Sokağa çıkmak gayrimeşru mu yoksa demokratik siyasetin bir parçası mı?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Arkadaslar.
Romalilar.
Türk insani isyan etmeyi bilmez.
Genlerinde yok.
Yazin bunu bi yere.
Sacma gelebilir ama dogru.
Katılmıyorum sana Romalı Süreyya..
Halk Kurtuluş Savaşını isyan ederek başlattı ve isyan ederek sonuca ulaştı. Günümüz toplumunda bu yönde bir ışık göremesen de bu halk zorda kaldığı takdirde isyanın en kallavisini gösterir. Çünkü genlerinde var.

Arkadaşlar ülke ve insanları bugünkü duruma nasıl geldi hem ben hem diğer bazı arkadaşlar yazdı. Bu duruma nasıl geldik, bizlerin etkisi ne oldu,..... bunları umarım başka bir başlıkta uzun uzadıya konuşuruz.
Gelelim bugün ne yapılabìlire. Evet erimekte olan iktidar kaostan yaşar ve tek umudu da kaos ortamının oluşması. Bu konuda elinden geleni de yapmakta.
Provokasyonlara ve şiddete açık olmayan eylemler düşünülebilinir, illada protesto sokakta olacak diye bir şey yok herkesi bu konuda kreatif olmaya davet ediyorum.
Benim ilk aklıma gelen mesela her vatandaşın kendi balkonuna veya penceresine zamları, hukuksuzluğu, ülkeyi talan edenleri, yoksulluğu,.... protesto eden bir pankart asması veya eskiden yapıldığı gibi belirli bir saatte ışıkları söndürüp tencerelerle protesto edilmesi,....
Ileride hem siyasiler hem sivil kuruluşları ve halk olarak geçmiş hatalarımızı sorgulayıp tarihin tekerrür etmemesi için de gerekeni yapmalıyız.
Demokraside bizi yönetenlerden hesap sormak sadece her 4-5 yılda bir sandığa giderek olmaz, demokrasiyi de iyi kavrayıp içselleştirmek gerek.

Katılmıyorum sana Romalı Süreyya..
Halk Kurtuluş Savaşını isyan ederek başlattı ve isyan ederek sonuca ulaştı. Günümüz toplumunda bu yönde bir ışık göremesen de bu halk zorda kaldığı takdirde isyanın en kallavisini gösterir. Çünkü genlerinde var.
O isyan ile bu isyan ayni mi cok sevgili Blackheart?
O olay isyan da deil aslina bakarsan,bir direniş.

Devletine karsi ayaklanmaz.Görülmemistir.
Türklerde.Ne yazsam eksik kalacak o yüzden toparlim,
Cikan isyanlar,genelde din kisvesi altinda cikmistir.
Mesela Babai Ayaklanmasi,Osmanli da cikan ayaklanmalar..
Belki eksik bilgidir.Yanlisim varsa düzeltin.

Ve kurtulus savasindan sonraki gelisen bir devrim gibi bir devrim bir daha gerceklesir mi?

O isyan ile bu isyan ayni mi cok sevgili Blackheart?
O olay isyan da deil aslina bakarsan,bir direniş.

Devletine karsi ayaklanmaz.Görülmemistir.
Türklerde.Ne yazsam eksik kalacak o yüzden toparlim,
Cikan isyanlar,genelde din kisvesi altinda cikmistir.
Mesela Babai Ayaklanmasi,Osmanli da cikan ayaklanmalar..
Belki eksik bilgidir.Yanlisim varsa düzeltin.

Ve kurtulus savasindan sonraki gelisen bir devrim gibi bir devrim bir daha gerceklesir mi?

Direnişler isyanlarla başlar ama sevgili Süri. Yani biri olmadan diğeri olmaz, aralarında ontolojik bağ vardır. Ve bana göre halkın isyanı aslında bir anlamda yönetime gösterdiği isyandı. Çünkü mevcut yönetim isyanları bastırmak istiyordu, biliyorsun.
Tabii senin bahsettiğin isyan ile benim bahsettiğim isyan bir değil ama geçmişe baktığımızda genlerimizde olmadığını düşünmüyorum.
Konuyu devrime getirme, o çok farklı bir sonuç :D

Bu hakkı en güzel Avrupa'da kullanıyorsunuz gidin ve kullanın

Direnişler isyanlarla başlar ama sevgili Süri. Yani biri olmadan diğeri olmaz, aralarında ontolojik bağ vardır. Ve bana göre halkın isyanı aslında bir anlamda yönetime gösterdiği isyandı. Çünkü mevcut yönetim isyanları bastırmak istiyordu, biliyorsun.
Tabii senin bahsettiğin isyan ile benim bahsettiğim isyan bir değil ama geçmişe baktığımızda genlerimizde olmadığını düşünmüyorum.
Konuyu devrime getirme, o çok farklı bir sonuç :D
Bak sen böyle mevcut yönetimeydi isyan dersen farkli bir problem cikar ortaya.
Halk isgalcilerle isbirligi icinde miydi gibisi.
Bilek beycim, isyan bir seyleri degistirmek icin gelisir.
Direnis ise mevcut ve sallantida olan status quoyu stabilize etmek icin olusur.
Farkli seyler.Yani siyasi kavramda.
Yoksa senin askina direniyorum ile senin askina isyan ediyorum ile ayni degil.
Niye getirmiyeyim devrime?

Bak sen böyle mevcut yönetimeydi isyan dersen farkli bir problem cikar ortaya.
Halk isgalcilerle isbirligi icinde miydi gibisi.
Bilek beycim, isyan bir seyleri degistirmek icin gelisir.
Direnis ise mevcut ve sallantida olan status quoyu stabilize etmek icin olusur.
Farkli seyler.Yani siyasi kavramda.
Yoksa senin askina direniyorum ile senin askina isyan ediyorum ile ayni degil.
Niye getirmiyeyim devrime?

Yo bence çıkmaz Süri. Eğer halk işgalcilerle iş birliği içinde olsaydı zaten isyanlar sonuca varmazdı. İsyan ve direniş kavram olarak farklıdır ama aralarındaki ontolojik bağ çok yakın nedenlerden ortaya çıkmasından mütevellittir. O kadar ki bahsettiğim üzere isyan olmazsa direniş olmaz zaten. direnişin kıvılcımı isyandır.
Verdiğin örnekten yola çıkarsak, bir insanın aşka direnme sebebi bazı nedenlerden dolayı o aşka aynı zamanda içten içe isyan ettiği içindir.
Aksi halde sebepsiz direniş olabilir mi? Sebepler bir anlamda isyanlardır.
Konu devrime gelirse mevcut konuda saparız.

arkadajlar yani iyi güzel de dünyanın hiçbir yerinde kimse öyle kafasına göre "ehe benim demokratik ve anayasal hakkım izin almadan gösteri yapmak cart curt" diye sokağa çıkamaz...

gerçek polislerden bir gösteri nasıl olur, gösteri hakkı hangi gerekçeyle kısıtlanır buyrun, izleyelim:

TÜRK devletine ve TÜRK kimliğine alerjisi olanların; fistanları çekip ellerine de taş, sopa ve molotof gibi şeyleri almak suretiyle sokağı yakıp yıkmalarını demokratik hak olarak gördükleri için bu kafanızı karıştırmasın. uymayın siz onlara

Yo bence çıkmaz Süri. Eğer halk işgalcilerle iş birliği içinde olsaydı zaten isyanlar sonuca varmazdı. İsyan ve direniş kavram olarak farklıdır ama aralarındaki ontolojik bağ çok yakın nedenlerden ortaya çıkmasından mütevellittir. O kadar ki bahsettiğim üzere isyan olmazsa direniş olmaz zaten. direnişin kıvılcımı isyandır.
Verdiğin örnekten yola çıkarsak, bir insanın aşka direnme sebebi bazı nedenlerden dolayı o aşka aynı zamanda içten içe isyan ettiği içindir.
Aksi halde sebepsiz direniş olabilir mi? Sebepler bir anlamda isyanlardır.
Konu devrime gelirse mevcut konuda saparız.
Bana inat ediyomussun gibi geliyo sevgili blackheart.
Yani simdi aslinda sen direniyorsun, ben ise senin inadina isyan ediyorum:D
Bunun ontolojik bagi nerde?Ve sonucu ne olabilir.
Simdi isgal güclerin isyani yok muydu?Osmanli ile alip veremedikleri neydi?
Her neyse Kontekst de önemli bu konularda.Konu uzayip gider.Ama düsünülesi bir konu.
Bir seye direnmede isyan aramak cok dogru mu bilmiyorum.
Tezat olur ve ya sizofreni.
Isyan bazen eylem gerektirmeden de gerceklesir.
Lakin direnmek eylemdir.
Nereden baktigin da önemli.
Yine mevcut örnekten yola cikarsak, bizim bakis acimizdan halk isgalcilere direndi.
Isgalci güclerin tarafindan bakarsak belirli bir süre hükm eden bölge liderligine isyan edildi onlar tarafindan.

Devrim nedir?

Bu konuda bile kavga cikiyorsa sokaklari düsünemiyorum.dd

Bana inat ediyomussun gibi geliyo sevgili blackheart.
Yani simdi aslinda sen direniyorsun, ben ise senin inadina isyan ediyorum:D
Bunun ontolojik bagi nerde?Ve sonucu ne olabilir.
Simdi isgal güclerin isyani yok muydu?Osmanli ile alip veremedikleri neydi?
Her neyse Kontekst de önemli bu konularda.Konu uzayip gider.Ama düsünülesi bir konu.
Bir seye direnmede isyan aramak cok dogru mu bilmiyorum.
Tezat olur ve ya sizofreni.
Isyan bazen eylem gerektirmeden de gerceklesir.
Lakin direnmek eylemdir.
Nereden baktigin da önemli.
Yine mevcut örnekten yola cikarsak, bizim bakis acimizdan halk isgalcilere direndi.
Isgalci güclerin tarafindan bakarsak belirli bir süre hükm eden bölge liderligine isyan edildi onlar tarafindan.

Devrim nedir?
Yazdıklarına isyan ediyorum ve dolayısıyla düşünce biçimine direniyorum işte Süri. :D

İsyan eylemsizlik sonucu doğmaz ama. Yani eylemsiz isyan olduğunu varsaysak bile eyleme dökülmediği sürece adına isyan diyemeyiz. Halk direnişi nasıl başlamıştı? İşgalci kuvvetlerin tutumuna karşı küçük çaplı isyanlarla.. O küçük çaplı isyanların neticesinde tüm yurtta direniş başladı. Daha nasıl bağ olsun? Yani direnmek eylemse, eylemin çıkış noktası isyandır.

Bana göre devrim nedir sorusu yanlış, devrim ne değildir sorusu daha doğru bir sorudur. Dolayısıyla isyanlar, direnişler her zaman devrim getirmez.

bu işte korkunç bir şey, bununla kavga ediyoruz esasen. sokağa çıkmayı anayasal hakkı değil, illegal bir şey sanan, kendiliğinden harekete geçen halkın olabileceğine inanmayan aptallaştırılmış ve korkutulmuş bir güruh.mücadelemiz bununla esasen.

devlete ve bu millete düşmanlık demeyelim de anayasa adı altında hak, hukuk arama diyelim.

Konudaki bir diğer ayrıntıya değinmek istiyorum, Kılıçdaroğlu diyor ya sandıkta çözücez kazanıcaz diye;

Millet ittifakı ÇATI ADAYI olarak tek bir kişiyi ve o da Kılıçdaroğlu rte nin rakibi olursa yine erdoğan kazanır.
Yani 5 milyon parti birleşip hepimiz Kılışdara oy verecükkk derseniz de baştan kaybettikleri bellidir.

Birde haberlerde sağda solda, biz öndeyiz 3-5 puan fark atıyoruz vs vs söylemler var millet ittifakında.
Yahu nereden biliyon, daha adayın ortada yok.
%14-16 arası kararsız seçmen varmış, bunlar akp ye oy verenler, artık akp ye oy vermicekler o %14-16 arasında ki seçmen. Ama ne hikmetse kararsızlar, Kılıçdaroğlu’na oy verme olasılığı az.

Ekmek için ekmelleddin diye birini çıkarıp kaybedip ders almamışlarsa yine tek adaydan kaybedicekler.

Ha şöyle tek aday olabilir; Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş olursa bi ihtimal kazanma şansı olur.

Aklıma bunlar geldi, sandığı işaret eden muhalefet için yazayım dedim.

Konudaki bir diğer ayrıntıya değinmek istiyorum, Kılıçdaroğlu diyor ya sandıkta çözücez kazanıcaz diye;

Millet ittifakı ÇATI ADAYI olarak tek bir kişiyi ve o da Kılıçdaroğlu rte nin rakibi olursa yine erdoğan kazanır.
Yani 5 milyon parti birleşip hepimiz Kılışdara oy verecükkk derseniz de baştan kaybettikleri bellidir.

Birde haberlerde sağda solda, biz öndeyiz 3-5 puan fark atıyoruz vs vs söylemler var millet ittifakında.
Yahu nereden biliyon, daha adayın ortada yok.
%14-16 arası kararsız seçmen varmış, bunlar akp ye oy verenler, artık akp ye oy vermicekler o %14-16 arasında ki seçmen. Ama ne hikmetse kararsızlar, Kılıçdaroğlu’na oy verme olasılığı az.

Ekmek için ekmelleddin diye birini çıkarıp kaybedip ders almamışlarsa yine tek adaydan kaybedicekler.

Ha şöyle tek aday olabilir; Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş olursa bi ihtimal kazanma şansı olur.

Aklıma bunlar geldi, sandığı işaret eden muhalefet için yazayım dedim.
Muhalefet denilince akla sadece CHP nin gelmesi ve yorumlarında bunun üzerinden yapılması bir hayli ilginç geliyor bana. Millet ittifakını oluşturacak şuan netleşmese de 6 parti bulunmakta ve partilerin oy dilimleri 3 aşağı 5 yukarı belli ve evet büyük bir kararsız kesim var şuan muhalefetin hedefi o kararsız kesim zaten. Yapılan çalışmalar ve çözüm süreçleri bu esas doğrultusunda ilerliyor.

Çatı aday konusuna gelince Kemal Kılıçdaroğlu’nun olacağına dair herhangi bir açıklama veya resmi bir beyan olmadı olmayacakta. Aday bilerek açıklanmıyor ve hedef şaşırtma taktikleri uygulanıyor çünkü iktidar kanadının bunu dört gözle beklediğini yıldırma ve yıpratma politikalarına başlamak için hazır kıta olduğunu biliyoruz. Aday konusunda 6 partinin de ortak payda da buluşarak verecekleri bir karar olacak sizler nasıl analizler yapabiliyorsanız o olursa şöyle olur bu olursa böyle olur diye emin olun parti içerisindeki yönetimsel işleyişte bunun farkında ve ileri ki süreçte seçim zamanı belli olunca açıklanacak adayla anlarsınız.

@No Pasaran , sokaktan sonuç alınabilir mi sence? Alınabilirse nasıl alınabilir? Veya halk çıkıp kamusal problemleri protesto ederse ne gibi etkilerini görebiliriz?
İstanbul ve Ankara seçimlerinde KK ve ekibi sorunu sandıkta çözmüştü, engel olunmaya çalışıldı ama gene de çözdü.

Türkiye siyasi tarihinde hiçbir hak ve özgürlük kendiliğinden gelmedi. Hepsi belli bir mücadelenin sonucu olarak ortaya çıktı. Onun dışında yasa koyucuların durduk yere çıkıp da şu zammı geri çekelim, şu hakkı millete tanıyalım dediği bir şeyi hatırlamıyorum. Varsa da öncesinde sürmüş bir takım mücadelenin sonucu olarak verilmiştir.

Sonuç alınabilir mi sorusunun cevabı verilen tepkinin gücü ile doğru orantılı. Aynı şekilde etkisi de verilen tepkiye göre ölçülebilir(etki=tepki). Bu nedenle sendika, sivil toplum ve siyasi partilerin örgütlülüğü çok önemli. Eylemin muhtevasını belirleyen şey o eylemin öncüsünün kim olduğudur aynı zamanda. Taleplerin ve siyasi iradenin ne dediğidir.

İstanbul seçimlerinde nihayetinde seçim tekrarlandı. Kazanılmış bir seçimin tekrar yapılmasını engelleyemedi. Bu bir başarı göstergesi değildir. Tekrar kazanılmış olması CHP’nin değil, toplumsal muhalefetin bir yansımasıydı. Keza benzer şekilde bugün toplumda biriken muhalefetin sebebi de CHP değildir.

İktidarda kalabilmek için her şeyi göze alabilecek ve her şeyi yapabilecek bir siyasi partinin seçimleri uslu uslu yapıp çekip gideceğine yönelik inancım yok. Bunu söyleyenin de aklımla dalga geçtiğini düşünürüm. Bunu söyleyince seçimi önemsizleştirmiyorum. Ancak sokaktan beslenmeyen seçimin yada siyasetin kazanılmasını, bir şeylerin değişebileceğini mümkün görmüyorum.

Geri