Sokağa çıkmak gayrimeşru mu yoksa demokratik siyasetin bir parçası mı?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
128AE5E7-7564-42AC-9532-785563AF7F91.jpeg
Anayasa’nın 34'üncü maddesinde “Herkes, önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” ibaresi geçer. Bu açık ve nettir. Yasal olan, demokratik bir hak olan bu durum bugün iktidarından muhalefetine kriminalize edilmiş durumda. Sokak sandığın karşıtıymış gibi, antiteziymiş gibi sunuluyor. Oysa Türkiye siyaseti 60 yıla yakındır sokaktan ciddi anlamda beslendi. Sağ-sol partilerin tarihi bu tür yürüyüşler ve protestolar ile dolu. Hatta AKP’yi iktidara getiren sembolik olay bile siteler esnafının bir araya gelip yaptığı bir sokak protestosu ve o protesto esnasında Ecevit’in önüne yazar kasa atılmasıydı. Hal durum bu iken sokağın öcüleştirilmesi tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tüm dünyada sokak her daim iktidarlara veya seslenilmek istenen odaklara en önemli mesaj alanı olmuştur. Dolayısıyla iktidarın sokağı kriminalize etmesi anlaşılır bir tutumdur diyebiliriz. Yıl 2022 olmuşken hala Gezi’den söz ediyor olmaları iktidarın ne kadar çekindiğinin bir göstergesi. Burada tuhaf olan şey muhalefetin de aynı tavrı göstermesi. CHP tarihi sokak mitingleri ve protestoları yabancı değil. Ancak ne zaman halkın tıkandığı ve ağır darbe aldığı bir konu olsa muhalefet “sokağa çıkmak Akp’ye yarar”, “sandıkta gereken cevabı vereceğiz”, “bir şey yapmaya gerek yok, ilk seçimde gidiyorlar” tezini ileri sürüyor. CHP’nin sokağa inmemesi bir yana inmek isteyenlere de ilk barikatı muhalefet kurmuş oluyor, öfkeyi pasifize ediyor. Daha fazla uzatmadan sorulara geçeyim;

- Sokağa çıkmak(yani anayasal hakkını kullanmak) iktidarın deyimiyle darbe çağrısı mıdır?

- Sandığın demokrasi açısından meşru, sokağın ise gayrimeşru gibi lanse edilmesi sizce doğru mudur?

- Sokağa çıkmak AKP’ye mi yarar? Sadece tivit atarak, mecliste birkaç önerge sunarak, televizyona çıkarak yada salı konuşması yaparak milletin gazını alınca bir şeyler değişebilir mi?

- “sokağa çıkan halka her şeyi yapabileceğini söylediğiniz bir iktidarın, ki bu doğru, önünüze adil bir sandık koyup serbest seçimler yaptıracağına ve uslu uslu çekip gideceğine milleti inandırmaya çalışmak, biraz insan aklıyla dalga geçmek olmuyor mu?”

Son düzenleme:
Eylem başka terör başka. Sokağa çıkıp terör estirenler de var insan gibi çıkıp gösterisini yapanlar da var. Ama amaç ile aracı karıştırınca ortaya yıkıcı ve bölücü bir topluluk çıkıyor. İç savaş bile muhtemel fazla ileriye gidildiğinde. O yüzden ayarın kaçmaması önemli. Mesela iş bırakmak ya da olağan gidişatı durdurmak bana daha etkili geliyor.

Sağa sola zarar vermeden polis müdahalesine rağmen dağılmadan sokaklarda yürüyüş yapmak Demokratik ve anayasal bir haktır.

Devlet nedir nasıl oluşuru geçiyorum hepimiz biliyoruz, onu oluşturan en ufak yapı taşları olan bireyler yanlış gördükleri şeylerde hakkını aramaya karar verdiklerinde elbette sokağa çıkacaklardır.

Amma velakin akp genel başkanı taraflı cumhurbaşkanına göre MISIR’da vs yerde Halk hükümete karşı sokağa çıkınca demokrasi, Türkiye’de sokağa çıkanlar olunca terörist hain fetöcü dhkpcli pkklı!!!!!!!!

Ayrıca geçen cb açıklamasında; sokağa çıkacak olanlar 15 Temmuz’u hatırlasınlar nasıl destan yazdık, eğer çıkarlarsa önümüze katar gideriz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Yahu bir ülkenin Cumhurbaşkanı nasıl olurda sokağa hakkını aramak için çıkacak olanlara kin nefret söylemleriyle düşmanca açıklama yapabilir, akıl alır gibi değil.
Ülkeyi nasıl böyle ayrıştırabiliyor?

Konuda cehape sokağa çıkılmasından korkuyor filan geçiyor, bir nevi haklı olabilirler. Çünkü bu gazı alıp barışçıl gösteri yapanlara saldıracak iç savaş çıkaracak amip beyinli hiç bir boka yaramayan rte nin her sözüne kanan salaklar var.

Ankara, İstanbul'u da bırakmazlar diyorduk. ne oldu? direnseler de o sandığı kabul ettiler. gördük bunu. şu an muhalefetin sokağa inmesini dört gözle bekliyorlar. bu oyuna gelmez bu millet.

@melnur neyi yorumlayacak Allah aşkına hadi bu demokratik hakkını yaşadığı ülkede kullansın bakalım nasıl muamele görecek Alman polisi ve hükümetinden iki güne gönderirler buraya

Belli bir kesime açmadım zaten. O benim şahsi bir ricam.
Sayın @No Pasaran benim bu konuda ne diyeceğimin fazla önemi yok, önemli olan sokağa çıkmayı bir terör eylemi, darbe girişimi, ayaklanma,..... olarak görenlerin görüşünü, açıklamalarını bilmek.
Dolayısıyla iktidara yaķın ve doğrudan destek verenler görüşlerini açıklarlarsa daha verimli olur. O arkadaşların bir kısmı biliniyor onlara da çağrı yaparsan mutlu olurum.
Benim görüşüm net, zaten burada defalarca açıkladım ve siz de protestonun anayasal bir hak olduğunu anayasadaki maddesiyle yazmışsınız.
Benim değinmek istediğim nokta bugünlere son dönemlerde gelmediğimiz, bilakis 1980 darbesi ve sonrasında yaşananlarla toplumun direncinin bilerek planlı bir şekilde kırıldığı ve bir tarafta korkak, basiretsiz, susan bir nesil yetiştirilirken diğer taraftan her şeye amen diyen, devleti yönetenleri halkın ve kanunların üstünde gören, onlara biat eden ve onların koltukları için her türlü desteğe hazır olan bir nesil yetiştirildi.
Bu gerçekler çerçevesinde bu toplumun anasını belleseler hiç kimse direnç göstermez ve bir kesim de alkış tutar ve azda olsa direnç gösterecek olanlara da ellerindeki sopayı gösterirler.
Bu ülkede Solun bitirilmesi, sendikakarın, sivil toplum örgütlerinin, örgütlenmenin,..... önünün kesilmesi bugünler içindi.
Oluşturulan bu nesil kendi anayasal hakkını bırak kullanmayı g*t korkusuna savunamaz ama vahşi Taliban'dan kaçanları korkak, vatanhaini, parazit,... ilan eder.

Son düzenleme:
@melnur neyi yorumlayacak Allah aşkına hadi bu demokratik hakkını yaşadığı ülkede kullansın bakalım nasıl muamele görecek Alman polisi ve hükümetinden iki güne gönderirler buraya
Gene trollüğe devam ediyorsun. Bsk sonra cevabını alınca tekrar alınıp gitmek yok haaa.
Senin görüşün ne yazsana evlat.

Sokağa çıkmak anayasal hak ama normal ülkelerde. Bizde anayasa askıda. Gezi olayında halka rağmen halk için hak aranamayacagini gördük. Rejim, sentetik darbe engellemede paramiliter güç kullanimini terst etti, özgüven kazandırdı. Artık karşında polis değil kasap Nazif bakkal Veysel var.

Hal böyle iken olması gereken nedir doğrusu nasıldır cevabını aramak yerine kendime bakarım arkadas. Valla ben bu ülkede kast sisteminin dibi degilim. Yani otokrasi altındaki sokakta hak aramaya çalışmam. Çünkü bulamam. (parantez içinde hekimlerin sokakta elde pankart hak aramasina da olumlu bakmam). Size bol gelen bana harar (çuval) gelir. (yani banane).

Ha, yok efendim demokratik de olsa bu iş orokrata artı yazar yok bilmem kime yarar bunlar safsata. Hak arayacak adam bunlarla ilgilenmez. Bunlar isyan engellemek için kullanılan akıl çelme hareketleri.

Ya arkadaş, İdi Amin dediğin adama kendini ifade etmek istediği hayal et.. evet Bahariyede elde doviz falan... Komik değil mi. Komik. İdi Amin la bu @No Pasaran

Son düzenleme:
Kimsenin bişey yaptığı yok şuan yersiz alınganlıktasın “la havle” cümlesi çok fazla anlam çıkaracağın ve kendine mal edeceğin bişey değil. Uzun uzun yazarım konuyla ilgili ama şuan müsait değilim ayrıca @climax hocam günlerdir pek yoktum yorumda yapmadım kurulacağınız ne yaptım acaba ? :D

Geri