Şizofreni Tedavisinde Yeni Yöntem

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Dünyaca tanınmış psikiyatrist Prof. Dr. Xavier Amador
virgulll.gif
hastalarını şizofreni hastası ağabeyi ile deneyimlerinden yola çıkarak geliştirdiği yöntemi uygulayarak tedavi ediyor.

Hastaların yarısından fazlasının
virgulll.gif
hastalığının ve mantıksız davranışlarının farkında olmadığını belirten Amador
virgulll.gif
“Hastayı ikna etmeye çalışmayalım
virgulll.gif
bunu bırakalım. Onların istedikleriyle tedaviyi ilişkilendirelim. Hastanın istediği şeyleri tedavi ile ilişkilendirmek konusunda ortaklık kurmamız lazım” dedi.

Amador
virgulll.gif
şizofreni hastalarında “iç görü” eksikliğinin sık karşılaşılan bir sorun olduğunu
virgulll.gif
hastaların tedaviye
virgulll.gif
“Hiçbir sorun yok
virgulll.gif
hasta değilim
virgulll.gif
bir psikiyatriste ihtiyacım yok
virgulll.gif
aile üyelerimin de bana yardım etmesine gerek yok” şeklinde yaklaştıklarını söyledi.

Ağabeyi tam 22 yıl mücadele etti

Aile bireyleri “sen hastasın” dediğinde buna inanmayan
virgulll.gif
bir psikiyatriste ihtiyacı olmadığını düşünen hastalarla nasıl işbirliği yapılması gerektiğinin önemli olduğunu dile getiren Amador
virgulll.gif
aynı hastalıkla 22 yıl boyunca mücadele eden
virgulll.gif
kendisinden 8 yaş büyük ağabeyi Henry ile de benzer deneyimler yaşadığını anlattı.

İlk psikolojik sorunları kendisi 21 yaşındayken ortaya çıkan ağabeyinin sesler duymaya başladığını
virgulll.gif
paranoyaklaştığını
virgulll.gif
sürekli korktuğunu belirten Amador
virgulll.gif
polis zoruyla hastaneye kaldırdıkları ağabeyinin burada yatarken hastalığını kabul ettiğini
virgulll.gif
ancak taburcu olduktan sonra ilaçlarını almayı reddettiğini söyledi.

O dönemde 3 yıl boyunca bir psikiyatri koğuşunda ve acilde çalıştığını
virgulll.gif
polisle de psikiyatri kriz müdahaleleri konusunda işbirliği yaptığını ifade eden Amador
virgulll.gif
bu sayede ağabeyi ile nasıl iletişim kurabileceğini öğrendiğini söyledi.
Amador
virgulll.gif
o yıllardaki deneyimlerini “Onunla sürekli hastalık konusunda yüzleşmeye çalışmak saçmaydı. ‘Evet hastayım
virgulll.gif
ilacımı alacağım’ dediği dönemlerde
virgulll.gif
aslında açıkçası sadece yalan söylüyordu
virgulll.gif
onu anlamıştım. Bana yalan söylemesinin sebebi de benimle tartışmak istememesiydi” sözleriyle aktardı.

Bunun sonucunda hem ağabeyi hem de hastaları ile farklı bir şekilde konuşmayı öğrendiğini
virgulll.gif
onlara “sen akıl hastasısın” demeyi ve ilaç konusundaki ısrarı bıraktığını belirten Amador
virgulll.gif
kardeşi sayesinde araştırma yürüttükleri psikiyatrist Arwin Bank ile tedavide yeni bir yöntem geliştirdiklerini söyledi.

“Hasta olduğuna inanmayan tedaviyi reddeder”

Hastalıkta “inkar” kavramının önemine işaret eden Amador
virgulll.gif
evli olduğunu düşündüğü ünlüleri rahatsız eden ya da düşman gördükleri kişilere bomba yollayan psikotik ve şizofrenik hastalarla karşılaştığını
virgulll.gif
bu hastaların
virgulll.gif
kendilerine seçenek sunulduğunda hastane yerine cezaevini tercih ettiklerini
virgulll.gif
hatta ölüm cezası söz konusu olduğunda bile hasta olduklarını kabul etmediklerini anlattı.

Geri