Son dönemlerde tartışma konusu olan “din dersi” zorunlu olmalı mı, olmamalı mı?

• Kullanıcı Run
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
🕒 Konu sahibi 17 saat önce aktifti
İzmir'de oğlunun din dersine girmesini istemeyen bir ailenin başvurusu kabul olmasıyla tekrar gündeme gelen din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri sizce zorunlu mu olmalı yoksa seçmeli mi?

Sizlerin düşünceleri ve fikirlerini de merak ediyorum,

Kesinlikle olmamalıdır. Bir insan dogmatik bilgiyle yetiştiği zaman sorgulama eşiği kapanmış oluyor. Din ve inanç kavramlarını bir çocuğa küçük yaşta korkutucu, adeta bir öcü gibi verdiğiniz zaman körü körüne inanan bir genç yetiştirmekten öteye gidemezsiniz.

Güzel Türkiye'mde imkansız olduğunu biliyorum ama keşke seçmeli dersler de Müslümanlığın dışında Hıristiyanlık, Musevilik ve bunun haricinde ise Ateizm, Deizm, Agnostisizm öğretileri de müfredatta kendine yer bulsa. Alevi vatandaşlarımızı katmıyorum bile, zira onun için bir makale dolusu yazı çıkar.

Dinde zorlama yoktur ama din dersi bence olmalı bir çocuk küçük yaşta dinini kültürünü bilmeli, Namaz kuran-i kerim bunlar en kutsal ve çocuklarımızın 10 yaşından sonra öğrenmesi gereken bilgilerdir, Zira kuran-i kerimde dünyanın tüm geleceği ve gideceği süreler yazılmaktadır, bir şeyi bu hayatta tam öğrenmek ve bilmek istiyorsanizsa acın kuran-i kerimi okuyun bilgi birikim kültür hayatta dair herşey ondadır.

Son düzenleme:
Bu dünyada hiç kimse küçücük evladıma kendisine inanmayanları ateşlerde yakacağı söylenen birinin hikayesini anlatamaz. Buna izin vermem. Elalem ne yapar, beni ilgilendirmez. Tıpkı benim bu konuda ne yapacağım elalemi ilgilendirmediği gibi.

bence olmalı fakat ıstemeyen almasın bu dersten muaf tutulabılır ıstemeyen

Şöyle bir durum var ülkede dindar nesil yetiştirmek için binlerce okulu imam hatip yaptılar, buna paralel olarak her türlü suç oranı arttı. Taciz, tecavüz, hırsızlık vs vs ülkenin başında dindar geçinen kişileri saymaya gerek bile yok.
Kesinlikle seçmeli ders olmalı, şöyle ki zaten ailesi dindar olan kişiler baskıyı sever maalesef çocuğuna seçim yapması için telkinde bulunur. Okullarda ki temel eğitim bu kadar zayıf durumda bulunurken din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi bence gereksiz. İnsanlar inanç konusunda özellikle çocuklar ve gençler rahat bırakılmalı diye düşünüyorum.

Din dersi olmalımı olmamalımı? Güzel soru..

Öncelikle bir cocuğun gelişimi sırasında dini dogmalar ile beyninin doldurulması evrimleşme cağında olan bir cocuğa katkı sağlamaktan ziyade zarar verdiğini söylemem gerekiyor. Kitap okumayı, araştırmayı, görüp/öğrenme alışkanlığı olmadan, hatta ve hatta belirli bir yaştan sonra psikolojik etkilerin icinde kalmasından dolayı sosyolojinin bütün katmanlarından uzaklaşıyor. Buda anti sosyal insanlar türemesine sebep oluyor. Bizim toplumumuzun en büyük hatalarından birisi Ahlak, iyi bir insan vb. özellikleri dini dogmalardan geldiğine inanmasıdır. Dışarıya cıkın ve etrafınıza bakın ateist olan milyonlarca insanlar var ve bunlar tecavüzcü, tacizci, illegal suclar işliyen tipler değildirler. Burada bahsetmek istediğim şey deist, ateist olguları övmek/onaylamak değil.

Bizim ülkemiz de malesef hiç bir durum amacı doğrultusunda kullanılmadığı için ilk öğretim cağlarında olan kücük kardeşlerimizin Allah ı bilmesi, dini inançlarının ne olduğunu bilmeleri kadar güzel bir durum olamaz ama, Din dersi vericem adı altında siyasi parti propagandası yaparsan, bir din kültürü öğretmeni değilde ideolojik danışman gibi davranırsan kimse kusura bakmasın o öğrencilerinin velileride senin dersine cocuklarının girmesini istemezler bu onları dinsiz yapmaz. İmam hatip mezunlarının hangi şartlar altında eğitim aldıklarını, Allah sevgisi değilde ideolojik savunucu olduklarını düşündüğüm için, oradan cıkacak kişilerinde sağlıklı bir öğretici olduklarına inanmıyorum. Bu yüzden olmasa daha faydalı olur diyorum. İyi forumlar.

Son düzenleme:
Zorunlu din dersine karşı çıkanların çoğunun sebebi aynı dinde farklı mezheplerin olması ve Peygamberimizin hayatının okutulması gibi sebeplerdendir.

Birde kendini Laik benimsemiş ama yanlış benimsemiş insanların karşı çıkmaları. Ben laik biriyim diyorlar ve Elhamdulillah müslümanım diyorlar. Ama onlara göre laiklikle müslümanlık aynı anda olmuyor.

Bu yazıdan ne çıkarmamız gerekir dersek bir seçim yapamayacak kadar çaresiz olan bir çocuğa dini bilgi vermeliyiz ki öğrensin bilsin buda hayatta en önemli olan bilgilerin başında gelir. Din olmazsa insan olmaz, insan olmazsa din olmaz. İnandığımız dini çocuğa öğretemiyorsak çok eksiğiz demektir. Devlet çözüm bulmazsa millet çözüm bulmalı.

Dinde zorlama olmaz diyeceksiniz. Herkesin seçimi özgür olmalı diyeceksiniz. Evet doğru çok doğru. Ağaç yaş iken eğrilir diye bir söz vardır. Bu söz tam da bunun için söylenebilecek bir söz. Siz çocuğunuza ne verirseniz o onu doğru bilir ve uygular. Hristiyan bir ailede doğan bir çocuk ben müslümanım yada müslüman bir ailede doğan çocuk ben hristiyanım der mi? Demez çünkü ne öğretilirse çocuk için o doğrudur. O kendi kararlarını verecek olgunluğa gelince zaten kendi seçimini yapar. Doğru mu yanlış mı karar verir.

Soyle soyleyim ogrenmek guzeldir
Bir hristiyana dinimi ogretmek kotu degil
Bir museviye de ortodoks a da
Yahudiye de
Ogrensinler ogrenmeleri dinimize girmesi anlamina gelmiyor
Zorunlu hale gelmesi lazim zorunlu diyorum ama ogretmek sadece bilsin biseyler bilmesi kisi icin pozitif etki saglar aa bak bu boyleymis aa bak su soyleymis gibi gibi
Ogrenmek istemeyene de zaten gostersen de ilgisini cekmez ama egitim ogretmeli gostermeli o bilgiyi alacak insana kalsin gerisi

Boyle korkunc bir nesli daha gorur muyum bilmem ama, zorunlu olmasi gerekiyor. Ama nasil zorunluluk? sen sadece, cocuga yapmazsan cehennemde yanacaksin dersen, olmaz yap ki; cennetin muradina beraber erelim diyeceksin.
Bu ulkede zorunlu din dersi sorunu yok, sorunlu din dersi problemi var. Herkes ama herkes, bu donanima, bilgiye sahip olmak zorunda, yaratilis geregi her turlu ayrintisini bilmemiz gerekiyor ama nedense, bir yerde bir yangin ciksa ilk dindar kesim kotuleniyor, once bunun onune gecelim zaten boyle diye diye kaybediyoruz genclerimizi.. Okullardaki cocuklarin zorunlu diye tabir ettigimiz ders ile ne kadar alakali oldugunu dusunuyoruz acaba? kimse birsey merak etmiyor, ilah adaletten kacmak icin herseyi yapiyor, dinsizlik, ateistlik bile daha favori konuma geliyor, ne icin? sorguluyor muyuz acaba?
Cocuk dedigin herseyi bilmeli, herseyi vaktinde ogrenmeli gerekirse ateistligin ne oldugunu bile bilmeli, ona gore hayatini sekillendirmeli, yoksa zorunlu olmus, olmamis kimin isine yarayacak?
Gunbegun kaybediyoruz genclerimizi, biz hâlâ zorunlu mu olsun, olmasin mi aman kim ugrasacak cocuklarin zihnini bulandirmayalim, onlar daha cocuk diye yeni neslin katline sebep oluyoruz, pekala ama daha sonra kimse pisman olmaz umarim.

Geri