hangi bir kişiye insanları sadece insanlığıyla yargılamanın doğru olduğunu hatırlatır. O zaman benim için nefes aldığım yer daha tatlı bir yer olur. Zor olan , tutunacak kimsen yokken toplum tarafından siyasi , dini ve benzeri görüşlerinden dolayı dışlanmak bence. Siz kimseye bunu yapmayın.

Son olarak , bu forumdaki herkese çok fazla değer veriyorum. Yapımdan mı yoksa aile açlığından mı bilmiyorum ama sizlere teşekkür etmek benim borcumdur..

Hoş , huzurlu ve mutlu kalın.

Melih / 28 Eylül 00:07

Bu çok derin ve uzun bir konu aslında. Bir ateist olarak ben söylenilen tanrıyı sadece insanların ihtiyaç duyduğu sebep-sonuç ve bilinmezliğin cevabı olarak görüyorum.

Ama yinede sana tavsiyem, inancını kaybetme.
Ama tanrıya, ama doğaya veya insanlığa...

Teşekkür ederim fakat artık değişim benim kişilik kurallarım için mümkün değil. Dediğiniz gibi derin ve uzun bir konu.

Teşekkür ederim fakat artık değişim benim kişilik kurallarım için mümkün değil. Dediğiniz gibi derin ve uzun bir konu.

Dostum her ne kadar yalnız kalsakta aslında yalnız değiliz. Bunu çok arkadaşımla tartıştım.
Bir yandan en sevdiklerimiz göçerken diğer yandan var oluyorlar. Bu bir kısırdöngü. Hiç kimse dünya üzerinde yalnız değil ki. Sadece kendi kafalarımızda yalnızız. Dışarıya çıktığımızda benden, senden o kadar fazla aynımız var ki...
Demek istediğim insan yalnızlığını doğurur. Bunu yaparken bile yalnız değildir. Acını, hissettiklerini ve yaşadıklarını paylaşan milyonlarca insan var.
Bütün olay, doğmadan öncesi ve ölümden sonrası. İşte o zaman insan tanrıyı ve yalnız kalmamayı istiyor düşününce :)

Problemim yalnızlıkta değil. Dediğiniz gibi biri gider biri gelir. O halde ben gidip kendime anne baba amca anneanne falan mı bulmalıyım? ^^ Bazı insanlar bunun üstesinden gelebilir , bazıları gelemez aslında bu kadar basit. ^^

Problemim yalnızlıkta değil. Dediğiniz gibi biri gider biri gelir. O halde ben gidip kendime anne baba amca anneanne falan mı bulmalıyım? ^^ Bazı insanlar bunun üstesinden gelebilir , bazıları gelemez aslında bu kadar basit. ^^

Probleminin yalnızlık olmadığını fark ettim :) Asıl problem tanrıyı yalnızken terketmek. İşte o :)Neyse yaa kalp atacak aga :)

Gözyaşlarınında görevi varmış sonradan gelecek olan tebessümler için temizlik yaparlarmış der Mevlana.Sürekli işkenceler içinde kıvranan insanlara komik olur bu söz.Sürekli acı çeken insanların bir kısmı Allah'ın merhametine gülünç bakar.Ben mutsuzluğun herzaman tercih meselesi olduğunu düşündüm.Mutluluk bir insanın elinde bana göre.Allah'ın işi insanları sevdiklerinden ayırmak değil ve onun işini sorgulamakta kimsenin harcı olamaz bana göre (lafım meclisten dışarı) Dünya ahiretin tarlasıdır der İslam dinin peygamberi.Gerçek mutluluğu sürekli dünaydan beklemek bana hiç doğru gelmiyor.Allah bazı insanları dünyada yalnız bıraktıysa belkide onların kendisine koşmasını dost olmasını istemiştir.Bilemeyiz...Bildiğim birşey varki doğarken gözümüzü açarız ölürken kaparız.Hayat bu işte göz açıp kapamak...Dünyada sürekli acı çekmeniz Allah'ın sizi sevmediğini göstermez.Acı çektiğiniz için yazdıklarımın size pek bir faydası olacağına inanmıyorum.Ancak ruhunuzu seviniz bayım...Nekadar yalnız olursanız olun,ki değilsiniz bana göre,en ufak bir tebessüme sarılın.Sizi sevenleri asla bırakmayın.KArdeşliğin peşiden koşun.Acı çekiyorsunuz,çünkü insanların egoları uğruna birbirini satmasını izlemekten yoruldunuz.Acı çekiyorsunuz çünkü insanlar egolarını kutsamak uğruna sizi tek kalemde silebiliyor.Acı çekiyorsunuz,çünkü bunları yaşarken yetmezmiş gibi sevdiğiniz insanlarıda kaybettiniz.Hatam nerede diye hayatı sorguluyorsunuz.Sizin insanları sevmekten başka bir hatanız yok bayım.Kardeşlik ve dostluk uğruna yaşayan hiçbir insan mutlu olamamıştır.Eğer inançlı biriyseniz size şunları tavsiye etmek isterim: Allah kullarını çok seviyor,Emin olunuzki çok seviyor.Çektiğiniz elemler bunu görmenizi zorlaştırabilir.Ancak seviyor.Siz ağlarken ona koşmanızı bekliyor belkide...Ona sımsıkı sarılmanızı...Ahiretin tarlası olan dünyadan göçünce Allah'ın yüzünüze bakacağı merhametiyse sizi kucaklayacağı inancında olun.Ümidinizi yitirmeyin.Yaratıcı kullarına zarar verecek hiçbirşeyi istemez.Acı çekiyorsanız bir kazancı mutlaka olacaktır bunun.Acı çeken bir insanın hayata daha sağlam bastığı bilimsel olarakta kanıtlanmıştır zaten.Allah meleklerine demişti.Ben insanı yaratacağım,Melekler karşılık vermişti.Dünyayı kana bulayan sana isyan eden birini mi ayratacaksın.Allah cevap vermişti ben sizin bilmediğiniz şeyleri bilirim diye.Bizim bilmediğimiz şeyler milyonlarca bayım.Çektiğimiz acıların nedenide bunlardan biri.Hayat surat asmak için çok kısa.Gülümseyin zorda olsa gülün ve size koşa koşa kucak dolusu sevgiyle gelen insanlara sarılmayı ihmal etmeyin.Sevgiyle kalın.

Allahu Teala yüce kitabımız Kuranı azimüşşanda birçok ayette bu dünya hayatının imtihan olduğununu, bizlerin mallarımızla,canlarımızla,yakınlarımızla sınandığını bildirmiştir. İşte neden bu sevgili kardeşim ve Allahu teala yine kuranı kerimde Şöyle buyurur: "
"Bir de sabırla, namazla yardım isteyin. Şüphesiz bu, (Allah'a) saygılı olanlardan başkasına ağır gelir."(Bakara/45)
Yine başka bir ayeti kerimede "Andolsun ki, biz içinizden cihad edenlerle sabredenleri ortaya çıkarıncaya ve yaptıklarınızla ilgili haberlerinizi açıklayıncaya kadar sizi deneyeceğiz.(Muhammed/31)
Ve daha birçok ayet var. Zatı Zülcelal "Kimisini çocuklarıyla, kimisini fakirlikle, kimisini zenginlikle,kimisini hastalıkla dener,mükafat ise Allahın yanındadır.(Tegabün/15) Burda kilit nokta sıkıntılara karşı sabr ferahlıklara karşıda şüküretmektir.

İnanç sorgulanmayacak kadar derin bir konudur. Kiminin kalpten bağlandığı inanç kimilerine göre sadece bir olgudur. Kaderlerimiz yazılmıştır evet , yaşanılan kötü olaylar sınamadır. Her daim hayrı,iyiliği ve güzelliği emreden Rabb'in kimi kullarına şer vermiş olabileceğini düşünmek yanlış olur.Yaşanılan şerrin kulu sınamadan başka gayesi yoktur. Bu sınamayı yaşayabilecek aklı da yetiyi de kuluna vermiştir.

Herkesin inancına saygı duymak lazım.

Geri